Jaký filtr
ja napsal svuj postreh s provozem pudniho filtru. MUJ NAZOR ne ze to tak vzdy je.... Ja si mylsim ze plocha je paradni... prutok taky.... nitrifiakce bude... ale substrat se zanese a je zadelano na problem...
Ty jsi tydy zacal vytahovat kyslik ve vode a spojitost z nitrifiakci.... ale Jaky mas z provozu pudniho filtru (praxe) nazor TY? Jen ciste tvuj nazor...
A zpet k tomu co jsi psal.... jak je to s tou filtraci ..............................................cituji tebe........ Jednoduchými výpočty (když znáte povrchovou plochu filtračního média a víte, kolik plochy je potřeba k nitrifikaci amonia z 1 g krmiva) lze dojít k závěru, že na odbourání (nitrifikaci) amonia z krmné dávky 1 g stačí čistě teoreticky zhruba 1 mL filtračního média Eheim SubstratPRO, nebo 130 mL středně hrubého bioakvacitu PPI 20. Jinými slovy, to, že p....... ano je to hypoteticky ale ne vzudycky......... je to dolozene?
sam jsem Eheim supstrat pro mel a po case ...... no reozepisovat se nebudu... je to jen muj nazor a necham si ho pro sebe....
laKatos napsal: Ano Mohly nastat jine zmeny ale pak tu mame zacarovany kolotoc ktery rika.... jak si muzu byt jisty ze tou filtraci si od cernani dna atd. pomuzu.Právě proto, že si často nemůžeme být jistí pravou příčinou našich problémů, je tak důležité nečinit obecné závěry typu "půdní filtrace je špatná". To, že u Tebe nefungovala, mohlo mít mnoho důvodů (jedním z nich mohlo být i to, že jsi ji třeba nenainstaloval správně nebo jsi ji správně neprovozoval). Je to podobné, jako kdybych házel do jednoho pytle všechny kanystrové filtry, protože by se mi jeden z nich v mém akváriu ucpal bordelem a způsobil úhyn všech ryb v mém akváriu.
a pokud mam na pudni filtr verit at mi nekdo dokaze ze je prospesny..... ne ze ja budu prokazovat ze je NEprospesny.To přece po Tobě nikdo nechce. Mně třeba vůbec nejde o to, abych někoho přesvědčoval o výhodnosti či nevýhodnosti nějakého řešení. Pro mě je důležitější, abych měl k dispozici relevantní informace, na základě nichž se můžu rozhodnout.
Marcel G napsal: Jednoduchými výpočty (když znáte povrchovou plochu filtračního média a víte, kolik plochy je potřeba k nitrifikaci amonia z 1 g krmiva) lze dojít k závěru, že na odbourání (nitrifikaci) amonia z krmné dávky 1 g stačí čistě teoreticky zhruba 1 mL filtračního média Eheim SubstratPRO, nebo 130 mL středně hrubého bioakvacitu PPI 20. Jinými slovy, to, že p.
a to je jen teoreticky....
vemu-li si filtracni papir na kavu tak on mi taktez profiltruje onu deci kavy.... ale co pak..... teoreticky mi ji vycistil ale pak se ucpe a muzu pak lit jakekoliv mnozstvi tak uz tu funkcnost ztratil...... a kava proteka kolem i s bordelem... piseme tu ze se biomolitan ucpava a ze se musi proprat a co ten Eheim SubstratPRO ten se nepropira. verim ze ma funkcnost nejakou dobu ale pak se pory ucpou a muze se chovat jako klasicky sutr ve filtru a voda proteka okolo nej a ne pres nej.... tak je to i s cernym uhlim nebo se pletu, proc se tedy meni? proc ho tam mit nemuzeme stale? proste se zacas ucpe a fertig...
kdyby existoval filtr s malym objemem a ktery by se sam regeneroval myslim ze by se pouzival nejen v akvaristice ale ve zdravotnictvi pripadne na upravu vody ci vzduchu. jediny ktery funguje jsou priprodni reciste pripadne velkoobjemove cisticky ktere se snazi napodobit prirodni procesy
nejsem si stoprocentne jisty a kde je jistota ze to on nezpusobil.... ...... kdyz jsem filtr odstavil dno se chovalo jinak a bylo ok. Ano Mohly nastat jine zmeny ale pak tu mame zacarovany kolotoc ktery rika.... jak si muzu byt jisty ze tou filtraci si od cernani dna atd. pomuzu.
