Jaký filtr
Nereagoval jsem ani tak na to, Václave, zda Sitnicanovo akviško potřebuje další filtr, jako spíš na tvoji větu:
"...Pokud budeš používat oba dva tak si myslím že to bude pro rostliny horší než lepší. V rostlinných nádržích je velký filtr konkurentem rostlin..."
Předně - souhlasím, že stávající filtr by měl na Sitnicanovo akviško v pohodě stačit. Pokud se ale rozhodne pořídit ke stávajícímu ještě filtr vnější, nemělo by to znamenat žádnou katastrofu pro rostliny... Domnívám se, že zvětšený objem filtrenu jim nějak výrazně neuškodí; maximálně donutí rostlinu k vyššímu energetickému výdeji při zpracování NO3. (Možná ještě odebere z vody krapet víc železa, než stávající filtr...)
Jak už jsem napsal - dojde-li k situaci, kdy budou muset rostliny s bakteriemi soupeřit o dusík, lze předpokládat, že budou rostliny vyžadovat i přiměřené množství ostatních živin. V neposlední řadě pak draslíku, který jim výměnou vody nebo potravou rybek v potřebném množství sotva dodáme. V takovém případě pak dojde na KNO3 jako jeho zdroj, a tím i k pokrytí případného požadavku rostlin na dusík. (Ano - některé rostliny upřednostňují amoniak, ale v případě potřeby vezmou za vděk i NO3.)
Nepopírám, že kdo to umí, ten ani filtraci používat nemusí - stačí mu nějaké čerpadýlko k promíchávání vody. Ovšem varianta s "předimenzovaným" objemem filtru mi přijde "jistější", než varianta bez filtru...
Zpátky k Sitnicanovi - pokud mu nedělá (finanční) problém uvažovat o vnějším filtru a rozhodne se jej pořídit, (ačkoli - jak jsme se shodli - to není zrovna nezbytné), je skoro jedno, který si z těch, co jmenoval, vybere. Každý z nich jde seřídit tak, aby proudění pokrylo požadavky, které od filtrace očekáváme a přitom nevytvořilo z nádrže vířivku. (Totéž by mělo jít provést s čerpací hlavou jeho současného filtru.)
Další variantou může být zrušení stávající filtrace a její náhrada právě některým ze zmíněných kanystrových filtrů...
0 24.01.2009 23:12 debian – EHEIM Professionel 2222 za 2550
To mi přijde líp vzít za 2550,- s daní, dvojkohoutama a náplněma EHEIM Professionel 2222 taky z Horbachu!
0 24.01.2009 15:35 Usine – Re: Sid
Na 300 litrové akvárium filtr z náplní 8 litrů biomolitanu je až moc. Proto nechápu proč by si měl kupovat další filtr 6 litrovou náplní. Pokud bude používat oba tak potěš pánbůh. ATMAN-202 je dostatečné silné čerpadlo které bohatě pokryje filtraci v akva Přidáním dalšího podobného zařízení to už bude znamenat pěkný proud. Takže nechápu tvoje doporučení k zakoupení dalšího filtru a přidáváním většího množství hnojiva. Za ty peníze bych si koupil asi něco jiného.
No tak když budou bakterie soupeřit s kytkami o dusík víc, než je zdrávo, bude Sitnican přihnojovat KNO3, ne?
Draslík bude v takovém akvišku, kde bakterie "užírají" rostlinám N, potřeba přidávat tak jako tak - půjde jen o zvolení formy.
Sitnican: Pořiďte EHEIM 2217 v základní verzi, (Hornbach - 1399,-), naplňte ho filtrenem, přikupte dvojkohouty a dostanete za cenu nějakých cca 2600,- solidní filtr.
0 24.01.2009 12:28 Usine – Re: sitnican
Pokud budeš používat oba dva tak si myslím že to bude pro rostliny horší než lepší. V rostlinných nádržích je velký filtr konkurentem rostlin. Píše o tom Raviolka v internetovém časopise na
www.klub.akva.sk/…
0 24.01.2009 10:10 sitnican Tak Vám moc děkuji za vaše reakce a rozhodl jsem se dokoupit ještě EHEIM CLASSIC 2217.Tak doufám,že to bude stačit.
Pokud se bude jednat o akvárium s rybičkami, mohu z vlastní zkušenosti doporučit Eheim, - spolehlivý, tichý, údržba 1x za půl roku.
0 23.01.2009 20:09 Usine – Re: sitnican
Velký filtr v rostlinném akváriu nepotřebuješ ten tvůj je hodně velký a bohatě stačí.
Jak tak čtu to množství rostlin a ryb tak mě napadá kolik místa tam zbývá na vodu? Podle mě bys měl ty počty zredukovat, ale to není předmětem otázky. Tak k filtru. Za sebe můžu doporučit Eheimy a to jakékoli série. Záleží jen kolik do toho chceš investovat. Teď je na trhu docela nový typ Eheim 2073 a to je špička za poměrně slušnou cenu.
