Jaký filtr
0 25.10.2007 13:53 mili – Poradíte??
Budeme zařizovat akvárko o rozm.60x35x40cm,poradí mi někdo jaký filtr?Chceme tam mít parmičky čtyřpruhé a neonky,a nevíme ,jaký filtr zvolit,jestli klasiku molitan ,nebo nějaký s vyměnitelnýma náplněma.Prosím,poradí někdo??Díky.
Taky jsem kdysi u silenty skrtil pres T a volnou hadicku. Ted jsem si koupil sera air 100 (myslim, tak nejak), A dela kdyz jede naplno bez zateze fakt velky kraval (na muj vkus). Pri skrceni primo (zatizeni) se hluk dost snizil. Zivotnost membrany ani vetsi zahrivani me netrapi, tak ho skrtim primo.
Ne, akurat. Aby ti ro bublalo jak chces, skrti se hadicka (myslim, ze jsem skrtitko zahledl i na te fotke)
Dobrá tedy..... přecejen asi o tom už něco víte
jen se chci zeptat, jaký výkon by měl mít vzduchovací motorek? 50 l/hodinu je asi moc moc, že?
no jo, ale ty se musí dávat celé dovnitř akvárka, ne? To se mi moc nechce, už tak je to vevnitř maličké, nerada bych tam cpala ještě filtr
Jasne, to co je na obrazku 2 a 3. Nevim, jak jsou velike. Je to tzv. "elementkovy filtr", kde se vhani vzduch kompresurkem, vzduch strhava sebou vodu ktera je tak nasavana pres molitan a vyfukovana spolu s bublinami nahore. Prohledej forum, najdes toho o nich hodne.
Dal bych ten jednoduchý bublací. Dvojitý zabere půl akva a ten čerpací bude až moc vířit vodu.
Nakonec jsem se rozhodla, že si pořídím filtr co nejdřív, i když budu mít zatím jenom rostlinky. Nějaké mi nabízí paní, která je používala na 50l akva. Co si myslíte, byl by některý z nich vhodný pro mě?
Starší reakce
Eff: vodu mám spíš měkkou...akvárko kromě jiného bylo plné riccie, pár kousků pistie. Ale akvárko stálo chytře na okně...samozřejmě na plném slunci
(sinice?) Ale teď mě napadlo, že za to možná můžou pavouci...ne a ne se jich zbavit...třeba jsem vytáhla jenom obří pavučinu
0 17.10.2007 13:42 Eff [417] - Rostliny Katunka: to je zajímavé, pokud šlo o tvrdou vodu, docela věřím. Byly tam nějaké plovoucí rostliny, nebo rostliny dotýkající se hladiny? Já mám takovéto šnekárium (ale mám tam fitr, který ovšem nikdy nečistím). Hladina se tam nehýbe, ale je kompletně zarostlá pistií a žabincem, v nádrži je víc rostlin než vody, a akvárium je troufám si říct bezúdržbové, s nulovou potřebou výměny vody, na rostlinách není vidět jediný provlém, žádná řasa tam není. Možná stojí za zmínku, že nádrž funguje asi 5 měsíců, asi po dvou měsících kleslo pH z vodovodního 8 na 6,5 a od té doby se drží.
Eff...samozřejmě že rostlinkám je pohyb vody ukradený a souhlasím, že vzduchování může být spíš na škodu rostlinám. Snad pokud by byl na akváriu hodně těsný kryt nebo sklo, aby se tam nic nedostalo. Já měla malé akvárko jako karanténu jen s rostlinami asi měsíc, hladina stála....a po měsíci bylo na hladině cosi co vypadalo podobně jako škraloup na studeném kakau
. Potom jsem začla mírně vzduchovat a rostliny si nestěžovaly a škraloup se k nám už nevrátil. Ještě podotýkám, že akvárko bylo bez jakéhokoliv krytu...možná by s krytem tento problém nebyl...nicméně vzduchování si s tím poradilo i bez krytu
0 17.10.2007 12:13 matlala [798] - Rostliny ale na hnojení do vody bacha když rostliny nemají dostatek podvodních částí tak hnojíš spíše řasy(všechny akvarijní rostliny se pěstují na suchu respektive ve skleníku ve vlhku)
a lepčí pro start je kořenové hnojivo do dna já mohu doporučit florapod od JBL nebo HOBBY AQUALIT (železitý substrát) a celé to překrýt štěrkem
cituji sida:
V nově založeném akva je přípustné jen hnojivo zásobní - do dna. Jakékoli hnojení do vodního sloupce nese riziko expanze řas. Vyšší rostliny jsou v drtivé většině pěstovány ve sklenících (emersně) a jejich převedení pro život pod vodou je dlouhodobá záležitost. Rostliny musí vytvořit nové, submerzní orgány, a k tomu potřebují čas. V průběhu této doby rostliny čerpají z vlastních zásobních látek, nikoli z vody. Jakékoli hnojení do vody je tedy pobídkou řasám. A ty jsou velice pohotové! Vyšším rostlinám běžně stačí pravidelná výměna části vody za čerstvou.
Hnojit do vody se dá až tedy, když mají rostliny tendenci k bohatému růstu a mohlo by se stát, že budou omezeny nedostatkem nějaké živiny.
Největší chybou je začít hnojit neduživé rostliny s vírou, že jim hnojivo pomůže "probrat se".
