Jaký filtr
Jj, vice mene to ted vidim na toho Oase nebo jeste ten Fluval…
Při tomto objemu bych už zvážil i sump.. A pokud striktně ne, tak z toho výběru asi Oase.
Ted tam mam 2 kanciky cernopasy a zadny kytky. Zkousel jsem anubiasy, ale i to sezrali
Az jednou nebudou, tak bych chtel dokoupit COcko a mit hejnovky a kytky. Ale to je jeste za par let
Ještě by to chtělo vědět jaká bude zarybněnost nebo i osazenost kytkama, aby ti to filtr zvládl.
Tjn, je fakt, ze ta spotreba je pak vetsi, ale zase, kdyz vezmu jen ten rozdil a dam ho za rok, tak uz to neni zase takovej rozdil.
A kdyz do toho zapocitam svetlo, vzduchovani, atd., tak uz se to asi ztrati
Pro mne idealne externi, nerad bych na ukor filtru prichazel o cast objemu akvarka. Navic jsem na to tak nejak zvyklej.
Otázkou je, zda požaduješ bezvýhradně externí filtr. Vlepený vnitřní je zajímavou alternativou.
Osobně bych opět hledal cestu v jednoduchosti a spolehlivosti. Za mě tedy Eheim Classic 600.
Poměr kvalita, cena, výkon bude těžko hledat konkurence a absence zbytečné elektroniky minimalizuje poruchovost.
Osobně bych také přihlížel k výkonu. Při 30ti Watech je to ročně přes 260 kWh. Mrknul bych také na 500tisetlitrová akvárka, co používají akvaristé...
Děkuju za názory, nakonec jsem taky pro Classic. Dlouhodobý a spolehlivý "držák", jednoduchá konstrukce bez košů, atd...
Můj Classic momentálně běží non stop cca 15 let a ještě jsem na něj mimo čištění nesáhl, vše původní. (Snad jsem to nezakřikl
)
Classic je nesmrtelná klasika, která se vyrábí desetiletí, chybu neuděláš. Professionel bude o něco tišší a trušku víc se mně líbí myšlenka ventilů nahoře. Pokud ti nevadí trošku víc hluku, vem Classic, osobně si myslím, že vydrží dýl než Professionel.
Ahoj. Jdu vás požádat o radu a názor
Plánuju zde:
rybicky.net/nadrze/31759-kacuv-relax výměnu filtru. Do finále postoupily dva filtry Eheim, mezi kterými zatím váhám. Je to Eheim Proffesionel 4+ 350 // nebo Eheim Classic 600 (2217) s médii a dvojitými kohouty. Průtokově, cenově i objemem pro média téměř stejné.. Prosím teda o váš názor a/nebo zkušenosti.. Osobně se velmi mírně kloním ke Classicu.. Prosím, jiné filtry nedoporučujte - to bychom diskutovali donekonečna. Provedl jsem, myslím, celkem důkladný průzkum. Děkuji
Starší reakce
ASAP 300 už jsi zavrhla? Já bych ho do +/- 60 l akva, když už bych ho měl, naprosto s klidem použil. Jediné co bych udělal, že bych si dokoupil kostku biomolitanu a doslova bych si vystřihl rozměr přesně tak, aby uvnitř vyplnil celou tu nádobku. Protože u originálního molitanu zůstává cca 1/3 nádobky nevyužitá. Jednoduché, levné, účinné a hlavně tiché!
Moc to nerieš, hlava má tiež nejakú výšku, niečo zaberie dno, tak aby sa ti to tam rozumne zmestilo - ono to zaberie nejaký priestor
Ok. A kolik litrů má mít filtrační hmota na můj objem akva?
Biomolitan je asi nejrozumnější řešení.
Např.
www.akvarista.cz/…
Ten "elementkový" je vhodný spíš na pohon vzduchem.
