Jaký filtr
0 30.07.2009 23:11 Jarda K. Ty jo, tady toho přibylo
...tak k tomu akvárku - zašel jsem za dědou a nějaký jsme na půdě našli, rozměry jsou 65x40x40...nezkoušel jsem teda jestli teče, ale bylo by k mání. Přemýšlím ale, že si nechám slepit o něco užší, aby to bylo třeba 70x30x40, nemám tu až tolik místa. Kryt na světlo bych viděl na výrobu made in doma, trochu bych si s tím pohrál, stejně nemám celý dny co dělat. Tu barvu molitanu jsem usoudil podle toho, co jsem našel na webu, ale je pravděpodobné, že v krámech to bude jinak. K tomu topení - nám se tu v zimě teplota celkem hýbe právě, ikdyž nevím jak to bude v té nadcházející (nová okna), ale pro jistotu bych to topení zapojil. Jen doufám že mi to udrží stolek, kde jsem si na to vytyčil místo, přeci jen to bude mít dobrej metrák. No já budu i nadále sledovat místní fórum a sbírat postřehy. Počítám, že tak do mšsíce se tu moje nádrž objeví mezi ostatními. Tímto děkuji všem zůčastněným v tématu za tipy, rady, postřehy a přeji hodně zdaru v chovu
Pro některé rostliny ne. Pro jiné naprostá.
0 30.07.2009 21:50 V – Re: Sid
Nepopírám, že 3×18 W by bylo lepší. Ale není to nutnost.
Také si myslím, že 2x 18W je na hraně, ovšem některé kytky takovou intenzitu světla zvládnou. Kvalitní reflektory bych viděl jako nutnost. A jako další nutnost - brát zřetel na to, že při 60cm trubicích budou kraje akva dlouhého 80cm citelně nedosvětleny.
3x 18W s reflektory dávají mnohem větší prostor pro volbu kytek.
jj ale přeci jen bych tam dat tak 45-55W trubic, klidně i víc. Rostliny za to poděkují.
0 30.07.2009 17:17 V – Re: matlala
Ale houby. 35-40 cm výšky akvária znamená tak malý sloupec vody, že 2×18 W bohatě stačí. Obzvlášť těm vyjmenovaným rostlinkám. Navíc 80×35×35 cm je zhruba 80-85 l vody a 80×35×40 zhruba 90-95 l.
V napsal:Plastový kryt 80×35 cm na dvě zářivky 18 W stojí pár stokorun.
36W na 100L vody je opravdu málo, to raději osvětlovací rampu 3*18W nebo podobné. Popř nějaké T5 trubice, konkrétně nevím, nechce se mi dívat do katalogu. Každopádně by ale měli být 8** nebo 9**, pokud oželíme cenu. Viz hafo témat na fóru.
Samozřejmě výběrem kytek pro 0,3w/l a míň se dá vyjít, ale výběr je značně omezen.
3 30.07.2009 17:02 V – Re: Jarda K.
Pokud si ve fázi plánování, tak nadhodím pár tipů. Některé z nich vypadají malicherně, ale...
Akvárko doporučuju pro začátek (pokud ti to prostory dovolí) kolem 100 l (řekněme 80×35×35 cm, nebo 80×35×40 cm). Plastový kryt 80×35 cm na dvě zářivky 18 W stojí pár stokorun. Písku budeš potřebovat tak 20 kg. Filtr rozhodně filtrační hlavu + molitan, a je jedno jestli to bude Atman nebo jiný výrobce. Topení bohatě stačí 50 W. Teploměr samozřejmě klasický skleněný (ty nalepovací "digitální" měří všechno jenom ne teplotu vody), a prohlídni si ho aby byl dobře čitelný. Spínací hodiny pro osvětlení vezmi "digitální": ta stokoruna rozdílu tě nevytrhne a až ti na chvíli vypnou proud (co já se nanadávám při bouřkách, nebo teď když jsem si doma tahal nový dráty...). To by bylo k technice.
Co se týká rostlinek, tak osobně doporučuju: Cryptocoryne affinis, Cryptocoryne wendtii, Microsorium pteropus, Echinodorus amazonicus, Hygropila corymbosa. A asi i Anubias barteri: vypadá hezky a podle toho jak prosperuje u tchána tak náročný rozhodně být nemůže.
