Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký filtr

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 31 Přejít na další stránku   1  
Jaký filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2017 18:43 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jan
Jsou i jiné možnost než hrncové filtry pod akváriem. Chce to jen trochu místa v akváriu nebo vedle něho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 17:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: bv9
V jednom případě vytekla voda podél kabelu. Sice to teklo hodně pomalu, ale v době, kdy nikdo v bytě nebyl a vytekly z akvária stovky litrů. V druhém případě podrobnosti nevím.
Ono vždy se může u těch externích něco po**at. Těsnění i plasty stárnou. Třeba v práci nám u hodně starého Eheimu psaknul nátrubek na hlavě a jen díky tomu, že jsme si toho všimli hned, se nic nestalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 17:01 Jan – Filtr
Děkuji za názory, zúžil jsem si ten okruh na TetraTec EX 800 Plus nebo mě zaujal JBL e901, který tady byl zmíněn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2017 16:19 Muž bv9 [13] Re: NHKG
To by mě zajímalo, jaký stylem se to vyplavení mohlo podařit. Vnější filtr Aqua Nova mám a nemůžu si ho vynachválit palec .
Pokud mu praskla hadice, to se může stát u každého filtru i podstatně dražšího, jinak nevím jak by mohl vyplavit byt. Je dělaný úplně stejně jako který koliv jiný filtr, akorát že je levnější, což někomu nejde pod nos, právě skrz tu cenu tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 15:25 R Muž Anthrax [4786] Re: Jan
Ahoj, jestli chceš ušetřit, tak se koukni po nějaké čerpací hlavě. Třeba Atman AT-201. K tomu kostu bioakvacitu a máš filtraci za 500. Ale záleží co od té filtrace očekáváš, jaké tam budeš mít ryby atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 15:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jan
Aqua Nova bych být tebou nebral. Vím o 2 lidech co jim vyplavil byt.
Já mám JBL901. Na tvoje akvárium bude stačit. Ale nečekej od něj zázraky, každý externí filtr má nějakou mouchu (v případě mého JBL nefunkční startovací pumpa, je trochu slyšet a s předfiltrem nemá výkon).
EDIT: Pokud potřebuješ moc šetřit, tak doporučuju vnitřní filtr:
akvarijni-cerpadla-regulace-vody.heureka.cz/…#
abc-zoo.cz/…
(byl sem s tím editem pomalý...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 15:09 Jan – Filtr
Dobrý den, chystám se založit své první akvárium, 200L, jelikož počáteční náklady jsou pro mě docela vysoké, tak hledám pro tento objem filtraci kolem 2000,- a tak bych se chtěl zeptat, jakou značku v této cenové relaci vybrat? Díval jsem se na aqua nova nebo tetra tec www.rostlinna-akvaria.cz/…

Případně jakou jinou značku? Děkuji za odpovědi a pochopení s dotazem a cenou.
Honza