Pri ruseni dna jsem byl nemile prekvapeny co jsem nasel pod zminovanym rostem....neverim v nej a ke mne uz nesmi.....
a pokud mam na pudni filtr verit at mi nekdo dokaze ze je prospesny..... ne ze ja budu prokazovat ze je NEprospesny. Ja ho do akvaria nechci.
Pro to abych mel mirny pohyb vody v substratu nyni zkousim topny kabel.
laKatos napsal: třeba u tebe půdní funguje a přeji ti to. U mě nefungoval a už ho nechci. (černani dna a Zahnivani kořenů už nechci). Mám teď velký externak a jsem z něho nadšený.Kde máme jistotu, že tvé černání dna a zahnívání kořenů souviselo apriorně s půdním filtrem jako takovým? Dost silně o tom pochybuji, přestože s půdními filtry nemám zkušenosti. Půdní filtr je založený na proudění vody skrze půdní substrát. Voda v běžném rostlinném akváriu bývá nasycená kyslíkem z více než 100%. Při normálním tlaku a teplotě 25°C je při 100% nasycení ve vodě rozpuštěno zhruba 8 mg/l O2. V mých rostlinných akváriích se obsah kyslíku pohybuje kolem 150% nasycení. V mých testovacích akváriích, kde nemám tak velkou rostlinnou biomasu, se to pohybuje kolem 120%. Tím, že voda projde skrze substrát, rozhodně nepřijde o veškerý kyslík. To je značně zavádějící představa. Obsah kyslíku kolem 4-5 mg/l představuje tedy zhruba 50% nasycení, ale nezdá se mi příliš pravděpodobný (snad jen v přerybněném akváriu s malým množstvím rostlin). Moje druhá námitka směřuje k nitrifikaci. Už jsem to uváděl několikrát, ale zopakuji to. Jeden japonec, který analyzoval množství bakterií v pískové filtraci, dospěl z závěru, že pouze asi 0.002% všech bakterií ve filtraci je nitrifikačních. Jednoduchými výpočty (když znáte povrchovou plochu filtračního média a víte, kolik plochy je potřeba k nitrifikaci amonia z 1 g krmiva) lze dojít k závěru, že na odbourání (nitrifikaci) amonia z krmné dávky 1 g stačí čistě teoreticky zhruba 1 mL filtračního média Eheim SubstratPRO, nebo 130 mL středně hrubého bioakvacitu PPI 20. Jinými slovy, to, že pro účinnou nitrifikaci je zapotřebí nějaká extra velká filtrační hmota, je další zavádějící představa. Nitrifikace bývá darebná především tam, kde je přerybněno či překrmováno, a kde se tak hromadí přiliš mnoho organických zbytků, při jejichž rozkladu vzniká amonium. Pokud jde o černání a zahnívání dna, tak to je u substrátů s půdními filtry podle mě mnohem méně pravděpodobné, než u susbstrátů bez půdních filtrů. Hlavní příčinou zahnívání dna je rozklad labilních organických zbytků (především nespotřebovaného krmiva), které zapadnou hlouběji do substrátu a za nepřístupu vzduchu zde hnijí. Hnití je možné pouze v substrátu při anaerobních podmínkách (neplést si s tlením, které se odehrává v aerobních podmínkách a nevznikají při něm zpravidla toxické sloučeniny). Půdní filtr žene do substrátu okysličenou vodu, takže hnití předchází. Pokud i přesto v substrátu k hnití dochází, pak bez půdního filtru by tam k tomu s největší pravděpodobností docházelo ještě v mnohem větší míře (kyslíku by tam bylo ještě méně). Půdní filtr se zpravidla neodkaluje ((podobně jako Hamburský rohový filtr se nepere). Právě na jejich zanášení detritem je filtrace založená. Pokud budete půdní filtr neustále odkalovat, nebude jeho filtrace tak účinná. O nejdokonalejší filtraci se stará právě detrit ve dně, který funguje jako jemný mechanický filtr (podobně jako jemná vata v kanystrovém filtru). Domnívám se také, že cílem není nutně to, aby voda skrze celé dno proudila všude stejnou rychlostí. Klidně ať někde proudí rychleji a jinde pomaleji. Hlavně když proudí.
