Jaký filtr
Ahoj,
jaký filtr je lepší Atman CF-1200 nebo Tetra tec EX 1200. Diskuze jsem zběžně pročítal, ale bohužel na Eheim nemám finance. Případně poraďte nějaký v podobné cenové relaci.. Moc dík
No a co teda neni honic vody?
psal jsem o sve zkusenosti!!!!! kurna poradne cti
Ale jiste, navic kazdeho na tom bavi neco jineho. Nekdo si hraje s tim, ze si dela vlastni osvetleni, nekdo filtr, nekdo skrinku, nekdo elektroniku kolem, nekdo lepi sklo, nekdo nic z toho a ma bajecne vysledky s odchovy, nekdo ma zase nadherne rostliny, jiny si vyrabi pozadi a lepi skalky, nekdo co muze klidne koupi a bavi ho jen se divat...
To je na te akvaristice bajecne, kazdy to bereme po svem, neni to jen jeden jediny obor, kazdy mame mezery jinde, ale uplne vsichni pozname, ze tohle akvarko je fakt neco super a tohle az tak dobre neni, zkratka co to je ten dobry vysledek uz jen intuitivne pozname vsichni.
fido16 si dovolil obhajovat honic vody jako kdysi ja
jen bych dodal, ze at si kazdy pouziva, co se mu libi, hlavne kdyz mu aqua funguje ke spokojenosti jeho i ryb
Honič vody se někdy hodí. Já mám vnitřní Fluval 4+, to je typický honič vody, má velký průtok a minimální objem filtračního materiálu. Ale výborně sbírá mechanické nečistoty, vyrábí ideální proud vody v akváriu (kolem dokola, jak už tu někdo psal) a na jeho výtoku mám nasazeno vzduchování. Čistím ho každý týden a je v něm vždy minimálně 10x víc bordelu než jsem schopný odkalit. Na biologickou filtraci mám vnější skleněný filtr s méně než polovičním průtokem.
U mě je problém s tím, že moje ryby "vyrobí" hodně mechanických nečistot, takže toto řešení mi přijde ideální.
Honič vody je vcelku výstižný. Mám takový honič 5 měsíců. Hodnoty vody ok, cirkulace ok, design ok, tichost super, spolehlivost zatím super, úhyn rybek minimální, řasy minimum.
Ale ta údržba ... hrůza. Předfiltrace se musí čistit co 5-7 dní (strašnej sajrajt), akva radši důkladně pozoruji dnes a deně (když se mi něco nezdá, ihned odkaluji a měním vodu), co deset dní doplňuji bakterie, dvakrát jsem měnil dno (kvůli lepšímu usidlování alespoň nějakých bakterií), radikálně jsem snížil osazenstvo (je pravda, že předtím to byla ploutev na ploutvi). Je toho více, a nikdo nechce přeci akva proto, aby se stal jeho otrokem (tak si občas připadám).
Proto mám připravenou přestavbu filtru na vnitřní samodělný. Ze stávajícího filtru použiji jen "honící hlavu"
jako čerpadlo, protože je opravdu úžasně tichá, výkonná a zatím i spolehlivá (kdyby něco, mám vyhlídnuté čerpadýlko).
mě se voda točí jakoby dokola v akváriu. na druhé straně se mi odráží jakoby od skla a jede zpatký k filtru to vidím když se dívu a když tam dám ruku tak cítím jak voda jede od filtru ke sklu naproti a tam se odráží a cirkuluje jakoby to dělá takové O. Filtr stěna akvaria druha stena a filtr
Ono se s filtrem da pracovat a muj nazor je, ze by mel vypoustet na druhe strane akvaria, nez nasava. Pak muze byt v akvariu cokoli, aby voda tekla jak ma. A protoze mam vystup z filtru ne jak pisu, jsem po naliti Sera Nitrivec na filtr sledoval, jak se bude bily zakal sirit. Hezky objel akvarko, temer dokola, takze vyhovuje. Takovy test stoji par ml Nitrivecu, ktery akvariu rozhodne neublizi, a pomuze spravne nastavit vytok z filtru, kdyz uz to neni trubka na druhou stranu
.
A proto jsi myslel že když mi rostou hojně rostliny že mi brání v průtoku vody?
jo to byly kousky slepy hladiny.... cereni hladiny ten povlak rozboji, ale kdyz prerostli kytky brani proudeni vody, tak voda hlavne cirkuluje v okoli filtru
Když jsem založil akva tak jsem tam měl takové jakoby částečky které byli mastné. Ale teď tam nevidím nic co by vypadalo jako nějake mastné fleky filtr mi jemně čeří hladinu.
povlak na hladine, u me konkretne o zeleny povlak (zbytky z mrazene moiny, coz je perloocko, jenz se krmi zelenymi rasami)
po prostrihani rostlin voda zase proudi po celem akva a slepa hladina se netvori
A slepa hladina je vlastně co?
ty mozna jo ale nekdo mi tu napise ze tim ze mi rostou rostliny tak je to spatne ze voda skoro stoji. Tak to nechapu
chtel jsem vyjadrit relativnost toho proudeni.... zarostli jsem to mel predevsim rotalou a nemel jsem cas ji prostrihavat, a nasledkem snizeni rychlosti proudeni, byl vznik slepe hladiny
fido16 napsal: jak skoro stoji? vzdyt kdyby necirkulovala tak by byla jedna pulka akva spinava jak prase a druha cista.
