Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký filtr

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 130 Přejít na další stránku   1  
Jaký filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 21:11 exem – Re: Biofilter
Diky za odpovede, takze AT-202 + biomolitan 12x12x.... A preco som uprednostil biofilter pred JBL e701? myslim ze cenovy rozdiel cca. 70€ je dost podstatny argument.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 20:15 Muž grunda [1781] - Cichlidy
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 20:11 R Muž Silent [5949] Re: grunda
U těchto moderních filtrů s perfektně řešeným předfiltrem kostka opravdu postrádá jakýkoli smysl. Já sám používám například v třístovce Eheim 2073 a mám to stejně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 20:08 Muž grunda [1781] - Cichlidy
mám v akva terčovce. Pro akvacidovou kostku jako předfiltr nevidím důvod, teď mám v 300 litrovce Eheim 2176 a předfiltr čistím 1x za dva měsíce, fitr samotný 1x za rok. Kostka by jen zabírala místo v akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 20:06 R Muž romant [27987] Re: grunda
Tak než jsem si stihnul dolejt, tak už to tady zaznělo. Bude velmi záležet na tom, jaká bude osádka. Jako filtraci na hrubší nečistoty(dle provozu nádrže) a zároveň i biologickou funkci plnící a v neposlední řadě i slušnou cirkulaci vody zajišťující bych si tu kostku v akváriu Tvojí litráže dovedl jako doplňkovou, ke slušnýmu externímu filtru(kanystr, skelněnej stavěnej) představit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.07.2012 20:00 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: grunda
A přesně o tom to je. Ty zřejmě chováš cichlidy a pro tebe je hrncový filtr super řešení. Já chovám kardinálky, minirasbory, malá dánia, krevetky a šneky a pro mne je ideální řešení HMF, v menších akva bioakvacit. Ale umím si dobře představit, že až si zase jednou pořídím moje oblíbené kančíky červenooké a pro ně přizpůsobené akva, bude tam kvalitní hrncový filtr. Obojí má své klady a zápory a o tom jsem se původně bavil s Miso.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 20:00 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: grunda
Já bych se to kombinovat nebál, dva hrnce nebo filtrační akva pod nádrží a k tomu hlavně na mechanickou filtraci pěknou kostku. V Braníku...teda nevím jestli ještě teď, ale bývaly tam dvě obrovské...fakt gigantické kostky v nádrži 2500 litrů.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 19:57 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: romant
z jakého důvodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 19:56 R Muž Silent [5949] Re: grunda
A to já dovedu a už jsem to i několikrát viděl (především v zahraničí). Je to ovšem ve formě HMF a ne kostky a čerpadla. Pro takto veliká akvária je ovšem ideální použít vnější skleněný velkoobjemový filtr.
Edit: já viděl v grundově příspěvku 1700 litrovou nádrž a je tam napsáno jen 700 asi už blbnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 19:56 R Muž romant [27987] Re: grunda
No a co to zkombinovat?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 19:53 Muž grunda [1781] - Cichlidy
já si třeba nedokážu představit akvacidovou kostku v akva 700 litrů, můj případ, potřebuju kolem 20 litrů filtrační hmoty a hodinový reálný průtok tak 2100 litrů. I řešení pomocí externích filtrů je kombinace Eheim 2176 a 2180.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 19:49 R Muž romant [27987] Re: Haimdol
Hotovo, uklizeno. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.07.2012 19:49 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Haimdol
Aleluja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   02.07.2012 19:46 R Muž Silent [5949] Re: malyLibor
Nemá velký smysl se nějak extrémně dohadovat o tom který se systémů je lepší. Každý z nich má své nesporné výhody i nevýhody a byly o tom napsány kvanta příspěvků. Fakt ale je že asi největší výhoda vnějšího hrncového filtru je velká variabilita filtračních hmot, kdy lze použít buď speciální selektivní hmoty pokud je to nutné a nebo moderní biokeramiku která, ať se Ti to líbí nebo ne, výrazně překonává akvacit (co se osidlovací plochy týče) takže stačí menší množství hmoty při stejném filtračním účinku. Velkou výhodou akvacitových bloků, ať už HMF nebo kostek s čerpadle je že jsou prakticky bezúdržbové a jak jsi podotkl například pro rybky a krevetky jsou jako prostřený stůl. Každý má svůj oblíbený systém. I když já používám systémy oba a výrazněji nepreferuji žádný, přece jen u mně převažují vnější hrncové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.07.2012 19:45 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Deathbull
Inu, promiň. Asi jsem hloupý. Já ve tvém příspěvku žádné argumenty, na které by mělo smysl reagovat, neviděl. Tvé výtky typu: "Pokud člověk dobře poskládá náplně do exteráku, prostě ví co dělá, tak nemáš ani teoretickou šanci čistit vnitřní kostku v delších intervalech než hrnec...to je holý fakt." je zbytečné komentovat. Je to tvé tvrzení a proč proti němu stavět tvrzení mé, že je to kravina? Kdo to poměří? A proč? Opravdu se tu s tebou nehodlám hádat. Já své argumenty pro biofiltr předložil a ty si tvrď co chceš. A pokud to, že se s tebou nechci hádat považuješ za mou ostudu, je to tvá věc. Ani o tom se s tebou nehodlám hádat.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.07.2012 19:38 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: malyLibor
Sorry ale tuto demagogii ti nepolykám a doufám že nebudu sám.