Celou plochou pod dekorací jistě ne. Proudeni by mělo být ve tváru trychtyre.
Nechci ti oponovat třeba u tebe půdní funguje a přeji ti to.
U mě nefungoval a už ho nechci. (černani dna a Zahnivani kořenů už nechci).
Mám teď velký externak a jsem z něho nadšený. Ale mám ho jen krátce třeba za rok budu psát jinak
mam pocit, ze bezny obsah o2 by mel byt 9 mg/l
tou dekoraci ilustroval, jak zrna substratu zmensuji profil prutoku a tim ho i zrychluje
Tohle se nedá nikdy přesně změřit ale to už tu bylo zmíněno. Jen je to spočítáno běžným vzorcem pro názornost. A i když na štěrk položím dekoraci, tak výškou dna se to dorovná. Nebo ... Chceš mi tvrdit, že po celou výšku dna pod dekorací, konkrétně u me 5-8cm neproudí voda ?
Dobrá když jsi to nakousnul s kyslíkem. Prosím argumentuj alespoň trochu konkrétně.
1:Kolik je ho potřeba mg/litr pro nitrifikaci
2:většina půdních filtrů je poháněna vzduchováním.
3:nemyslím si že třeba u mne, kdy není vzduchování s tolika rostlinami je nouze o kyslík. I když mám vodu ve vedrech na 32°C ryby v klidu plavou ve spodních vrstvách. S vyjímkou panceřníčků ale ti si chodí pro vzduch i normálně. Pro tvou informaci obsah kyslíku v mém akváriu je běžně na hodnotách 4mg/litr pokud se těm testům dá vůbec věřit a jestli nejsem barvoslepý
. Jednou jsem dokonce naměřil 5 mg/l
pokud chceme porovnavat prutoky filtracnimi medii je nutne uvest i zrnitost/hrubost/porovitost ci frakcnost media.
Nemyslim si ze tvym pudnim filtrem bude voda proudit zminovanou rychlosti 1,3cm za minutu. bude to daleko rychlejsi a hádej proc. Vzorec ktery jsi pouzil je pro plochu ktera by nebyla osazena zadnym mediem. cim vetsi frakce a mensi porovitost tim se prutok zvetsuje.
nebo to napisu jinak ... nekdo da na dno jako ty, koren a pet vetsich kamenu. a prave tu plochu musis odecist. Takto by se melo postupovat az po sebenemsí zrnko pisku - ktere nejen ze zmensuje onu plochu ale klade i odpor aby jej voda obtekla
K cisteni velkych externich filtru jako druha nadrz.... nemyslim si ze je pracne je cistit. co je za problem vyjmout kostku vymachat ji treba ve vane a hodit zpatky a to za provozu akvaria bez rozvireni bordelu v akvariu a stresovani rybek.
Zato pudni a jeho hluboke odkalovani ti zanecha v akvariu radnej svincik. Dale nemas-li odtok hned u akvaria a musis litat s kyblema jak pominuty s moznosti nacandaní vody po podlaze..... zde vidim veci pracnost.. a u netolerantni zeny/pritelkyne moznost ze vecer nebudes mit treba veceri a nebo
S tím nemohu úplně souhlasit, protože nitrifikační bakterie potřebují pro svou práci kyslík. Ten je jim přiváděn vodou, takže když bude malý průtok tak bude kyslíku také málo a tím bude i nitrifikace darebná. Takže logicky průtok musí být větší než nějaká hodnota a zároveň menší než jiný hodnota, aby bakterky nebyly strhávány proudem a odplavovány. Přesně si ta čísla nepamatuji, ale dají se dohledat u hamburských plošných filtrů.