Mám akvárka bez filtru, a voda není žádným čerpadlem poháněna. A špinavá voda tam není ani zdaleka
To máš pravdu s tím krytem, ale záleží také na zvoleném typu akvária (biotopu)
Já jsem postupně přešel na akva s minimem rostlin a navíc převážně plovoucích a světel se víceméně zbavuji takže na menším akva mě takový kryt více než vyhovuje
jak skoro stoji? vzdyt kdyby necirkulovala tak by byla jedna pulka akva spinava jak prase a druha cista. To mi nejak nesedi. A pokud se dari kytkam tak je to spatne jo?
zatim nemam keramickou zatim je tam ta co tam byla. biomolitan
noooo kdyz ti naroste hodne kytek.... tak ti voda skoro stoji i s cerpadlem o vykonu 200L/hod (vlastni zkusenost)
Divam se na ten Tvuj filtr a pisi tam: "170g keramické náplně". Tu tam mas?
No tady to slovni spojeni vyjadruje, ze honi vodu, ale nic jineho se bohuzel nedeje
.
EDIT: Jsem si myslel, ze jsem rychlej, a ono az druhej
.
tomu se tak říká, když jen "honí" vodu a skoro nic nepřefiltruje
Tak kdyz uz to mam rozvest, i vetsina akvarijnich krytu je zcela k nicemu (mysleno tech beznych, takovy ten lecinejsi spotrebak), nemaji dostatecne osvetleni ani pro zcela bezne, a ne prilis narocne, rostliny. Uz to tady slo mnohokrate, a presto ze se to pise stale, a nejen zde, ty kryty se stale prodavaji, protoze mnoho lidi si samo udelat lepsi neumi, a koupit ci nechat udelat lepsi, to je uz pro ne zase moc penez...
ano jde o objem filtracni naplne, kdyz si polozis vedle sebe naplni toho honice a tu kostku bioakvacitu k cerpadlu pochopis.....
honice zvysenym prutokem kompenzuji malou napln.... a kdyz si pomer zabranaho prostoru a objem filtracniho media jednoznacne ti vyjde lepe kostka biomolitanu s cerpadlem
taky zalezi jaky filtr chceme pouzit.... jestli rychlofiltr nebo pomaly biologicky filtr (ten ma juras), ci jiny typ
sice se tu tento odkaz huz nekolikrat objevil ale predlozim ho znovu.... je to docela rozumny clanek o ruznych filtrech a jejich principech
www.discus.cz/…
jinak je dost dulezite jake teploty chces mit, jake ryby chces chovat (cim je budes krmit) a kolik rostlin budes chtit mit..... pro rostline akva s minimem ryb bude lepsi pomaly biologicky filtr, pro afriku s minimem rostlin bude lepsi rychly filtr s dostatkem filtracni hmoty... atd
dodatek... celej filtr zabira prostor 15x20x30cm a veslo by se do nej aj topeni
Neber to prosim spatne, jen diskutujeme co a jak, neni to urcite ve zlem. Navic Tve akvarko je mensi, taky se v tom filtru nachazeji o neco lepsi media nez jen biomolitan (alespon podle popisu, nebo ze se tam daji dat), takze stacit by to u Tebe mohlo.
Ale jinak ona kostka u mne videt vubec neni, je v pravem zadnim rohu a pres rostliny dobry pozorovatel uvidi pri trose snahy mezi listy maximalne tak cast toho cerpadla At-201. Mam proste dost rostlin.
Tak jestli chceš mět přes půl akvárka kostku molitanu to je tvoje věc. já chci vidět ryby a ne nějakou hnusnou zacpanou kostku molitanu
ja mam akva 60x40x30, v nem prepazku s plosnym filtrem 20x30cm (je to trosku predimenzovany, spatne jsem si napsal objednany rozmery, spocteny je to pro 80x40x30), pohani mi to priskrceny AT-200 a jsem desne spokojenej nejakym zpusobem se mi okolo molitanu dostava poter od Galaxek a v komore u cerpadla si spokojene rostou, extra je nekrmim ale presto maj naprany brucha k prasknuti
jen jsem na sani cerpadla natahl starej molitan z bublifuku pro 30-40L akva,
a to tam mam jeste zvon z petky na davkovani co2 a na dne ulitu a par kusu sepiovy kosti (zvysovani UT)
slozeni molitanu je: tl. 1cm hrubej cernej biomolitan a za nim jemnej modrej tl. cca 2,5cm (rezanej ruco z tl. 5cm), po vic jak pul roce se ho chystam cistit, kvuli zabahneni od jilovyho hnojiva.... trhal jsem jeden velkej echynac, pri ty havarce bylo krasne videt proudeni v tom filtru
jinak ten hrubej molitan uspesne porusta cladophora, javskej mech i riccie, a na vrchu je vrostlej okrehek
Mne od uzavrenych vnitrnich filtru odrazuje vetsinou naprosto nedostatecny objem filtracnich hmot. Mam 2.4l Bioakvacitu na 160l akvarium a klidne by mohlo byt i vic.
