Jaký filtr
Zkus zkontrolovat jestli není vadný nebo opotřebovaný rotor případně osička.
Právě že z rotoru ho nijak nedostaneš. Rotor se musí odvzdušnit sám během několika minut. Maximálně. Pokud to trvá déle může to někde netěsností hadice přisávat vzduch.
Pokud to po chvíli ustane tak je to zavzdušněním rotoru. Mě funguje občasné zatřepání nádobou filtru během spouštění. Je třeba vyhnat vzduch, který se dostal do filtru během manipulace.
0 16.01.2008 08:01 sandman – ideální filtr pro 25 L akvárko
Mám možnost za slušné peníze koupit filtr TetraTec IN 400, nyní používám ATMAN AT-300, někým mi tu už bylo řečeno že je to filtr "na dvě věci"... Poradí mi někdo, jestli koupit ten TetraTec, nebo jiný?!Popř. jestli použít třeba "bublifuk"?
Předem díky sandman
Mám šílenej problém s filtrem fluval fx5 vždy po vyčištění filtrace znova po spuštění si připadám jak u vodopádu šílenej rachot z filtru ztiší se jedině když ho brutálně naklopim ale jakmile ho dám do pozice v jaký má bejt jsou to vodopády neni slyšet v pokoji nic jinýho než ten filtr už si nevím rady.
0 14.01.2008 19:01 Pavel – Všem moc díky...
Všem vám moc děkuju za příspěvky, teď už si snad vyberu. Myslim, že jakejkoli bude lepčí než vnitřní Juwell
Překvapuje mně, že ten Eheim nejni zas tak drahej...
Môžeš na zem. Výtlak v cm je napísaný pri každom vonkajšom filtry.(aspoň sa mi zdá)
Súhlasím!! Tetra,dost ľudí má s nim problémy,tesnenie,ulomenie regulačných ventilov. Asi by som doporučoval skôr ten Eheim(značka,dostupnosť dielov,spotreba energie...). Osobnú skúsenosť nemám,po prečítaní mnohých článkov na toto tema na nete,som stratil dôveru vo vonkajšie filtre i keď by som sám nejaký potreboval ako sol.
Ale zas obavy z vytopenia susedov a jednej firmy sú veľké.
0 14.01.2008 12:55 Baset 0 14.01.2008 12:49 Baset Na vnějších filtrech TetraTec je zajímavý objem a cena, ale to je tak všechno. Nabídka náhradních dílů je mizerná a spolehlivost nic moc. Já používám vnější filtry Fluval a vloni jsem pořídil Eheim 2215 plus a maximální spokojenost. Na tvoje akva bych pořídil Eheim 2213 plus. To plus znamená, že jsou k němu dodávány dvojkohouty (velmi praktická věc). Základní verce kohouty nemá a dokoupení samotných kohoutů vyjde podstatně dráž. Eh. 2213 je ještě v další verzi s kompletní bionáplní. Projdi internet a určitě si vybereš. Cena tohoto filtru je docela přijatelná.
EHEIM 2213 s dvoj kohouty. a neni co resit
0 13.01.2008 20:45 bunda [28] Koukni sem
www.tetra.cz/… je tam návod i ilustrační video. Fluval to ná někde taky.
0 13.01.2008 20:29 Pavel – Eště něco...
JO ! A eště něco...nemám vedle AQ moc místa...jsou ty filtry závěsné na stěnu AQ ? Nebo můžu ho dát na zem, asi 1m pod hladinu?
Záleží kolik peněz chceš dát...já vybíral dle poměru cena/výkon. Eheim je klasika, jenže krapet dražší. Já víceméně vybíral mezi Tetrou a Fluvalem - vyhrála Tetra, pač v mém případě má hadice, které mi lépe padnou do krytu akvária. Co se týče náhradních dílů je Tetra bohužel pozadu, ale snad se co nejdřív na trhu objeví více komponent...
0 13.01.2008 20:22 Pavel – To jo
To asi jo...
Ale holt čím víc kladných reakcí na nějakej, tím víc důvod ke koupi
0 13.01.2008 20:18 Fennanek – Re: bunda
nehájím žádný jenom popisuju svoje zkušenosti, taky jsem vybíral mezi těmato značkama a rozhodl jsem se pro tetru kuli nižší ceně..
0 13.01.2008 20:13 Pavel – Tak že by Tetra ?
Hmmmm....tak to nezní špatně
Souhlasím s Fennankem - přesně tak!!! Taky mám Tetru EX 600 a jsem zatím spokojen
0 13.01.2008 20:08 Fennanek – Re: Pavel
Mam tetru a v poho, regulace přítoku i odtoku. V noci není slyšet vubec a to ho mám od postele necelé dva metry bez překážek. Údržba jednoduchá
0 13.01.2008 19:54 Pavel – Díky
Díky všem za příspěvky. Tak jsem se rozhodl, že pořídím vnější filtr. Aspoň bude víc místa v AQ. Ten kvádr od Juwellu je dost velkej. Ještě jednou díky všem....
0 13.01.2008 19:51 Pavel – Eheim Ecco Comfort 2232, TetraTec EX 600 nebo Fluval 105 ?
