Jaký filtr
0 01.02.2011 10:38 Pavoukovec Ahoj všem, potřebovala bych poradit ohledně filtru. Máme akvárko 63L a k dispozici máme doma tyto dva filtry
www.juwelakvarium.cz/… a
www.akvaristik.eu/… Jde mi o to, že si nejsem jistá, který je do akvárka vhodnější. Ten na prvním odkazu je podle mě lepší, ale zdá se mi, že je možná zbytečně moc výkonný. Ten na druhém odkazu je sice psaný do 45L, ale přeci jen čistý obsah nebudeme mít o moc větší, tak se mi zdá skoro vhodnější. Díky moc za názory
Príspevok vhodný a daný na správnom mieste a v spravnom čase.
Dodám len,že niekto chce radu a niekto chce poradiť a každý poradí inak, čo je logické,pretože rovnako každý môže mať iné skúsenosti, rovnako logické.Je už na tom, ktorý sa pýta, čo je ochotný vyskúšať, čo sa mu pozdáva viac, je to jeho voľba.
Tu sa to zvrhlo k tomu, ja viem viac, len ja viem čo je naj....atd.No hold! niekto je už taký
0 01.02.2011 01:07 GP – Re: Sid
statistiku nemam potrebu vest, ale cetl jsem dost zkusenosti s ruduchou v blasti ktera je omyvana proudem vody a ja pokud nikde nemam ruduchu, tak mi lemuje vyusteni filtru urcite. a cituji:
® Sid - Rostliny – Re: HF
Příliš mnoho otázek, na které se nedá odpovědět pár holými větami.
Přestože byly adresovány mně, rád jejich zodpovězení přenechám jiným...
Já mohu v souvislosti s ruduchami a filtrací zkonstatovat jen to, že bude hodně záležet na druhu ruduchy. "Štětičkové" ruduchy mám spojeny spíše s rychleji proudící vodou, "vousaté" si vybavuji spíš v "klidných" akviškách...
takze my neprijde, ze bych se i podle Vas uplne mylil
...keď niekto je zástancom určitého spôsobu, tak nech len nepíše ale ukáže ako jeho akva funguje dá detail rastlín aby sme si skontrolovalo ako mu funguje akva...
Velmi správná připomínka!
Každý tu píšete, čo je lepšie použiť ako filtráciu. Či bio pomalé prúdenie, alebo hlavu + kocka, resp. externý filter. Myslím si, že keď niekto je zástancom určitého spôsobu, tak nech len nepíše ale ukáže ako jeho akva funguje dá detail rastlín aby sme si skontrolovalo ako mu funguje akva. Nie všetko je iba o filtrácii. Je tu kŕmenie , výmena vody, hnojenie, svietenie. Dokazujte a nie polemizujte.
...zvysene proudeni doprovazet zvysene riziko zejmena vyskytu ruduchy...
Máte k dispozici výsledky nějaké statistiky, která by potvrzovala to, co píšete?
0 31.01.2011 23:12 GP – Re: sandrus944
jde take o objem filtracnich hmot. u vnitrnich filtru prave byva objem hmot na ukor precerpaneho objemu vody. oni plochu pro bakterie nahrazuji "dostatkem potravy" pro ty bakterie a to sebou nese minimalne nutnost castejsi udrzby a pripadne muze zvysene proudeni doprovazet zvysene riziko zejmena vyskytu ruduchy. s proudenim si lze ale celkem pohrat, aby tolik nevadilo...
edit: ten ukor ma byt samozrejme opacne. proudeni na ukor objemu hmot.
můžete si koupit takovéhle čerpadlo
akvaterahobby.cz/… a třeba tuhle molitanovou kostku
akvaterahobby.cz/… tím nic nepokazíte. Není to drahé a časem můžete třeba pořídit lepší.
Když budete mít dostatek fungujících rostlin a moc nepřerybníte tak by to mělo být v pohodě
Já v podobně velkém rostlinném akva "točím" vodu vnějším filtrem s průtokem cca 500 l/hod., a k tomu pomocným čerpadlem dalších cca 500 l/hod. (
rybicky.net/nadrze/9630 )
Opravdu vám nenapíšu, jak máte filtraci řešit; jak jsem napsal - záleží na tom, jak máte akva "poskládáno"...
0 31.01.2011 22:32 sandrus944 – Re: Sid
Mozem sa spytat len pre porovnanie, aky prietok by ste zvolili vy pre rastlinne akvarium?? Teraz mam z toho naozaj zmetok
A chcem sa spytat, preco vlastne nie je vhodny klasicky vnutorny filter pre 300 litrove akvarium, ked je schopne precerpat minimalne 4 nasobok objemu za hodinu?? Tam asi nejde len o to kolko krat za hodinu sa precerpa cely objem, ale asi su tam aj ine haciky ze jo.