Ode mě tam máš konktrétní výtky k tomu, co jsi napsal. To že si to neumíš obhájit je tvoje ostuda, místo toho zpochybňuješ mou inteligenci a děláš že mě vztahovačného člověka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.07.2012 19:32 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Deathbull
Jé, tak to je fajn. Budu rád, když se budeš smát. Mám rád, když se lidé smějí. smich
Jinak se ke tvému příspěvku vyjadřovat nebudu. Něco jiného je diskutovat s inteligentním člověkem, který diskusi nebere jako osobní útok na sebe a argumentuje fakty, to je radost diskutovat. Ale s člověkem, který jen něco tvrdí a vydává to za fakt bez jakékoliv podpory věcnými argumenty nemá smysl ztrácet čas. Ten diskutovat nechce, ten chce jen přesvědčit o své jediné pravdě. Takže ještě jednou, pokud jsem tě rozesmál, jsem opravdu rád, protože úsměv léčí a je super, když se lidé smějí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.07.2012 19:23 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: malyLibor
malyLibor napsal: Promiň, já si musel rýpnout, jsem už takovej padouch. Ale nemyslel jsem to ve zlém. Naši zajímavou diskusi si velmi dobře pamatuji a chceš-li, můžeme se do ní pustit znovu. Avšak jsem už teď přesvědčen, že tato diskuse opět sknčí nerozhodně. Protože podle mne neí pravda, že hrncový filtr je lepší volba, pokud máš finance.
Já nejsem milionář, ale na své koníčky jsem si vždy dokázal vydělat. Pokud ve svých akvárkách nemám ani jeden hrncový filtr, není to otázka nedostatku financí, ale přesvědčení, že jsou mnohem lepší, spolehlivější, efektivnější a ekologičtější metody filtrace. Tvé argumenty jsou totiž kapku zavádějící. Rozeberu je:
- kvalita filtrace je lepší - v čem je lepší? Jakým měřením jsi tyto dva způsoby filtrace podrobil, že píšeš něco takového? Já jsem přesvědčen, že lepší kvalita filtrace je z extenzivního filtru (HMF, kostka s čerpadlem). Ne, to jsem napsal úmyslně. Popravdě jsem přesvědčen, že pokud se někdo o hrncový filtr hodně stará, je kvalita filtrace stejná. Ale byla to drobná podpásovka za tu tvou.
- větší filtrační objem - ukaž mi jeden hrncový filtr, který má větší filtrační objem pro doporučovanou nádrž jako filtrační kostka? O HMF se šířit nebudu, tam nemáš šanci se přiblížit ani k polovině filtrační hmoty.
- variabilita v použitých nápních - ano, v tom hrncový filtr vyhrává. Ovšem, položme se na otázku. Jaký smysl má variabilita filtračních náplní, když biomolitanová kostka zaručí zcela stejnou kvalitu filtrace jako hrncový filtr s několika typy náplně?