Bohužel tak jak to píšeš to spěje k tomu že nejlepším filtrem vlastně voda vůbec neprotéká ....
Jinak ještě doplním k předešlým číslům pro neznalé, že čím nižší průtok filtračním médiem, tím lepší nitrifikace. Neplést si s celkovým výkonem, resp. průtokem filtru. Dále jen doplním že nízkým průtokem přes filtrační médium se půdnímu filtru může rovnat filtr Hamburský
Nikdy jsem netvrdil, že lze použít půdní filtr do každého akvária, nicméně do běžného akvária s pískovým dnem bez kobercových rostlin určitě. Navíc jsem výhody půdního filtru napsal níže a rozhodně jsem nehanil ostatní filtry. Jinak bych ho nemohl mít doplněn o externí filtr. Půdní filtr má velkou filtrační plochu při pomalém průtoku, což z něj dělá dokonalý biologický filtr. Navíc nezabírá místo v akváriu, maximálně je vidět 1, nebo 2 trubky, Takovou filtrační plochu, resp. rychlost proudění filtrem ti nedá žádný honič vody, bio kostka a žádný exterňák krom těch velkých objemných, jako druhá nádrž. Ale tyto je pracnější čistit a více bordelu kolem, než udržovat pouhý půdní filtr.
Trochu čísel z praxe. Aktuální výkon mého 4 a ½ roku zaběhnutého externího filtru, který pohání půdní filtr je cca. 319 litrů za hodinu a při ploše mého půdního filtru 100 x 40cm, což je 4000cm2 to dělá rychlost proudění filtračním médiem 1,3cm/min, pokud bych měl na něj napojen jen externí filtr. V mém případě srovnání s Tetra Tec EX1200, který má proudění filtračním médiem při tomto výkonu 13,3 cm/min. Tady už jsou vidět rozdíly v číslech … půdní a externí. Samozřejmě že půdní filtr mi pohání ještě čerpací hlava, tak tam je průtok filtračním médiem vyšší ale koukáme na rozdíl externí a půdní
Navíc půdní poháněný vzduchem bude mít ještě pomalejší průtok, tedy dokonalá nitrifikace zvláště pokud někdo přerybňuje, což se stává poměrně často
Mimochodem oba dva filtrační systémy jsou skvělé a proto je mám. Navíc se mi o kypření dna starají stovky piskořek. Nejdou ani spočítat, protože ve dne jsou zaryté v písku, ale když v noci v místnosti rozsvítím, tak mám plné sklo malých piskořek a ani tak bych se nedopočítal.
Samozřejmě nevýhodou půdního filtru poháněného vzduchem je fakt, že není velké proudění vody v samotném akváriu. Což se dá vyřešit buď tou čerpací hlavou na vývodu, či doplněním externího filtru a nebo, vyloženě jen nějakým honičem vody. Ale to už je zase specifické řešení jednotlivých akvárií. Každopádně půdní filtr poskytuje velkou filtrační plochu a její pomalý průtok. V minulosti jsem měl půdní poháněný jen vzduchem a měl jsem v akvu ještě honič vody.
Dno s půdním filtrem se dle mého udržuje úplně stejně jako bez půdního filtru. Bez půdního filtru také neodkaluješ hloubkově kolem kořenů rostlin a necháváš živiny a detrit u kořenů pro rostliny. Navíc jak už jsem zmínil, dno mi kypří piskořky
A že ho nelze doporučit nováčkům? Spousta lidí co jsem potkal, nováčci, či neznalí čistí své filtry pod tekoucí chlorovanou vodou, což tato zásadní chyba, která u půdního filtru nehrozí. Chce se to jen zajímat a hned nezavrhovat, protože jedna baba povídala. Jinak k těm mým rostlinám měl jsem tam i klasiku kořenové v substrátu ale rostly tak divě, že mne nebavilo neustálé protrhávání, takže jsem nakonec nechal jen tyto rostliny. A ty Kryptokoryny u skla dole vlevo tam vyrašily samy z nějakých pozůstatků
Takže nelze říci, jak někteří tvrdí, že půdní filtr neprospívá rostlinám
Vše je o podmínkách.
