Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký filtr

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 31 Přejít na další stránku   1  
Jaký filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2017 21:44 Maq Re: NHKG
Nemám žádný extra problém s nečistotami ve vodě, voda je normálně čirá. Jako badatel se ale domnívám, že akváriu by prospělo, kdyby voda nebyla normálně čirá, ale superčirá. Hledám médium, které by umělo odfiltrovat droboulinké organické zbytky a snad i rozpuštěné vysokomolekulární organické látky. (Něco jako Seachem Purigen. Chci tomu přijít na kloub, protože Seachem podezřívám, že nám za drahé peníze prodává něco velmi levného. Prostě si nechává zaplatit za dobrý nápad; což je v pořádku, stejně jako moje snaha to prokouknout a napodobit za pár halířů...)
Samozřejmě pracuji s aktivním uhlím a různými vatami a tkaninami, sháním se po speciálních zeolitech, a tak. Ale pořád to není ono. A můj filtr mě rozčiluje tím, že pravděpodobně švindluje, částečně obchází filtrační překážky. To se pak těžko něco testuje, že jo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2017 20:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Jaký hledáš filtr? Vnitřní nebo externí? U vnitřních to nebude problém, u externích například www.rostlinna-akvaria.cz/… a ostatní filtry, co mají sání dole a nemají obě hadice nahoře na hlavě. Ale nedoporučuju toto řešení, rozchodit tento filtr mi zabralo víc než půl hodiny, než se mi ho povedlo odvzdušnit tak, aby měl nějaký průtok. Moje JBL rozchodím za 1 minutu a pak akorát pár minut vyháním vzduch.

Já bych se spíše zajímal o to, proč tam ty mechanické nečistoty máš. Většinou to znamená problém s filtrací nebo to způsobují ryby svým bagrováním ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2017 19:36 Maq
Poslední dobou se zajímám o jemnou až velejemnou mechanickou filtraci. Pořídil jsem si nějaká média od JBL. Jenže, mám dojem, že můj vnější filtr Fluval 304 dovoluje, aby voda v případě odporu proudila i jinudy než má. Snad je to záměr, taková pojistka proti "zavaření" rotoru. Jenže mě to momentálně moc netěší.
Proto se ptám: Je nějaký filtr konstrukčně řešený tak, že když do něj vložím nějaké i méně hladce propustné médium, tak voda nemá šanci jít jinudy, obejít to?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.09.2017 16:30 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Miraell
Já bych použil externí s tím, že sání a výstup z filtru by bylo na protilehlých stranách (asi bude stačit JBL401). Pokud chceš šetřit, můžeš použít tu čerpací hlavu a kostku molitanu, ale udělej si po zadní stěně akvária trubku/hadici, aby výstup z filtru byl na druhé straně. U takové nudle totiž bude jinak problém zajistit proudění na straně dále od filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2017 15:36 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Miraell
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2017 15:20 Žena Miraell [15] – Jak vyřešit filtr.
Dobrý den, přišla jsem sem pro nápad nebo radu.
Nechávám si lepit nádrž netradičních rozměrů, 138x20x25.
V akva plánuji buď hejno neonek, které mám v jiné nádrži nebo hejno ještě menších rybek než jsou neonky.
Na dno krevetku nebo piskořku.
Nádrž bude s kořenem, kameny a s více rostlinami.

Momentálně řeším osvětlení a filtr.
Mám k dispozici čerpací hlavu s molitanem, ale nemám pocit, že je to nejlepší řešení.
Co myslíte vy? Jaký filtr byste vybrali a kam ho umístili?

