Jaký filtr
0 27.10.2010 21:48 petr No tak jaký/é filtr/y ?
Ani při běžném zarybnění nestačil,dolní hranice je 120 l.Filtraci je lepší naddimenzovat,ne poddimenzovat,jen s tím budeš mít zbytečnou práci...
0 27.10.2010 18:55 petr Chci se zeptat
Myslíte že by stačil ve 240 l akvariu filtr :Filtr TetraTec IN 1000 + vzduchování (2x) + ancistruse + tlamovce černoploutvé???....Díiky
tak si ho slep a uvidíš jak bude fungovat
Řekla bych že že to není zas tak úplně jednoduchý, je lepší si zjistit jaký chyby udělali ti před náma a ratši se jim vyhnout.
A výhody a nevýhody jsme ti tu už napsali
0 27.10.2010 16:43 lumpik007 – Re: katterinecka
Myslím, že na takovém filtru není toho moc na vymýšlení, spíš jsem chtěl znát názory, rady, zkušenosti. Proč a v čem je lepší ten nebo ten druhý atd..
záleží na tobe, jestli se ti bude chtít dělat, nebo ho ratši koupíš. Ale ten přepadový je podle mě lepší, má mnohem větší objem filtračních hmot a můžeš si ho udělat podle sebe
0 27.10.2010 12:50 lumpik007 – foto
Omlouvám se, nepodporujete .pdf, takže jsem musel předělat
Dobrá poznámka. On ten Eheim naplněný vhodnými biomédii je také výkonný biofiltr. Lumpik má patrně na mysli doma dělaný velkoobjemový skleněný filtr. Už v názvu je jak velká výhoda tak i nevýhoda. Výhody jsou že je velkoobjemový, relativně levný a při dobrém naplnění vhodnými médii i bezúdržbový. Nevýhodu bych viděl v náročnosti na prostor a ne každý je tak zručný, že je schopen si ho slepit sám. U Eheimu je výhoda profesionálního výrobku, taky možnost různých médií a u dražších modelů integrované topení. Nevýhoda jsou hadice a vyšší cena. Rozdílů je samozřejmě více, ale to chce pak probírat jednotlivě podle požadavků. Já osobně používám Eheim a jsem s ním naprosto spokojený. Koneckonců na velkoobjemový skleněný nemám místo.
a co přesně myslíš tím "biofiltrem"?
0 27.10.2010 11:50 lumpik007 – Biofiltr nebo Eheim 2073(5)
Prosím o věcné názory. Filtr bude určen pro akva 250 - 300l, biotop plánuji Amazonie (sumci+skaláry+tetry), zeleň středně, více bude kořenů. Cenově jsou oba filtry na stejné úrovni. Jde mi o funkčnost, čištění, klady vs. zápory, zkušenosti. Biofiltr umístěn vedle akva, Eheim pod akva (nezáleží na tom). Děkuji
Pokud chceš regulovat průtok tak si jednoznačně pořiď ventil.
K tak velkému akváriu bych instaloval určitě filtr vnější.
Můžete si původní filtr nechat jako zálohu a použít ho např. po léčení ryb (odstranění zbytku léčiv) pomocí náplně aktivního uhlí (pokud tam bude patrona pasovat, nutno vyzkoušet).
0 27.10.2010 08:15 petr Dobrý den...
Budu mít 250l akvárium a chtěl bych poradit jak vnitřní filtr by ste mi doporucili....
Díky
Starší reakce
určitě bude lepší nějaký ventil než mačkat hadici nebo ještě líp koupit filtr který už takový regulační ventil má
No halooo, poradi niekto? Nepraskaju tie hadice ked sa stlacia /priskrtia/?
Ked chcem na exter.filtry znizit prietok, tak staci nejakym skrtitkom priskrtit vystupnu hadicu, alebo treba nahodit skrtiaci ventil?
Dobře děkuji akorát budu muset vyřešit, co s tímto filtrem.
Nevím jak Hornbach (u nás není) ale mívají ho běžně v akvaristikách.
Dobře a myslíte, že to seženu např. v Hornbachu nebo to mám objednat ?
