Jaký filtr
Tak CO2 reaktor to opravdu není. Cosmogagy má naprostou pravdu. Jedná se o výrobek firmy Resun a je to prakticky vnější biologický filtr bez čerpadla který se dá buď pověsit na okraj nádrže, nebo postavit vedle.
proč?? Vždyť je to prakticky obyčejný kanistrový filtr, jen nemá čerpadlo integrované, ale musí se dát externí
pro menší akvária bych to viděl jako docela slušné řešení
Ja by som to videl skôr ako reaktor CO2
TomasOxx napsal: Ja bych se nebal jit rovnou do 2075.
Ten už je bohužel nad moje limity, hlavně prostorové - mám pod akvárkem prostor něco málo přes 40 cm na výšku.
Jinak díky moc všem za rady
Ja bych se nebal jit rovnou do 2075. Mám ho ted v 275 litrech a je to tak na hranici. Sice mam aktualne prerybneno... Prutok mam na maximum a mohl by byt i silnejsi. Dokoupil jsem do filtru naplne, tak se trosku snizil. Ony ty filtry maji na obrazku v manualu krasne plne kose, ale kdyz to clovek rozbali, tak zjisti ze se tam v 1,5 litrovem kosi vali sacek s naplni 1 litr, coz je v kazdem kosi 1/3 kapacity nevyuzita. Dokoupil jsem tedy substrat pro a do vsech kosu jej doplnil na maximum. Naplne Mech Pro (coz je sprsoty husi krk narezany na male kousky) jsem nahradil taky naplni Substrat Pro. Ke spotrebe, tech 16W je maximum, se snizujicim prutokem se snizuje i spotreba, pri uplnem uzavreni mi to pri mereni ukazovalo 9W.
Já k tomu přistupuju tak, že se ten filtr dá klidně použít i u většího akvária a co člověk ví, co ho ještě potká.
Ten výkon je velmi slibnej a po zaběhnutí o Tvoje akvárko za hoďku přečerpe cca 2x a to se bude líbit i rostlinám.
romant napsal: Edit: Můj hlas patří tomu Eheimu 2073.
Já se původně nejvíc přikláněla k tomu Eheimu 2224: nízká spotřeba + minimální hlučnost = rodinná pohoda
.... účet z obchodu budu muset tak jako tak schovat
Ono to s tím zanášením nasávacího košíku nebude tak žhavé...koukám máte Aquaball, ten čistíte stejně, jako budete čistit nasávací košík. Já bych se toho nebál, na této výměně vidím jen samá pozitiva.)
savan napsal: na ten nasávací košík môžeš da pančuchu alebo molitan,len musíš počítať že sa bude zanášať nečistotami a budeš ho musieť čistiť.
Punčocha mně také napadla. Jeden z důvodů, proč měním vnitřní za vnější filtr je, že se nechci v akva stále štrachat a plašit ryby - a to že by se zanášel ten košík s punčochou mně právě dost odrazuje. Ale děkuji za reakci
Osobně bych se onoho předimenzování vůbec nebál. Větší objem filtračních hmot u filtru který se dá výkonově regulovat, to je dobrá kombinace.
Toho společnýho záběhu bych se taktéž nestranil. Jestli je obava o nějakej efekt pračky, tak v případě regulace toho nového filtru to bude pohodová záležitost. Po měsíčním společným fungování se bude moci na výkonu toho nového přidat a ten stávající odebrat.
Edit: Můj hlas patří tomu Eheimu 2073.
Trocha predimenzovaný filter neni nikdy na škodu.časom sa ten filter zanesie a jeho prietok klesá.na ten nasávací košík môžeš da pančuchu alebo molitan,len musíš počítať že sa bude zanášať nečistotami a budeš ho musieť čistiť.filter zabehni spolu zo starým filtrom aspoň mesiac.keby spolu robili velký prúd v akva,možeš ich trocha prišktiť
Prosím o radu a Vaše zkušenosti. Potřebuji nový filtr pro moje 240 litrové, rok fungující akvárium. Váhám mezi Eheim 2073 (do 350 l) vs. Eheim 2071 (do 250 l) resp. Eheim 2224 (do 250 l). Předpokládám, že by měl stačit jeden z těch do 250 l nebo má nějaký smysl filtr předimenzovat?
Další otázka je, jestli můžu tyto filtry vůbec použít v mém akváriu, když osádku tvoří hlavně krevetky a mini-rybičky. Koukala jsem v obchodě, že nasávání filtrů má poměrně řídký rošt. Nebude to nasávat krevetky?
