Jaký filtr
Vnější filtr je vždy lepší předimenzovaný než jen třeba i mírně poddimenzovaný. Směrem dolů se dá vždy nějak naregulovat, obráceně je to horší.
0 06.04.2010 21:00 lubsak 0 06.04.2010 20:40 l3nka [13] - Rostliny Může někdo zkušenější poradit jaký mám koupit?
www.zoohit.cz/… ten do 350 l nebo 600 l do mého 412 litrového akva..
0 06.04.2010 12:00 švíco – Re: Kobliha21
Buď v klidu... já mám HF-100 a způsob zavěšení je stejný a žádné rezonování se nekoná. (nikde jsem nic nepodkládal) Ze začátku byl filtr trochu slyšet, než si sedl, ale teď o něm ani nevím....
0 06.04.2010 11:43 Kobliha21 – Re: maxo
Tak to už mám tak nějak vyřešený podložím to pěnovou gumou, to mi je jasný že když to opřu olo, že to bude o něj drkat. Jen teda nevím jestli toho Atmana tu 0300 nebo výkonější.
0 06.04.2010 11:41 Kobliha21 – filtr
No já počítám s tím že ho musím podložit, t už mám vyřešené, to mi je jasný že o sklo by drkal, asi teda půjdu do toho atmana, jen nevím jestli tu 0300 nebo výkonější?
Ono sa ani tak nejedna o znacku ale o samotny sposob filtracie.Mal som 2zavesne filtre a vacsiu volovinu som ani nemohol spravit.To bol rambajz ako na zimaku.On samotny filter siel ticho,ale po nainstalovani to hrozne rezovovalo.Ako je ten plast oprety o sklo tak tie rezonancie sa prenasaju.Ja osobne mam len tie najhorsie skusenosti.
0 06.04.2010 09:53 boaconstrictor – Re: Kobliha21
Já mám Atman 0400 a vůbec není slyšet. Ani nevím, že je zapnutej. Takže bych ti ho doporučil. S ostatníma zkušenost nemám
0 06.04.2010 09:41 Kobliha21 – který z těchto filtrů?
Ahoj, mám 54l akvárko a potřebovala bych poradit s filtrem. Rozhoduji se mezi atman HF 0300, Aqua szut kaskada 300, nebo Eheim Liberty 2040 nebo 2041 - ale no ty už jsou na mně trošku cenově moc. Hlavně bych potřebovala poradit, jak jsou na tom s hlučností, jsem na tohle docela přehnaná cíťa, tak nemáte někdo zkušenost? Předem dík za odpovědi.
Starší reakce
Šel bych klidně do
www.akvaristik.eu/… mám větší model a má to opravdu komfortní obsluhu. Za tu investici stojí.
0 30.03.2010 11:23 Gigi [4] - Cichlidy Dík, mrknu na ten filtr o co konkrétně jde, jinak co se týče toho topení tak jsem psal že bych použil 2x200W takže celkem 400W
určitě si nedělej starosti s tim jak ohřeješ akva na těch 29°C počítám že u terčů budweš mít řádný rostlinstvo a tím pádem i řádný osvětlení který si ti už samo od sebe postará o slušný navíšení teploty. mě šestistovku drží pouze osvětlení na 28°C. s rovnoměrně prohřátou nádrží je uplná zbytečnost si dělat starost, protože v létě poznáš jakej je vůbec problém srazit teplotu vody o jeden stupěň, když to opravdu potřebuješ, takže spíš než vyhřejvání, si důkladně promysli a naplánuj ochlazování (ventilátorkama z pc odvětrávat kryt osvětlení) já v létě bojuju s teplotama i 33°C a jedna zmrzlá flaška vody fakt nic neřeší.. jinak k tomu foltru: já používám vestavěnej do akva a spokojenost je maximální. velkej objem dle svého uvážení, dobrej přístup bez rozebírání a hlavně ani kapku vody nerozvádim mimo akva. ale je to jen námět k další možnosti filtrace..
Hm... Ked dosadim za pocet litrov hodnotu 100, tak:
- "pocet litrov = 2 * pocet wattov" -> 100 = 2 * 50
- "1/2 poctu litrov = pocet wattov" -> 1/2 * 100 = 50
Takze z oboch pripadov vyplyva, ze na 100l staci 50W topitko. Ale mozno mi nieco nedochadza
Tak si to převeďme na nějakou skutečnost:
Ty říkáš že na 100 litrů potřebuješ 200 watů (1*2*w)
Já říkám že na 100 litrů potřebuješ 50 watů (1*0,5w)
A nie je to to iste?