mam cca 2 roky sani do jbl 900 pres pudni filtr na vetsine plochy dna, se sanim v rohu a dno z liaporu a hafo kryptosek, ktere zrejme trpi nedostatkem svetla nez cim jinym.
filtr asi 1x cisteny pro ten pocit... zatim jsem to neoral, ale u me se rozhodne neprecpavaj ;) zatim s predelanim sani nepocitam...
0 15.07.2016 09:39 NHKG [3900] - Hadohlavci Nevšiml jsem si, že původní tazatel se už rozhodl pro jiný filtr. Takže se omlouvám za zbytečné vyvolání "flamu".
Neodmítám půdní filtry jako takové, ve speciálních případech můžou být užitečné, ale vadí mi jejich doporučování méně zkušeným tazatelům.
150koni máš hodně specifické akvárium: Většina rostlin nemá kořeny ve dně a máš ještě v kombinaci externí filtr. Já nemám s půdními filtry takové zkušenosti, abych se pouštěl do nějakých debat, tak to více nebudu komentovat.
Ať se daří.
Ťažko diskutovať na objektívnej úrovni, pretože mám len subjektívne výsledky
No musím súhlasiť s tým, že kategorické odmietanie pôdneho filtra je bežné a čítal som na túto tému veľa (nevedeckých) pojednaní. Moja osobná skúsenosť je pozitívna. Áno, ako som spomínal, keď som vyradil pôdny filter, tak môj echinodorus (asi amazonský, ale nie som si istý) začal vyháňať o poznanie dlhšie a širšie listy, ale to je jediný viditeľný rozdiel, ktorý mi viac vadí akoby ma tešil.
Ako najčastejší dôvod odmietania pôdnych filtrov je, že časom sa vytvoria v dne cestičky pre vodu, čo znižuje filtračnú plochu, kto to však zmeria? A v neposlednom rade, verím, že moje závitníkové, dnovrtné, slimáčiky sa postarajú o pohyb štrku i tam, kde to pri pravideľnom odkaľovaní neurobím ja a i z toho dôvodu som to nikdy nerobil veľmi dôkladne. Takže radím toto vytváranie cestičiek a mŕtvych zón medzi teoretické možnosti, v mojej praxi nevyužiteľné. Ani po výmene filtra nemám pocit, že by bolo dno čistejšie ako predtým, no kto to zmeria?
Odmietať tento filter len preto, že je starý nepovažujem za správne a ja som ho zrušil len preto, že kúpou externého sa stal zbytočný, no viac rokov slúžil dobre a bez akejkoľvek údržby (filtra). Samozrejme, ani pôdny filter nezaistí zázraky tam, kde chýba pravidelná výmena vody a občasné odkalenie dna.
Každý druh filtrace má své výhody i nevýhody. 100% dokonalá filtrace podle mého názoru v podstatě neexistuje. Proto, když se tu bavíme o různých druzích filtrace, bychom také měli být schopni uvádět nejen jejich výhody, ale i nevýhody, aby si jich byl čtenář vědom a mohl se podle toho rozhodnout, který typ bude v jeho konkrétních podmínkách vhodnější. V podobných diskuzích mají diskutující tendenci vychvalovat své vlastní řešení a pomlouvat ty ostatní. Pokud má být ale diskuze objektivní, není třeba se tu vzájemně napadat a místo toho bychom se mohli zaměřit spíše na předkládání co nejlepších argumentů.
