Jaký filtr
pokud to chceš do budoucna bez problémů, zvol i na takto malé akvarium externí (vnější) filtr. Cenově nejvýhodněji tě vyjde asi Eheim classic 2211 koupený v Hornbachu. nebo starší Tetra EX400, AquaNova NCF-600 (číňan má větší spotřebu
, apod.
Nenech se zmást, že je to pro větší objemy. Průtok se dá snížit kohouty, nebo počkat až se zanese.
Čím větší objem filtru, tím menší problémy v budoucnu.
Fitrační média udělají hodně jen si dobře vybrat tady se nabízí Substrat pro nebo sera kroužky atd...
Zdravím, pořád se motám ve výběru filtru. Pokud vezmu v potaz, že by měl mt filtr objem zhruba 5% objemu nádrže (alespoň jsem to tu kdesi četl), pak při zamýšleném 42l akvárku čistý objem 32-35l, by měl mít filtr 1,6 l tj. 1600 cm3. Když kouknu na doporučované filtry Eheim, tak Biopower pro akvária 80-160l má objem filtrační hmoty 380 cm3 a Aquaball pro akvária 30-60l má objem dokonce jen 180 cm3. Kostka biokvacitu 10x10x16 pak vychází jako lepší volba. Nebo mi uniká nějaká myšlenka za těmi filtry? Např. filtrační medium?
Starší reakce
Mám Eheim i JBL a naprostá spokojenost , snima neuděláš chybu jednoduchá obsluha a když dodáš kvalitní náplně tak není co řešit
Jako zaručenou kvalitu bych doporučil značky Eheim, JBL, Hydor, Fluval a Sicce. Z těchto bych vybíral já. Jako levnější alternativy bych volil Atman, případně Aqua Nova. Ovšem já jako známý "Eheimista" bych se rozhodoval hlavně mezi modely této značky
.
0 24.05.2015 14:06 Funestar – Jakou znacku filtru ?
Dobry den chtel jsem se zeptat jakou znacku vnejsiho filtru vybrat mam 450L akvarium a premyslim nad vnejsim filtrem a na trhu je 1000 druhu znacek. Filtr se nekupuje na rok ale na delsi dobu a chtel bych dobrou kvalitu za rozumnou cenu
za kazdy komentar budu vdecny predem dekuji
Starší reakce
Tak děkuji za rady. Nakonec vyhrál ten Eheim 250, musím říct, že se mi vyplatilo ho koupit v hornbachu. Nevím čím to je, ale měli ho tam o 600 levnější než jsem našel nejlevnější cenu na webu a to byl včetně dvouventilů, hadic, ramp a filtračních náplní (pouze vata a biomolitan)Takže pokud někdo plánujete pořídit Eheim, zkuste se podívat do nejbližšího hornbachu jestli náhodou nebudete mít podobné štěstí jako já
Pak bych to viděl na 800, která by měla být pro takto sestavenou nádrž dostačující.
Filtry Aqua Nova jsou prostě základní filtry bez jakýchkoli vychytávek a a s tím je třeba počítat . Pokud nemáš vyšší nároky může ti vyhovovat. Je celkem bezproblémový a na provoz nenáročný. Ohledně konkrétního typu bych to viděl asi takto. Pokud počítáš s dostatkem rostlin a střídmou rybí osádkou doporučil bych model NCF-800 pokud však počítáš s více rybami nebo s většími druhy raději bych pořídil NFC-1000. V každém případě bych přiložené aktivní uhlí nahradil kvalitní biokeramikou (sera siporax, Eheim substrat pro).
Jakou plánuješ osádku a jak hodně rostlinstva?
Instaloval jsem už každou z těchto značek a z klientů si žádný nijak výrazněji nestěžoval. Rozhodně netekl žádný z nich. Je ovšem třeba počítat s méně komfortní údržbou, větší spotřebou elektřiny a nic moc hmotami v základním balení, ale co můžeš chtít za relativně pár korun. Pokud bys mohl investovat více tak bych jednoznačně doporučil filtry JBL, Hydor nebo Sicce.
jakub09 napsal:.......ale je to tak podle papírkového testu....
