Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký filtr

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 71 Přejít na další stránku   1  
Jaký filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 18:04 R Muž romant [28001] Re: Heimdall
Ono se na to tak nějak v tom návalu ještě lepší techniky zapomíná a to je podle mě škoda. Prostě je to o souvislostech a když na to příjde(což je pro drtivou většinu akvaristů extrém), filtry vůbec nepotřebujeme. Bude to něco za něco, ale jde to a jak nádherně, ale co to tobě budu psát. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 18:00 R Muž Silent [5949] Re: romant
Samozřejmě palec . Nádrž s funkčním dnem a nepřerybněná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.09.2014 17:52 R Muž romant [28001] Re: Heimdall
Honzo, jenom bych lehounce doplnil, že v nádržích s funkčním dnem je to vlastně jedno, kolik těch filtrů máš a jak často je pígluješ, tedy pokud současně nedáváš nafrak kultuře nitrifikačních bakterií v tom dně, tedy v dalším filru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.09.2014 17:34 R Muž Silent [5949] Re: Calvin
Ono i těch 7 litrů je dostatečných pokud se použijí kvalitní filtrační hmoty. K používání dvou filtrů v jedné nádrži bych napsal asi tolik, že jistou výhodu to má v tom, že se mohou čistit na střídačku a prakticky zůstane zachována biofiltrační kontinuita, takže systém v akváriu ani nemusí zaznamenat krátkodobé snížení nitrifikace po vyčištění filtru. Na druhou stranu při použití jednoho filtru o větším filtračním objemu, kvalitní předfiltraci, pravidelné údržbě a řádně zaběhlé nádrži se filtr (jeho biologická část) čistí velmi sporadicky nebo i vůbec a tudíž k výpadkům nitrifikace nemusí ani docházet. Takže záleží spíše na typu nádrže, systému údržby a zkušenostem akvaristy jestli sáhne po dvou filtrech nebo jednom. Já používám systémy oba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 17:09 Muž Calvin [9] Re: Heimdall
Díky za tip! ;) U tohoto filtru se mi nicméně zdá trochu na škodu menší objem filtračních náplní (7l). Pro porovnání TetraTex nebo JBL mají podle všeho 12l.

Měl bych ještě doplňující dotaz - má nějaký smysl/význam mít dva (třeba o něco slabší) filtry? Prohlížím soutěžní akvádia na "AGA" a je to velmi častý jev, někde dokonce píší o jejich zapojení v sérii. Přitom jsem se mnohokrát setkal naopak s názorem, že hodně zarostlá akvária filtr teoreticky nepotřebují vůbec. Jak to tedy odůvodnit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.09.2014 15:30 R Muž Silent [5949] Re: Calvin
Tak v dané cenové relaci a pro daný objem bych viděl jako nejlepší řešení JBL e 1501 Greenline. Zajímavé řešení by mohl být ještě kvalitní, i když u nás ne moc známý, Sicce Whale 4 macenauer.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 15:09 Muž Calvin [9]
Máte nějaký jednoznačný tip na vnější filtr do 5000Kč pro akvárium 360l?

Poprosím kdyžtak o zahlasování v anketě v mém profilu.

Za hlasy / odpovědi předem moc děkuji! ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2014 19:42 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Heimdall
Sám na 54L používám EDEN 511, ale ten od JBL vypadá fakt dobře. Kdybych teď musel měnit tak bych ho bral ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2014 15:36 edwinn Re: Los
Já používám Tetru tec 400 z tohoto obchodu a jsem s ním moc spokojená www.zoovega.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.08.2014 08:08 R Muž Silent [5949] Re: Morie
Nebyla by lepší alternativa blok bioakvacitu 10x10x16cm nebo 10x10x20cm a čerpadlo Atman AT- 200? Pokud ovšem vyloženě chceš vnější filtr a máš prostor pod akváriem doporučil bych na prvním místě JBL CP e 401. Jako další alternativy bych viděl Tetra Tec EX 600 Plus, Eheim Aquacompact 60 nebo Eheim Ecco Pro 2032. O průtoky mít strach nemusíš, protože všechny filtry mají regulaci. Další možností jsou závěsné filtry, ale tam už se musí vyříznout opravdu velký kus krytu. Na hrncové vnější stačí jen průchody na hadice.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2014 23:49 Žena Morie [0] – Vnější filtr do akva s krytem
Prosím o radu, jaký vnější filtr by byl vhodný do mého 50-ti l (čistý objem) akva. Doposud jsem používala vnitřní Auael AQ Fan-2, ale z toho čištění jsem na nervy. Nehledě na to, že už někdy nefunguje. Problém použití vnějšího filtru vidím v tom, že mám akva s původním plastovým krytem, který byl dodán v setu. Pokud by stačilo vyříznout díru na okraji krytu, ráda bych zakoupila filtr vnější. Za akva být filtr zavěšen nemůže, pouze na boku akva. Snad to nevadí. Díky za radu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.08.2014 14:18 R Muž Silent [5949] Re: Petra