Netreba to preháňať. Niekedy sa to dosť preceňuje. Kľudne by stačil aj liter, ale čím viac tým lepšie. A keď to má ísť na hlavu (väčší prietok), tak nech tam je aj nejaká plocha a objem. Nech to všetko len tak cez to nepreletí. A jasné počkaj si, veľa ľudí tu používa hlavy a budú poznať niečo lepšie.
Alebo rovno iba molitan s trubkou priamo pre atmany (možno bude aj pasovať)
www.akvaobchod.sk/… To by taky šlo. No počkám si, co tu ještě kdo napíše a poradí
Jinak jsem si říkala, že to by taky šlo. Jete by mě i zajímalo, jak velký ten molitan by měl ideálně být. Co jsem tak pochopila, tak nejspíš by měl být molitan pořádně velký, nikoli malý. Jen nevím kolik to je na můj objem.
A čo takýto typ. Sú tam rôzne veľkosti - čo sa ti zmestí. Objem toho molitanu je skoro 2,5l a to uz je veľmi slušné
www.invitalshop.sk/…
Ak nepotrebuješ trubku tak iba náhradný molitan. Tiež všetky veľkosti.
www.invitalshop.sk/…
Kedysi som to pozeral, ale nerealizoval (dal som externý).
edit: Ten čo si dala dole mi príde naozaj malý na tú hlavu.
0 24.02.2023 21:01 Starka [288] Zdravím.
Mám doma čerpací hlavu
www.macenauer.eu/… a sháním k ní molitanový filtr. Myslela jsem, že "na jisto" vezmu elementkový o rozměru 18x6x5cm
www.rostlinna-akvaria.cz/… , ovšem teď si říkám, jestli není lepší vzít hladký o větším rozměru. Nikde jsem totiž neviděla větší elementkový molitan.
Filtr je na cca 65 l čistého objemu.
Díky za Vaše rady.
Starší reakce
Jsou naprosto stejné s tím, co má Perlas, u mě ten druhý šroubek v tom blesku z foťáku není vidět. Mimo téma...
Když ho zapnu bez hadičky a kamínku, tak je to fakt rachot, ale po zapojení kamínku není slyšet vůbec nic...
Ucpi hadičku. A víš hned.
Je starý asi rok, kupoval jsem to z důvodu toho, že je to “nejtižší” motorek na trhu. No, dobou se mění asi i kvalita výrobků. Používám klasický kamínek vzduchovací. Otázkou je, jestli třeba to Lipové dřívko nebude klást větší odpor a ten motorek se trošku více neztišší. To jsem nezkoušel. Ale to už je asi téma do jiného vlákna.
Podľa toho trafka/magnetu je to vyrobené v inej dobe (ten Vlkov bude asi starší
)
Asi mám špatný kus, ten můj dělá docela velký rachot. Hodně velký rachot.
Mám něco takového z aliexpresu, samotné vzduchovací čerpadlo je neslyšitelné. Je třeba ale odlišit hluk způsobeným proděním vzduchu ve vodě - to hluk udělá vždycky, ale čerpadlo mám neslyšitelné.
Pokud chci aby filtrace nebyla vůbec slyšet tak pak to musí být nějaké čerpadlo ... ať už klasika atman + biomolian nebo teď nově jsem zkusil kombinaci Aquael Pat-Mini + Aqua Nova double NSF-120L má to větší plochu než originál molitan na pat-mini a pro případ potřeby je možné k tomu zvést provzdušnění, což ale přenese určitě hluk.
Pro větší akvária pak už jedině externí kanystrové filtry, ale tam už nějaká hlučnost bývá.
Je to vždycky o experimentování, protože neexistují dvě absolutně stejná akvária. Já jdu cestou že něco vyberu a pak už se s tím musím naučit zacházet aby to fungovalo.
