Jaký filtr
V 54l mám Tetra ex 600 plus. Asi rok a půl. Jsem velice spokojený, tichý je, do vrchního koše jsem nacpal siporax. Za tu dobu co ho mám jsem ho otevřel 2x.
Však to je správný postoj, názor neměn.
Jen by bylo korektní, když již ho píšeš uvést, že tvoje zkušenost je pouze dvouletá a nejspíš to nemáš sčím porovnat
Bobik, svoj nazor nezmenim pretoze som so Sunsun zatial velmi spokojny, ked nebudem tak to na rovinu napisem, kazdopadne doporucujem len veci z vlastnej skusenosti, nemam potrebu pisat dohady.
Měl jsem 703A na cca 140cm rampě a ok, záleží na počtu a průměru děr, určitě by to šlo vyladit i se slabším filtrem. Co se kvality týká, provedení, doplňky (sání, přiložená rampa atd.) se s JBL, který jsem měl také, rovnat nemůže. Hlučnost toho 703A mi přišla s JBL e1501 celem srovnatelná. Ale za cca 1,5 roku provozu jsem neměl se SunSunem žádný problém (což nemohu říci třeba o Aqua Nově). Myslím, že cena odpovídá kvalitě a každý musí zvážit rizika. Už jednou se mi vyplatilo to, že jsem za pár drobných nakoupil z Číny alarmy (detektory vlhkosti) a nainstaloval je do skříní s kanystrovými filtry - alespoň v době, kdy je člověk doma je riziko většího úniku vody pokryto. Jinak jsem se tedy postupně všech kanystrů zbavil a už bych asi žádný nechtěl
Sára73 napsala: rampu třeba 130cm zajetý sunsun 702A neutáhne....podle toho, jak jede mě po tříměsíčním záběhu si o rampě v akvárku délky 120cm, která by byla přes celou zadní stěnu, můžu nechat jen zdát Řekl bych, že to nemusí být chyba filtru (obecně myšleno, #bobiku můj drahý, ne SunSunu
), ale třeba jeho poddimenzováním nebo špatnosti v náplních...
Riccihifi napsal: Vynikajuci a dostacujuci je www.rostlinna-akvaria.cz/…
Dostačující asi určitě...ale u toho mého se o tichosti nedá mluvit.....je to možná smůla na špatný kus ale osobně už bych do něj - pokud by moje priorita byla tichost - určitě nešla
Edit: myslím, že rampu třeba 130cm zajetý sunsun 702A neutáhne....podle toho, jak jede mě po tříměsíčním záběhu si o rampě v akvárku délky 120cm, která by byla přes celou zadní stěnu, můžu nechat jen zdát
V základu nádoba na filtrační materiál + molitan cca. 24 cm. A nepleť si délku s výškou.
Ahoj, druhe akva 450L s piranami este nemam v prezentacii, pouzivam tam Sunsun HW-704B kupeny v Nemecku( bol lacnejsi o 35E v porovnani s CZ
)a som maximalne spokojny, je v nom biomolitan + Seachem Matrix+ vata+ Seachem Purigen.
702 idem kupit do akva so 4zubcami kedze som maximalne spokojny s tym v 450 a chcem externy aj v mensom akva.
Tohle není špatná volba. Možnost kombinace více filtračních materiálů. Provzdušňovat umí, buď bez obav. Průtok je regulovatelný.
Ty ten filtr používáš? Podle prezentace to tak nevypadá
Podle čeho takto soudíš? Podle srovnávajícího videa prodejce rostlina akvaria, který má větší marži na filtrech SUNSUN?
Děkuji za názor
pokud to dokážeš vychytat, tak za mě jednoznačně otevřenou filtraci, s jinou zkušenost ani nemám...
můžeš jí udělat větší, dát si tam jaký filtrační média budeš chtít, můžeš tam dát i věci jiný, jako např topítko.. věci který chceš ve vodě louhovat aniž by plavaly někde v akva.. atd
dáš si tam čerpadlo jaký chceš, když se porouchá, snadno vyměníš, snadno vypereš ucpanej molitan atd..
všechno si dáš dohromady sám doma a ještě to nevyjde tak draho..
jen to chce vychytat tak, aby to nepřeteklo, čím větší bude objem u čerpadla, za přepadem ve filtru, tím se ti s tím bude snáž pracovat..