Každé akva je jiné, každému může vyhovovat něco jiného.
Neprotestuji proti výroku Katterinecky, (a jiných), že se rostlinné akva za jistých okolností obejde i bez filtrace. Zrovna tak netvrdím, že vaše filtrace průtokem objemu akva za 10-20 hodin nemůže fungovat. Netvrďte ale, prosím, vy, že vyšší průtok, (třeba i x-násobek objemu akva/hod) automaticky znamená, že se nemůže dařit rostlinám, že musí trpět rybky a bujet řasy.
Moje zkušenost mi říká, že naopak snížení průtoku v rostlinném akva, "nastaveném" podle mých představ, obvykle přináší potíže...
Pokud vás přiměji nad touto problematikou i nadále přemýšlet, určitě budu usínat s dobrým pocitem.
To, že máte jiný názor na věc, ještě neznamená, že jenom ta vaše pravda je ta jediná správná.
Obaja veľmi dobre vieme o čo Vám ide, dúfam, že dnes pokojne zaspíte
Víte, oč mi jde? Jde mi o to, abyste nedělal "bubáky" tam, kde pro ně není důvod.
Přečetl jste si "nějaký" článek a ztotožnil jste se s ním. Dobrá...
Velikou škodou ovšem je, že jste si až dosud nenašel čas přečíst si i diskusi k tomuto článku...
(Neargumentujete větami z tohoto článku poprvé.) Jinak byste si velmi pravděpodobně připustil pochyby a nedělal ony "nepodložené bubáky"...
Já ale vaši odpověď nevidím...?!
Takže poprosím ještě jednou:
A dokázal byste uvést příklady nějakých rostlinných akva, ve kterých se objem akva ve filtru otočí za 10-20 hodin?
A když se otočí třeba 2x za hodinu - půjde o "silný prúd vody, ktorý robí z akvária práčku"? A co se při takovém průtoku stane? Rostlinky neporostou? Rybky uhynou vysílením?
(Uvítal bych příklady z praxe. Děkuji.)
S čeřením hladiny naprosto souhlasím, ale nesouhlasím s tvrzením, že je nutné to čerpadlo utlumit na minimum. Pohyb vody, ve kterém se rostliny lehce pohybují naopak právě pro rostliny považuji za prospěšné, zvláště pak z důvodu distribuce živin po akváriu. Samozřejmě, že ten proud by měl být uzpůsoben pěstovaným rostlinám v daném akváriu.
...Silný prúd ktorý pohybuje s rastlinkami a cuká rybkami prospieva akurát riase...
Proč myslíte, že by měl proud vody, který pohybuje rostlinkami, prospívat akorát řase?
Asi sme písali a klikli súčasne, takže odpovedal som
Samozrejme súhlasím, ale prietok treba, resp. prúd vody z filtra treba redukovať na jemné čerenie. Silný prúd ktorý pohybuje s rastlinkami a cuká rybkami prospieva akurát riase
jsou různé druhy filtrace, i těchto skleněných filtrů jsem četla o dvou různých rychlostech filtrace, každá má své výhody a nevýhody.
A ani tak nejde o průtok jako spíš o rychlost a obsah kyslíku
průtok to jenom zjednodušuje pro nás akvaristy
...Silný prietok : voda z filtra ide neprimerane rýchlo, robí silný prúd vody, ktorý robí z akvária práčku...
...obsah akvária prejde filtrom raz za 10-20 hodín (čo je pre rastlinné akvária s primeraným počtom rýb úplne postačujúce)...
A dokázal byste uvést příklady nějakých rostlinných akva, ve kterých se objem akva ve filtru otočí za 10-20 hodin?
A když se otočí třeba 2x za hodinu - půjde o "silný prúd vody, ktorý robí z akvária práčku"? A co se při takovém průtoku stane? Rostlinky neporostou? Rybky uhynou vysílením?
(Uvítal bych příklady z praxe. Děkuji.)
Domnívám se, že tomuto systému filtrace jak je zde popisovám se říká tzv. Hamburský filtr,nebo u doma sestavovaných externích filtrů, kde s tím naprosto nemám problém, ale doposud tady byl zmiňovám způsob filtrace pomocí filtrační hlavy a biomolitanu a tam nevidím důvod proč výkon čerpadla škrtit na takto nízké hodnoty. Čerpací hlavu s biomolitanem považuji taktéž za bilogickou filtraci.
