Jaký filtr
Na to se těžko odpovídá, je to obchod od obchodu, někde mají, jinde ne.
Tak jo, koupim to a myslis, ze to budou mit v kamennych obchodech v Liberci nebo to mam rovnou objednat z netu?
Když ne externí filtr, tak tu hlavu AT 201 a kostku a bude klid.
mam cerny kremicity pisek, doted sem mel aquael fan 1 jeste ten stary 300l/h a fungoval dobre akorad se hodne zanasel
No jo... biomolitan je potřeba pořádně přirazit do rohu, aby se tam ryby nedostaly... jinak je to obvykle jejich konec. Mně tam jednou vlezl sameček pavých oček, ale včas jsem ho vyprostil. Od té doby si vždy dávám bacha, aby to bylo přiraženo až na sklo.
Záleží na substráte. V 120 l akva kde som mal štrk som filtroval s čerpacou hlavou Aquael FAN 2 Plus a biomolitanom, ale v 112 l mám substrát z páleného ílu a preto som sa rozhodol len pre štandardnú filtračnú hmotu FAN 2. Ešte k tomu za biomolitanom sa mi zasekli a zomreli 2 neónky červené.
EDIT: A samozrejme záleží aj na počte rýb.
Atman 200 by určitě stačil, ale rozdíl v ceně je minimální a s Atman 201 můžeš postupným navyšováním výkonu prodloužit varianty čištění biomolitanu.
Ten odkaz je jasně hovořící pro 201. Ze začátku možno zregulovat a postupně jak se bude špinit, tak přidávat na výkonu.
A jaky mam teda koupit? At-200..nebo tu vetsi 201?
Přesně tak, měsíc nechat společně a potom ten stávající odstranit a ta kostka již bude plnit funkci filtru samostatně.
ale jo dobry napad to me nenapadlo
a jak ho mam zabehnout? nechat tam stary filtr a k tomu novy aby jely soucasne? Nestacilo by AT-200 pro 50-200l?
Ahoj budu kupovat novy filtr vnitrni. Mam 112l bude stacit aquael fan 1 plus nebo mam koupit fan 2 plus?
Fluval 406, TetraTec 1200, JBL 1501, EHEIM 2075 to jsou si asi výkonem podobné filtry a mohly by být vhodné.
Inu, zrovna typ nádrže, se kterým nemám zkušenosti, nicméně podle toho, co jsem četl a pochytil naprosto souhlas s grunda. A rozhodně vybírat takový, který bude mít co největší objem filtrační hmoty.
To jsem nenapsal mám to do biotopu malawi 250L nádrž.
Jediná podmínka je aby byl vnější a dobře fungoval.
Díky
jenom píšu vlastní zkušenost s eheim samozřejmě neříkám že vše od eheim je špatné to určitě ne
třeba já mám stolek pod akva taky Eheim
Také trošku zjednodušující. To, že ti pravděpodobně nějaký podavač podal filtr, který je (možná) nevhodný do tvého konkrétního akvárka ještě neznamená, že by nebyl vhodný do jiného akva a už vůbec neznamená, že by celá tato značka měla být špatná. A to nejsem majitelem ani jednoho výrobku firmy Eheim a dobře vím proč
Vaše diskuse mne docela pobavila. Vodnik1 nepíše, pro jaké akvárko chce filtr, jen že chce Tetra, a grunda mu radí Eheim, jakýkoliv... Fakt dost dobré
Vodnik1: Na tvém místě bych se zamyslel nad tím, jakou chystáš nádrž, jak bude velká, jaké v ní chceš mít ryby, rostliny a další živočichy atd. a potom si vybírej techniku. Existují stejně funkční filtry, jako je "jakýkoliv Eheim" a to třeba za méně než desetuinu ceny... a pro některé druhy ryb či živočichů jsou mnohem lepší... Ale jsou také typy nádrží a ryb, pro které je prostě hrncový Eheim bez debat opravdu to naprosto nejlepší. Ale pokud nebudeš mít prezentaci nebo pokud tady nepopíšeš, jaké akva chceš, je každá rada něco jako věštění z křišťálové koule... Já ho neumím, tak ti neporadím nic lepšího, než jsem ti už poradil
Přeji hodně štěstí s výběrem.
Nevím pro jaký se rozhodnout, neřešim spotřebu ale funkčnost.
Díky za rady.