Co kdybyste si zkusili podiskutovat zde o kladech a záporech půdních filtrů vs. kanystrových filtrů? V čem je kanystrový filtr lepší než ten půdní (a naopak)? Jaké jsou největší nevýhody kanystrového filtru oproti tomu půdnímu (a naopak)? Myslím, že by to byla zajímavá diskuze, do které se rád zapojím.
NHKG napsal: OT: Nechápu proč tu řešíte půdní filtry. Už se dlouhé roky prakticky nepoužívají a je pro to dobrý důvod...
Koukám, že jsi svůj příspěvek nechal označit jako OT, aby rychle zmizel. Jaké dobré důvody ? Prosím pouč nás neznalé. Myslím že jsme ve správném vlákně a varuj tady lidi před použitím půdního filtru. Důkladně jsem odkaloval dno i když jsem půdní filtr v minulosti neměl a byl tam taky pěkný humus po čase. Jediný známý důvod je pro mne omývání kořenů rostlin. Ale na to jsou taky 2 názory. Rostliny rostou dobře i na půdním filtru. Nebo máš pocit, že mám málo zarostlé akvárium ? Koukni na rozdíl od založení. A že ti něco hnije ve dně ? Nepřekrmuj. To hnije ve dně i bez půdního filtru, i v exterňáku a i v kostce. Mám dlouhý interval čištění filtrů, ale nakloníš li se nad mé akvárium, necítíš nic, jen krásný vlhký závan čisté vody. Co více si u akvária přát. Čistou vodu a zdravé ryby
Samozřejmě se nehodí pro akvária, kde jsou kobercové rostliny ale to je o něčem jiném.
Souhlas. Ty jsi s pudnim filtrem spokojený a ja spokojeny nebyl.
Každé akvarium je jiné.
Nevidím na tom nic pracného. Rozhodně méně pracnější než rozdělávat rádoby honiče vody co 14 dní, na místo jednou ročně důkladněji proprat dno
Ale já ti nic nevnucuji
Každý budeme mít stejně svou pravdu.
Sam pises ..... ze tedy pri pouziti pudniho filtru se ve dne zdržuje extrémní "bordel" který se musí hloubkové odkalit. A to v mistech kde nejsou rostliny. A co bude s mistem kde jsou rostliny a dekorace? Necham to hnit.
Nechci něco co záměrně zadržuje detrit. Který se musí velice pracně čistit.
Tím nechci napsat ze neodkaluji.
No to záleží jakým způsobem odkaluješ dno
Samozřejmě že tam nemůžeš dát hlínu, tak jak někteří do akvárií dávají. Půdní filtry jsou štěrkové, ale to zřejmě víš, když jsi ho měl. Výška mého substrátu (štěrk + PROFI SOIL od Rataje) 5-8cm. A půdní filtr jede takhle už téměř 3 roky s průtokem externího filtru TetraTec EX 1200 + na druhém vývodu čerpací hlava. Když exterňák začne přisávat kolem gumiček u ventilů vzduch, tak vím, že mám důkladněji proprat dno zvonem, protože je hůře průchodné, ale stále je průtok velký. Při důkladnějším odkalování je vidět jak hadicemi do exterňáku proudí uvolněný detrit. To musím vypínat i čerpací hlavu, jinak to lítá i z čerpací hlavy. Ale i kdybych ji nevypnul, do hodiny je akvárium čisté
Properu dno důkladněji až k mřížce v místech kde nejsou rostliny a je zase klid
Za ty 3 roky jsem důkladněji propral k mřížce zvonem dno 2x. A takhle můžeš udržovat půdní filtr do nekonečna.
Jak dlouho takove akvarium s pudnim filtrem ti vydrží?
Kdysi jsem měl dvoustovku s pudnim filtrem a už bych to nechtěl. Zkoušel jsem variantu saní a pak i výtlaku. Prostě půdní ke me uz nesmi
Nitrifikační bakterie máš i ve dně a na mřížce půdního filtru. A tak jak píše Romant, i bez půdního filtru je substrát vlastně plný nitrifikačních bakterií. Tím že máš půdní filtr, většinou poháněný vzduchovacím kamínkem, dosahuješ velké filtrační plochy s pomalým průtokem a to je velice účinný biologický filtr. Pokud použiješ pórovitý substrát, účinnost půdního filtru ještě zvyšuješ. Třeba v mém akváriu je mřížka na celém dně s dvěma vývody. Tedy minimálně 95% plochy. Výhodou je, že v akváriu nezabírá žádné místo. Jen jedna, nebo 2 trubky podle velikosti dna.
