Jaký filtr
Ano, tu sedmistovku bych věnoval na menší nádrž. Na tu velkou bych ale doporučoval buď tento
www.akvaristik.eu/…
nebo tento filtr:
www.akvaristik.eu/…
Filtračním hmotám od EHEIMu Tetra nemůže konkurovat.
Máme doma 240l akva s filtrem Tetra Tec ex700. Myslíte že by bylo lepší kdybych si tu sedmistovku vzal na to 135l akva, a do toho 240l koupit Tetra Tex ex1200?
0 07.11.2010 14:24 Sid [6685] - Rostliny ...No ten biomolitan properu tak jednou za 10 - 14 dni, vnejsi filtr cistim jednou za mesic...
To je příliš často - teprve dobře zajetý filtr funguje i jako mechanický pro drobné nečistoty...
Vyplavování nečistot z filtrační vložky interního filtru se dá minimalizovat tím, že na něj před vyndáním z akva nasadíte igelitový sáček. (Přeci jen je tento druh filtru poměrně frekventovaným řešením filtrace v akváriích...)
V rostlinných nádržích, (se "silnou" rostlinnou a "slabou" rybí osádkou), je důležitější schopnost filtru zajistit dostatečné proudění vody, než objem filtračních hmot.
Něco jiného jsou "rybí polévky" - přerybněné nádrže s nedostatkem a/nebo nefunkčními rostlinami, kde filtr funguje jako "rezerva" při odbourávání škodlivých látek. (Pravda - tato "varianta" je v českých zemích frekventovanější...
)
V této souvislosti si musíte ujasnit, jaké akva hodláte provozovat vy.
Pokud máš 2213 - lze ho bez problémů doplnit - můžeš mi napsat vzkaz a domluvíme se, co všechno potřebuješ a kolik to stojí.
Jo to vypada hodne solidne
Diky za info, mrknu se po nejakem jinem kvalitnim filtru a udelam to tak jak to je na obrazku.
Tady je to znázorněno.
Odpověď ode mě je, co už jsem napsal. Nezáleží na průtoku, ale na náplních. Koupit prázdný filtr, ještě ke všemu, když nevíš, co je to zač, není dobře. Časem budeš potřebovat náhradní díl, nebo servis a máš problém. Filtr nekupuješ každý den, dobře se to rozmysli.
Ne, koš se vyhodí, na dno se dokoupí vymezovací kus, na něj se dá mechanická předfiltrace, pak kolečko biomolitanu, dosype se SubstratemPro a nahoru se dá bílá flísová vata. Nahoru se opět musí dát vymezovací kus.
Takto doplněný filtr musí naprosto bez problémů fungovat. Mám je v několika nádržích.
Jo to jasny, ale tady jde spis o to, ze je tam jen jedna nadoba, jeden kos, neni lepsi mit jich tam vice?
lze ho samozřejmě doplnit originálními náplněmi EHEIM
No prave ze v nem je "jen" biomolitan a filtracni vata, jde o to ze tam je jen jeden jakoby kos, takze nejde dat nic jinyho :(
Na 120 litrů je 2213 naprosto v pořádku. Pokud v něm jsou originální náplně ve správném pořadí, mělo by to bez problémů fungovat.
a prutok je teda jaky? jaky bych mel mit?
No to je právě ono. Pokud se použije dobrý vnější filtr, funguje to bez honění vody dokola. Jinak dle mého názoru rozstřikovací rampa není úplně ideální řešení.
Jasne, ja sem ten vnitrni daval spis kvuli tomu, aby mi "honil" vodu, protoze rostrikovaci rampa z toho externiho tam neprohonila skoro nic ... tak sem k ty prilezitosti na nej dal jeste biomolitan aby sbiral ten plovouci bordel
Vnitřní filtr je vždy náročný na údržbu - při čištění většina nečistoto skončí opět v nádrži. Navíc je opět problém ve filtračním objemu. Do nádrže bych filtr určitě necpal. Vnější filtr po zajetí pracuje téměř bezúdržbově.