0 23.01.2009 18:59 sitnican – Lepší filtrace.
Ahoj,potřeboval bych poradit.Mám akva 200x45x35 (d x v x š) asi 315l.Mám tam asi 80 živorodek a asi 40ks echinadoru - 60ks anubiasu - 30ks Microsorium.Momentálně tam mám filter vlepený v akvárku,kde jsou dvě kostky bioakvacitu - 10x14x30 a čerpací hlavu ATMAN-202.Ale to se mi zdá docela málo a proto bych Vás chtěl pořádat o radu,chtěl bych dokoupit vnější filtr - - - Fluval 405 - EHEIM CLASSIC 2217 - Tetratec EX 1200.No nevím který z nich by byl pro tady to moje akvárko účinější.DĚkuji
Starší reakce
0 11.01.2009 17:24 Pepas ten filtřík je super....hlavně malá spotřeba energie k danému výkonu.
Já bych doporučil tento filtr,spolehlivost je jasná a myslím si,že je naddimenzovaný i pro rybí čuňata.
www.akvarista.cz/… asi súhlas, brala by som jeden a k tomu by som dala filter pohánaný vzduchom na báze biomolitanu, mám to vo viacerých akváriach, ktoré sú dost zarastené, tak to tam ani nie je vidiet. Je to vzdy dobré, mat takýto molitanový filter "v zálohe" Ako hovorí guzii, cistit tie hadice a celkove udrzba 2 vonkajsích filtrov dá omnoho viac práce. Prúdenie tam bude s jedným filtrom dobré. A navyse aj po financnej stránke, 2 sú drahsie ako jeden. No a ten molitanový filter aspon bude trochu prevzdusnovat, vzduchovanie nebude treba
Ja by som to poriesila tak, ale mozes si vypocut aj názory iných
0 10.01.2009 22:20 guzii No u jednoho filtru bude určitě potřeba řešit i nějaký rozumný roztříštění proudící vody, aby nebyl proud v akva
2 filtry jsou pro mě ale 2x víc práce, 2x víc hadic atp. Asi bych spíš volil jeden. To že se eheim porouchá bych v potaz moc nebral. Neznám nikoho, komu by se porouchal a ze samotná konstrukce filtru bych usuzoval, že není moc místa pro poruchu-teda myslím např. poruchu čerpadla. Sám jsem měl asi 5let eheim a jediný co po tý době jevilo známky opotřebení bylo těsnění kolem hlavy.
Zdravim,budu zakládat akva 720l a řešim filtraci,buď filtr Eheim classic 2250 nebo dva filtry Eheim Classic 2215.Zajímal by mě váš názor jestli jeden výkonější nebo dva slabší?Zatím mě připadají dva jako lepší nápad i kvůli případné poruše jednoho nebo více možností umístění pro lepší cirkulaci vody
Předem dík za rady
Starší reakce
0 04.01.2009 19:23 Psycho – Co je lepší? EHEIM Pick-Up vs. Aquaball vs. Classic 2211
Ahojda. Mám akva 30l a přemýšlím jaký koupit filtr. Jelikož mám akva asi 1m od postele tak by mě zajímala i malá hlučnost. Přemýšlím nad EHEIM Pick-Up vs. Aquaball vs. Classic 2211. Máte nějaké zkušenosti? Klady i zápory? Napadlo mě že bych Classic 2211 přiškrtil přez ventil a ušetřil bych tím i místo v akvišku (a dal by se pak použít třeba na větší akva). Co vy na to??? Díky za všechny reakce.
Starší reakce
Bacha na EX 1200-vku. Vraj je dosť hlučnejšia ako EX 700. Ja som práve zapojil Eheim ecco pro 300(2036) je do 300 L(akva mám 248 L),dúfam že to bola dobrá voľba,Tetry som sa bál kôli kvalite materiálov. Eheim,trochu počuť a trochu ma sklamal že nemá nejaké nádstavce na rôzne možnosti výpuste vody do akva,ale to sa dá všetko dokúpiť.
A flul 304 mam ho v mojí 300stovce a sem s nim absolutně spokojenej
Ten sajrajt usazeny ve filtru jsou ty "hodne" bakterie
aha,
cim viac filtracnych medii tym sa viac vytvara uzitocnych bakterii,ktore dokazu premienat viac organickych latok na ziviny.Tz.ze sa likviduje kal co je usadeny vo filtry a nemusi sa tak casto cistit.
0 25.12.2008 16:38 apinek – Re: prisavnik
pohoda....
v byte mam 112 l AQ,ale ja sa staram len o filter,je tam TetraTec EX 600,cistim to tak kazde 3 mesiace mesiace,co tam bol original vnutorny filter ten som musel cistit kazde 3 dni a voda nebola nikdy cista,potom ryby dochli a slo to dolu vodou....asi tak,stale nwm co mas na mysli,dufam ze si chcel toto vediet
0 25.12.2008 16:32 apinek – Re: prisavnik
no že píšeš že ho nebude muset tak často čistit....apd
neviem kam stym mieris...
mal ale som sa nato vys...,vsetci mi do toho hustili,tak som to nechal tak.