A poslední problém – jak co nejšetrněji k choulostivým obyvatelům nový filtr zaběhnout...Momentálně mám malý nedostatečný filtr a mám obavu, co se stane, když zároveň s ním zapojím nový silný. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo to nechat zabíhat někde mimo??
Starší reakce
K příspěvku jamajcana nemám co bych dodal
. Výstižněji bych to nenapsal.
Já osobně bych doporučil cf-1200.Cenový rozdíl už tam není velký a objem filtrační nádoby je skoro o tři litry větší,což je vždycky výhoda.Je lepší mít filtr raději předimenzovaný.Průtok se dá regulovat,takže ani s ním problémy nebudou.
Díky a myslíš že stačí jít do toho atmanu cf 1000, nebo raději zvolit cf 1200.. Do atmanu jdu kvůli ceně a s tím mým cf 600 žádné problémy zatím nebyly a nemám tak to snad vydrží u vyšší verze no i když já ho mám vlastně teprve asi 1/2 roku takže to by byl celkem prúser, kdyby už s tím byly problémy
. I tak je to výborná investice druhý filtr v domě..
O čerpadlo ve výkonnějším filtru při užších hadicích mít strach nemusíš. Ono se sice doporučuje regulovat průtok na výtlačné straně, ale moderní filtry jako Eheim professionel III nebo nové Fluvaly mají jednopákový uzavírací systém který funguje i jako regulace průtoku. Tímto systémem se přivírají oba ventily současně a čerpadlo se rozhodně nespálí. Pokud bys přivíral jen sací část tak se čerpadlo také nespálí, ale filtr se začne zavzdušňovat. Když dáš větší filtr tak díky menším hadicím nebude mít menší výkon on rozdíl průměru hadic tak výrazný není. Navíc získáš podstatně větší filtrační prostor.
Díky za podnět, ale toto by mi neřešilo zrovna můj problém, jelikož už nemám žádnou možnost protáhnout další , nebo širší hadice přes průchodky ve stěně do skříňky pod akva kde mám filtr, co2 láhev, reaktor c02.
Chlapi díky za reakce!! Je mi jasné že bych musel u atmanu 1000, nebo 1200 použit redukce hadic, ale myslíš, že můžu použít výkonnější filtr na menší průměr hadic než dodává výrobce? Měl jsem strach, abych třeba nespálil čerpadlo filtru tím že bude přiškrcen průtok nasávané vody. Některé čerpadla jdou regulovat, ale doporučuje se škrtit čerpadla na výstupu a tady bych to škrtil i na vstupu. A druhá věc, která mi vrtá hlavou je zda bude mít silnější čerpadlo i větší účinek, tedy zda vyřeší můj problém, když bude těmi hadicemi filtrovat méně vody, tedy aspoň si myslím že jí bude míň když jsou ty hadice menší...
Já bych asi raději dal přednost pro to čerpadlo protože by mi zůstalo čisté akvárko bez kostky a za druhé bych asi měl lepší účinnost reaktoru co2, který je napojen na mou cf 600 a asi má malý průtok protože se pořád zavzdušňuje a stojí a dle testu mi co2 v akva kolísá. Zkusím ještě kouknout na stránky dovozce a zavolat nějakému technikovi zda by to nevadilo na silnější filtr dát ty menší hadice snad budu úspěšný..
Ahoj dneska jsem u p. Rataje koupil přídavný filtr Ruwal MULTIFILTER 10. Dá se k tomu dokoupit čerpadlo potřebného výkonu. Pořídil jsem si ATMAN At-302 s papírovým průtokem 500l/h. Budu to používat na filtraci mini o objemu 30l. Dá se připojit i silnější čerpadlo, filtr je vybavený i druhým šroubením pro hadice většího průměru. Výhoda je, že to můžeš dát do akva i mimo, naplnit čím potřebuješ atd.
Šel bych cestou, nejdříve nainstalovat to čerpadlo s kostkou biomolitanu a pokud se to nezlepší, tak to řešit tím silnějším vnějším filtrem, tak bych to udělal já.
Nasadil bych Atman CF 1000. Použít hadice ze šestistovky do tisícovky půjdou jen za použití hadicových redukcí, ovšem je to další místo potencionálního úniku vody. Další řešení by bylo to dodatečné nasazení čerpadla s bioakvacitovou kostkou. Oproti komerčním vnitřním filtrům přece jen získáš větší filtrační objem.