Podla mna "pocet litrov = 2 * pocet wattov" a "1/2 poctu litrov = pocet wattov" su rovnake, druhy vznikne z prveho po predeleni oboch stran 2-mi
Ten vzoreček na vytápění máš trochu opačně, v normálně vytápěných místnostech se používají topítka, kde waty=polovina litráže, u chladnějších prostor se watáž rovná litráži a pouze u vysoce vytápěných nádrží s náročnými rybami se používá vyšší watáž než litráž.
0 27.03.2010 18:37 protein007 [57] - Ryby brakických vod Opteron napsal: Možná jo, v tom akvárku budou terčovci a červené neonky, teplota by měla být 28-29°C, nevím jestli by jedno 200W topítko utáhlo na takovou teplotu 475l když okolní teplota je cca 21°C...ale možná jo...
Mam 250W topitko v 540l nadrzi, vodu zohrieva na 25 stupnov. V noci kurime az ked teplota klesne pod 16 stupnov v miestnosti. Za celu zimu som nevidel, aby teplota vody klesla na menej ako 23.8 stupna. Takze aspon mas predstavu, ako dlho si tolko vody udrzi teplotu. A to meram digitalnymi teplomermi vnutri nadrze.
Co sa tyka tvojej teploty, urcite to utiahne, kazde kvalitnejsie topitko ti zohreje nadrz do tych 32-34 stupnov, dokym je pouzivane v urcenom objeme vody (pocet litrov = 2 * pocet wattov). No a dve topitka maju vyhodu len v tom, ze jedno mas ako zalohu druheho. V rovnomernosti rozlozenia tepla v nadrzi sa to moc neprejavi, dokym ti zrovna nestoji voda v akva - mozno akurat tak, ze na jednom konci bude o 0.1 stupna ina teplota ako na druhom
presne tak navic pokud chce krevetky tak nejbezpecnejsi jsou filtry bez pohyblivejch casti - bublifuk, hambursky filtr, ci pudni filtr ... Ninco jinak vzduchovaci motorek koupis jiz od 90kc (Miga.cz) staci ten nejslabsi
Za těchto podmínek bych taky použil raději dvě 200W topítka. Spotřeba energie nutná pro ohřev bude stejná jako při použití jednoho a rezerva se může hodit.
Možná jo, v tom akvárku budou terčovci a červené neonky, teplota by měla být 28-29°C, nevím jestli by jedno 200W topítko utáhlo na takovou teplotu 475l když okolní teplota je cca 21°C...ale možná jo...
No ono to má taky výhodu že kdyžby se náhodou stalo že jedno topítko exne, tak to druhé se bude snažit aby ryby doslova neumrzly...jinak díky za link, cena je přijatelná, já se koukal na vnější filtry Eheim a ty ceny jsou někde jinde...
0 27.03.2010 17:07 cc355 [1] No já v tom vidím i výhodu že mohu použít dvě 200W topítka a kkaždé dát na jednu stranu akvária a pokud by u nich byl i jeden filtr tak by voda v akváriu byla v celém objemu o stejné teplotě, ono to akvárko má totiž 150cm na délku...a taky si myslím že dva 200 -250l vnitřní filtry vyjdou levněji než externí za 5000kč
Dá se to tak řešit. Určitá výhoda je, že se filtry dají čistit na střídačku, takže zůstane část biomasy zachovaná. Ideálně by to ale chtělo filtry nadimenzovat na objem nádrže.
Napadlo mě tak dát dva vnitřní 200l filtry, dalo by se to řešit i tak? nebo budou hned zanešené?
fan mikro plus koupis kolem 250 kc
bublifuk koupis do 50kc a motorek do 150
takze takze usetris min 50-80kc, navic ten aquael nema temer zadnou filtracni hmotu,
takze jen honi vodu coz je naprosto k nicemu
Jo, ale musis si k nemu poridit vzduchovaci motorek, a najednou jsi na stejné ceně, jako za filtr :P
a co klasicky a osveceny bublifuk (vnutorny filter s kostkou biomolitanu, pohaneny vzduchom) se vzudcovacim motorkem
tu v cechach se da poridit od cca 20-30kc (do cca 10L akvarka) az po opravdu velke
0 27.03.2010 08:02 Marekkt – áký cenovo dostupný filter do miniaqva z novorodeními gupkami
potrebolav bi som od vas radu alebo niekto kto pozna nijaky lacnejsi malý filter... najlacnejsí čo som našiel je za 10 € a to je velký.
Starší reakce
Komerční vnitřní to takového objemu neseženeš. Buď si ho musíš zkonstruovat sám, nebo použij bioakvacit vhodné velikosti s čerpadlem a nebo vnější filtr.
Poradí mi prosím někdo jaký nejvhodnější vnitřní filtr to akvária 475l? Koukal jsem na nabídku a největší filtry jsou do 200l nádrží.
Dík
Starší reakce
Ten filtr by měl nejdříve nejméně ty dva týdny běžet v nádrži bez rybek......
Přidat reakci
1 ...... [191] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x