Dobrý den, zajímalo by mě, který z těchto filtrů vybrat do akva 86 litrů. A navíc nevim, jestli u všech těchto filtrů lze regulovat (myslím pomocí např otočného regulátoru přímo na filtru, ne nějaký škrcení hadiček a podobně) průtok. U Fluvalu to zřejmě jde, ale u těch ostatních nevim. Plus bude, když bude i tichý a jednoduchý na údržbu.Dík za tipy.
Uvedená výška 1,4m je tam opravdu jenom kvůli maximální přípustné výšce hydrostatického tlaku - dimenzování těsnění hlavy a připojení hadic.
Čerpadlo vlastně slouží pouze k překonání hydraulických odporů systému (odpor hadic, filtrační hmoty atd.)
Souhlas (ale asi jsi chtěl napsat "filtr tři metry POD hladinou") ...
0 13.01.2008 14:18 Pavel – Tak já to rozseknu...
Hmm, asi to tady rozseknu.
Takže : v případě, že výtoková hadička vnějšího filtru by byla krátka a voda by z ní crčela do akva, by filtr výtlak do výše vyžší než 1,4m nezvládal, pouze za cenu sníženého průtoku. Pokud by ale nasávací i výtoková hadice byly ponořeny obě do stejné nádrže, pak by mohl být filtr třeba tři metry nad hladinou, aniž by to mělo vliv na výkon. Je to tak?
Me napada pouze precerpavani z akva pres "hrnec" do "skrapeneho filtru" (ted si nejsem jist nazvem).
0 13.01.2008 14:09 rolandmynar – Re: Horác
proto asi u návodu na internetu ten údaj ani není uvedený.
Ta maximální dopravní výška se tam udává pro případ, že by byl filtr použit jako čerpadlo - k čerpání vody z jedné (otevřené) nádrže do druhé (výše položené). (Otázka je, proč by to kdo dělal). U uzavřených (hrncových) filtrů je to údaj celkem zbytečný a spíše matoucí. Alespoň při klasickém použití - tak jak ho známe (tj. filtr umístěný ve stolku pod akváriem).
0 13.01.2008 13:54 rolandmynar – Re: lucass
Nemá to nic společného s výkonem motoru čerpadla a o tom to celé tady je ne?
0 13.01.2008 13:49 lucass – Re: rolandmynar
ÁÁÁha! A pak, že to je fuk.
0 13.01.2008 13:46 rolandmynar – Re: lucass
Ta hodnota si myslím tam není kvůli výtlaku vody, ale kvůli tlaku vody v nádobě filtru, protože jak známo čím výše, tím více vody v hadicích a tím větší tlak u dna filtru. Jinak řečeno, asi by nevydržel, kdyby v těch hadicích bylo např 300kg vody.
0 13.01.2008 13:43 lucass – Re: rolandmynar
Jo mám, páč, jak už jsem psal, sehnal jsem ho dost levně a těch pár litrů navíc to zvládne absolutně bez problémů. A protože jsem ten filtr koupil nový, tak mám k němu taky manuál a kdybys ho měl i ty, tak bys věděl, že to není fuk, jak píšeš, ale že vzdálenost mezi vodní hladinou a dnem filtru nesmí překročit 1,4 m. A proč? No zřejmě udělali páni konstruktéři u Fluvalu někde chybu. Měl bys je poučit, že je to fuk. Ale nic ve zlým, sranda ne?
0 13.01.2008 13:20 rolandmynar – Re: lucass
Ty mi teda dáváš
Je vidět, že jsi maturoval už dávno, jinak bys věděl, že nezáleží, kde je konec hadice v AQ, ale v jaké výšce je nejvyšší bod hadice a ten je u obou stejný ne? Ty nasáváš vodu dírou ve dně nebo je vtok i výtok přes okraj nádrže?! Pokud jdou oba přes okraj, tak jsi mimo mísu, ale hrozně.
Sebevědomí Ti tedy nechybí
... rolandmynar má samozřejmě pravdu
0 13.01.2008 13:15 lucass Je pravda, že fyzikou jsem se naposledy vážně zaobíral, když jsem z ní maturoval, ovšem na tento problém mi mé chabé znalosti, řekl bych, stačí. Mě se totiž zdá, že tady někomu nejmenovanému (rolandmynar
) jaksi nedochází (když už mě tady ten chlapec dává lekce o hadici), že voda v akváriu vytéká výš, než je nasávána. A ta poslední věta, cituji: "Čerpadlo je tam jen kvůli tomu, aby se ta voda hýbala." Tak ta to solidně okořenila. To rolandmynar:
Ty mi dáváš, chlape!
0 13.01.2008 13:00 rolandmynar – Re: Štěpán
Perfektní definice.
To lucass: vezmi si do ruky hadici např 20m dlouhou, chyť ji za oba konce a nalévej do jednoho vodu. Po chvíli bude i z druhého vytékat (pokud nebude výše než první) aniž by to dole tlačilo čerpadlo. Je jedno jestli bude mít metr nebo 100m. To jsou spojené nádoby, kde opravdu nezáleží na výšce. Čerpadlo je tam jen kvůli tomu, aby se ta voda hýbala.
Přidat reakci
1 ...... [240] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x