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2017 18:02 Muž Suntour [4] – Eheim Bipower X krevetky
Dobrý den, v prezentacích s Biopower filtrem mají něktěří i krevetky. Chci se zeptat zda skutečně do toho to filtru od Eheim nezalézají včetně potěru ryb. Diky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 22:58 Muž erik [10] Re: Losky
Eorave ten by som nechcel. Radšej ten vonkajší čo som pozeral predpokladám, že slúžia rovnako. Inak tie ryby v akva sú top. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 21:53 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: erik
já používám originál Eheim předfiltry na sací koš a pohoda. Od tý doby nemusím 3x ročně čistit externí filtry, ale stačí jednou za rok.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 21:48 Muž erik [10] – Jaký predfilter
Dúfam, že som sa trafil do témy, ale rozmýšľam nad predfiltrom, pretože vždy mi pláva v akva nejaký bordel sú to skôr mechanické nečistoty, pretože v akva je voda dobrá aj podľa testov aj podľa rýb, neviem či by to pomohlo, do teraz som mal len Eheim 2228 ale teraz pridám 2215, stačilo by dobré zloženie filtračných hmôt alebo je ešte potrebný predfilter pred niektorý filter. A nakoniec aký predfilter pretože molitan na sací kos nechcem nevyzerá to dobre, bude dobrá aj tá nádobka čo sa predáva naplnená vatou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 19:00 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Jarry
Díky. Tohle asi pořeším s někým přes akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 18:37 Muž liborass [174]
no podle mě dřív vyteče kanystrový filtr než povolí silikon...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 17:41 Muž Jarry [1437] Re: Losky
Jištěné je to otvorem (přepadem), který máš cca ve výšce hladiny akvária. Když povolí silikon filtru, vyteče co je ve filtru, z akvária by nic vytéct nemělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 15:56 Muž Vstrom [82] - Malawi
Pokud člověk tedy využije skleněný filtr pod akváriem a třeba povolí silikon, nejspíš asi vyteče vše z horního akva ven, co? Nebo je to nějak jištěné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 14:28 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
Pred nejakým časom som na nete našiel výsledky vedeckého experimentu (resp. experimentov) ohľadom biologickej filtrácie, kde merali účinnosť rôznych filtračných náplní. Jednalo sa, samozrejme, o čistenie odpadových vôd a boli použité rôzne filtračné náplne, počnúc štrkom a končiac plastovými guľkami (boli pomenované výrobným názvom a zopár sa mi i podarilo nájsť obrázky). Biomolitan medzi nimi samozrejme nebol. Bolo to anglicky a PDF, no link už nemám.

Pamätám si to len zjednodušene a moju terminológiu berte prosím s rezervou. Každopádne, jedným z výstupov bola aj časť venovaná rýchlosti prúdenia a účinnosti filtrácie, kde medzi iným popisovali, že z kolónií baktérií sa vytvára akási biomasa, tvorená schránkami živých i uhynutých mikroorganizmov, kde sa vzlínaním vymieňajú živiny (teda vstupy a výstupy nitrifikácie) medzi okolo prúdiacou vodou a bezprostredným okolím baktérií (pretože sú imobilné), a tak čím vyšší prúd vody, tým lepšie, pretože prináša nové vstupy a odnáša výstupy. Zistili i, že čím hrubšia vrstva tejto biomasy je, tým nižšiu účinnosť vzlínania to znamená, takže treba filter pravidelne premývať. Zároveň však namerali, že od istej rýchlosti prestáva filtrácia fungovať, práve s poukázaním na strhávanie/sťahovanie baktérií.

Bola tam aj tabuľka tejto hraničnej rýchlosti. Pretože sa tie konkrétne hmoty v akvaristike bežne nepoužívajú, konkrétne hodnoty som pustil z hlavy, ale boli pomerne vysoké (žiadych pár cm/min) a dosť sa medzi médiami líšili.

Takže, určite existuje aj istá hraničná rýchlosť biomolitanu, avšak rýchlosť udávaná pre hamburgské filtre (hoc dookola opakovaná) pochádza z jediného zdroja. Pôvodný článok už nie je dostupný, no podarilo sa mi ho vytiahnuť z archívu a nemá žiadne informácie, ktoré by sa dali overiť, len niekoľko logických záverov bez exaktného merania, čo pravdivosť tvrdenia nijako nepotvrdzuje.

Edit: nie je to to PDF, ktoré spomínam vyššie, ale tiež zaujímavé info nsgd.gso.uri.edu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 13:47 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: slavko
No to je pravda že se to píše a já to také papuškuji pořád dál a vlastně nevím jak to s tím strháváním proudem je. Kdyby to někdo dokázal pořádně vysvětlit nebo dal odkaz na vysvětlení také si to rád přečtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 10:46 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
Ja sa ohľadom toho prúdenia spýtam trochu inak.