Starší reakce
700ka urcite nieje do 300l, do tych 125l nieje dovod skrtit
0 31.10.2012 13:09 perdochj – Prekysličenie
Chcel by som sa spýtať ja mam 125l akvarium a filter mam vonkajši Cristal profi 700 ktorý je do 300 l. mal by som výkon filtra stiahnuť na polovicu? aby nedochádzalo k prekysličeniu?
Za rady Ďakujem
Tak já vycházel z tohoto článku:
www.rataj-spk.cz/…
Rataj je jeden z našich předních pěstitelů rostlin a o rostlinách i akváriích toho ví hodně. Na jeho stránkách
www.rataj-spk.cz je v sekci Návody, ale i jinde, hodně zajímavého čtení. Vřele doporučuji nejen tobě, ale všem, kdo chtějí pěkné a zdravé rostlinné akvárium.
Já sice rostlinná akvária nemám, u mně jsou vždy na prvním místě rybičky, ale pokud jim chci vytvořit vhodné prostředí, musí se u mne dařit i rostlinám, a proto se radami Karla Rataje řídím
No, otázka je, co se zdá a co je fakt silný proud. Já to udělal tak, že jsem to čerpadlo strčil do kýble a měřil jsem, kolik vody přečerpá za minutu. Nastavil jsem si, aby mi přečerpalo 650 ml za 30 vteřin. Tobě by mělo přečerpat cca. 1 litr za 30 vteřin. Zkus si to zítra vyzkoušet a uvidíš.
Nechej ho klidně zpočátku na polovic, proud bude postupně slábnout a ty budeš přidávat. Já ho měl v 80ti litrové Džungli zpočátku přiškrcený na 80 l/hod, dnes už ho mám puštěný naplano a není problém.
0 30.10.2012 22:59 jir007 [25] - Živorodky čau
Mám filtr atman at200 + biomolitan 10x14x24cm přímo na tuto čerpací hlavu.
Jaká je ideální intenzita filtrování myslím jako třeba na plno? na půl výkonu.
Mě se zdá že i když to dám na poloviční výkon pořád to strašně moc proudí.... mám to na čtvrtku ale zase abych to neměl moc málo...
fakt nevím.. než něco dělat špatně raději se zeptám
Ano stačit bude. Ale klidně bych zvolil silnější už kvůli proudění
Tak určitě je to o rozhodnutí a uvědomění si, jakou osádku tam mám, budu mít, jak jsem na tom s rostlinstvem, prostě s faktorama který to budou ovlivňovat a je rozhodně lepší si lehce připlatit a mít filtr i třeba naddimenzovanej(je přeci regulovatelnej) a do budoucna ho mít k použití i u většího akva, tak asi tak bych to viděl s tím 1501, podle mě ta 901 i na to tazatelovo akvo stačit bude, je to nějakejch čistejch 170-180 litrů.
Já bych šel určitě do jbl 1501 ta 901 se mi zdá slabá i na 250L akva. Do 150L akva je v pohodě ale na větší akva bych dal silnější. Po zanesení má průtok sotva 180L
filtr ti stačit bude, ale akva máš na terče trošku malé
Kdyz budes mit hodne rostlinek,tak bude 305 tak tak,mam 304 v 160 l a je to akurat,ale radeji bez(kdyz uz Fluval)do 306!
Ahoj,rozhodl jsem se konecne pro venkovni filtr mam 200 l akva,bude mi stacit pro terce Fluval 205 nebo radeji silnejsi Fluval 305? dekuji,vnejsi bude pro ne urcite lepsi
Starší reakce
0 25.10.2012 10:37 Vstrom [82] - Malawi Dneska kouknu do akvárka a všude plavalo plno bordelu. Říkám si, že by byl ucpanej předfiltr od Eheimu? (ten co se dává na sací koš). Tak ho sundám, jdu vyčisti, a koukám žen to nasálo parmičku siamskou a protáhlo jí to až do trubky, kde se zasekla a ucpala celý sací koš. Ještě že to je připojené ke skimmeru, tak to sálo horem. Nevím, jak se tam ta ryba vůbec mohla dostat. Je mi jasné, že spodní dírou, ale že jí to protáhlo až do trubky???
Měla tak 7-8cm. Že by jí Rivuláti zabili?
Jinak u toho předfiltru, používám pouze jeden sací koš, dva už byly moc veliké
Přidat reakci
1 ...... [118] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x