Odpovím ti ještě trošku jinak. V akváriu máme filtry dva, jeden ten co visí, sedí pod akváriem apod. a ten druhý a tím je dno.
Romant psal neodkalovat když čistíš filtr. Je to proto že při odkalování dna se uvolní vždy více nečistot než kolik se odsaje a filtr musí zpracovat po odkalení více problematických látek. Jenže když filtr vyčistíš, tak je pro tuto činnost krátce oslaben. A proto se nedoporučuje kombinovat čištění filtru s odkalováním nebo obecně rýpáním se ve dně.
Prosím o vysvětlení poslední věty... Neodkalovat dno z jakého důvodu?
Půdní filtr využívá jako filtrační médium právě samotné dno. Takže nic externího. A ano lze to použít i jak píšeš ty, ale není to nutná podmínka.
Fajn, tak to pojďme ještě dotáhnout do lepšího stavu.
Tedy ten tebou vybraný filtr tzv. více vytunit, aby dělal ještě lépe svojí práci. Z filtru bych vyhodil jak Biomax(netvrdím že je špatnej), tak uhlíkovou patronu a nahradil toto vysoce osídlitelným materiálem jako je např. Substrat pro a nebo Siporax mini(lentilky), čímž bych si dopomohl k většímu osídlení nitrifikačníma bakteriema, tak aby filtr plnil lépe obě funkce, tedy mechanickou i biologickou filtraci.
Edit: Při čištění filtru pígluj jenom molitny, tedy v prvním roce určitě a keramiku nechávej řádně ostařit a když čistit, tak jenom propláchnutím v akva vodě a po částech, tedy na poloviny ve 14 denním intervalu po sobě a při této operaci(čištění filtru) neodkaluj dno.
Pôdny filter som mal v tomto akva cca 4 roky nedotknutý, len som bežným spôsobom odkaľoval dno. Pár krát som skúšal aj fúknuť a odkaliť, ale nejako som tam haldu detritu nenašiel, asi som robil niečo zle
Je pravda, že sa po zrušení pôdneho filtra môj echinodorus zbláznil, ale ani predtým som sa ohľadom rastu rastlín nesťažoval. A moje akva možno nazvať akokoľvek, len nie riedko zarastené
A áno, filter mi pokrýval len asi 50 % dna.
Inými slovami, bol som s ním nadmieru spokojný, teraz mám externý.
Teď jsem tě nějak nepochopil, co je těžkého na vyčištění půdního filtru. Co je těžkého na tom, že nasadím na vývod půdního filtru hadici do které fouknu tak že se mírně nazdvihne dno, tím se uvolní detrit a pak už jen nasaji a vypouštím bordel? Když tam mám hadici ext. filtru, je to ještě jednoduchší. Hadici odpojím od Ext. filtru a postup je úplně stejný fouknu a následně vypustím bordel do kýble. Štěrk na půdním filtru se odkaluje běžným způsobem
Tak nikdo z Vás mě moc nepotěšil, přestože máte pravdu v dobře míněných radách. Nicméně ten kus molitanu tam přesto nedám z estetických důvodů (akvárium je téměř volně stojící v prostoru; jednoduše si to tam neumím představit a nelíbí se mně to). Vím, těžké pořízení se mnou, ale každopádně díky za připomínky všem. (...volím nakonec Fluval)
To je pravda, že není téměř vidět, zrovna podobný typ mají rodiče. Jenže odkalit detrit z pod filtru je dost nepraktické (rozdělat, nasadit hadici, zabránit napadání kameniva dovnitř a to nemluvím o tom, když kolem rostou rostliny). Možná už jsou ty půdní filtry lépe udělané než před 25 lety, když jsme pořídili ten náš, ale ten z odkazu vypadá přesně tak
.
a nebo kombinace půdního a externího
i po roce je potom alespoň můj externí filtr prakticky čistý
Naprosto souhlas s Romatem. Když se podíváš na mou 54L tak tam sice máme exterák ale je hezky vidět na fotkách v galerii jak vypadala kostka akvacitu na sání po založení a jak vypadá dnes.