Děkuji za nápady. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 12:31 Maq Re: NHKG
No teoreticky je křemelina úžasná věc, protože dokáže zachytit i živé mikroorganismy, tj. řasy, bakterie, snad i viry. V potravinářství (víno, pivo, aj.) se používají křemelinové filtry právě za tímto účelem. Surovina je laciná, ale ty filtry jsou drahá monstra pro nás nevhodná.
Myslím že hlavní problém s křemelinou je, že je to prášek. Jak hnát vodu přes prášek, aby se nedostal do akvária? Napadlo mě googlit "diatom granulate" a existuje to: jmenuje se to Zyklon-B a jsou to granule křemeliny nasáklé kyanovodíkem. Velmi neblaze proslulý materiál.
A v Americe nějaká firma Vortex tyhle filtry pro akvária dělá a kasá se, že to má spousta akvaristů. Ale jak píšeš, na akvaristických fórech nějak nula nula nic.
Oni tu křemelinu snad dávají do nějakých sáčků, kterými voda proteče, ale křemelina neuteče. V tom bude celý ten fór.
Seachem Purigen je snad syntetický materiál (ale já jim moc nevěřím, oni know-how neprozradí), který tím jak funguje velmi připomíná křemelinu. Možná je jádro toho know-how právě v tom, jak tu křemelinu granulovat, aniž by ztratila svoje úžasné vlastnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 12:01 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Chodím na EN fóra a na toto jsem ještě nenarazil. A to jsem narazil například na spousty filtrů, kde se filtrační materiál hýbe, na filtry s využitím řas, ... Takže to bude rarita. Co jsem googlil, tak by to asi šlo použít do jedné komory filtru jako absorbér, ale už jsem nedogooglil čeho smich (nejspíš menších organických nečistot).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 11:36 Maq
Dočetl jsem se, že existují křemelinové filtry (diatom filter, diatomaceous earth). V Americe je to snad celkem běžná věc, ale tady asi ne. Víte o tom někdo něco? Jsou nějaké zkušenosti? Odkaz kde to sehnat či popis jak přesně to funguje?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2017 15:37 Jan Re: LeRi
Jak dlouho ho používáte?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 22:59 Muž LeRi [316] Re: Jan
Zkus zvážit tento www.rostlinna-akvaria.cz/… , Mám ho v B verzi s uv lampu a jsem spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 19:31 Muž Iceman [96] Re: Jan
Mám TetraTec EX 600 Plus a po půl roce můžu jen chválit. Ani o něm nevím. Jen doporučuji nahradit plastové ježky něčím účinějším jako je třeba Sera Siporax. Za dobré peníze se objevuje na aukru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2017 18:43 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jan
Jsou i jiné možnost než hrncové filtry pod akváriem. Chce to jen trochu místa v akváriu nebo vedle něho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 17:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: bv9
V jednom případě vytekla voda podél kabelu. Sice to teklo hodně pomalu, ale v době, kdy nikdo v bytě nebyl a vytekly z akvária stovky litrů. V druhém případě podrobnosti nevím.
Ono vždy se může u těch externích něco po**at. Těsnění i plasty stárnou. Třeba v práci nám u hodně starého Eheimu psaknul nátrubek na hlavě a jen díky tomu, že jsme si toho všimli hned, se nic nestalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 17:01 Jan – Filtr
Děkuji za názory, zúžil jsem si ten okruh na TetraTec EX 800 Plus nebo mě zaujal JBL e901, který tady byl zmíněn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.08.2017 16:19 Muž bv9 [13] Re: NHKG
To by mě zajímalo, jaký stylem se to vyplavení mohlo podařit. Vnější filtr Aqua Nova mám a nemůžu si ho vynachválit palec .
Pokud mu praskla hadice, to se může stát u každého filtru i podstatně dražšího, jinak nevím jak by mohl vyplavit byt. Je dělaný úplně stejně jako který koliv jiný filtr, akorát že je levnější, což někomu nejde pod nos, právě skrz tu cenu tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 15:25 R Muž Anthrax [4934] Re: Jan
Ahoj, jestli chceš ušetřit, tak se koukni po nějaké čerpací hlavě. Třeba Atman AT-201. K tomu kostu bioakvacitu a máš filtraci za 500. Ale záleží co od té filtrace očekáváš, jaké tam budeš mít ryby atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 15:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jan
Aqua Nova bych být tebou nebral. Vím o 2 lidech co jim vyplavil byt.
Já mám JBL901. Na tvoje akvárium bude stačit. Ale nečekej od něj zázraky, každý externí filtr má nějakou mouchu (v případě mého JBL nefunkční startovací pumpa, je trochu slyšet a s předfiltrem nemá výkon).
EDIT: Pokud potřebuješ moc šetřit, tak doporučuju vnitřní filtr:
akvarijni-cerpadla-regulace-vody.heureka.cz/…#
abc-zoo.cz/…
(byl sem s tím editem pomalý...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2017 15:09 Jan – Filtr
Dobrý den, chystám se založit své první akvárium, 200L, jelikož počáteční náklady jsou pro mě docela vysoké, tak hledám pro tento objem filtraci kolem 2000,- a tak bych se chtěl zeptat, jakou značku v této cenové relaci vybrat? Díval jsem se na aqua nova nebo tetra tec www.rostlinna-akvaria.cz/…