- nezaberá místo v akva - to je pravda, ale zabírá místo ve skříni pod akva. Cožpak o to, to by nebyl takový problém, větší problém je v tom,že při nepozorné manipulaci můžeme mít do rána na podlaze slušný bazén a v akvárku mrtvolky, což se nám u extenzivního vnitřního filtru nikdy nemůže stát
- při čištění nemusíš strkat ruky do akva - tento argument mne rozesmál. O čem to mluvíš? Jaké čištění? To, že si při čištění hrncového filtru namočíš ruce, to je asi fakt, ale s tím jsi počítal, když jsi ho kupoval. Ale proč by měl někdo strkat ruce do akva, pokud má správně spočítaný biofiltr?? Já kostku z akvárka proplachoval po 14 měsících jen proto, abych naočkoval bakterie do nového akvárka, jinak by tam jela bez jakéhokoliv zbytečného čištění dál. Stejně jako HMF, ten mi v akvárku pojede pět let a žádné máčení při čištění se konat nebude. Mám ho proto, že se nečistí, což je oproti hrncovým filtrům obrovská výhoda....
Takže budeme se bavit o dalších argumentech? A nebo si prostě řekneme: Ano, biofiltr i hrncový filtr jsou při správném použití schopny rovnocenně vyčistit vodu, záleží na volbě každého soudruha, jestli chce levné skoro bezúdržbové řešení nebo za drahé prachy hrnec, který musí co měsíc či častěji čisti, protože v něm je malý objem filtrační hmoty?
Sorry, to zas byla trochu podpásovka. Skončil bych raději tímto konstatováním: "Ano, biofiltr i hrncový filtr jsou při správném použití schopny rovnocenně vyčistit vodu, záleží na volbě každého soudruha, pro jaký způsob filtrace se rozhodne. Ať si vybere ten nebo ten způsob, vždy je důležité, aby si pečlivě propočítal, jakou velikost a výkon filtru potřebuje a pořídil si pokud možno co nejkvalitnější filtraci, a je jedno, zda biofiltr nebo filtr hrncový."


Tak tohle je taková kupa naprostých blábolů že mi to nedá nereagovat.

Bavíme se tady o kostce + čerpadle, argumenty...byť jen zmínění HMF, to je podpásovka. O nesporných kvalitách této filtrace víme, ale tady nejde o tento typ bože můj.

Pokud člověk dobře poskládá náplně do exteráku, prostě ví co dělá, tak nemáš ani teoretickou šanci čistit vnitřní kostku v delších intervalech než hrnec...to je holý fakt.

Tvrdit že biomolitan splní stejnou službu jako moderní keramická média je..jak to říct..další nesmysl. Vem si 5ti litrovou kostku akvacitu a dej to do exteráku, já udělám to samé se Substratem pro, nebo Siporaxem jo? A nebo vlastně ne, já to mám na rozdíl do tebe vyzkoušené, tak to dělat nemusíme...že... ;-)

Ale největší perla teprve přijde, cituji "Ano, biofiltr i hrncový filtr jsou při správném použití schopny rovnocenně vyčistit vodu, záleží na volbě každého soudruha, jestli chce levné skoro bezúdržbové řešení nebo za drahé prachy hrnec, který musí co měsíc či častěji čisti, protože v něm je malý objem filtrační hmoty?
" Tak tomuhle se lze už jen smát...nebo možná brečet? Asi jak kdo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.07.2012 19:17 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Miso
Jojo, jak říkáš. Kvalitní diskuse jakožto klání argumentů je přínosná. Souhlasím s tebou, že mechanicky dávat do akva kostku takového nebo makového rozměru je hloupost. Jsou různé vzorce pro zvolení optimální velikosti objemu filtrační hmoty. Já mám v třístovce HMF o objemu 13 litrů, což je bezmála 5,5% objemu vody. Ačkoliv se to může zdát moc, já si myslím, že je to akorát, protože chci skutečně bezúdržbový filtr. Rataj doporučuje objem filtrační hmoty 1-2%. V Džungli mám kostku o objemu 1,6 l, což je více než 2% a jsem spokojen. Není nijak velká, snadno se schová a je dostatečně výkonná - a opět se nemusí čistit. Pokud by někdo chtěl jít až na dolní hranici - 1%, tedy např. 2 litrovou kostku na 200 litrů vody, musel by se podle mne vzdát právě té nízké náročnosti na obsluhu a musel by kostku co dva tři měsíce prát, a to je myslím zbytečné. Když se ale kouknu na tebou uváděný příklad 10 litrů biomolitanu, to je naprosto dostatečné i pro 750 litrové akvárko, a v takovém akva se ta kostka naprosto ztratí. Vždyť mnozí dávají do akva různá pozadí, která zaberou v takovém akva i 100 litrů a nevadí jim to. A to takové pozadí nemá žádný účel, dávají ho tam jen proto, že je pěkné, a na to nakonec akva máme, aby bylo pěkné, no ne?