V rybičkách doporučuju začít s co nejméně druhy. Rybky budou spokojenější a akvárko bude líp prosperovat. A vždycky je snazší pár rybek přidat (s mírou!!!), než se jich zbavovat. Když dáš do těch 100 l řekněme 10 Pancéřníčků zlatopásých a 10 Kardinálek čínských (postupně!), tak uvidíš, jaké to bude pokoukání...
Podívej se ke mě do prezentace - já mám zelený molitan ... všude kde jsem se ptala prodávají zelený - o modrém neví.
A že by byl Atman hlučný ? To je blbost. Zde na foru je toho o tom Atmanu dost, ale nikdo si nestěžuje na hlasitost.
Co se týče topítka ... je na tobě kdy ho tam dáš ... já ho tam mám, ale mám ho vypojené a teplotu hlídám ... rybkám většinou stejně netopím, protože není potřeba. Málokdy klesne teplota pod 25°C (i v zimě).
Ještě píšeš o tmavých kamínkách na dno ... dopředu ti poradím, neber nic jemného ani nic hrubého. Já jsem vyzkoušela zrnitost kolem 10mm i 0,3mm a nyní mám 1 - 3mm křemičitý písek a mohu ho doporučit. Dá se sehnat i černá drť 1 - 3mm. U nás ve SkloRexu mají 6kg za 299,- Kč myslím (možná jen 199,- nejsem si jistá).
Jarda K. napsal: ...Akorát škoda že ten molitan je modrej, to je jako pěst na oko...
Však nebojte, za čas zčerná. Zamaskovat určitě půjde.
K rybkám: lépe "pancéřníčky", jsou taky hejnoví.
0 30.07.2009 16:24 Jarda K. Děkuji za rady. No o Atmanu jsem také napřed uvažoval, ale pak jsem si někde přečetl, že nejsou moc dobré, ale nechám si poradit od vás, zkušených. Akorát škoda že ten molitan je modrej, to je jako pěst na oko. Ale snad se to nějak zamaskuje rostlinkou. Jinak plánuju tam dát nějaké tmavší kamínky na dno, nějaký propletený kořen na případné úkryty, jeden nebo dva větší kameny a nějaké rostliny samozřejmě (nemám vybrané ještě). Z rybek nějaké neonky, pancéřníčka, přemýšlím o betě bojovnici a ještě nějaké menší hejnové klidné rybce, takže taková začátečnická klasika bych řekl. Zatím pročítam atlas ryb a vybírám. Celkově je moje aq ve fázi plánování. Také jsem přemýšlel o topítku, ale to bych tam dal případně až někdy na podzim, až by se nějak víc začala hýbat teplota v pokoji, aby mi to svěřenci přežili.
0 29.07.2009 17:54 V – Re: Jarda K.
Rozhodně Atman At-200 + biakvacit č.1. Nebo něco obdobného od jiného výrobce. Pro bezproblémový začátek těžko najdeš něco lepšího. Samozřejmě pokud nechceš sáhnout po externím: Eheim Eco Comfort 2232 (případně novější Eco Pro 130) nebo Tetratec EX400.
Vlastním SeraFil 120 a měla jsem ho v 73litrech. Rozhodně ho nedoporučuji. Rozdíl mezi 60 a 120 bude rozdíl jen v jedné náplni.
Filtr se čímdál častěji ucpával a co se týče náplní tak katastrofa - velice málo filtračního objemu, používala jsem jej pouze půl roku, pak šel do krabice.
Můžu ti doporučit čerpací hlavici od Atmana (cca 200,-) a k tomu kostku bioakvacitu (do 100,-). Je to levnější a výhodnější řešení.
0 29.07.2009 15:50 JuraS Záleží na tom jak bude akva vypadat..jaké rostlinky, kolik ryb a jakých, jaká teplota vody, jaké jiné živočichy do akva přidáš, jaké bude dno, vzduchování,...od toho se pak odvíjí hafo dalších otázek..akva je kus přírody a tak musí fungovat všechno se vším dohromady...
0 29.07.2009 15:41 Jarda K. – Serafil 60 - co vy na to?