No ten biomolitan properu tak jednou za 10 - 14 dni, vnejsi filtr cistim jednou za mesic
Předpokládám, že ty nečistoty jsou mechanického původu, a že řeč je o tom 120 l, 120cm akva.
Jak často ty filtry čistíte?
jasne tady se nepise nic o naplnich, stejne tak jako o objemu toho filtru ... zacinam pomalu premyslet, ze bych udelal prepadovej filtrik ... tak jako to ma Stistko tady:
rybicky.net/nadrze/10814 co myslite, je to lepsi reseni ?
Na filtru není nejdůležitější průtok, ale vyřešení sestavení filtračních náplní, jejich kvalita a hlavně objem. Cena filtračních náplní je podstatná část z ceny filtru. Takže se většinou nevyplatí levný filtr, do kterého je potřeba dokoupit drahé náplně. Když se to sečte, nakonec to vyjde skoro stejně, jako kvalitní filtr s kvalitními náplněmi.
Jo to jo, ale ja mam AT201 s biomolitanem + eheim 2213 a porad ve vode plavou takovy maly castecky bordelu. Nekdo mi kdysi rikal, ze to je malej prutok, mam 120l a 440l je prutok toho filtru ... tak nevim koukal jsem tam na ten, co sem sem daval link, ale bojim bojim, v zivote sem o nem neslysel
...pripada mi ze moc bordelu nebere...
Filtr není vysavač, aby nějak enormě
"posbíral bordel"...
K tomu slouží akvarista s odkalovačem.
Budu mít 135l akva, mám vnitřní Duetto DJ 150, nyní je v 112l avšak je problém že filtr je prostě furt zanešený a na 135l by už vubec nestačil. Líbí se mi ten z aukra co tu Tragett napsal, co sem se dočetl na tom foru tak je to jen bílá Sera? Prý ale jsou v základní sestavě dvě patra prázné, takže co bych měl dokoupit?
Dobry den, co rikate na tento filtr?
aukro.cz/…
mate nekdo zkusenosti?
docela se mi zamlouva cena, mam akva 120l, dlouha 120cm nadrz, ted mam filtr s prutokem 440l, realne samozrejme mene a pripada mi ze moc bordelu nebere... Diky za info!
Starší reakce
0 02.11.2010 21:21 JuraS Průtokový...starou vodu ven a z kohoutku rovnou novou...a nebo pořádný..na 200 lt akva 100 lt filtračních hmot a máš akva vypulírované natotata...nééééé..jen nástřel..každá filtrace se musí promyslet podle konkrétního biotopu a obsazenosti živočichy...osobně jsem pro naddimenzované filtrace kdy se nemusím tolik crcat s čištěním akva a odsáváním zbytků a exkrementů...
Odkalovací zvon a žiletka
co si představuješ pod pojmem "vyčistí" ?
Kvalitní
.
0 02.11.2010 20:48 Matyson – filtr
jaký filtr nejlíp vyčistí akvarko?
Já mám taky možnost tento filtr sehnat za super cenu. A co se týče hlučnosti? Aqua mám v místnosti kde spím, takže není hlučný??
0 02.11.2010 17:18 JuraS – Re: Tudy
a průtok měřený hned za vrtulkou..jakákoliv kousek hadice nebo nástavec snižuje průtok o hafa litrů...mě atman 302 s metrem klasické krkové hadice z toho nejobyčejnějšího odkalovače za pár kaček (můj nejoblíbenější výrobek, koupeno jich několik a rozkuchány kvůli hadicím) s trubkou s baj woko 40 dírami a protéká sotva 50-80 lt hod...krása pomaletekoucího filtru je úžasná... a jeho kvalita nenahraditelná žádnou komercí...
Udávané výkony filrů se berou jako maximální, bez filtračního média.
Ideální je důvěřovat lidem z praxe.
Ne vše co je psáno je nutné brát za bernou minci. Nejlépe je dát na zkušenost.