Na takovouto nádrž bych volil buď vnitřní systém dvou akvacitových kostek 10x14x30 s čerpadly Atman AT-202 a nebo v případě vnějšího filtru je asi nejlepší volba JBL CristalProfi e1501 greenline který má dostatečný filtrační objem a hmoty si můžeš poskládat jak budeš potřebovat. JBL doporučuji kvůli velmi dobrému poměru ceny a užitné hodnoty. Jsou na trhu samozřejmě filtry sofistikovanější jako například Eheim professionel 3, Fluval G6, SICCE Whale 4 nebo HYDOR Professional 600, ale ty jsou už v jiné cenové relaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2014 10:42 Petra – vnitřní nebo vnější
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Mám s akvaristikou letité zkušenosti, ale jen s akváriem do 200 l a vnitřním filtrem. Nyní budu zakládat 420 l a našla jsem jediný vnitřní filtr na 400 l. Bude stačit? Nebo už je potřeba vnější? Pokud vnější, můžu vás poprosit o radu jaký typ, aby byl snadno použitelný, ne moc složitý a cenově dostupný? Jak jsem psala, ve vnějších se vůbec nevyznám. Budu chovat tilápie. Předem děkuji za všechny odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 19:57 Žena Turbínka [2558] Re: terka
Jediné co se ti může stát, že ta trubice vedoucí z molitanu, která se připevňuje na čerpací hlavu bude na suchu při sestavování lehce vypadávat buď z molitanu nebo z kontaktu s hlavou - může tam být lehká vůle. Ale stačí dát do akvárka, zapnout a je vše ok - sání zařídí, že bude držet :-) Teď mluvím z vlastní zkušenosti, kterou jsem absolvovala v úterý :-) V nejhorším se dá ten kontakt oblepit instalatérskou teflonovou páskou jak píše Designer o pár příspěvků níž X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 19:49 Muž Amras [34] Re: terka
Ano chápeš to přesně. Koupíš Atmana, k tomu akvacit, sestavíš a jedeš. Příslušenství máš v balení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 19:44 terka Re: romant
Ok, udelam to tak :)..jen posledni otazecka, chapu spravne ze poridim tu filtracni hlavici k tomu filtr. napln, zapojim a jede to..? zadny dalsi prislusenstvi uz neni potreba..? diky moc za rady a za ochotu odpovidat na me prihlouple otazky:), ale radsise zeptat,ze:)..preji hezky zbytek dne!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 19:26 R Muž romant [28001] Re: terka
Fajn, zprvopočátku oba dva společně a po záběhu a následném zabydlení rybí osádky(cca dva měsíce) ten stávající bude možno odstavit a nechat jenom tu hlavu s kostkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 19:23 terka Re: romant
Ok:), dle mych propoctu mi ten atman 202 otoci to cca 200 l akva za hodinu skoro 3x, takze myslim pohoda..S normalni udrzbou /1 tydne vymena vody, 1 za dva tydny cisteni a odkalovani/ by to melo bejt asi ok..Moc rybek mit nebudu, chci jim dat vic prostoru nez potrebuji a kyticek mam vyrostlo uz spoustu v jinym akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 19:12 terka Re: Amras
No jelikož chci mit akvarko vestavene ve zdi a moznosti mi nedovoluji mit filtr zvenku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 18:57 Muž Amras [34] Re: terka
Mohu se zeptat proč preferuješ vnitřní? Já ať hledám jak hledám tak jediná výhoda která mluví pro vnitřní je cena. Ale hodnota filtrace (tedy objem filtračních materiálů), možnost přidávat speciální materiály (např. rašelinu, zeolit, aktivní uhlí atd.) a možnost čistit část médií, neriskovat naplavení nečistot zpět do akvária mluví zcela jasně pro vnější.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 18:52 R Muž romant [28001] Re: terka
Teoreticky je to nic moc. ;-) Udávaný výkon si poděl dvěma a to co vyjde my mělo akvo za hodinu otočit alespoň 2x, to jako pomůcku při výběru, ale jak jsem již psal, je a bude to o znečišťovatelích a údržbě a již jsem několikrát zažil zmrvený 500 litrový akvárko jenom proto, že si majitel myslel, že když je to solidní objem bude se to udržovat skoro samo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 18:29 terka Re: romant
Koukala jsem na to :)..Zda se mi teda blby mit v akva dve filtrace, preferuju spis vnitrni, ale teoreticky by mel ten Atman At-202 bohate stacit, kdyz je na 200-400 l, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 18:05 R Muž romant [28001] Re: terka
Tak osobně bych ho použil, ale jako jeden další a pořídil ještě jeden solidní vnitřní a nebo šel rovnou do externího filtru o což si ten objem akva říká, ale podmínkou to není. Kdž vnitřní tak bych volil klasiku v podobě čerpcí hlavy, třeba www.akva-exo.cz/… www.akva-exo.cz/… . Z vnějších filtrů se podívat třeba na levnaakvaristika.cz/… . Jenom poznámka k tomu menšímu špinění, bude to o znečišťovatelích a údržbě, takže z toho plyne, že i takovýto objem se dá za nějakej čas pěkně zahumusit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 17:54 terka – stačí to?