Když už ti jde o krásu tak pak jedině externí filtr (ten akvacit na sání jako mám já tam mít samozřejmě nemusíš) a v akva jsou dvě trubky, které nebude vidět vůbec prakticky ihned od založení.
Až bude mnou navržená kombinace řádně ostařena, tedy ne dříve než za půl roku bude i v dekoračním akváriu viditelná stejně, jako tebou navržené typy. Hlavní důvod proč bych to volil jak jsem to navrhl je ten, že tebou vybrané filtry jsou možná úhledný krabičky, ale daleko důležitější je množství filtračního materiálu, které je v mojí verzi větší.
Ale to čerpadlo s biomolitanem můžeš pěkně schovat za rostlinky.
To akva má být víceméně dekorační v obýváku, takže proto bych tam ten kus molitanu nechtěl i za cenu zvýšené údržby při zvolení některého z vyjmenovaných filtrů.
0 12.07.2016 22:23 popelnica – Ten a nebo ten?
Už mám užší výběr favoritů, ale mé probírání se touto diskuzí nevede k cíli a stále se nemohu rozhodnout, tak pokládám tradiční otázku, který vybrat?
Hagen Fluval U3
TetraTec IN 1000
EHEIM PICK-UP 2012 200 L
Pro akvárium 160 l se standardně náročnými sladkovodními rybami.
Uvítám případně i komentář k vašemu výběru. Díky moc.
Zdravím ktorý z týchto dvoch filtrov, eheim ecco 300 vs 2071, je lepsí?
Starší reakce
Těsnění jsem ještě neměnil (je to v plánu), ale když uvážím kolik té teflonové pásky jsem tam musel dát aby to těsnilo, tak nejsem přesvědčen že to pomůže. Přijde mi, že je jakoby odřené i hrdlo kýble kam to těsnění dosedá.
Co je na tom fluvalu špatně? Jen těsnění? To se dá koupit nový ;)
Např zee:
profizoo.cz/…
ja by som to riesil jednoducho cerpadlom a akvac. eheim som mal aquaball, bol tichy a vsetko ale filtracne schopnosti nic extra.
Ten eheim jsem měl a byl jsem s ním moc spokojený.Když se ještě osadí kvalitním filtračním materiálem,nebudeš zklamán.Druhá možnost je klasika v podobě čerpací hlavy
www.greenpets.cz/… s kostkou bioakvacitu.
Bude to znít asi divně, ale přemýšlím o výměně externího Fluvalu 205 za něco interního. Fluval mi sloužil cca 8 let absolutně bez problému až teď jsem si úplně náhodou všiml, že při vypnuté elektřině teče kolem těsnění u hlavy. Teď jedu v provizorním módu, kdy je těsnění pod hlavou "podpořeno" několika vrstvami teflonové instalační pásky.
Akva mám cca 120l.
Z interních filtrů se mi docela zalíbil Eheim Biopower 240.
Z externích, nevím jaký jiný. Ten Fluval byl super při údržbě, zavřel jsem ventily na hadicích, odpojil a vyndal celý filtr.
Co mi doporučíte?
Jo a ještě musím dodat, že akva jsem teď čistil tak jednou za 2 měsíce a bylo to v pohodě. Rybky si nestěžovali.
Starší reakce
Já mám JBL901 a je naprostá spokojenost, mohu jen doporučit.
Externí filtr. Podle zaměření akvária a finančních možností. Třeba JBL901/1501 + kostka molitanu jako předfiltr + více keramiky.
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x