Zdravím, budu zřizovat akvárium a vybírám si techniku. Akvárko bude mít tak do 60, maximálně 70 litrů. Jsem naprostý začátečník a tak nevím, co z toho na trhu je kvalitní a co ne. Máte někdo zkušenost s tímhle filtrem? Případně co by jste místo něho doporučili? Za nějakou rozumnou cenu samozřejmě. Díky za odpovědi
jak změřím ten obsah kyslíku ve vodě, je na to nějaký klasický test jako např na PH...
Starší reakce
0 24.07.2009 08:51 koblihcz Romy napsal: CO2 a vzduchování???To se trochu vylučuje,jednoduše,to CO2 co do vody ženeš,tak ho vzduchováním zase vyháníš bez užitku ven. Myslim, ze takhe jednoduche to neni. Ano pokud mas akva presycene CO2 a jeste vzduchujes, tak ano, koncentrace plynu ve vode se zmeni, priblizi se rovnvaznemu stavu co nadbyva se uvolni co chybi se doplni, ale to neznamena ze z vody vyzenes vsechen CO2. Prece ve vzduchu je CO2 taky a je podstatne rozpustnejsi ve vode nez kyslik.
Tam kde se CO2 nedoplnuje umele, muze naopak provzdusnovani CO2 do vody doplnovat, pokud je ho ve vode nedostatek.
Starší reakce
0 20.07.2009 11:06 Pavla_2 – Re: TomasOxx
Planuji, ze si pozdeji poridim vetsi akvarko, tak proto chci trochu predimenzovany filtrik.
S tim prazdnym okruhem to neni spatny napad. diky.
Jak uz rekli mnozi predemnou, cerpaci hlava s molitanem, bublinky netreba, lepsi trosku rozvirit kladinu. Bublinky jsou na okrasu, splouchaci hladina na prokysliceni a tvym cichavcum to bude nakonec vlaste jedno
Utlumit se da vsechno
pripadne, jak to budu delat asi ja, rozdvojit hadice a udelat jeden prazdny okruh, kde voda z vystupu filtru pujde hned z5 do filtru, me osobne to prijde lepsi, ve filtru bude proudit voda porad naplno a nebude se zbytecne namahat motorek, kdybych ho jen priskrtil, Regulace okruhu nejakym uzaverem. No ale ted ktvemu akvaru, neni eheim za 6000 na 50l akva ulet ?
To tam bude prava zlata rybka ? nebo skeble s perlama ?
Abych řekl pravdu,tak jsem nad termofiltrem uvažoval také,ale to,co mne odradilo od nákupu bylo to,že topná spirála je volně ve dně filtrační nádoby(u Eheimu 2128 tomu tak je,a ne každý chová terče v měkké vodě),skleněná ochrana běžného topení udělá své.Při možném zanesení kamencem může topení odejít,ono může odejít i tak,není věčné(jako Lenin...
),ale při případné opravě by to asi nebyla otázka několika stokorun,jako za klasické topení...,nejspíš by se měnila celá nádoba.
Zde by se měl vyjádřit někdo,kdo má termofiltr už delší dobu,alespoň tak 5-6 let.
dík všem za rady, Romyho už jsem samozřejmě zkoušela a ten si ten jeho filtr vychvaluje
tak do něj asi taky pudu. na zoo zajac ho maj za 270 euro, takže oproti česku taky úspora..
ještě jednou dík za reakce
Taky bych šel do toho Eheima....V Rakousku v Linzi ho maji za 280 Euro zrovna minulý týden jsem na něj koukal..
Také jsem nad tím uvažoval,ale spíš bych šel do tohoto typu..
www.akvarista.cz/… Má spotřebu jen 16 wattů.Ten se tam da pořidit za 200Euro..Holt u nás jsou pěkné horské přirážky bohužel..
Jednoznačně Eheim Professionel IIIe - typ 2078
Myslím že tento má i Romy, tak mu může zkusit napsat o praktické zkušenosti
Cau, kup si proffesionella III, kdyz si reknes Mackovi, dá ti ho levně
Zdravím! Momentálně se rozhodju pro filtřík pro moje budoucí akvárko, do oka mi padly 3 vnější filtry. Může mi na ně někdo fundovaný říct názor? (cenu bych moc neřešila, jde mi spíš o kvalitu, ale stejně ho nakonec dotáhnu z německa..) jedná se o tyhle filtry:
Eheim Termofiltr 2128
www.akvarista.cz/… (zajímavá věc, ale nevim, jestli mi to tu vodu dokáže vytopit na 30 stupňů potřebných pro placky...)