A neviem co to ma stym spolocne
0 25.12.2008 16:29 apinek – Re: prisavnik
koukám že mluvíš ze zkušenosti....měl jsi někdy větší akvárko než 37l?
jasne ze 1200uku.Nemusis hu tak casto cistit,ma vacsi objem filtracnych medii a pri udavani prietoku filtrov sa udava prietok bez filtracnych medii,tak ked pisu ze 700L/h tak v skutocnosti to je okolo 500l/h ked sa zanesie tak ani nehovorim.
Dufam ze toto to stacilo na rozhodnutie.
Ked chces mat pekne rastlinky a zdrave ryby tak neber ohlad na eletriku a na cenu
Myslim, ze si na to dokazes odpovedet sam. Pro me to znamena clovek s nevyhranenym zajmem co se tyka akvaristiky
0 25.12.2008 15:10 apinek – Re: isamik
co znamená všeobecný akvarista?
0 25.12.2008 15:05 Tomas01 – Re: Kristýna
Dííííky všem
Zaver si rozumny clovek udela sam.
0 25.12.2008 14:10 apinek – Re: hlupak01
totok jsem nijak nepochopil.tak ale snad musíš vědět,co chceš chovat za ryby,jestli toho tolik nenadělaji,nebo jestli chceš rostlinný akvo,kde neni potřebná přehnaná filtrace....
atd,atd
0 25.12.2008 14:02 Tomas01 – Re: apinek
To jsou ale pořádný závěr nikde
0 25.12.2008 13:41 apinek – Re: hlupak01
bože,teď jsou tu otevřený 3 témata,stačí otevřít oči
0 25.12.2008 13:27 Tomas01 – Do 300L aqua Tetra Ex 700 nebo 1200?
Zdravím všechny. Mám nové 300l aqua a potřebuju vědět jak silnou filtraci. Protože Ex 700 má být do 250l. A plných 300l tam nikdy napustěných nebude... 1200 má zase větší objem filtrační hmoty,ale zase papá víc elektřiny a je o 1 tis. dražsí
Starší reakce
0 22.12.2008 01:21 Vip čerpací hlavou máš namysli čerpadlo? Můžete mi prosím poslat nějaký odkaz na tu čerpací hllavu a na ten bioakvacit? Děkuju
0 20.12.2008 20:15 Usine – Re: miki
Z hrncovým filtrem ti neporadím. Používám něco podstatně jiného. Klasický molitan jak do všichni známe z matrací do postele se používá dodnes, ale jen u bublifuků z malým průtokem. Na ostatní filtry je příliš jemný, brzo se zanáší a hodně tím brzdí vodu. Modrý biomolitan má několik velikostí hustoty a tím pádem je podstatně propustnější a hlavně trvanlivější.
www.akvarista.cz/… 0 20.12.2008 19:06 miki – Re: prisavnik
Stejne mi to prijde hrozne mala vrstva molitanu kdyz sem si to prohlizel na netu. Nebo to staci. Množství filtracní náplně neni zadnej zazrak. Tak jak to ze to kazdej tak chvali jak to filtruje a cisti to jen jednou za 2-3 mesice?
Je mozny tam dat silnejsi vrstvu molitanu.....jak to resite ostatní?
Jeste dotaz jakej je rozdil mezi molitanem a akvacitem?
Proč aktivní uhlí? Často léčíš?
ak ches viac molitanu tak vynem ho za strednu vrstvu (kosik),namiesto umelych guliciek.Vacsina akvaristov to vyhadzuje.Je to urcene pre bakterie,ale take iste mnozstvo bude aj v molitane a molitan este k tomu bude filtrovat vodu aj mechanicky
Molitanu je tam vice. Ale na tacy si samozrejme muzete dat, co chcete. vice info na
www.tetra.cz/…).
Mám také 112l a také jsem pořídil vnější Tetra EX 600. A nemůžu si stěžovat, čistím cca jednou za čtvrt roku, v akváriu nic nepřekáží a filtr je tichej (v místnosti s akváriem spím). Akvacit je levnější varianta, ale má své nevýhody, které zde už byly popsány. U vnějšího filtru zase musí být prostor u akvária, kam ho dát...
Zkus si precist neco o aktivnim uhli
horacovoakvarium.cz/…
Co se tyka filtru tak velka kostka akvacitu a cerpaci hlava treba Atman.
Rozhodně bych si přál vnější filtr, momentálně na něj nemám finance, chtěl bych prozatím koupit nějaký vnitřní, protože můj stávající se mi moc nezdá a chtěl bych aspoň filtr s náplní aktivní uhlí. Jsou také vnitřní filtry do kterých se dá koupit filtrační hmota a nasypat to do něj? Jaký vnitřní by jste mi doporučili? Moc děkuji za rady.
Přidat reakci
1 ...... [222] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x