Často sa tu píše, ako prúd strháva kolónie baktérií (prípadne tieto "dobrovoľne" opúšťajú miesto so silným prúdom). Čo je potom to, čo sa mi drží na stenách hadice k ext. filtru? Ako to, že to prúd nestrháva? Alebo je to naozaj "bordel" (teda filtrácii neužitočné mikroorganizmy)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 08:45 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Losky
Losky napsal: To chápu, ale externí kanystrové filtry mají velký průtok a taky mají bio filtraci. ....
Jenže pozor na to jak je ten externí filtr udělaný. Velký průtok mít může, ale v místě kde voda protéká filtračními materiály je filtr výrazně silnější než průtoková hadice a když je více místa tak tam ta voda proudí pomaleji. Musíš se dívat na rychlost proudění vody přes filtrační médium a ne jen na výkon čerpadla v litrech za hodinu.
Navíc v případě materiálů jako jsou keramické válečky a řada dalších, nemusí voda proudit přímočaře z jednoho konce na druhý, ale daleko složitěji a přes samotné médium pak proudí dostatečně pomalu/rychle na funkční biofiltraci.
Trochu extrémním případem jsou pak třeba fliudní filtry, přes které voda protéká opravdu rychle, ale filtrační materiály tam jsou na volno a proudění v nich je pak optimální na rozdíl od šíleného proudu, který filtrem prochází.
Možným řešením by tedy mohl velký výkon filtru, aby strhával veškeré nečistoty, na začátku dát často čištěné médium právě na mechanické nečistoty a dál volně se pohybující médium pro biologockou filtraci (třeba kostičky akvacitu).
Příklad jak na to třeba zde: www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 05:49 Muž MomoMMC [6] Re: Losky
Tych 30 l filtracnych hmot bude bohate stacit najma ak nakombinujes molitan, keramiku, vatu a pripadne matrix ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 22:44 Muž Vstrom [82] - Malawi
Takže když vezmu čistý objem vody, tak třeba 30-40L by mělo být v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 21:22 Muž MomoMMC [6] Re: Losky
Minimum je 2% objemu a optimalne okolo 4-5%. Samozrejme cim viac tym lepsie a tiez v zavyslosti od medii, ale odporuca sa viacstupnova filtracia ci uz pri vnitornom alebo externom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 19:18 Muž Jarry [1437] Re: Losky
To by mohla být dobrá kombinace. Co se objemu filtračních hmot týká, tak aspoň kolem 5% objemu akvária - bude taky záležet na použitých médiích. Kdybych dělal externí skleněný, asi bych udělal alespoň 10% objemu akvária, vliv na cenu to bude mít minimální, i kdyby měla být zaplněna pouze polovina filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 19:08 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: NHKG
Varianta minimální údržby u mě vede. Jelikož vlastním dva externí filtry, tak bych rád ten Eheim 2075 (1250L/hod) zachoval na mechanickou filtraci a případně tedy pořešil ten skleněný filtr a jestli to chápu dobře, mohou být dva. Buď pod akváriem a nebo uvnitř.
Pod akváriem by mohl být asi větší a lepší, ale zase asi hrozí vyšší pravděpodobnost úniku vody. Takže možná by bylo asi vhodnější použít vnitřní přepážkový a udělat asi nějaký rohový, aby zabral málo místa a schoval se třeba za dodělané pozadí a nebo by se nějak obložil. Je někde dáno, kolik % z akvária by měl obsahovat takovýto bio filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 17:53 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Losky
Potřebuješ 2 filtrace: mechanickou a biologickou. Můžeš koupit jeden obrovský externí filtr, který zajistí obojí. Mechanické nečistoty zajistí předfiltr, takže samotný kanystr, který zajišťuje biologickou filtraci nemusíš moc často rozebírat. Ale pořádný kanystrový filtr s velkým průtokem stojí hodně peněz a bude i dost žrát elektrickou energii.
Ale možností je spousta. Třeba já mám na mechanickou filtraci obyčejný vnitřní filtr (Fuval U4) a k tomu mám skleněný externí filtr na tu biologickou se slabým čerpadlem. Díky této kombinaci vůbec neodkaluju akvárium. Při každotýdenní údržbě jen měním 50% vody a čistím ten vnitřní filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 17:43 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Jarry