Případně jakou jinou značku? Děkuji za odpovědi a pochopení s dotazem a cenou.
Honza

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2017 18:02 Muž Suntour [4] – Eheim Bipower X krevetky
Dobrý den, v prezentacích s Biopower filtrem mají něktěří i krevetky. Chci se zeptat zda skutečně do toho to filtru od Eheim nezalézají včetně potěru ryb. Diky
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 22:58 Muž erik [10] Re: Losky
Eorave ten by som nechcel. Radšej ten vonkajší čo som pozeral predpokladám, že slúžia rovnako. Inak tie ryby v akva sú top. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 21:53 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: erik
já používám originál Eheim předfiltry na sací koš a pohoda. Od tý doby nemusím 3x ročně čistit externí filtry, ale stačí jednou za rok.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 21:48 Muž erik [10] – Jaký predfilter
Dúfam, že som sa trafil do témy, ale rozmýšľam nad predfiltrom, pretože vždy mi pláva v akva nejaký bordel sú to skôr mechanické nečistoty, pretože v akva je voda dobrá aj podľa testov aj podľa rýb, neviem či by to pomohlo, do teraz som mal len Eheim 2228 ale teraz pridám 2215, stačilo by dobré zloženie filtračných hmôt alebo je ešte potrebný predfilter pred niektorý filter. A nakoniec aký predfilter pretože molitan na sací kos nechcem nevyzerá to dobre, bude dobrá aj tá nádobka čo sa predáva naplnená vatou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 19:00 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Jarry
Díky. Tohle asi pořeším s někým přes akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 18:37 Muž liborass [174]
no podle mě dřív vyteče kanystrový filtr než povolí silikon...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 17:41 Muž Jarry [1440] Re: Losky
Jištěné je to otvorem (přepadem), který máš cca ve výšce hladiny akvária. Když povolí silikon filtru, vyteče co je ve filtru, z akvária by nic vytéct nemělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 15:56 Muž Vstrom [82] - Malawi
Pokud člověk tedy využije skleněný filtr pod akváriem a třeba povolí silikon, nejspíš asi vyteče vše z horního akva ven, co? Nebo je to nějak jištěné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 14:28 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
Pred nejakým časom som na nete našiel výsledky vedeckého experimentu (resp. experimentov) ohľadom biologickej filtrácie, kde merali účinnosť rôznych filtračných náplní. Jednalo sa, samozrejme, o čistenie odpadových vôd a boli použité rôzne filtračné náplne, počnúc štrkom a končiac plastovými guľkami (boli pomenované výrobným názvom a zopár sa mi i podarilo nájsť obrázky). Biomolitan medzi nimi samozrejme nebol. Bolo to anglicky a PDF, no link už nemám.

Pamätám si to len zjednodušene a moju terminológiu berte prosím s rezervou. Každopádne, jedným z výstupov bola aj časť venovaná rýchlosti prúdenia a účinnosti filtrácie, kde medzi iným popisovali, že z kolónií baktérií sa vytvára akási biomasa, tvorená schránkami živých i uhynutých mikroorganizmov, kde sa vzlínaním vymieňajú živiny (teda vstupy a výstupy nitrifikácie) medzi okolo prúdiacou vodou a bezprostredným okolím baktérií (pretože sú imobilné), a tak čím vyšší prúd vody, tým lepšie, pretože prináša nové vstupy a odnáša výstupy. Zistili i, že čím hrubšia vrstva tejto biomasy je, tým nižšiu účinnosť vzlínania to znamená, takže treba filter pravidelne premývať. Zároveň však namerali, že od istej rýchlosti prestáva filtrácia fungovať, práve s poukázaním na strhávanie/sťahovanie baktérií.