Eheim Professionel IIIe - typ 2078
www.akvarista.cz/…
a obyčejnější: TetraTec EX 2400
www.akvarista.cz/…
Vypadá to spíš na eheim, jen by mě zajímal názor, jestli je lepší koupit si tu mršku s vytápěním, či tu elektrizovanou namakanost..
dik všem!
Starší reakce
0 02.07.2009 13:50 marie – Re: Lee
píšeš, že máš čichavce, tak vzduchvání řešit vúbec nemusíš ne?
no v prezentaci jsem koukal, zkus kdyžtak ten systém toho rozstřikování
0 02.07.2009 12:01 PetrH – Re: Miras
No pár fotek mám u svého akva i s popisem, ale tuto část jsem moc nefotil, kouknu doma po něčem. Petr
docela zajímavě udělané, mohl bys přihodit více foto, popř ještě návod, rád bych to taky zkusil
Většině zkušenějších akvaristů nádrže fungují i bez extra vzduchování. Asi si nerozumíme co znamená pohyb hladiny. Stačí opravdu mírný proud (i od čerpací hlavy) se správným nasměrováním a dostatečný pohyb je zajištěn. Hladina bez pohybu přináší jiné problémy.
A máš nějaký zvláštní důvod ke vzduchování? K dostatečnému okysličení by měl stačit pohyb hladiny a dostatek rostlin v nádrži.
0 01.07.2009 17:56 Altruistic – Re: TomasOxx
Já upřímně taky. Jestli už nenapíšu, víš, co se mi stalo
klasicke zacatky/konce domacich kutilu
Ale tak vetsina tech vnitrnich filtru je vpodstate cerpadylko s kyblykem obsahujicim filtracni napln, takze vetsinou se sunda kyblik, napichne se na cerpadylko derovana trubka a ta se pichne do molitanu a je to
Ale tak ten nejmensi atman ktomuto uz pripraveny stoji tusim, ze tu nekdo psal do 300,- Takze tam bude atman
Mno, kazdopadne jsem zvedavy na vysledek
0 01.07.2009 16:55 Altruistic – Re: TomasOxx
No jo, no jo, zase ty domácí práce
Já jen abych nedopadla jako kamarád - udělal si zlepšovák na filtru a poprvé ho zapnul v zabydleném akva, třesk plesk a všechny ryby plavaly břichem nahoru. Ještě, že tam neměl ruce on, pako.
tak rozume, "co je vetsi to je lepsi"
Nekam do kouta, rozmery podle sebe asi , cim to planujes zakryt atd, at neni videt jen molitan, kolik rostlin , dekorace atd
Pokud ma stavajici filtr dobry vykon, pouzil bych jeho cerpadlo "hlavu" dodelal si ktomu nejakou derovanou nasavaci trubku a cele to schoval do molitanu do rohu.
0 01.07.2009 15:43 V – Re: Altruistic
Ten největší co se ti vejde
. Pokud sáhneš po Atmanu, tak se ti do 60×30×30 těžko vejde víc než Bioakvacit č.1, tj. 10×10×16 cm.
0 01.07.2009 15:35 Altruistic – Objem filtrační hmoty
Ještě jedna prosba - v případě výměny obyč. vnitřního filtru nebublifuku za bioakvacit s čerpačkou - jaký uvolit objem filtrační hmoty do 54l?
Děkuji
0 01.07.2009 15:27 Altruistic – Re: TomasOxx
No a když vezmeš, že úplně původně jsem z absolutního západu, kde by se to řešilo koupí rovnou v Německu, myslím, že Tvá varianta, povrtat, nechat se přizabít a pak koupit za bukem, je úplně ta nejzlatější střední
Chválím domácí kutily, ale jejich řady zatím hyzdit nebudu
jitrnice
Ty jsi vic na zapade nez my co by jsme to resili podomacku. Na zapade se prece vsechno kupuje. My na vychode se vtom podomacku vrtame, dokud nas nenakopne elektrina, nebo neco podobneho, az pak jdem nejjednodusi cestou a koupime to
Přidat reakci
1 ...... [209] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 233066x