0 02.11.2010 12:01 taby – jak to je?
V knihách se píše, že výkon filtru by do sladkovodního akvárka měl být max. 1x objem nádrže u ryb ze stojatých vod a u těch z tekoucích max. 2x objem nádrže.
Já si chci pořídit akvárko s objemem vody 72 l.
Eheim pro tento objem nabízí např. vnitřní filtr typu Eheim Pick-Up 2010, který má však výkon 220 - 500 l za hodinu. Mám se řídit dle rad z knih a jít spíše do menšího filtru nebo důvěřovat výrobcům?
Důležitá je i zaručená dostupnost náhradních dílů, kterou zatím nabízí pouze EHEIM. Nehledě na kvalitu filtračních náplní - ne jenom objem je důležitý, i samotné médium je podstatné.
Pro mně je důležitý také parametr spotřeby el. energie a ten mluví v prospěch Eheimu (5W oproti TetraTec EX 700 - 13W)
Objem filtrační hmoty/cena - to byl parametr, podle kterého jsem vybíral vnější filtr. Myslím, že nejvýhodněji vychází TetraTec EX700. Nakonec jsem ho koupil, i přes poměrně špatné renomé, které tento filtr na těchto stránkách má. Po půl roce nepřetržitého provozu jsem maximálně spokojený, mohu vřele doporučit. Mrkni na Heureku, mě se podařil koupit za příjemných 1670,- Kč.
Chci si pořídit nový vnější filtr. Ale nevím si rady který. Zatím se mi zalíbily následující 2:
placek.cz/…
nebo
placek.cz/…
ještě mě cenově zaujal tento, ale zdřejmně nebude moc výkonný. Nebo by mi stačil?
placek.cz/…
Aqua mám velké 180 l. Společenské, nic náročného.
Předem děkuji všem za radu =)
Záleží na tom, jaké rybky chceš chovat a v jakém množství a do jakého akvária.
0 31.10.2010 16:18 vojlidl – Jaký z těch dvou?
A jaký si myslíte že by byl lepší (výkonější,tišší...) filtr Hagen Fluval U4 nebo Eheim BioPower 240.
Díky
Starší reakce
Eheim. Mám čerpadlo Compact 1000, běží bez přestávky asi 4 roky a vůbec o něm (kromě vyčištění 1x za rok) nevím. Sestavit venkovní otevřený filtr tak aby spolehlivě fungoval taky není až tak jednoduché. Já ho např. vyráběl ze starého 65 l akvária. Umístěné je ve skříňce pod akváriem, filtračních hmot je ve něm cca. 25 litrů, poslední komora ze které se přečerpává voda zpět do nádrže má nějakých 30 l. Ovšem k uzavření koloběhu vody je potřeba odhadem nějakých 20 l, takže v poslední komoře nakonec zůstává cca 10 cm vody (cca. 9-l0 l). Pak stačí aby se hrubé sítko na přepadu z nádrže něčím přicpalo, voda přestane stíhat dotékat do filtru a čerpadlo chvílemi nasává vzduch. Dokud jsem v akváriu neměl rostliny (mám Afriku)bylo to v pořádku, teď zkouším od známého darovaný Bolbitis a už se občas sítko něčím přicpe. V rostlinném akváriu bych se asi učistil k smrti
Kdybych filtr dělal dnes volil bych poslední komoru o dost větší .........
0 28.10.2010 06:21 petr No tak jake čerpadlo by ste mi doporučili ?
Díky (že se tak blbě furt ptám)
Spočítej si finance,a hledej slušný filtr minimálně do 350 l,měl bys mít dostatečnou rezervu.Já bych volil třeba Eheim Professionel 3 2073.
Nejlepší by byl vnější. Pokud to není možné tak je nejlepší řešení kostka bioakvacitu a regulovatelné čerpadlo. Pokud trváš na vnitřním komerčním filtru tak Eheim biopower 240 nebo Fluval U 4.
Přidat reakci
1 ...... [176] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x