Jaký filtr
ten vypocet bych rad videl....
ale to takhle nefunguje - predstava, ze spocitam prurez privodni trubky a udelam do rampy x der jejich soucet prurezu je stejny nebo vetsi nez te trubky, je proste zcestna
spocitat to jiste jde, ale horsi byde zjistit vstupni parametry pro ten vypocet
Však jsem taky nepsal o zmenšení průměru na výstupu. Pouze o nasměrování. Zachovat průměr na výtoku lze i u rampy. Jsou k tomu dva způsoby jak to udělat. Zkoušet to a zvětšovat otvory, nebo to spočítat
.
no to hazeni s tem cislama je dost osidne v tomto pripade - tyhle filtry nejsou delane na praci v pretlaku (ani malem) - takze staci jen mala zmena v prurezu potrubi na vystupu a prutok se muze zmenit o desitky %
to mimochodem plati i pro mereni jake dela Haimdol - tedy odpojena rampa a odber vody do nejake nadoby - po pripojeni rampy muze byt vsechno jinak
tak to je OK
Ustály. Toto akva bylo v minulosti obsazeno 6ti ks mini razborek a 6ti kusy redek. Filtrace řešena trochu jinak, ale s obdobným průtokem.
ty tam ale nemáš ryby, ustály by ten proud(třeba edlerky)
pravda měl jsem udělat nějakou trubičku jako rampu, patřičně jí nasměrovat a bude klid
Jen se přidám se svou vsuvkou. V mém 9ti litrovém akva mám v současnosti Atman AT-F300 nastavený na maximální průtok. Tzn. papírových 100 l/h (10ti násobek objemu). Praktický průtok dejme tomu 70%, protože se jedná o čerstvé mikro. Tzn. 7mi násobek objemu. Žádné tornádo se nekoná. Stačí vymyslet správný vývod. Já mám nasazen rozstřikovací nástavec z AT-200, který jsem nasměroval dle libostli. Samozřejmě pokud mám proud řešen rampou, tak je to ještě lepší. Co jsem tím chtěl říci? Záleží kudy voda vyleze a jakým způsobem. O proudění vody v akva jsem si udělal svůj vlastní obrázek, kdy jsem zkoušel malý, střední, velký výkon filtru - proudění. Jako nejlepší mi vyšla v rostlinných akva metoda velkého proudění (rovnoměrně rozložená - ne jedna tryska) a velké výměny (přefiltrace) objemu akvarijní vody.
čím tam tedy filtruješ? Já měl v 11 litrovém AQUAEL filtr AQ FAN Micro Plus stažený na minim. a krevetky stejně slušně létaly po akvarku. Nená rampu na rozstřik jenom směrovou lopatku.
výrobce uvádí: Vnitřní filtr do akvárií o objemu 30 - 60 l. Výkon: 250 l / h. Slouží k čištění, přečerpávání a navzdušnění vody. Výtlak 53 cm.
Asi to dělam blbě
Čím filtruješ ta malá akva se mi hledat nechce, ale pokud v těch filtrech máš megaprůtok, tak jaký to má probůh účel
- i kdyz nemam rad "vzhledove" cerpadlo s molitan kostkou, musim souhlasit
- u nucene bezudrzboveho 54l AQ jsem nakonec zvolil cerpadlo Atman oproti vnitrnimu Atman filtru
- AQ se neuveritelne zmenilo, stare mecovky diky vykonne filtraci zacaly znovu rodit
, AQ je trochu prerybnene, ale cerpadlo+kostka to v pohode utahnou
...hele ty asi nemáš žádné menší akvárko viď...aby jsi si zkusil ten váš 7_násobek...
Právě, že mám.
26, 16 a 10 l.
A čím v těchto nádržkách filtruji, to jsem tu nedávno zmínil. (7-násobky u vyčištěných filtrů jsou zlomkem reálného průtoku.
)
Naprostý souhlas s "romant". Čerpací hlava o moc lepší. Nad tím F303 bych vůbec neuvažoval..
A já ti dával rady porady přímo v tvé prezenčce. Na to samé téma
. Včetně odkazů které by jsi si měla pročíst.
Včera jsem Ti na to odpověděl v jiným vlákně, takže zopakuji. Vyměnil bych ho za čerpací hlavu s kostkou biomolitanu, čímž získáš násobně větší prostor pro osídlení nitrifikačníma bakteriema.
www.akva-exo.cz/…
akvaterahobby.cz/… Ahoj co říkáte na tento fitr, máte s ním nějaké zkušenosti? Mám akva cca čiatý objem 95 litrů. Máte s ním nějaké zkušenosti?Děkuji
To já mám zase dobrou zkušenost s filtry od firmy Atman. Vodu ufiltrují v pohodě.