Vzhledem k tomu, že se tyto filtry zde prodávají velmi krátce, je jen těžko odhadnutelné, jestli vydrží 20 let v provozu jako třeba Eheim. Jako zásadní problém bych viděl kvalitu použitých materiálů, což bych přirovnal k začátkům JBL, kde se s tím v počátku výrobce velmi potýkal a až když přešel na kvalitnější zpracování v materiálové části, lze o těchto filtrech hovořit, jako o velmi rozumném středu. Nicméně, svoboda volby.
0 02.09.2018 10:55 Filip999 –
Re: Maq Ano, bylo by to pod úrovni AQ.
Noo, to by mohlo být řešení... akorát bych chtěl docílit co nejmenšího hluku a AQ bude vzhledově přístupné že všech stran.
Vnější kanystrový filtr musí být pod úrovní akvária, jinak budou problémy s jeho odvzdušňováním.
Přes délku zadní stěny rozstřikovací rampu a máš vyřešené proudění...
Starší reakce
Co se týká Atman ip200 tak mám v obou akváriích a není slyšet
Nezobecňoval bych to, mám do metrové vzdálenosti od hlavy Atmany 2, neslyším ani jeden (a hluchej nejsem
). Chvilku to trvalo, ale menší Atman 200 není slyšet opravdu vůbec, ten druhý je myslím 202, tam když se na to soustředím, tak ho trochu slyším, ale hlavně proto, že mám napájecí kabel trochu v kontaktu s krycím sklem a jsem línej to řešit
Osobně teda nedoporučuji ty větší Atmany (202, 203) a to hlavně z důvodu řešení regulace, kdy i na minimum je průtok hodně velký a ten plast na nastavení směru proudu mi přijde spíše jako vtip. Musel jsem to řešit vlastním škrtítkem na výstupu (které pro daný průměr trubky nebylo úplně snadné sehnat). Pokud je velký proud vyžadován, tak asi ok i ty. Ale netvrdím, že nejsou lepší čerpadla, to zcela jistě jsou.
Atman hučí a vrčí opravdu hodně a moc nepomůže ani zabehnuti nebo vytlaceni nějaké bubliny (tam ani snad být nemůže vzhledem k jednoduchosti). Asi po 3 dnech se trochu ztiší ale to je tak maximum. Průtok má ale perfektní. Řešení je to buď ignorovat a neposlouchat nebo koupit něco jiného.
Možností je více-
1- může být zavzdušněný
2- může se někde dotýkat krytu a rezonovat
3- budeš mu muset dát čas, aby se trochu zanesl takovým krásným bordýlkem a on potom stichne
4- máš smůlu na vadný kus
5- máš moc citlivý sluch
Mám SUNSUN 702A a s tichostí spokojená moc nejsem.....dokonce byl i na reklamaci, prý špatný rotor - výměna....ale nějak to nepomohlo, druhý filtr mám JBL CristalProfi e902 a po menším záběhu o něm nevím.
Starší reakce
0 22.07.2018 17:05 zkouska – nový filtr
prosím o radu jaký filtr pořídit do 300 l akva? Chci nějaký vnější, tichý, výkonný. Děkuju za typy
Starší reakce
Motorek mam od tetry a je pravda ze trosku hlucnejsi je. A myslis, ze tedy opravdu staci? V akvarko bude spolecenske a dost zarostle rostlinkami.
Ten ti bude stačit určitě ale budeš k němu potřebovat vzduchovací motorek a ty nejsou zrovna tiché.
0 27.06.2018 13:12 Andaska – Filtr do 100l akva
Ahoj, chtela bych se zeptat,jestli mi bude do 100l akvarka stacit tento filtr Aqua exotic molitanovy dvoramenny ?
www.superzoo.cz/…
Dekuji
Starší reakce
0 12.06.2018 08:45 Niki – Ahoj
Takže všem vám mooc děkuji za rady, spoustu nových znalostí o tomto mě nakonec dovedlo ke dvěma možnostem ještě nejsem rozhodnuta plně kterou využiju ale jsem ráda že jsem se alespoň o krůček pohnula a jistě se ještě potkáme až sas nebudu něco vědět na jiném chatu Jste moc fajn a mnoho z vás mánádherná akvária
) Až dokončím to své určitě se také podělím
Nik
Starší reakce
Zkus se obrátit na pana Fardu (
akvariafarda.cz.uvirt65.active24.cz/… ), je schopen ti takový filtr navrhnout, privézt i připojit k akváriu. Problém je, že při vnějším skleněném filtru to chce mít v akváriu již předem vlepený přepad a vrtané dno, nebo stěnu (lze to řešit i externím přepadem) a to nevím, do jaké míry by byl schopen na místě řešit (dále je potřeba počítat s tím, že by celá realizace trvala minimálně měsíc, spíše déle). Druhá (jednodušší) možnost je vlepit přepážku do akvária, bude to jednoduché, 100% funkční, jenom by to zabralo trochu místa v akváriu. Ovšem po vlastních zkušenostech bych už žádné lepení akvária a věcí kolem toho nesvěřil obyčejnému sklenáři, pokud by to nebyl opravdu prověřený sklenář.