Tyhle testy zahoď, to můžeš zrovna věštit z kávové sedliny
Co ti teče z kohoutku hledej na webu vodáren co ti vodu dodávají a pokud nenajdeš tak stačí kolikrát napsat e-mail a oni nějaký z poslední rozborů zašlou.
Testy by to chtělo aspoň kapkové, ale i mezi nimi se dají najít horší kousky .... je to prostě orientační ....
s těmi filtry co posíláš máš nějakou konkrétnější zkušenost? Jsem zatím veskrze začátečník, ale ti výrobci mi přijdou jako no name... Přeci jen ten Eheim už je zavedená a léty prověřená značka...
Ale jak říkám, možná je jen neznám a tudíž se pletu.
nerad bych tu ostatní otravoval tématem které sem nepatří. Nicméně podle testu který jsem dělal u vody, kterou nechávám zrovna odstát na výměnu jsem naměřil NO3 100mg/l (což je podezřelé, ale je to tak podle papírkového testu) Takže tohle mi filtr zdá-se nevyřeší. Jde mi spíš o to aby byly v pohodě ryby...
Zpátky k tématu. Ze starého akvarka mam vnitřní filtr UniStar pow 100 a potřebuju přesvědčit tátu, že prostě ke tlamovcům nový filtr potřebujeme... protože to co tam je teď je podle mě takový honič vody... Ikdyž podle testů jsou hodnoty vody v pořádku až na zmiňované NO3, tak nevím nevím...
každopádně do oka mi teď padl ten co jsem postoval v reakci na Heimdallův příspěvěk
Jo, tak to už je lepší alternativa, kór když je u popisu napsáno, že je i s hmotami a dvojkohouty, což u téhle řady filtrů nebývá. Vzhledem k tomu, že chceš tlamovce kteří jsou poměrně hákliví na dusíky tak do 2000.- nemůžeš počítat s velkými zázraky, ale dá se něco sehnat jako třeba onen Eheim Classic 250 nebo třeba
www.akva-tera.cz/… www.akva-tera.cz/… www.akva-tera.cz/… těch průtoků se neboj, protože všechny tyto filtry se dají regulovat a filtračními hmotamy jsou také osazené. Jen bych hmoty časem určitě vytunil
.
jakub09 napsal: Našel jsem z různých zdrojů že u tlamovců by se měla pohybovat zhruba 20mg/l nepletu-li se. Snížím jí tedy pouze intenzivnější výměnou vody pokud tomu správně rozumím...
Limitem téhle metody je bohužel obsah dusičnanů ve vstupní vodě. Pokud ti doma z kohoutku teče voda na horní hranici normy (50mg/litr), tak se na dvacku prostě nedostaneš. V takovém případě (vzhledem k tomu, že rostliny jsou ze hry), zbývá už jen reverzní osmóza, křišťálová studánka nebo speciální filtrační hmoty ... (a nebo to nechat bejt :o) ...
haha
chybama se člověk učí. Díky za upřesnění. Představoval bych si filtr tak do 2000Kč sakum prdum s ventily, náplněmi a tak... Jinak se zeptám na menší offtopic, ale jakou hodnotu NO3 byste mi poradili jako adekvátní? Našel jsem z různých zdrojů že u tlamovců by se měla pohybovat zhruba 20mg/l nepletu-li se. Snížím jí tedy pouze intenzivnější výměnou vody pokud tomu správně rozumím...
Jinak jsem mezitím ještě hledal dál jak tady na foru, tak i na nějakých dalších a padl mi do oka tento Eheim:
www.akvarista.cz/…
je to lepší možnost než ty předchozí?
Přesně tak ... filtr tě dusičnanů nezbaví ... on je naopak vyrábí :o) ... je to jeho hlavní účel ...
Ta já bych to viděl asi takto. Lepší bude když napíšeš maximální cenový strop jaký si můžeš dovolit, protože na trhu je poměrně slušné množství filtrů na daný objem vody a já bych se díval spíše po jiných než tebou uvedených (s Haileiou z odkazu mám ty nejhorší zkušenosti, Eheim je objemově naprosto nedostatečný a totéž platí pro tu Tetru). Jako další problém bych viděl to, že žádný běžný filtr s běžnými filtračními hmotami ti z vody NO3 neodstraní. Na to je třeba buď dostatek rostlin, což u tlamovců jde jen ztěžka, nebo specializované filtrační hmoty a nejjednodušeji odkalovač, kýble a lidský sádlo (což je nejúčinnější)
.