Tím pádem je každý takoví filtr honič vody. jinak nemám jiné vysvětlení!
Sice to pro tebe vypadá možná hůře, ovšem jako filtr se to moc hodnotit nedá. Je to jeden z honičů vody, který vyžaduje stálou údržbu a velmi časté čištění, přičemž vlastní, zejména biologická, schopnost filtrace je malá. Kostka biomolitanu zanesená koloniemi bakterií a schovaná za rostlinami mnohdy vypadá lépe než futuristický technický objekt filtru.
Jo je to možné. Mě odrazuje ta kostka toho akvacitu v tom akva to se mi nelíbí proto jsem řešil vnitřním filtrem. aby to trochu vypadalo a nezavazelo přes celé akva. Filtr mám schovaný za rostlinama a za filtrem 2 ancistrusi
je jim tam fajn
Mam At-201 (myslim ze At-200 se bude chovat podobne), je to hodne tiche reseni, jsem naprosto spokojen.
já mám shark adv 400 a zatím jsem spokojený je to vnitřní filtr. Ze začátku trochu vrčel ale jen slabě. A teď když se trochu zanesl tak není slyšet vůbec někdy si myslím že nejede. Pokud si nevšimnu vlnící se hladiny.
Takže já doporučuji tento
Do 60ti litrů bych za nejvhodnější považoval kostku bioakvacitu s čerpadlem AT 200.
www.arapaima.cz/… 0 14.04.2011 09:14 dala jaky si mam poridit filtr do 60l aqarka pls poradtemi
To mas opravdu objem filtracni hmoty 35L nebo jen ten filtr ma 35L?
Ja naprosto nevidim duvod proc mit 35L fitrace na normalnim 250L akva, kdyz to milionum lidi funguje s filtry o rad mensimi. Ale co, i 35L se da dosahnout s komercnimi filtry. Fluval FX5 ma 31L filtracnich medii, takze objem filtru bude aspon 40L. A za ~5000Kc....
Ja nejsem proti DIY filtrum, jen bych to toho osobne nesel kvuli praci, riziku vyteceni a diskutabilni 'nizsi cene'.
dík za info..nevím jaká kanistrový máš na mysli ale za zlomek ceny má doma filtraci o 35 litrech a dneska bych pod 50lt filtraci na 250 lt akva nešel..měním vodu 1x za měsíc..(když si vzpomenu a když je prostor okolo akava) a to se mi v akvárku dokola třou terčovci..
HOB je "hang-on-back", treba jako Aquaclear. Vyjma toho Aquaclear, maji naprosto mizivy obsah filtracnich hmot a jsou to tedy taky jen honice vody. A pochopitelne, naprosto se nedaji objemove srovnat s kanistry
Homemade se oznacuje jako DIY (Do-it-yourself). Ty sice dobre byt muzou, ale nechapu jak muzou byt lepsi nez komercni kanistry. Levnejsi, to ano. Stejne taky, ale lepsi...? Cele je to o objemu a kvalite naplne a je jedno jestli na to tu nadobu s cerpadlem udela Eheim nebo ty doma.
pokud HOB filtrem myslíš homemade filtry pak s tím souhlasit nemohu..doma si odladím filtraci třeba v plastovém odpadkovém koši tak jak mi žádný instantní komerční nemůže dát...ony ty komerční jsou instantní tím, že jejich možnosti jsou dány tím, že výrobce neví co za akvárko budeš mít a kolik odpadních látek a s jakým průtokem bude muset zpracovávat..biotop horského potoka ? tichá tůň ? rýžové pole ? hluboké jezero ?
objem vody v akva a tzv. doporuceny filtr na objem vody nemaji naprosto nic spolecneho. Neboli, to nic neznamena.
Jedine co je dulezite je, kolik odpadu vam ryby vylouci a kolik a jak rychle se ho odboura. Takze pokud mate malo ryb, filtr staci, pokud moc, filtr stacit nebude... pri stejnm objemu akva.
Ale pokud filtr budete davat k uz existujicimu akvariu, predpokladam, ze tam ted mate neco horsiho (rozumej, mensiho), takze jakykoliv vnejsi kanistrovy filtr bude o rad lepsi nez male vnitrni filtry, kostky akvacitu, ci HOB filtry.
A ten Ecco je super filtr s velmi dobrymi bio naplnemi. Treba 60 neonek zvladne naprosto s prehledem. Po zabehnuji, pochopitelne.
vono kdyz se zacnou zivorodky mnozit..... ze tri mecovek prezila jen samice a behem roku jsem se ji zbavoval s cca 80ti potomky.... uspesne zarybnily 250l akva a mnozi se dal
Přidat reakci
1 ...... [165] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x