Ale jinak volím kvalitu Eheim
hele ty asi nemáš žádné menší akvárko viď...aby jsi si zkusil ten váš 7_násobek
... né.. já jenom chci vědět jestli máš představu co tam bude za proudění, co to bude dělat s kytkama o rybách ani nemluvě? ...ale asi máš pravdu že přesto to fungovat může...
ti došlo válium nebo jak
Zkratka neco pres 50% cisteho plneho knedliku no!!!
Jasně, ten "plnej knedlík" je u špinavýho filtru Soubiho parametrů těch 7x.
Kdyby Soubi nenapsal "
na plný knedlík", tak by to sedělo.
7x, já pracuji se zajetým filtrem.
No, já bych se zeptal, kolikrát se vleze 30 do 400...
Nesmím napsat vzoreček, to bych to zase schytal.
7x?
Vždyť je to jenom 7x dokola.
...taky si nedovedu představit akvárko 30 litránků s filtrem 400 l/hod (papírový výkon) na plný knedlík...
Přesto to takto fungovat může.
Jistě. Jsou sice profesionální měřáky průtoku, ale precizní měření pro běžného akvaristu nemá smysl. Orientačně je to naprosto dostatečné
.
Spíš než orientační, tak bude docela přesný a dobře vymyšlený
jo tak, takže jen takové orientační měření
Odebírám do nádoby vodu vytékající z filtru po dobu 10 vteřin, množství vody vynásobím 6 a jsem na průtoku za minutu. To vynásobím 60 a jsem na hodinovém průtoku.
mám možná trochu blbý dotaz - ale jak ten průtok u filtrů měříte??
Stačilo ale naplnit koše novými hmotami a už průtok klesl o nějakých 20%. Po záběhu (cca 4 týdny) jsem byl v průměru na 50-60% papírových hodnot.
S těmi koši máš pravdu, nějak mi to při pokládání otázky nedocvaklo. Ale tvé výsledky mně potěšili. Jsem rád, že výrobci nenadsazují
Já to zkoušel při testování u nově nainstalovaných filtrů Eheim, Fluval a JBL. Průtok odpovídal jakštakš papírovým hodnotám. Zkoušel jsem to bez hmot, ale s koši, protože bez košů to u většiny filtrů nejde kvůli proudění vody.
To jsou opravdu zajímavá měření. Zkoušel někdo změřit průtok prázdného filtru bez košů?
- souhlas, premereny Fluval FX-5, papir. 3500l/h, realnych s plnymi kosy filtr. media 1700-1800l/h
Tak nějak to je. Mám Eheim 2229 s papírovým výkonem 1050 l/h a když jsem loni dělal kontrolní měření v akváriu co mám v prezentaci, tak těch zhruba 240 litrů přečerpu za hoďku 2,5x.
Ja bych rekl,ze skutecny vykon fitru ze vsema medii bude mene nez 50% papiroveho.
...no jasně
taky si nedovedu představit akvárko 30 litránků s filtrem 400 l/hod(papírový výkon) na plný knedlík
ale vím co by to dělalo s rybama
Olala a to se nějak vylučuje s tím co jsem uvedl já?
Jde hlavne o dostatecny pohyb vody v nadrzi a dodani zivin do vsech mist v ni,jedna se o vetsinou huste zarostle nadrze!!!
Filtr 10 x objem nádrže mi přijde zbytečný. Samozřejmně pokud někomu přijde naddimenzovaný může ho vždy přiškrtit, ale spíše mám na mysli vysokou pořizovací cenu. Pro drtivou většinu akvárií by mněl stačit výkon (papírový) 3x objem nádrže. viz, můj příklad. Akva = 450 l, po odečtení dekorací asi 400 l, papírový výkon filtru 1200 l/hod., skutečný výkon předpokládám kolem 800 l/hod. Jednou týdně v AQ měním asi 1/3 až 1/2 obsahu vody. Takže filtrem od výměny k výměně projde přibližně 134 400 l vody. To už je hezké číslo, nemyslíte
Podle papiroveho vykonu proc ne,ale skutecny vykon je pak vetsinou(vzdy) jinde!! Samozdrejme kazde akva je jine a proto potrebuje jiny prutok a jiny pristup k nemu!!
...už raděj budu mlčet, akorát jsem nepochopil kolegu proč mu neporadil teda on a mě utřel.Navíc jsem psal "můj názor" tedy nikoho do ničeho nenutim. Hele já filtruju tak max. 160 l/hod a maká mi to v pohodě(to je to co jsem psal). Ostatně se může každý podívat na prezetáčku. Kdyby to bylo špatně tak asi to akváko nebude vypadat jak vypadá.
čudlam zdar
jiná že desetkrát...to neni prde.. to tam je napsáno.....odkaz od romant
Přidat reakci
1 ...... [146] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x