To je bioakvacit. Prodává se to i pod názvem filtren a podobně. Je to všechno makromolekulární polyuretanová pěna.
Rozdíl velký a ještě dlouhodobě určitě ušetříš na elektrice.
Pokud je to do tvé dvoustovky tak bych doporučil čerpadlo Atman AT 201 a bioakvacit o rozměrech alespoň 10x10x24cm.
Škoda, že jsem se neporadil dřív. Takže, co mám koupit ?
Já tyhle filtry znám. Rozdíl je markantní. Bioakvacitovou kostku nebude třeba tak často čistit a kvalita vody bude mnohem lepší, protože několikanásobné množství nitrifikačních bakterií odbourá taky několikanásobné množství dusíkatých látek.
0 23.10.2010 11:04 adis – Re: kmara
je videt uz po jednom dni rozdiel vo filtracii...
akurat ze som mal kupit vacsi molitan.. tento je tak do polovice vysky akvaria ale bohuzial nemali vacsi....
Jinak ve vnitř to vypadá takhle.
Takže mám tento zkusit prodat a koupit např. Atman 201 ? Opravdu to bude takový rozdíl ?
Tak to bude opravdu lepší čerpadlo a kostka bioakvacitu. Získáš tím několikanásobně větší filtrační objem.
Jaký filtr sis to pořídil?
Mně to přijde zbytečně komplikované. IMHO by stačilo jen koncovku nasadit na výpust a nastavit šikmo nahoru. Hladina nemusí nijak šplouchat, ale stačí jen aby byla v pohybu z důvodu který jsem popsal v předešlém příspěvku.
Nakonec jsem to vyřešil takhle. Není to nic estetického, ale jde mi spíš o funkčnost
Já vím, ale odepisoval jsem na otázku jen ohledně toho bublání, protože je to opravdu nedomyšlený
...je to docela laborování, aby to bublalo a zároveň nemělo tak velký proud...
Asi jste přehlédl, že už tu bylo několikrát konstatováno, že "přibublávání" není nutné.
Kdyžtak jsem chlap, tak s "Loskym"
Taky nechápu, jak to má fungovat, ale je to docela laborování, aby to bublalo a zároveň nemělo tak velký proud. To si pak člověk musí hrát s hladinou vody atd atd.
Stačilo se podívat o pár řádků výše
, probírali jsme to s "Losky" .
Nástavec se vzduchovací hadičkou můžeš sundat, použil bych ho jen v letních vedrech (teplota vody nad cca 28 °C.)
Nemusí. Kyslík difunduje ze vzduchu do vody skrze hladinu, takže pod hladinou vzniká velmi slušně prokysličená vrstva, která je pohybem rozváděná celým vodním sloupcem. Proto je rozpohybovaná hladina velmi účinné prokysličení.
0 21.10.2010 16:10 adis – Re: Sid
ale v tom pripade musi dopadat voda na hladinu nie?
Pohybem vody.
0 21.10.2010 15:58 adis – Re: Sid
bubliny netreba???? .... ako sa bude okyslicovat voda????
Bubliny (přisávání vzduchu) netřeba a oba filtry, (chcete-li mít pocit, že jste nic nezanedbal), můžete nechat běžet současně cca tři týdny.
0 21.10.2010 15:44 adis ....no .. tak uz mi slape asi 5 hodin v akva ten ATMAN 201 cenu radsej ani nepoviem...ale nakupoval som za draho aj s molitanoma trubickou.
.. co sa tyka akva.. je to pre Tropheusi.. 20 ks... rastiny.. 3 malicke anubiasi....akva.. 100x40x45...cerpadlo je pustene na plno a je to silne..ale kedze mi ide este aj stary filter v akva tak po jeho vypnuti sa to isto znizi a bude to ok.
Co sa tyka toho priskrcovania.... neviem ako to robte ked priskrtite a stale Vam idu bubliny...ja ked priskrtim tak uz nenasava cerpadlo vzduch a voda sa tlaci cez hadicku von!!!!
Ako dlho mam nechat stary filter v akva?
Děkuji, Váš seznam si vytisknu, blíží se Vánoce, tak budu mít tip.
Přidat reakci
1 ...... [177] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x