Ahoj, chtěla bych se zeptat..Mám filtraci Eheim pick up na 160 l, mám ale možnost mít od kamaradky akvarium o objemu 207 l.. Myslíte že by to ten filtr ufiltroval? Slyšela jsem že čím větší akvarium tím míň se zanáší...ale nechám si radši poradit, díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2014 11:20 Muž Amras [34] Re: Paja
Já mám Atmana 200 s kostkou 10x10x16 v akvu 60x30x30 a nepřijde mi to jako mohutné. Klidně do toho jdi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   12.08.2014 10:42 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Paja
Kdyby to padalo, omotej to nahore teflonovou paskou (udelej bambuli) a zaraz. Pouzivaji ji instalateri, a koupis ji v ruznych BAU-NECO okolo 10Kc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2014 06:50 jamajcan Re: Jana
Jana napsal: Díky za odpověď a hlavní důvody, poč není doporučován? Psal jsem,že já bych ho nedoporučil.Proč?Špatná osobní zkušenost/potažmo mého kamaráda,kterému jsem s akva.pomáhal/.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2014 00:12 amrtin Re: Paja
Když by nedržela ani tim sáním,jak píše Roman,tak na trubičku natáhnout třeba jen kousíček jiný,která to utěsní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 21:03 R Muž romant [28001] Re: Paja
Až poběží, držet bude, sání to zařídí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 21:01 Paja Re: romant
Díky za utvrzení, i když o oříznu, stále bude celková plocha 10x větší než u AT-F301 a to se musí projevit. A už poslední dotaz - plastová trubička v bio kostce nedrží, je volná, díra v pěně je asi o 0,5mm větší. Jak ji fixujete, abych nemusel celý blok položit až na dno?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 20:09 R Muž romant [28001] Re: Paja
Tak ono si tu kostku můžeš podle svýho upravit(oříznout), aby snad nebyla tak mohutná a bude to přesně ono zařízení o který se nebudeš muset starat ne více než 2x do roka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 20:03 Paja Re: romant
Díky, jasně. Osádka je 10x neonka červená + 2x krunýřovec. Chtěl jsem stávající AT-F301 nahradit něčím učinějším, ale kostka 10x10x16 + hlava na rozměr 30x30x60 mě přijde mohutná. Proto dotaz na ověření řešení něčeho mezi, možná typu EHEIM Aquaball 60 L...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.08.2014 19:53 R Muž Silent [5949] Re: Jana
U Atmana se průtok reguluje uzavíráním otvoru a to buď sacího nebo výstupního (podle velikosti čerpadla). Regulace otáček rotoru je jen u poměrně drahých čerpadel a filtrů jako je například Eheim professionel 3e.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 19:46 R Muž romant [28001] Re: Paja
Ono je to hlavně o osádce, tedy o producentech odpadních látek, takže budou akvária daného objemu kde bude ten 301 dostatečným zařízením a budou akvária kde bude dobré se uchýlit k tomu čerpalo-kostkového řešení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 19:34 Paja Re: Designer
Existuje prosím i menší a přesto účinná varianta než Atman 200 + 10x10x16 bio kostka? Subjektivně po vložení této kombinace do akvária 30x30x60cm mě to přijde jako hodně objemné řešení. Zkrátka něco mezi malým AT-F301 a uvedeným Atmanem? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 18:55 Jana Re: jamajcan
Díky za odpověď a hlavní důvody, poč není doporučován?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 18:43 Jana – Atman 200 nebo Aquael turbo 500?