Bola tam aj tabuľka tejto hraničnej rýchlosti. Pretože sa tie konkrétne hmoty v akvaristike bežne nepoužívajú, konkrétne hodnoty som pustil z hlavy, ale boli pomerne vysoké (žiadych pár cm/min) a dosť sa medzi médiami líšili.

Takže, určite existuje aj istá hraničná rýchlosť biomolitanu, avšak rýchlosť udávaná pre hamburgské filtre (hoc dookola opakovaná) pochádza z jediného zdroja. Pôvodný článok už nie je dostupný, no podarilo sa mi ho vytiahnuť z archívu a nemá žiadne informácie, ktoré by sa dali overiť, len niekoľko logických záverov bez exaktného merania, čo pravdivosť tvrdenia nijako nepotvrdzuje.

Edit: nie je to to PDF, ktoré spomínam vyššie, ale tiež zaujímavé info nsgd.gso.uri.edu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 13:47 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: slavko
No to je pravda že se to píše a já to také papuškuji pořád dál a vlastně nevím jak to s tím strháváním proudem je. Kdyby to někdo dokázal pořádně vysvětlit nebo dal odkaz na vysvětlení také si to rád přečtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 10:46 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
Ja sa ohľadom toho prúdenia spýtam trochu inak.

Často sa tu píše, ako prúd strháva kolónie baktérií (prípadne tieto "dobrovoľne" opúšťajú miesto so silným prúdom). Čo je potom to, čo sa mi drží na stenách hadice k ext. filtru? Ako to, že to prúd nestrháva? Alebo je to naozaj "bordel" (teda filtrácii neužitočné mikroorganizmy)?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 08:45 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Losky
Losky napsal: To chápu, ale externí kanystrové filtry mají velký průtok a taky mají bio filtraci. ....
Jenže pozor na to jak je ten externí filtr udělaný. Velký průtok mít může, ale v místě kde voda protéká filtračními materiály je filtr výrazně silnější než průtoková hadice a když je více místa tak tam ta voda proudí pomaleji. Musíš se dívat na rychlost proudění vody přes filtrační médium a ne jen na výkon čerpadla v litrech za hodinu.
Navíc v případě materiálů jako jsou keramické válečky a řada dalších, nemusí voda proudit přímočaře z jednoho konce na druhý, ale daleko složitěji a přes samotné médium pak proudí dostatečně pomalu/rychle na funkční biofiltraci.
Trochu extrémním případem jsou pak třeba fliudní filtry, přes které voda protéká opravdu rychle, ale filtrační materiály tam jsou na volno a proudění v nich je pak optimální na rozdíl od šíleného proudu, který filtrem prochází.
Možným řešením by tedy mohl velký výkon filtru, aby strhával veškeré nečistoty, na začátku dát často čištěné médium právě na mechanické nečistoty a dál volně se pohybující médium pro biologockou filtraci (třeba kostičky akvacitu).
Příklad jak na to třeba zde: www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 05:49 Muž MomoMMC [6] Re: Losky
Tych 30 l filtracnych hmot bude bohate stacit najma ak nakombinujes molitan, keramiku, vatu a pripadne matrix ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 22:44 Muž Vstrom [82] - Malawi
Takže když vezmu čistý objem vody, tak třeba 30-40L by mělo být v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 21:22 Muž MomoMMC [6] Re: Losky
Minimum je 2% objemu a optimalne okolo 4-5%. Samozrejme cim viac tym lepsie a tiez v zavyslosti od medii, ale odporuca sa viacstupnova filtracia ci uz pri vnitornom alebo externom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 19:18 Muž Jarry [1440] Re: Losky
To by mohla být dobrá kombinace. Co se objemu filtračních hmot týká, tak aspoň kolem 5% objemu akvária - bude taky záležet na použitých médiích. Kdybych dělal externí skleněný, asi bych udělal alespoň 10% objemu akvária, vliv na cenu to bude mít minimální, i kdyby měla být zaplněna pouze polovina filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 19:08 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: NHKG
Varianta minimální údržby u mě vede. Jelikož vlastním dva externí filtry, tak bych rád ten Eheim 2075 (1250L/hod) zachoval na mechanickou filtraci a případně tedy pořešil ten skleněný filtr a jestli to chápu dobře, mohou být dva. Buď pod akváriem a nebo uvnitř.
Pod akváriem by mohl být asi větší a lepší, ale zase asi hrozí vyšší pravděpodobnost úniku vody. Takže možná by bylo asi vhodnější použít vnitřní přepážkový a udělat asi nějaký rohový, aby zabral málo místa a schoval se třeba za dodělané pozadí a nebo by se nějak obložil. Je někde dáno, kolik % z akvária by měl obsahovat takovýto bio filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 17:53 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Losky