No a poslední možnost je koupit 2 velké kanystrové filtry (JBL e1901-2). Možnost je to pravděpodobně nejdražší, nejméně bezpečná z pohledu úniku vody (i když v případě JBL je riziko opravdu minimální), ale zároveň bezkonkurenčně nejrychlejší.
Musím trochu oponovat, čerpadlo ve skleněném filtru dostatečný proud v akváriu udělat může, sám jsem to teď ladil a měl jsem spíše problémy s proudem moc velkým - ladil jsem směr, různé nástavce na výstup atd.
Ale samozřejmě záleží i na typu akvária, pokud bych dělal vyloženě rostlinné (holandské), asi bych na stranu, kde je přepad (tedy na opačnou, než je výstup z filtru) jedno proudové čerpadlo dal.
A co tam teda bude teda za ryby a v jakém počtu? To je celkem klíčové. A chtělo by to konkrétnější odpovědi z tvé strany.. Takhle aby z tebe člověk ty odpovědi doloval. Protože „voda je tu super“, stejně tak „spusta živých rostlin“ může podle každého a každé ryby/rostliny znamenat úplně něco jiného a těžko si pod tím představit něco konkrétního. Ať se od něčeho můžeme odpíchnut.
Edit: Jinak doporučuji prohlídnout zdejší nádrže podobného objemu a kouknout jak to mají vyřešeno ostatní
rybicky.net/nadrze/… No já nevím podle mě taková kterou nemusim upravovat a rostlinkám i rybkám se daří
Nik napsal: s vodou problém nemám jsem z vysočiny voda je tu super
Co je super voda?
Už jsem ho jednou podobné měla spousta živých rostlin jeden pár terčovců s vodou problém nemám jsem z vysočiny voda je tu super vždy mi stačil jen preventin
Akvárium už mám nové jen ten filtr mě trápí
No jo asi jo ale musela bych mít nějaký návod já tomuhle vůbec nerozumim
(
Málo údajů. Pod pojmem dekorativní akvárium si mohou různí lidé představovat leccos.
Můj názor:
Při takové kubatuře jde hlavně o to, udržet vodu v pohybu. To asi zajistí nejlíp proudové čerpadlo. Doporučovaný skleněný/komorový filtr zrovna toto neudělá.
Pokud jde o filtraci jako takovou, je to těžší, protože záleží na tom, kolik a jaké ryby budeš mít, kolik rostlin, jaká bude zdrojová voda, co vlastně chceš s vodou dělat, a další.
Hodně lidí Ti řekne, že potřebuješ hlavně velký objem filtrační hmoty pro tzv. biologickou filtraci. Proto doporučí (v)lepené skleněné filtry s velkým objemem a nacpat tam hlavně hodně molitanu (akvacitu). Podle mě se to nedá tak paušálně říct. Někdy je to dobré, jindy zbytečné.
Tak skleneny filtr by ti samozrejme slepil sklenar.
To bych zcela jistě nezvládla vážně se nedá koupit hotový?
0 06.06.2018 16:43 Nik – Filtr
Ahoj poradil by mi někdo prosím jaký filtr koupit a kde na dekorativní akvárium 800 l
Díky
Starší reakce
Externí filtr je prostě externí, pokud máš korunky tak si kup to JBL na hrubých 240l ikdyž malawi, je to dostačující.
Spíše jsem to myslel kvůli pohodlnosti. Biopower mám zatím dva měsíce. Před tím jsem měl Aquaball, ale už byl hlučnější a hlavně už nestačil pro větší akvarium (o koš méně). Nad kostkou jsem přemýšlel také. Externí filtr se mi líbil, že v akvariu zabere méně místa. Ale ještě nad tím popřemýšlím.
no zasadni otazka je, proc chcete menit ?
jestli pohodlnost (cisteni filtru jednou za delsi obdobi)
nebo mate nejaky problem ?
ja mel v malawi biopower a kdyz se zadrel (kvuli jemnemu pisku a velikosti filtru)
tak jsem ho vymenil za hlavu+kostku molitanu a uplne v pohode
doporucil mi to kdysi p. Kraut ...
Pro Malawi 240l bych volil výkonnější verzi s větším objemem než e902.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x