Osobně mám vzduchovací motorek Shego Prima, v akváriu filtr Eheim Aquaball 180 a neslyším naprosto nic. Nej ,,indikátorem,, jakéhokoli zvuku je moje manželka, která slyší i co nemá. Ale faktys, ten motorek není vůbec slyšet (už jsem to někde psal). A ten filtr to samé, naprosté ticho, v provozu je od 25. ledna 2019 a zatím 100%ní spokojenost. Jediné co nefunguje, jsou přísavky (to bude zřejmě jejich čištěním a čistotou skel), ale řešil jsem to zavěšením na 0,5 mm silné nerezové drátky...
Piezo jsem pouzival jen kratce, to nejlevnejsi od invitalu. Je to tissi ale urcite ne nehlucne (je vubec realne by vzduchovani bylo neslysitelne? Pochybuju). Na pohaneni prepadu do porodnicky to stacilo.
Takže ať se rozhodnu jakkoli, je to o experimentování. Ale pokud správně chápu, tak je jedno, pro kterou možnost se rozhodnu? Svůj účel tedy obě varianty splní, jo?
Rovano, jaké jsou negativní ohlasy na ty pieza? Pozitivní zkušenost mám zatím vlastní
Asap mám jako origoš ke svému setu, ale vyměnil jsem ho za Eheim Aquaball 180ku. Na 60ti litrovou nádrž ten Asap podle mě stačí. Raději to nějaký čas vyzkoušej a sama se přesvědč, bude-li dostačující...
To je těžké. Když si přečteš recenze piezomotorků, tak co člověk, to jiná zkušenost
Filtrace bude pořád zhruba stejná, to jenom prodejci přikládají filtrům větší význam, než většinou mají. Takže si nemyslím, že výměna něco přinese. Vzduchovací motorek sice dělá menší hluk, ale zase to slyšitelně buble v akváriu, takže ten hluk může být dokonce větší než od toho Aquaelu.
0 21.11.2022 15:51 Starka [288] Když už jsme u těch filtrů. Která varianta je lepší a proč?
Piezoelektrický kompresor + filtr bublifuk
nebo
Aquael Asap 300
Chtěla bych předělat své 2o litrové akva na cca 6o litrové. Když už se budu drbat s předělávkama, uvažuji, zda ponechat dosavadní filtr, tedy ten asap (nejsou s ním problémy) nebo jestli předělat i filtr. Láká mě to z důvodu "hluku", páč ten piezo nejde vůbec slyšet. Asap jen trošku, ale taky to není hrůza.
Ráda si přečtu Vaše rady a zkušenosti.
Doteď jsem dělala jen chyby.
Za mňa je tá pena dosť jemná, ak by sa dala hrubšia. Inak sa môže tiež rýchlo upchávať.
Ja som si kúpil tento, je tam stredne hrubý molitan, ale používal som iba chvíľu pri separovaní rybiek (neviem dlhodobo posúdiť). Vnútri je aj kamienok.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Také bych to viděl na ten bublifuk s piezo kompresorkem, je opravdu tichý. To "okysličení" , tak jak ho popisuješ,ti to nezachrání-ten filtr se ucpává proto,že nefungují správně mineralizační procesy. Chtělo byl to něco udělat s vodou, "změkčit" alespoň na poloviční hodnoty (RO, iontoměnič, dešťovka, nezávadný zdroj) a filtrovat tak, aby se voda jen mírně hýbala a čeřením hladiny jsi zbytečně neztrácela CO2.
Pokud chceš opravdu sakra tiché akva, kup piezoelektrický kompresor a na to filtr bublifuk. Mám zmiňovaný kompresor od Invitalu, a opravdu bubliny dělají větší rámus než motorek. Takže pokud chceš mít tiché akva, tak o tomto pouvazuj.
Kompresor myslím stal kolem 35o Kč a dle výrobce se dá použít až do 6o l akva, takže na to Tvé by byl ideál.
A pokud se pletu, tak mě zlynčujte.
Edit: Příkon má 1W.