Topení, reaktor, UV lampu a další vymoženosti můžeš zabudovat i do HMF, ale přiznám se, že si myslím, že tyto věci snad ani nejsou nutné, i když je spousta lidí používá, protože mohou značně usnadnit péči o akva.
Ale rád bych uvedl jednu velkou výhodu biofiltru pro chovatele malých druhů ryb a především krevetek. Při jeho použití se nejen nemusí bát, že jim sání filtru "sežere" jejich miláčky, ale naopak ryby a především krevetky biofiltr milují - a je jedno, je-li to bublifuk, kostka s čerpací hlavou nebo HMF. Neustále po něm šmejdí a obírají jej od zbytků rostlin či krmiva, ale také se pasou na na něm rostoucích řasách, houbách, bakteriích, prostě na tom všem, co mají tak rády :-)
Opět ale opakuji. Kvalitní a dobře dimenzovaný filtr hrncový je podle mne stejně účinný jako dobře vypočítaný biofiltr palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.07.2012 18:40 Muž Miso [470]
nemam potrebu niekoho presvedcovat co by som aj z toho mal, ale diskusia s padnymy argumentamy urcite nieje naskodu, aspon sa to tu trochu ozivi, lebo mam pocit ze v poslednej dobe je to stale o tom istom - kup si molitanovu kocku a cerpadlo.
malyLibor:
rozoberem to teda aj ja
pisal som vecsi objem a variabilita, vecsi objem preto ze to mas mimo akva, samozrejme mozes dat do akva molitan o objeme 10l ale kto by to chcel? bezne sa tu odporuca kocka 10x10x20cm co je 2l co vecsina externich filtrov prekona viac ako dvojnasobne
Variabilita - mozes si tam dat napln ako uznas za vhodne, kludne ho mozes naplnit len biomolitanom ak si presveceny ze je to najlepsie medium.
- moze vytiec to ano, ale pri kvalitnych filtroch a spravnej manipulacii je to sanca mensia ako ze ti to akva praskne, rozlepi sa, rozbyjes ho...
- od vyhody cistenia som ochotny ustupit z dovodu ze to je vec pristupu k akva nie sposobu filtracie, su ludia co necistia ani kanistrove filtre 5rokov a vsetko funguje, ja som za pravidelne cistenie X-).
- pridam este plus ze na neho mozes pripojit externy reaktor, ohrievac, UV lampu atd.
Hadam sa zhodneme v tom ze v akva by sme mali najradsej iba vodu rastliny ryby a nie niake udelatka.
S poslednymy styrmy riatkamy s tebou samozrejme suhlasim
;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 17:58 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Miso
Promiň, já si musel rýpnout, jsem už takovej padouch. Ale nemyslel jsem to ve zlém. Naši zajímavou diskusi si velmi dobře pamatuji a chceš-li, můžeme se do ní pustit znovu. Avšak jsem už teď přesvědčen, že tato diskuse opět sknčí nerozhodně. Protože podle mne neí pravda, že hrncový filtr je lepší volba, pokud máš finance.
Já nejsem milionář, ale na své koníčky jsem si vždy dokázal vydělat. Pokud ve svých akvárkách nemám ani jeden hrncový filtr, není to otázka nedostatku financí, ale přesvědčení, že jsou mnohem lepší, spolehlivější, efektivnější a ekologičtější metody filtrace. Tvé argumenty jsou totiž kapku zavádějící. Rozeberu je:
- kvalita filtrace je lepší - v čem je lepší? Jakým měřením jsi tyto dva způsoby filtrace podrobil, že píšeš něco takového? Já jsem přesvědčen, že lepší kvalita filtrace je z extenzivního filtru (HMF, kostka s čerpadlem). Ne, to jsem napsal úmyslně. Popravdě jsem přesvědčen, že pokud se někdo o hrncový filtr hodně stará, je kvalita filtrace stejná. Ale byla to drobná podpásovka za tu tvou.