Potřebuješ 2 filtrace: mechanickou a biologickou. Můžeš koupit jeden obrovský externí filtr, který zajistí obojí. Mechanické nečistoty zajistí předfiltr, takže samotný kanystr, který zajišťuje biologickou filtraci nemusíš moc často rozebírat. Ale pořádný kanystrový filtr s velkým průtokem stojí hodně peněz a bude i dost žrát elektrickou energii.
Ale možností je spousta. Třeba já mám na mechanickou filtraci obyčejný vnitřní filtr (Fuval U4) a k tomu mám skleněný externí filtr na tu biologickou se slabým čerpadlem. Díky této kombinaci vůbec neodkaluju akvárium. Při každotýdenní údržbě jen měním 50% vody a čistím ten vnitřní filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 17:43 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Jarry
To chápu, ale externí kanystrové filtry mají velký průtok a taky mají bio filtraci. Zde třeba Gringovo akvárium, kde má Fluval FX5
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2017 17:38 Muž Jarry [1440] Re: Losky
Jak píše vaaclav, biofiltrace "přemění" pro ryby toxické látky na relativně neškodné NO3, které se potom ředí výměnami vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.06.2017 17:03 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
Výměna vody odstraňuje to co biofiltrace vyprodukuje NO3, kdybys jí tam neměl asi by jsi musel vodu měnit častěji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 16:55 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Jarry
Je otázka, jestli biofiltrace se spíš u Malawi neřeší častou velkou výměnou vody. Přeci jen je tam trocha písku, kameny a hotovo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 16:41 Muž Jarry [1440] Re: Losky
Podle mě se Afrika nijak zvlášť neliší od jiných akvárií. Mám v cca 300l Malawi externí filtr papírově určený do 400 - 600l, už beží půl roku bez čištění, voda je jak křišťál bez jakýchkoliv plovoucích částic. Nemyslím si, že to nějak zásadně filtruje mechanicky, v akvárku, kde je jenom písek a kameny obecně asi nemá moc co plavat - to usuzuji z toho, že jako poslední vrstvu jsem nechal originální vatu (jinak jsou tam odspodu keramické válečky, siporax, matrix) a ta už je tam půl roku. Před časem jsem nahlídnul a nepřišlo mi, že by byl potřeba nějaký zásah :-) Soustředil bych se spíše na biologickou filtraci, která je díky absenci rostlin hodně důležitá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 15:50 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Losky
Asi budeš muset zajít na specializované fórum. Sem ani na obecná cichlid fóra moc chovatelů afrických cichlid nechodí.
Ale možná to bude obdobné jako u amerických cichlid. Tam je průtok důležitý jen pro nechanickou filtraci a okysličení vody. Takže stačí jeden filtr s vyšším průtokem, který se často čistí a u ostatních na rychlosti průtoku nezáleží.
U silně přerybněných nádraží bez rostlin z mojí zkušenosti čím větší objem filtračních materiálů, tím méně problémů. To samé platí pro výměnu vody, pokud máš kvalitní vstupní vodu a zachováš parametry jako je pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 14:35 Muž Vstrom [82] - Malawi
Spíš bych ale potřeboval poradit od někoho, kdo se vyzná v Africe. Nejčastěji lidi mají dva Atmany a bioakvacit a nazdar, takže je otázka, jak moc bio filtraci toto akva potřebuje a zda spíš není lepší ta mechanická s častější výměnou vody. Přeci jen tam bude třeba 40-50 ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 10:27 R Muž ctibum [7090] Re: Losky
Tak do mojí "200" bez větších nároků bych bral komerční externí.
Jinak kdybych znovu dělal vnitřní komorový, tak už tak, jak ho mám, tzn. proud nahoru dolů přes komory a přepážky, ale jako Hamburk, jak má na fotce kviteik. Asi je to praktičtější (např. nehrozí pokles hladiny v poslední komoře) a asi i účinější z hlediska filtrace... Ale nijak jsem to podrobně nestudoval, je to jen můj pocit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2017 10:18 Muž MomoMMC [6] Re: lhajek
Plne suhlasim palec
Mam tiez akva riesene vnutornym komorovym filtrom a nelutujem. Prud urcite pri tychto filtroch treba riesit dodatocne a tiez sa netreba spoliehat, ze takyto filter vcucne neviem kolko bordelu - je ho minimum.
Naopak prietok sa da scasti kompenzovat aj mnozstvom naplni = ak je prietok vyssi ako odporucany (u mna je odporucany 200l/h a realne som medzi 300 a 400l/h) vykompenzujes to hrubkou naplni tak aby aj napr 10cm od zaciatku boli bakterie a nekapali od hladu po kysliku smich . Ak dodrzis prietok potom je to anaeorobne ale nie moc efektivne pripadne musis mat ceriace prepazky.