Děkuji za rady, Aquael mne zaujal hlavně nízkou spotřebou energie. Ale asi zvolím čerpadlo Atman (+10x10x20 biofiltr), je doporučován téměř všude, jen ještě maličkost. U Atmana se také reguluje pouze otvor průtoku vody nebo přímo otáčky čerpadla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 15:05 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny – Hailea RP-600
Re: Jana:
Vnitřní filtr s celkem slušným objemem filtračních hmot a cenou je Hailea RP-600.
petdiscont.cz/…
Používám verze RP-200 a RP-400 již několik let a jsem s nimi spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 12:09 R Muž Silent [5949] Re: Designer
Přesně tohle je ten důvod proč čerpadla od Aquael nikam nedávám. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   11.08.2014 11:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Heimdall
Jedno Aquael mam ze setu 54l, bezi dobre. Jenze jak se voda vypusti az pod nej, zavzdusni se a uz samo nenabehne, musi se vzit hadice s vodou a "profouknout". Tuhle "radost" Atmany nedopravaji :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.08.2014 11:34 R Muž Silent [5949] Re: Jana
Jednoznačně Atman a bioakvacitový blok. Aquael moc čerpadla neumí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 09:42 Muž Amras [34] Re: Jana
Za mě taky Atman, myslím si, že bude mít i větší hmotu pro baterie a tudíž filtrace bude kvalitnější. Já mám Atmana v 54l s molitanem 10x10x16 a spokojenost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.08.2014 09:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Jana
Zamer se na biomolitan alespon 10x10x16cm, vejde-li se, klidne i vetsi. Atman odvede dobrou sluzbu. Muzes zkouset ruzne experimenty vyrobcu, ale pokud chces funkcni biofiltraci internim filtrem, to cerpadlo s dostatecne velkym biomolitanem je rana na jistotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 07:16 jamajcan Re: Jana
Aquael Turbo 500,nedoporučuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2014 00:43 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Jana
Bral bych klasiku Atmana. Přidáš si jak velkou kostku molitanu chceš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2014 20:01 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: Jana
Já mam v 54L Atman a jsem spokojený. S tim druhym filtrem skušenost nemam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2014 19:45 Jana – Atman 200 nebo Aquael turbo 500?
Ahoj, mám 60l akvárko a potřebovala bych silnější filtraci, zatím jsem tam umístila filtr z původního 20l akvárka a nestíhá. Četla jsem vše možné a líbí se mi varianta čerpadla Atman 200 + molitan nebo mne zaujal Aquael Turbo 500, který má jak molitan, tak keramické kroužky a princip podobný jako Atman 200. Navíc má nízkou spotřebu. Prosím o radu. Děkuji :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.07.2014 19:46 R Muž Silent [5949] Re: chovi
K biomolitanu, pokud si pořídíš již hotový, nepotřebuješ nic jen čerpadlo. Sací trubku už obsahuje. Trubka je průměrem shodná s čerpadly Atman. K vnějšímu filtru ti řeknu asi tolik, je vcelku jedno jestli se rozhodneš pro Eheim, TetraTec nebo JBL, protože kvalita je zaručená u všech tří tebou zmiňovaných značek. Záleží na výši investice jakou si můžeš dovolit. Já osobně preferuji Eheim a JBL. Co se filtračních hmot týče tak pokud hned ze začátku nasadíš kvalitní biokeramiku nebudeš muset už do hmot investovat. Tedy kromě případné vaty (malá položka) nebo jednou za rok koupíš molitanové vložky (záleží na typu filtru) a pokud použiješ na sací část armatury předfiltr tak se interval výměny vaty a molitanu ještě výrazně prodlouží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2014 19:08 chovi
dakujem za rady asi sa predsalen rozhodnem pre ten exterak...ale aj tak sa neviem rozhodnut ktory ci eheim tetra alebo ten jbl cristal...aj ked to stoji trochu viac...len sa bojim ze budem musiet casto menit filtracne media a pojde to celkom dost do penazi...ale ten biomolitan si asi tiez zadovazim, ale co vsetko k tomu potrebujem cerpadlo biomolitan a nejake trubky techniku ci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.07.2014 13:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
V kazdem pripade to znamena jiste nepohodli. Ja to vytahuju jen tak, co vytece sedne a pak pri vymene vody stejne svincik z povrchu dna odsaju. V podstate se tomu co delam ani neda moc rikat odkalovani, jen jedu hadici, prstem virim co je na dne, a do dna rypu minimalne, uz jen proto, ze vsude narazim na rostliny.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [71] ...... 256 257

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5930?od=3501