Autorom tohto článku nie som ja a pardon tu je tabuľka
Silný prietok : voda z filtra ide neprimerane rýchlo, robí silný prúd vody, ktorý robí z akvária práčku, neviem či som to napísal zrozumiteľne, ale myslím, hej
Nech sa páči aj tu:
www.akva.sk/…
sa mi zdá celkom dobre popísané
Jasně to je věc názoru, spíš než kvůli rybám jsem to myslel kvůli rostlinám. Ty násobky beru u čistýho(novýho) filtru. Používáním, přirozeným způsobem, jak se zanáší dojde ke snížení toho výkonu, takže bych to co jsem napsal považoval za právě normální standart.
Podle mě dost záleží na tom, co tam bude za ryby. 4x objem akvária za hodinu už udělá slušný proud. Já bych do běžného akvária silnější filtr jak 2x objem akvária za hodinu nedával.
(Sám mám vnitřní filtr co přečerpá 3x objem akvária za hodinu, ale já chci kvůli krunýřovcům větší proud vody v akváriu a tento filtr čistím každý týden.)
Já považuji za optimální 3-4 násobek objemu akvária přečerpaného za hodinu. Ale to je jenom můj názor.
0 31.01.2011 17:58 sandrus944 Este by som sa chcela spytat co sa tyka cerpadla a biomolitanu ako filter, aky prietok za hodinu by som mala zvolit??
To znám, to jsou plány a realita bývá vždy o trošku jiná.
Ale k dotazu, čím víc rostlin, tím líp a když se dodržují základní zásady hygieny akva, tak si člověk může klidně dovolit i mít lehce přerybněno(ostatně většina akvárií je přerybněná)a přesto provozovat pěkný akvárium, který mu dělá radost. Před tím, než se rybky do akva nakoupí, tak je dobrý se podívat na jejich nároky a potřeby a dají se utvořit zajímavé kombinace.
rybky bych ubrala klidně na polovinu, nepřehánět to a nepořizovat všechny naráz, aspoň budeš mít rezervu
0 31.01.2011 17:30 sandrus944 – Re: romant
Okej dakujem za radu, planujeme veeela rastliniek a priblizne 80- 90 kusov rybiek (prisavnik, tetry, mecun), mohlo by to byt??
Pokud v tom akvárku budou rostliny a nebude tam nějaké extrémní množství ryb, tak bych se tý čerpací hlavy rozhodně nebál a naopak se za tento způsob filtrace přimlouvám.
0 31.01.2011 17:13 sandrus944 – Re: katterinecka
myslis ze ta cerpacia hlava s biomolitanom bude dostatocna filtracia?? Vobec sa v tom nevyznam, teraz mame 100litrove akvarium s vnutornym filtrom a voda je priehladna, ale predsa 300 litrov je uz o inom. Ale do toho vonkajsieho filtru sa nam skutocne nechce, aj pre to, ze by sme ho nemali kde umiestnit
...filter nesmie mať silný prietok...
Co to je - silný průtok?
ten bych teda nebrala, určitě bude lepší ta čerpací hlava a kostka biomolitanu
0 31.01.2011 15:53 sandrus944 – aquel unifilter UV 1000
Nasla som na internete filter aqael unifilter UV 1000, alebo aj bez UV, cena je s UV 40 eur bez UV 30, je do 350 litrov, nemate s nim niekto skusenost, popis vyzera dobre, ale kto tomu moze verit samozrejme
Ci by stacil do 300 litroveho akvaria, popripade ci nie je poruchovy a ci sa oplati s tym UV, alebo radsej bez??
0 31.01.2011 15:29 sandrus944 – Re: milan666
Nemate nejaky dobry odkaz kde by som si o tom mohla precitat?? Nenasla som nic dobre zatial.
Za ty uvedené peníze je to vynikající řešení. Já bral v potaz spíše tuzemské ceny
.
0 31.01.2011 15:01 GP – Re: Haimdol
nechci delat reklamu a nevim, jestli je to dostatecne levne a hlavne kvalitni reseni, ale za zvazeni to mozna stoji
www.zooplus.com/… Ta regulovatelná čerpací hlava s biomolitanem, přesně splňuje podmínky Tvého doporučení.
Skúste preštudovať o filtrácií mechanickej a biologickej, filter nesmie mať silný prietok a musí ísť non-stop a budete si vedieť vybrať. Ak vám môžem poradiť, tak radšej sa rozhodnúť pre biologickú filtráciu pomocou bakterií
Nejekonomičtější je pořídit si regulovatelné čerpadlo a bioakvacitovou kostku cca 10x14x30cm. Je to velmi účinné řešení. Opravdu kvalitní a dostatečně velký vnější filtr za cenu 100 euro bude asi problém sehnat. Ještě je možnost si udělat vnější skleněný filtr sám. Návody jsou tady na webu.
hodně rostlin a málo ryb a filtr pak nemusí být už tak pořádný
jinak to co radí romant je z těch levných nejlepší varianta
Přidat reakci
1 ...... [170] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x