Omlouvám se všem co jím dochází trpělivost a síly s podobnými a pořád se opakujícími dotazy, ale pročetl jsem toho spoustu a pořád nevím co vymyslet. Mám akva 210l čistý objem (viz profil) s touhou mít hodně rostlin, ale mám také dost rybek. Celé akva filtrují vnějším filtrem Atman cf 600 s dvěma koši keramických kroužků a molitany - bohužel (asi) nestíhá, aspoň ne dle mých představ a to ani cirkulací vody a ani jejím čištěním, protože tam pořád plave bordel.Výkonnější bych mohl dát max cf 800 protože hadice jdou průchodkama ve stěně (cf 800 používá stejný průměr hadic jako cf 600) a větší průměr tam nedám, takže by to asi omezovalo průtok výkonnějšího filtru - proto myslím že tudy cesta nevede. Vyšší cirkulaci zajišťuje dodatečně čerpadlo napojené do rampy, ale voda je stále plná bordelu, takže přemýšlím, že bych dodal vnitřní filtr, který by zároveň dopomáhal vnějšímu CF 600 čistit vodu a také by zajistil dostatečnou cirkulaci vody (jeli by zároveň). Všude se mluví a doporučuje cirkulační hlava, asi tedy atman 202 + kostka 10*10*24 což by byla varianta č. 1),
Varianta č. 2 je vnitřní filtr s hmotou v plastovém obalu, který působí více esteticky a jelikož mám akva průhledné ve stěně skrz bylo by to asi hezčí než molitan.
Varianta č. 3 je silnější vnější filtr a to asi cf 1000, nebo 1200
A protože fakt nevím co dál rád bych Vás požádal o názor, praktické zkušenosti a rady, protože ty jsou nejcennější....
1) můžu na hadice z cf 600 napojit silnější filtr a pokud ano, bude to mít smysl, když bude omezen průměrem těch hadic? (pro mne asi nej řešení, nic dalšího by nebylo v akva)
2) Je celá řada vnitřních filtru, ale mohli by jste mi doporučit nějaký typ co se týče filtrační hmoty (molitan, keramika v koších a pod.), Výkonu ( bude jako druhý pomocný filtr k cf 600 a dočišťovat vodu, ale zároveň bude zajišťovat dostatečné proudění vody), mám na mysli něco takového jen vůbec nemám představu o rozdílech či kvalitách:
www.levnaakvaristika.cz/…
www.levnaakvaristika.cz/…
www.akva-exo.cz/… www.akva-exo.cz/…
3) Nebo si myslíte, že ta kostka s hlavou je opravdu nejvhodnější řešení? Já chápu, že má výhodu v ploše hmoty, ale asi bych přece jen upřednostňoval pohled do akva a tím že je průhledné skrz a hluboké pouze 37 cm není moc místa pro maskování kostky.
Děkuji všem za Vaše reakce a podněty
Papírovej výkon filtru je po zaběhnutí cca poloviční a když tento přečerpe akvárko 2-3x za hodinu, tak to bych považoval za rozumnej standart u normálního společenskýho akvárka.
No mozna ze se zeptam blbe ale jak tedy poznam dobrej pomer mezi vykonem a filtracni plochou?
A jeste se zeptam.Nekde sem cetl ze filtr by mel prefiltrovat objem akvaria za jednu hodinu.Je to tak?
Ano, ale nenechat se zmást právě tou kategorií honičů vody, kdy je velmi silnej výkon na velmi malý filtrační médium. Ten příklad zde uvedený s tou čerpací halvou a kostkou biomolitanu je dobrým vodítkem. U vnějších filtrů, který jsou plněný jiným filtrčním materiálem než biomolitanem je možné z toho objemu lehce slevit, protože moderní filtrační materiály jako třeba siporax, nebo substrat pro poskytují velmi slušnou osídlovací plochu pro nitrifikační bakterie na relativně malým objemu toho substrátu samotného. Ovšem držet se poučky, že předimenzovaná filtrace je lepší než poddimenzovaná je vždycky tím lepším řešením.
Tak ze pri výběru koukat na to pro jak velká akvaria je daný filtr určen?
Pokud se jedná o tu tvou čtyřiapadesátku, viděl bych jako optimum čerpadlo Atman AT200 s příslušnou kostkou biomolitanu.
www.akva-exo.cz/… Tak pokud se budeme bavit o tom akvárku co je v prezentaci, tak bych to řešil klasikou v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu.
A jaky by mel mít filtracni objem?
Mé doporučení - filtrační objem, spotřeba elektřiny.