To chápu, ale externí kanystrové filtry mají velký průtok a taky mají bio filtraci. Zde třeba Gringovo akvárium, kde má Fluval FX5
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2017 17:38 Muž Jarry [1437] Re: Losky
Jak píše vaaclav, biofiltrace "přemění" pro ryby toxické látky na relativně neškodné NO3, které se potom ředí výměnami vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.06.2017 17:03 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
Výměna vody odstraňuje to co biofiltrace vyprodukuje NO3, kdybys jí tam neměl asi by jsi musel vodu měnit častěji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 16:55 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Jarry
Je otázka, jestli biofiltrace se spíš u Malawi neřeší častou velkou výměnou vody. Přeci jen je tam trocha písku, kameny a hotovo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 16:41 Muž Jarry [1437] Re: Losky
Podle mě se Afrika nijak zvlášť neliší od jiných akvárií. Mám v cca 300l Malawi externí filtr papírově určený do 400 - 600l, už beží půl roku bez čištění, voda je jak křišťál bez jakýchkoliv plovoucích částic. Nemyslím si, že to nějak zásadně filtruje mechanicky, v akvárku, kde je jenom písek a kameny obecně asi nemá moc co plavat - to usuzuji z toho, že jako poslední vrstvu jsem nechal originální vatu (jinak jsou tam odspodu keramické válečky, siporax, matrix) a ta už je tam půl roku. Před časem jsem nahlídnul a nepřišlo mi, že by byl potřeba nějaký zásah :-) Soustředil bych se spíše na biologickou filtraci, která je díky absenci rostlin hodně důležitá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 15:50 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Losky
Asi budeš muset zajít na specializované fórum. Sem ani na obecná cichlid fóra moc chovatelů afrických cichlid nechodí.
Ale možná to bude obdobné jako u amerických cichlid. Tam je průtok důležitý jen pro nechanickou filtraci a okysličení vody. Takže stačí jeden filtr s vyšším průtokem, který se často čistí a u ostatních na rychlosti průtoku nezáleží.
U silně přerybněných nádraží bez rostlin z mojí zkušenosti čím větší objem filtračních materiálů, tím méně problémů. To samé platí pro výměnu vody, pokud máš kvalitní vstupní vodu a zachováš parametry jako je pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 14:35 Muž Vstrom [82] - Malawi
Spíš bych ale potřeboval poradit od někoho, kdo se vyzná v Africe. Nejčastěji lidi mají dva Atmany a bioakvacit a nazdar, takže je otázka, jak moc bio filtraci toto akva potřebuje a zda spíš není lepší ta mechanická s častější výměnou vody. Přeci jen tam bude třeba 40-50 ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 10:27 R Muž ctibum [6926] Re: Losky
Tak do mojí "200" bez větších nároků bych bral komerční externí.
Jinak kdybych znovu dělal vnitřní komorový, tak už tak, jak ho mám, tzn. proud nahoru dolů přes komory a přepážky, ale jako Hamburk, jak má na fotce kviteik. Asi je to praktičtější (např. nehrozí pokles hladiny v poslední komoře) a asi i účinější z hlediska filtrace... Ale nijak jsem to podrobně nestudoval, je to jen můj pocit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 10:18 Muž MomoMMC [6] Re: lhajek
Plne suhlasim palec
Mam tiez akva riesene vnutornym komorovym filtrom a nelutujem. Prud urcite pri tychto filtroch treba riesit dodatocne a tiez sa netreba spoliehat, ze takyto filter vcucne neviem kolko bordelu - je ho minimum.
Naopak prietok sa da scasti kompenzovat aj mnozstvom naplni = ak je prietok vyssi ako odporucany (u mna je odporucany 200l/h a realne som medzi 300 a 400l/h) vykompenzujes to hrubkou naplni tak aby aj napr 10cm od zaciatku boli bakterie a nekapali od hladu po kysliku smich . Ak dodrzis prietok potom je to anaeorobne ale nie moc efektivne pripadne musis mat ceriace prepazky.