Urcite takyto filter doporucujem kvoli objemu hmot, zarucene nepretecie a nizka udrzba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2017 10:10 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Losky
Losky napsal:....... Někde jsem kdysi četl, že afrika je hodně o průtoku, ale nevím, co je na tom pravdy
Nevím přesně jak je to o průtoku u afriky ... nemám. Ale selským rozumem pokud chci ve filtru biologickou filtraci tak je tam nějaká rychlost proudění od do (přesně lze dohledat u hamburských plošných filtrů pro přímé proudění), aby bakterky měly dost obživy a kyslíku a zároveň aby je nestrhával proud.
Pokud pak potřebuji ještě proud v akváriu tak ten lze bez problémů doladit malými proudovými čerpadly - u sladkovodních se asi nejvíce mluví o Hydor koralia nano, ale je jich mnohem víc spíše pro mořskou akvaristiku, ale jsou a jejich použitím neovlivním proudění vody přes filtr.
Takže bych řešil objem filtrace a správné proudění přes ni a případný proud v akváriu potom doplnil už mimo filtraci. Samozřejmě to nejde proti sobě, ale doplňuje se to a ano může stačit i proud od filtru. Je to o vyzkoušení a dalších potřebách akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.06.2017 08:12 Muž kvietik [89] - AmerikaRe: Losky
Hlvne rozmyšľaj čo je pre teba najvýhodnejšie. Čistenie,Výmena,regeneracia filtracných materialov je v sklenených filtroch jednoduchá. U externých je to o dosť pracnejšie.A keď máš strach z pretečenia, tak jednoznačne filter ako súčasť akvaria. Ja to mám takto rybicky.net/fotogalerie.php…, kvalitné regulovatelné čerpadlo a si v klídku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2017 19:41 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: ctibum
myslíš jako klasický sudový a nebo ten skleněný? Já právě nevím, co pro afriku bude to nejlepší. Jestli spíš nebude vhodnější 2x výkonný ext. filtr (Eheim, Fluval) a nebo kombinace. Někde jsem kdysi četl, že afrika je hodně o průtoku, ale nevím, co je na tom pravdy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2017 19:37 R Muž ctibum [7090] Re: Losky
Já mám ve "200" vlepený vzadu a spokojenost. Kdybych ale měl místo a prachy, koupil bych asi externí... hmm

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [31] ...... 256 257

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5930?od=1501