- větší filtrační objem - ukaž mi jeden hrncový filtr, který má větší filtrační objem pro doporučovanou nádrž jako filtrační kostka? O HMF se šířit nebudu, tam nemáš šanci se přiblížit ani k polovině filtrační hmoty.
- variabilita v použitých nápních - ano, v tom hrncový filtr vyhrává. Ovšem, položme se na otázku. Jaký smysl má variabilita filtračních náplní, když biomolitanová kostka zaručí zcela stejnou kvalitu filtrace jako hrncový filtr s několika typy náplně?
- nezaberá místo v akva - to je pravda, ale zabírá místo ve skříni pod akva. Cožpak o to, to by nebyl takový problém, větší problém je v tom,že při nepozorné manipulaci můžeme mít do rána na podlaze slušný bazén a v akvárku mrtvolky, což se nám u extenzivního vnitřního filtru nikdy nemůže stát
- při čištění nemusíš strkat ruky do akva - tento argument mne rozesmál. O čem to mluvíš? Jaké čištění? To, že si při čištění hrncového filtru namočíš ruce, to je asi fakt, ale s tím jsi počítal, když jsi ho kupoval. Ale proč by měl někdo strkat ruce do akva, pokud má správně spočítaný biofiltr?? Já kostku z akvárka proplachoval po 14 měsících jen proto, abych naočkoval bakterie do nového akvárka, jinak by tam jela bez jakéhokoliv zbytečného čištění dál. Stejně jako HMF, ten mi v akvárku pojede pět let a žádné máčení při čištění se konat nebude. Mám ho proto, že se nečistí, což je oproti hrncovým filtrům obrovská výhoda....
Takže budeme se bavit o dalších argumentech? A nebo si prostě řekneme: Ano, biofiltr i hrncový filtr jsou při správném použití schopny rovnocenně vyčistit vodu, záleží na volbě každého soudruha, jestli chce levné skoro bezúdržbové řešení nebo za drahé prachy hrnec, který musí co měsíc či častěji čisti, protože v něm je malý objem filtrační hmoty?
Sorry, to zas byla trochu podpásovka. Skončil bych raději tímto konstatováním: "Ano, biofiltr i hrncový filtr jsou při správném použití schopny rovnocenně vyčistit vodu, záleží na volbě každého soudruha, pro jaký způsob filtrace se rozhodne. Ať si vybere ten nebo ten způsob, vždy je důležité, aby si pečlivě propočítal, jakou velikost a výkon filtru potřebuje a pořídil si pokud možno co nejkvalitnější filtraci, a je jedno, zda biofiltr nebo filtr hrncový."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.07.2012 17:39 R Muž romant [27987]
Ono, jak ten vnitřní tak vnější filtr bude mít svoje klady a zápory. Kdo se chce zorientovat, tak nejenom v tomto vlákně má příležitost. Přesvědčovat někoho o tom či onom způsobu, jako o tom nejlepším, to mě nepříjde namístě, nejlepší jsou osobní zkušenosti, který se zde mohou velmi jednoduše předat. Každá nádrž je tzv. "svá" a chce to vždycky znát co nejvíce informací o daným akváriu, kam je ten, či onen filtrační způsob doporučován. Vím, že to co píšu je zobecňování, ale příjde mě to teď vhodnější, protože to tady velmi často sklouzne do nepřekročitelných názorových rozepří zastánců jedné i druhé strany. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.07.2012 17:31 Muž Miso [470] Re: malyLibor
zdar, no ja predajca niesom ;-), len si myslim ze ak ma niekto financie je externy filter lepsia volba (tuto diskusiu sme mi uz viedli) a to z dovodov: kvalita filtracie je lepsia (vecsi filtracny objem, variabilita v pouzitych naplniach), nezabera miesto a nespati v akva, pri cisteni nemusis strkat ruky do akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 17:10 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: exem
Já být na tvém místě tak koupím Atman 201. Jeho výkon na tvé akvárko bohatě stačí, 202 je už zbytečně silný. Velikosti standartních biomolitanových kostek najdeš zde: www.rataj-spk.cz/…
A doporučuji si zde: www.rataj-spk.cz přečti v sekci "návody" publikaci "pěkné akvárium" Potom pochopíš, že dotazy některých uživatelů na důvod tvé volby pramení pouze z neznalosti.... a nebo jsou to třeba prodejci hrncových filtrů rybka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 14:55 majla Re: Treeman
tetra tec ex 700 mám cca 4 roky možná pět a bohužel cca před půl rokem mi začal kapat a zničil skříňku pod akváriem (odlepená dýha) vyměnil jsem těsnění a filtr dal do kbelíku. Nakonec se ukázalo, že těsnění které jsou namáhané při čištění (otevírání nádoby) jsou v pořádku a ty netečou ale že to teče odněkud přímo ze spojů vrchní hlavy motoru... Takže docela dost zklamání a nic mě nedonutí s touto značkou či typem pokračovat (netoužím mít 200litrů v obýváku na zemi). Teď přesně nevím do jakého nového filtru půjdu, ale pravděpodobně koupím EHEIM professionel 3 (typ 2071) a doufám že budu mít na spousty let klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 14:49 Muž Miso [470] Re: exem
exem napsal:povodne som uvazoval o JBL e701, no na zaklade prispevkov na tomto fore som sa rozhodol pre fitracnu hlava + biomolitan.