Snad zde můžu dát odkaz:
www.rostlinna-akvaria.cz/… pokusím se vysvětlit moji úvahu a co hledám či potřebuji. Jelikož tomu nerozumím a vše různě hledám, čtu a vzdělávám se, tak jsem koukala na jiný filtr než mám a to z důvodu, že můj nynější je 300l/h, což mi přijde hodně na moje akva a nemyslím si, že plní to co má v mém malém akváriu. Pokud bych chtěla použít ten můj, tak bych nechala kousek molitanu a nad to dala síťku s porézním materiálem, ale jestli to něčemu pomůže, nevím... Chtěla bych, aby filtr odbourával nečistoty, dusíkaté látky a vše škodlivé pro ryby. Dále bych chtěla, aby dostatečně okysličoval vodu. Filtr co mám je asi tak výkonný, že čistí akva dokonale, ale mám hrozně zanešený filtr - molitan, cca po 10 dnech ho musím vyprat, protože je zanešený "bahnem" a voda jím téměř neprotéká. Když použiji rampu, jakkoliv, tak mě proudí jen část akva a zbytek nic, když použiji vzduchování, které filtr má, tak je to jak v pračce a průtok se nedá regulovat....Pandičky i otíci se často nadechují a nechci, aby se v akva částečně dusily ať už kvůli dusíkatým látkám či málo kyslíku. Jelikož mám tuto osádku ryb v tak malém akva, potřebuji s čištěním vody a odbourávání škodlivin pomoci filtrem. Co jsem četla, tak nejlepší pro odbourání škodlivin je biologický filtr - molitan a potom porézní materiál pro osídlení nitrifikačních bakterií. Hledala jsem tedy nějaký s mechanickou i biologickou filtrací. Závěsný filtr použít nemohu. Venkovní filtr jsem zvažovala a myslím, že pouze filtruje vodu, ale neokysličí ji tak, jak bych potřebovala. Výhodou je, že bych ušetřila místo v tak malém akváriu. Také jsem na "doporučení" od Lojzy koukala na tzv. "bublifuk", ale z toho mám strach. To si může dovolit zkušený akvarista, ale já? Také potřebuji, aby byl motorek velice tichý a také, aby to bylo dostatečné z důvodu "bordelu" v mém akva. Neumím dát vše do rovnováhy, tak potřebuji pomocníka a tím by mohla být ta filtrace. Také jsem limitovaná příkonem a ten musí být max 3W
. Takže co hledám: to co bude odbourávat škodliviny, čistit vodu od nečistot, okysličovat vodu, příkon do 3W, tichý chod...jinak jsem nenáročná
....existuje prosím něco takového?
Stačí za polovinu Aquael Pat Mini, ale osobně si myslím, že je to jedno a ani "zázračný" filtrační materiál nepomůže. Oproti molitanu akorát zvýší průtok.
Ahoj to chceš pro tu 20L nádrž? Trošku zbytečně předimenzováno, domnívám se.
Jaké máš důvody?
Myslím, že ten malej stačí, ten nástavec klidně k tomu pořiď.
Dobrý den, přemýšlím o novém filtru. Nyní mám SunSun 300l/h s molitanem, vyměnila bych ho za dennerle Nano clean eckfilter, ale nevím zda použít obyčejný či XL pro akva o objemu 20l, čistých tak 15l. Průtok oba mají 150l/h jen ten XL má 2 filtrační nádoby. dokoupila bych přední nástavec jako mech. filtraci a dozadu bych dala Seachem Matrix, jestli to takto bude fungovat...ta základní varianta by mi mohla stačit, ale čím víc filt. plochy tím lépe..nějaké zkušenosti? Děkuji
Starší reakce
Starší reakce
To, že se sníží průtok je naprosto v pořádku. Ale chtělo by to prezentaci nádrže.
To vypadá na nevhodně složenou osádku. Zkuste tu prezentaci.
"Převážně" znamená, že tam jsou i jiné ryby? Chtělo by to víc informací o nádrži a foto. Ideálně prezentaci...
Přidat reakci
1 ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x