Mozna jsem se predtim uplne nevyjadril jasne, ja nemam problem s tim, dat treba 5000 za filtr, ale musel bych v tom videt smysl. Starsi urcite nechci, nemam to s cim porovnat, takze bych radeji neco, u ceho nebudu muset zjistovat, jestli to vibrovani a vrceni je v poradku, nebo to je ohla osa a podobne... rad bych nove, idealne overene zbozi. Myslim, ze jsem docela technicky typ, rukama taky neco svedu, vodou chladim i pocitac, takze nemam problem ani s hadickami, pruchodkami, redukcemi, vsemoznymtypem potrebneho leseni atd atd atd
Spis se k akvaristice vracim po dlouhe dobe a trh je dneska plny veci, ktere tenkrat nebyly, vyrobci jsou jini, standardy taky, tak mi bude preci jenom chvili trvat se v tom zorientovat.
Dost by mi pomohlo treba rozebrat ty vyhody a nevyhody i zkusenosti s jednotlivymi vyrobci. Vim ze to trosku zavani flamem, protoze stejne jako v kazdem odvetvi je to co clovek, to nazor, ale procist treba 200 stran fora za 5 let, kdyz ted je na trhu preci jenom trosku neco jineho, nez pred peti lety mi neprijde jako dobra volba.
Interni jsem chtel zejmena z toho duvodu, ze mi prijde lepsi to mit vsechno tak nejak uvnitr, aby to bypadalo rekneme zacistene a okolo tak maleho akva netrcely nejake 12tky hadice a podobne. Zaroven u vnitrniho filtru mam tak nejak predstavu, jak to bude s hlukem. Musi se u toho dat bez problemu spat. Sice je to v obyvaku, ale semtam tam nejaka ta navsteva prespi a vsichni vime, ze vypinat to na celou noc neni mozne.
Pokud je externi filtr vyrazne lepsi, mysleno pro me aktualni potreby, pak si necham poradit a zvolim klidne drazsi externi filtr.
Jde mi hlavne o to, aby mi nekdo zkuseny, kdo s tim treba pracuje v ramci zamestnani, nebo mu toho proslo hodne rukama, stara se o vice nadrzi svych znamych a podobne, ze treba Aquael si kupovat nemam, protoze to je polsky shit, zatimto eheim je proste nemecka kvalita atd...
Naopak mi nejde o nazory tech, kteri maji akva 14 dni a budou se do smrti hadat, ze treba eheim je best, protoze si musi obhajit vlastni nakup, se kterym nakonec ani nejsou spokojeni