A preco si sa tak rozhodol? okrem ceny ziadna ina vyhoda tam nieje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 13:02 Muž Bími [60] Re: exem
Já mám AT-200 na 180-tu a roztřikovací rampu a funguje to bez problémů. Čerpadlo jede na plný výkon a přitom žádný silný proud nemám. Samozřejmě sílnějším čerpadlem nic nezkazíš, spíš naopak :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 12:57 R Muž Silent [5949] Re: exem
Při použití čerpadla Atman AT-202 lze použít biomolitam 12x12 a výška dle uvážení bez problémů. Sám toto provozuji a čerpadlo jde přicucnout na sklo bez potíží ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2012 12:44 R Muž romant [27987] Re: exem
Tu kostku 10x10x24 a ty hlavy klidně tu 202, dá se regulovat, takže ten výkon se bude moci poupravit, cirkulace vody se hodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.07.2012 12:39 exem – Biofilter
Zdravim. Rozhodol som sa vymenit filter v mojom cca. 135L akvarku, povodne som uvazoval o JBL e701, no na zaklade prispevkov na tomto fore som sa rozhodol pre fitracnu hlava + biomolitan. Otazka znie - ktoru hlavu mam zvolit? Atman AT-201 alebo AT-202? Bude vykon 201-ky dostatocny aj po zaneseni molitanu alebo mam pre istotu zvolit 202-ku? nebude aj min. prietok 202-ky pre moje akva silny? A druha vec - aky max. rozmer molitanu mozem ku tymto hlavam zvolit, tak aby sa to v pohode dalo 'pricapit' na sklo (nepodarilo sa mi vypatrat ziadne rozmery tychto hlav), chcel by som 12x12, len neviem ci to uz nie je vela. Diky
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2012 21:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Bími
I to je řešení. Ale u 80tilitrového akva to nebylo potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.06.2012 15:43 Muž Bími [60] Re: Konstant
Já jsem silný proud vyřešil rozstřikovací ramou a jsem spokojený, čerpadlo teď jede na plný výkon a přitom mají všichni obyvatelé akvárka klid a můžou v klidu spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2012 13:37 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Konstant
ale aspon jsi se uklidnil. A neboj, uvidis, jak se bude krevetkam libit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2012 11:30 Muž Konstant [13]
Tak som kúpil ten, o ktorom hovoríš, od Atmanu zrnitosť 20. Sú to 2mm otvory, tak ma to zmiatlo v porovnaní s tými bublifukovými. Ale obehol som mesto a kdesi mali penu so zrnitosťou 10, a to boli až 5mm diery, tak som mal hneď jasno. Škoda, že to na tých od Atmanu nie je napísané, ušetrilo by mi to jeden okruh po meste :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 23:18 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Konstant
Dá se koupit i originál od Atmanu a ten je celkem jemný. Ale viděl jsem tyto kostky od více výrobců a většina byla jemných... i když samozřejmě oproti bublifuku vypadají opravdu hodně hrubé. Nicméně to nevadí, mám ho s krevetkama i s gupkama bez problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 22:12 Muž Konstant [13]
okej dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.06.2012 21:58 R Muž romant [27987] Re: Lola
Tóó jóó. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:48 Žena Lola [28] Re: romant
Přesně tak nějak to plánuju :-D Díky ano
Edit: ale pak cca po měsíci až dvou ten aquaball dám pryč. Snad bude ten Atman 202 + biokostka 10x14x30 na 240 litrů stačit. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:46 R Muž romant [27987] Re: Konstant
Ta hrubost se označuje jako PPI 10,20,30,45. Čím větší číslo tím jemnější póry. Ono i ten hrubší se časem zašpiní, takže se ty póry zmenší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:38 Muž Konstant [13]
to bola reakcia na malyLibor 27.06.2012 18:47
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:37 Muž Konstant [13]
Tak to rozhodne pomohlo. Ešte sa chcem opýtať, akurát zháňam biomolitan a našiel som akvaristiku kde majú množstvo veľkostí, ale akosi sa mi nezdá ich pomerne hrubá zrnitosť, tak 1-2 mm. Obávam sa, či mi to nevcucne malé krevetky alebo potomstvo gupiek.