Já bych se zaměřil na množství filtračního materiálu, prostě bydlení pro nitrifikační bakterie. Samozřejmě že míra akceptace v různě zarybněných a rostlinami osázených akvárií bude lehce jiná, ale ten objem filtračního média bych viděl jako velmi důležitý faktor při výběru filtru. Samozřejmě, že bude nutné taktéž přihlédnout k výkonu toho předmětného filtru, aby to tzv. utáhnul, ale aby to bylo v poměru k tomu filtračnímu médiu, prostě aby to nebyl pouhý honič vody.
Ahoj
Na jake parametry filtru bych mel pri výběru koukat?Nazoru na to ktery filtr je pro ktere akvarium vhodny je moc a tak by me zajimalo podle ceho bych mel vybírat.Dekuji za odpoved
Ten výběr je dost široký. Je třeba vědět jednak co v té nádrži chceš mít a dále pak kolik chceš investovat.
Jinak široká polemika zde:
rybicky.net/forum/p26 Prosím vás potřebuju poradit jaký(tichý) vnější filtr vybrat na 200 l, na co si mám dát pozor a uvítám i základní postřehy na toto téma.
Díky rozhodně nad tím popřemýšlím
S hlučností to není nijak hrozné, po zajetí nejsou tyto filtry téměř slyšet. Osobně bych se rozhodl pro Fluval ovšem pro novou řadu 06. Je k dostání například u e shopu Zoohit. Oproti starší řadě 05 má řadu technických vylepšení. No a oproti TetraTecu má Fluval IHMO lépe řešený systém filtrace, kdy pro odstranění mechanických nečistot není nutné rozebírat a vyndavat všechny koše, ale stačí vyndat rošt s molitanovými předfiltry.
Chystám se koupit vnější filtr
rozhoduji se mezi filtrem Fluval 205 a Tetra ex700 nemáte někdo s těmito filtry zkušenost jak je to s hlučností atd.
díky za odpovědi
Jojo proto sem psal, že to nejde oddělovat,ale že je pro mě podstatná ta mechanická, že biologickou mám tak nějak pořešenou. Ale bakterií není nikdy dost
O.K. Rozumím, na tu pouhou mechanickou práci to bude dostačující, teď je v tom definitivně jasno. Je pravdou, že jsi ve svém prvotním příspěvku o té mechanické filtraci psal, ale radši doporučím to řešení, který bude co nejlepší.
I tato filtrace bude mít biologickou funkci, biomolitan bude přeci osídlen nitrifikačníma bakteriema.
Tohle fakt jenom mechanicky čístí. Biologickou filtraci zajišťuje jiný filtr. Chápu, že se to nedá takhle oddělovat, ale i bez tohoto sem si držel NO3 na cca 10mg/l a NO2 na nule. Je to akvárko s perleťovkama a ony (nečekaně
) pořád hrabou, takže je ve vodě spousta nečistot, které chci vyfiltrovat. Tam by měla ta 202 stačit
V těch 54 litrech bych to jako problém neviděl. Dodržování hygieny nádrže a pravidelnou týdenní výměnu 1/3 vody považuji za samozřejmost.
Sameček a dvě samičky Betty...to je myslim velmi malá náročnost...
ještě se zeptám zda těmhle rybkám nebude vadit ampulárka?
Až se ten biomolitan náležitě zašpiní, tak bude výkon té sestavy cca poloviční optoti papírovejm údajům a to už by pro akvárium o objemu 400 litrů mohlo být dost na hraně, takže to doporučení toho výkonnějšího čerpadla považuji za správné. Mít rezervu a využít možnost přiškrcení té hlavy lze udělat vždycky.
Než to tady padlo, tak už dva dny jede
Díky
203ka by byla šílená, to by bylo akvárko už fakt jak pračka..už tak se to motá fakt hodně
Pokud bude ta nádrž nepříliš zarybněná a dostatečně zarostlá pak to Eheim 2008 utáhne relativně bez problémů. Tak jako tak počítej s častější údržbou filtru než kdybys nasadil čerpadlo a biomolitanovou kostku.
Eheim 2008 vypadá po designové stránce jasně líp,ale pokud Ti jde víc o užitnou hodnotu,tak bych volil určitě čerpací hlavu s biomolitanem.
Taky sem ho při svém hledání potkal ale musim říct že nemám jen s čerpadly s molitanem dobré zkušenosti...po čase molitan padá a přeci jenom bych raději bytelný filtr. Ale je to jen můj názor
Přidat reakci
1 ...... [132] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x