Tak po dlouhých úvahách a pročítání for jsem objednal novou řadu JBL 1501 greenline, můj atman cf 600 na 220l očividně nestačil a v akva pořád poletoval kal a jemný bordel a ani cirkulace vody nebyla spíše žádná, než nedostatečná, určitě tomu napomohla také výška umístění akva a že hadice jdou zdi asi 2 m vysoko a pak teprve do akva.. Jelikož jsem byl z cf nešťastný (pouze co se týče výkonnosti na mé akva tedy ... s filtraci jako takovou velká spokojenost
velmi tichá, jednoduchá obsluha a celkem dobrá možnost osadit si koše dle doporučení z fora keramikou), byla mi propůjčena nějaká čínská no name filtrace většího výkonu (masakrální kousek a opravdu hororový zážitek započal hned při rozebírání ... musel jsem vrchní díl s čerpadlem postupně vypáčit šroubováky jak byl těsný, osadil jsem keramiku a vatu pro dočištění,, po dvou dnech se vata asi zanesla tak, že už to skoro neteklo, takže znovu rozebrat - bohužel i přes to, že jsem těsnění a vrchní díl namazal rostl. olejem pomohly opět pouze šroubováky... , filtr jel přesně 5 dnů a objevila se pod ním velká louže - naštěstí jsem jej nedal do skříňky, ale pouze na dlažbu podlahy, teče přes vrchní díl někde kolem těsnění. Tak a to mi došla trpělivost a po rozhodování se mezi finalisty Atman cf 1200, Eheim 2078 a Jbl 1501 grenline jsem se rozhodl pro jbl... Atman je dle distributora nejméně do konce záři nedostupný (až na pár kusů po obchodech kde jsem to nechtěl řešit jelikož byl pro mne zajímavý cenou a servisem u známého, za běžnou cenu se mi nezdál zase tak zajímavý ten číňán po zkušenostech s tím půjčeným, tímto ho ale neshazuji s cf 600 jsem naprosto spokojen),, eheim jsem zavrhl pouze z finančních důvodu, určitě špičková filtrace, ale cena byla v kategorii filtru velmi podobných parametrů -objem náplní, výkon, spotřeba mnohem vyšší, skoro 2x tak vysoká a to rozhodlo o JBL. Takže jsem ještě plný emocí z číňana a louže pod ním hned sedl k netu a koukl kde je skladem a objednal. Zítra je tady tak jsem zvědav jak to dopadne... Jen pro upřesnění proč jsem se rozhodoval pro nejvyšší řadu filtru, po pročítání různých vláken a dopisování si jsem dal na doporučení, že filtračního objemu náplní, není nikdy dost, vyšší výkon rozhodoval pro výšku výtlaku čerpadla a neméně důležitá byla spotřeba, která byla u starší verze jbl skoro dvojnásobná a cca za rok se rozdíl ceny vrátí v spotřebě. Ještě jsem pokukoval po fluvalu, ale nějak z něj sešlo už ani nevím proč, myslím že byl ale slabší..
Tak se hrozně těším a sám jsem zvědav na tu práci soudruhu z NDR
.. K filtru se dodávají i startovací bakterie a dokoupil jsem od eheimu substrát pro a od jbl micromec pro doplnění košů, jelikož jsem se dočetl, že není špatné koše doplnit. Jen nevím zda ty startovací bakterie urychlí zaběhnutí filtru v zajetém akva, jelikož nemůžu nechat jet oba filtry současně a nevím zda mám přehodit obyčejnou keramiku do nového jbl, když už v základu má kvalitnější náplně košů!! Tak co myslíte vy, jak to vyřešit? Pokud jste to tedy někdo dočetl až sem ..
díky