V porovnaní so zrnitosťou bublifukov to je dosť rozdielna zrnitosť. Je spôsob ako si overiť, ktorá z troch základných zrnitostí to je? Na obaloch to nie je napísané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.06.2012 21:33 R Muž romant [27987] Re: Lola
Koupíš, sestavíš, zprovozníš(bavíme se o té sestavě hlava - kostka) a umístíš vedle toho stávajícího eheimu a to si myslím že zvládneš. Hlava je regulovatelná, takže výkon můžeš ze začátku než se kostka zašpiní lehce přiškrtit a pak přidáš, co Ty na to. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:29 Žena Lola [28] Re: romant
Taky mně to napadlo, ale to už je na mně "vyšší dívčí" - trochu moc komplikované technické řešení. :-D stydim Potřebuji koupit, spojit, zapnout a funguje. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:19 R Muž romant [27987] Re: Lola
Ano, už jsem si tu naši debatu vybavil a doporučoval jsem ten 2073, jestli se nepletu. ;-) Co takhle tam ten Eheim nechat a tu hlavu s kostkou přidat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:15 Žena Lola [28] Re: romant
Ano jedná se o to akvárko. Současný filtr je nedostatečný - vnitřní Eheim aquaball. Uvažovala jsem o vnějším Eheimu 2073 nebo 2071 nebo 2224. "Vrátit k Eheimu" jsem spíš myslela tak, že se vrátím k myšlence na nový vnější filtr. K tomu malému starému se samozřejmě vracet nehodlám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 21:00 R Muž romant [27987] Re: Lola
O jakej Eheim jde? jedná se o tu Lolinu 240?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 20:57 Žena Lola [28] Re: malyLibor
Já nakonec už ten biofiltr také objednala. Zkusím a časem uvidím jestli to bylo správné rozhodnutí. Co jsem tak načetla, tak by to mělo fungovat. K Eheimu se kdyžtak můžu vrátit ;-) Díky za nápad!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 18:47 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: kahua
Pak jsem moc rád, že to někomu pomohlo rybka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2012 06:36 Žena kahua [223] - Miniakvária – malyLibor
Zbytečně to nebylo, protože jednou bych to musela hledat já a takhle už nemusim potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   26.06.2012 22:46 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: pavel
Pročpak pro blbce? Spíše nezkušeného s tímto typem filtrace a líného si něco přečíst. Jen o pár příspěvků níže jsem o tom psal delší odpověď uživatelce Lola. Já líný nejsu a zkusím ti odpovědět znovu a více. Ano, je správně, že má být celá hlava pod vodou. Návody píšou pro to, aby se zařízení správně používalo. Pokud mermomocí potřebuješ čeřit hladinu, namíříš nahoru výtokovou trysku a ta bude čeřit ažaž. K čemu ji chceš čeřit mi ale není jasné.
Aha, chtěl jsem se rozepsat, ale teď vidím, že je to zas jakýsi vtipálek, co není registrovaný, cosi sem plácne a už nikdy nepřijde. No, když už jsem to sem napsal, tak to tu nechám, třeba si nějaký jiný začátečník položí tutéž otázku, aniž by si na stránkách www.rataj-spk.cz přečetl návody na pěkné akvárium nebo prostudoval proč pořídit biofiltr www.rataj-spk.cz/… rybka

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [130] ...... 256 257

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232495x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5930?od=6451