Urcite takyto filter doporucujem kvoli objemu hmot, zarucene nepretecie a nizka udrzba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2017 10:10 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Losky
Losky napsal:....... Někde jsem kdysi četl, že afrika je hodně o průtoku, ale nevím, co je na tom pravdy
Nevím přesně jak je to o průtoku u afriky ... nemám. Ale selským rozumem pokud chci ve filtru biologickou filtraci tak je tam nějaká rychlost proudění od do (přesně lze dohledat u hamburských plošných filtrů pro přímé proudění), aby bakterky měly dost obživy a kyslíku a zároveň aby je nestrhával proud.
Pokud pak potřebuji ještě proud v akváriu tak ten lze bez problémů doladit malými proudovými čerpadly - u sladkovodních se asi nejvíce mluví o Hydor koralia nano, ale je jich mnohem víc spíše pro mořskou akvaristiku, ale jsou a jejich použitím neovlivním proudění vody přes filtr.
Takže bych řešil objem filtrace a správné proudění přes ni a případný proud v akváriu potom doplnil už mimo filtraci. Samozřejmě to nejde proti sobě, ale doplňuje se to a ano může stačit i proud od filtru. Je to o vyzkoušení a dalších potřebách akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.06.2017 08:12 Muž kvietik [86] - AmerikaRe: Losky
Hlvne rozmyšľaj čo je pre teba najvýhodnejšie. Čistenie,Výmena,regeneracia filtracných materialov je v sklenených filtroch jednoduchá. U externých je to o dosť pracnejšie.A keď máš strach z pretečenia, tak jednoznačne filter ako súčasť akvaria. Ja to mám takto rybicky.net/fotogalerie.php…, kvalitné regulovatelné čerpadlo a si v klídku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2017 19:41 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: ctibum
myslíš jako klasický sudový a nebo ten skleněný? Já právě nevím, co pro afriku bude to nejlepší. Jestli spíš nebude vhodnější 2x výkonný ext. filtr (Eheim, Fluval) a nebo kombinace. Někde jsem kdysi četl, že afrika je hodně o průtoku, ale nevím, co je na tom pravdy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2017 19:37 R Muž ctibum [6926] Re: Losky
Já mám ve "200" vlepený vzadu a spokojenost. Kdybych ale měl místo a prachy, koupil bych asi externí... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2017 19:27 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: lhajek
Já si právě říkal, že by možná nebylo špatný dát externí ten Eheim 2075 co mám teď a z boku akvária udělat přepážku a tam nacpat to čerpadlo s biomolitanem atp. Při mém rozměru 200x60x60 udělat komoru třeba 10-15x60x55 (cca 33L - 50L),takže akvárium na délku by mělo 185-190 cm.
A nebo to udělat od půlky akvária dozadu, ale třeba 25x25x55 cm (cca 35L) a nemuselo by to ubírat z přední plochy akvária.
Případně pak ten filtr pod akvárium, ale tam se trochu bojím o to, aby to pak nevyteklo, ikdyž vím, že externí filtr je to to samé, ale cítím, že větší riziko bude u toho skleněného
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.06.2017 07:33 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Losky
Losky napsal: Pokud by byl pod akváriem či v akváriu, nebráním se tomu, ale popravdě když vidím, jak s tím lidi furt nějak laborují, tak nevím, jestli to bude ideální.......
Uvědom si, že právě když laborují tak píší a řeší to. Pokud nelaborují tak to funguje jak si představují a není potřeba o tom nikde psát, takže ten poměr kolik jich jede bez problémů a kolik jich laboruje podle fóra nemůžeš brát.
Já bych šel asi do filtru vlepeného přímo do nádrže, mám to tak v mořském a jsem s tím maximálně spokojen. U sladkovodních mám exteráky i vnitřní. Možná kvůli těm poletujícím nečistotám kombinovat něco s takovým průtokem aby byla co nejlepší biologická filtrace (inspirace u hamburských plošných filtrů) a pak něco s vyšším průtokem, aby to zachytávalo ty poletující nečistoty. Biologického filtru si klidně rok všimnout nemusíš a ten na mechanické nečistoty čistit často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 20:38 Muž Vstrom [82] - Malawi