Opak bývá výsledkem - nastoupí řasy a ty dokončí proces likvidace rostlin. zdroj: rybicky.net/forum/4403… Já bych ti alespoň mírné vzduchování doporučila...kvůli pohybu hladiny. A také počítej s tím, že kytky bude nutno bez přítomnosti ryb hnojit...samozřejmě až po nějaké době
Proto je okolo vseho tolik bourlivych diskuzi a neuspechu a problemu, ze zadna pevna pravidla nejsou. Voditko pro dimenzovani osvetleni je 0.3-1W zarivkoveho svetla na litr objemu. Lepsi je pohybovat se v horni polovine. Zelezi na tom, jak vysoky je vodni sloupec, jak svetlo do akva usmernime, jake chceme rostliny ... Obecne doporucovane a rostlinam vyhovujici jsou tzv "tripasmove" zarivky, s oznacenim zacinajicim na 8 (8xx). Vyhledej o tom diskuze, jsou vzdy bourlive, ale jiste si neco z toho vyberes.
0 17.10.2007 11:56 matlala [798] - Rostliny no světýlka moc ne ale spíš zářivkové trubice
dívat se na typ 8** (nejběžněji používaný je typ 840- 8-třípásmovaá zářivka, 40 vynásob 100 vyjde 4000 což je barva v kelvinech jinak stačí vědět že to je myslim teple blá"kdyžtak mě opravte")
a potom je důležitej počet watů takže tobě bude stačit 11W DZka (ohnutá kompaktní zářivvka) např
www.bbelektro.cz/… díky, jste hodní, že jste poradili mě, co se mi hodí do akvárka co mám TEĎ, ale zajímá mě i to, jestli je nějaké pravidlo, podle kterého se světýlka kupují??
0 17.10.2007 11:13 isamik [180] 0 17.10.2007 11:05 Radka – .
U tak malého akva stačí mít stolní lampičku s cca 20W.
díky za rady :o) ještě se chci zeptat, extistuje nějaká tabulka nebo já nevím co, kde se udává, jakou žárovku si mám pořídit v závislosti na objemu akvárka, případně podle délky, hloubky...? díky
0 16.10.2007 17:26 Eff [417] - Rostliny bulmas např:
www.akva-exo.cz/…. Cena 40-100 korun. Jen musíš mít kompresor neboli vzduchovací motorek.
0 16.10.2007 17:17 bulmas možná se ptám hloupě, ale čemu přesně se říká bublifuk? Myslela jsem, že je to vzduchovací motorek s kamínkem, ale to neřeší filtrování, že?
0 16.10.2007 16:48 Radka – .
Jelikož jsi začátečník ,tak bych filtr doporučila.Protože uvažuješ ,že tam nebudeš mít zatím rybky,tak to bez filtru zkusit můžeš.Než časem přidáš rybičky,tak bys měla otestovat vodu na NO2 ,jestli je vše OK.
Ahoj, prosím Vás o radu. Už jste si mě možná někteří všimli, horlivě čtu a přemýšlím, jak nejlíp založit svoje první akvárko (nutno dodat, že zatím jsem ve fázi, kdy teprve sháním i to akvárko, takže přemýšlím čistě teoreticky
)
Z finančních důvodů to vypadá, že si zatím pořídím jen 20litrové akvárko a šupnu do něj prozatím jen kytky. Chtěla jsem se zeptat, je nutný filtr nebo vzduchování, když rostlinky si budou dělat kyslík? A potom, kdybych si pořídila pár (myslím opravdu pár, malinko, trošku, dvě nebo tři) malinkých rybek, je nutný filtr? Zatím tuším to není tak akutní, rybky bych si stejně pořídila (samozřejmě po "zajetí akva") až po nějaké době, až se trochu rozrostou rostlinky... Co si myslíte o filtru a vzduchování - v obou případech (bez i s rybkama)? díky
0 13.10.2007 19:42 Janik – Akvatech
Jestr64: Ahoj, pak napis jak si byl spokojenej s tim Akvatechem jo? maj dobry ceny...
Kromě vrubouše.
0 12.10.2007 16:30 Vrubouš Ten muj.
0 12.10.2007 16:27 Johny – filter
jaki je najlepsi filter
Tomik: u toho akvatechu mám objednanej ten fluval
0 11.10.2007 10:34 Tomik Myslím, že i toto je kvalitní obchod, ale neobjednával jsem tam.....
www.akvatech.cz/…
Já si tento týden objednával toto-Eheim Classic 2213 plus bio u akvaristy.....
www.akvarista.cz/…
Pak napíšu zkušenosti, každopádně jak u akvatechu tak i u akvaristy, jak najdeš někde nižší cenu než mají oni a napíšeš jim, tak tu cenu sníži....
Starší reakce
bezva tak asi budu brát tu 305ku.
Lidi ještě se chci zeptat jestli máte někdo zkušenosti s objednáváním odsud?
www.exo-eko.cz
Chtěl bych si odsud totiž ten filtr objednat. Popřípadě dejte odkaz na nějakou důvěryhodnou stránku. dík
0 06.10.2007 14:29 Jestr64 georged: no už to asi nebudu komplikovat a beru ten fluval
0 05.10.2007 21:22 Jestr64 lidi co říkáte na Fluval 305? Máte s ním někdo zkušenosti?
vaclav: hodně jsem nad ním přemýšlel a o víkendu si přečtu partu článků tak uvidím, jsem student a nemám moc času, rád bych to zkusil je to výzva
0 04.10.2007 22:52 Usine Přidat reakci
1 ...... [245] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x