Rád bych aby to bylo i tiché a nebublalo to přes celý obývák. Ten průtok by tam měl být velký ale taky, ne? Aby tam nepoletovalo hodně bordelu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 18:27 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Losky
Losky napsal: ale popravdě když vidím, jak s tím lidi furt nějak laborují, tak nevím
Nezabúdajte, že mnohí s vlastným filtrom neustále niečo robia, pretože ich to jednoducho baví X-) Inak to je filter ako každý iný a frekvencia jeho údržby závisí skôr od objemu filtračnej hmoty (v pomere k nádrži a osádke), ako od samotnej konštrukcie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 18:12 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: liborass
Já to nikdy u nikoho neviděl, tak nevím, jaký tam má být průtok apod. Jen chci ideálně něco bezpečného, kde se nebudu muset bát když vypnou proud atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.06.2017 17:09 Muž liborass [174] Re: Losky
údržba skleněných filtrů není náročná, vypneš čerpadlo a vypereš si náplň z komory ze které chceš a má to tu výhodu, že vidíš do filtru a můžeš si vyčistit komoru, kterou chceš a nemusíš zasahovat do všech najednou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 15:34 Muž Vstrom [82] - Malawi
Pokud by byl pod akváriem či v akváriu, nebráním se tomu, ale popravdě když vidím, jak s tím lidi furt nějak laborují, tak nevím, jestli to bude ideální. Co jsem koukal, u Afriky na jednu stranu lidi radí vysoký průtok na druhou stranu zase tvrdí další skupinka, že to není důležité. Já když to vezmu u sebe, když jsem měl jen Eheim 2075, tak ve vodě plavalo hodně nečistot, pak jsem dokoupil na druhou stranu ještě JBL e901 a na každý koš jsem dal předfiltr a paráda.
Dál nevím, jak je to s údržbou u těch skleněných, přeci jen to bude asi náročnější. Ext. odpojím, hodím do vany, vyperu v akvarijní vodě a za 20 minut je jeden hotový a zas minimálně má člověk na půl roku pokoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 15:25 Muž Jarry [1437] Re: Losky
Řídil bych se spíše objemem filtračních hmot, než průtokem, to je takovej hodně orientační údaj. Osobně bych ale u takhle velké nádrže řešil filtraci vlastní (skleněný filtr), zas taková věda to nebude a slušný výrobce akvárí by měl být schopen vyrobit oboje - pak máš možnost zvolit dostatečný objem filtru a průtok řešíš vhodným čerpadlem. Nebo nějaký vnitřní vlepený, pak se nemusíš bát úniku vody vůbec a z celkového objemu akvária ti to sebere pár %.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 15:02 Muž Vstrom [82] - Malawi
Já když jsem koukal na tlamovci.cz, tak tam lidi tvrdili, že když nádrž filtr protočí třeba 4x za hod, že je to strašně moc, tak si pak vyberte, co je pravda. Podle mě pokud je to přes rozstřikovací rampy, tak si myslím, že je to v pohodě.
Já na podzim budu řešit větší akva s Malawi (200x60x60, hrubých 720L) a přemýšlím, zda použít ten skleněný filtr, o kterým vím kulový a nebo dát současný Eheim 2075 (1250L/hod) a místo současného JBL e901 dokoupit Fluval FX6 (3500L/hod), to je papírových 4750L/hod, reálně tak 2500L/hod. Hlavně se snažím eliminovat co nejvíce potenciální únik vody, protože u tohohle objemu už by to mohl být velký průser.
Hlavně uvítám, i jednoduchou údržbu, nechci prát filtry 12x do roka. Sací koše budou mít molitanové předfiltry, které i teď čistím tak 1x 14 dní) a filtry teď otevírám 1x ročně.
Díky za radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2017 17:32 zdeno Re: ctibum
Diky presne toto som potreboval vedieť,tak ho idem objednať z netu,lebo v tých našich krásnych obchodoch také veci nemajú :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.06.2017 17:24 R Muž ctibum [6926] Re: zdeno
Výška co největší, ale tak, aby se ti akvacit s čerpací hlavou vešly na výšku pod hladinu. Akvacit můžeš přirazit až na dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2017 17:08 R Muž romant [27987] Re: zdeno

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [31] ...... 256 257

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232497x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5930?od=1501