0 15.05.2015 16:10 jakub09 – Výběr filtru
Ahoj,
obracím se na vás s prosbou o radu. Po krátké přestávce jsem se opět začal věnovat akvaristice a potřebuji pořídit nový filtr. Vnitřní filtr, který jsem měl na zaběhnutí akvária už přestal stíhat a začíná mi růst hodnota NO3 (naposledy naměřeno až 100mg/l) Akvárium má objem 150l a plánuji chov tlamovců (vím že 150l není žádná sláva) jsem rozhodnutý pro vnější filtr jen potřebuji doporučení co je pro daný objem nevhodnější poměr cena/výkon uvažuji momentálně o těchto:
1)
akvarijni-filtry.heureka.cz/…
2)
3)
Sympatický mi je ten Eheim, ale nechám si poradit. Máte s ním někdo zkušenost?
Díky za tip
Starší reakce
No neviem, mne to držadlo nepripadá zložité, ale možno to bude tým, že iný externý filter som ešte nemal
Každopádne na tom nič nie je - keď držadlo sklopím, nadvihne sa jemne hlava a keď chcem otvoriť úplne, musím stlačiť poistku.
Inak vrtuľka do Aquaball sa dá kúpiť - diel č. 7480500. Lenže cca 6-7 € je dosť, to je fakt (keď zoberieme do úvahy cenu celej hlavy)
U eheimu mi vadí předfiltr a to složité držadlo,mám rád jednoduchost,taky čtu že často teče.
Ohnula se osička na vrtulku,dobu už chci vnější.
A čože sa na Aquaball pokazilo?
Koukal jsem na video výš ve fóru a doo svého setového krytu bych tu siccu nedal :( Tak JBl
Já osobně bych z těch navrhovaných šel do JBL. To že nemá kohouty má svůj důvod. Prostě je nepotřebuje, protože veškerá regulace se provádí ventily integrovanými do hadicového modulu. Ještě bych bral v úvahu značky Eheim (Eheim ecco pro 130) nebo Sicce (Space Eko+100 nebo Whale 120).
Já mám raději řadu Whale. I když je to spíše subjektivní pocit. Je prostě hezčí
.
A Mám brát to Bio-Eko 100 nebo Whale 120,400 mi 8čky nevytrhnou
? Ještě se kouknu na tu hydru
Zatím jsem instaloval dva a oba už několik měsíců šlapou bez jakýchkoli problémů. Sicce je letitá italská značka i když na našem trhu bývala kdysi známá více méně jen topítky, ale už se to pomalu rozšiřuje. Já je poměrně často doporučuji, spolu s Hydorem, jako alternativu ke značkám jako je Eheim, Tetra nebo Fluval.
Tahle řada filtrů od Sicce je v dané cenové hladině výborná. Je třeba počítat s tím, že jde o opravdu základní řadu bez jakýchkoli extra vychytávek, ale jsou to filtry naprosto funkční a technicky zpracované na jedničku. Tady si ho můžeš prohlédnout
www.youtube.com/… Kouknu se na ten shop,ještě jsem na šel za 1800 Sicce Space Eko + ale nevím kdo s ním má zkušenosti
Kohouty je třeba mít jak na "in" tak na "out" straně, ale nemusí být zrovna origo, dají se koupit nějaké šikovné v hobby marketu. I když dvojkohouty dokážou neuvěřitelně zjednodušit údržbu a následné znovu uvedení do provozu.
Stačil by kouhou na spodek a vršek bych ručně upustil? Hmoty mam vybraný,difusor si zbastlím sám.
Do 1600.- je na trhu DE značka jen ten Eheim 2211 a to ještě bez dvojkohoutů a filtračních hmot. Možností je daleko více a to i renomovaných značek jako je JBL, Sicce nebo Hydor, ale je třeba počítat s cenou okolo 2000.-.
0 10.05.2015 17:40 DaveAkva – Filtr(jak jinak)
Mám 54L akvárko,dost zarybněné (momentálně) a do budoucna plánuji také větší počet ryb (max 12),štve mě vnitřní filtr a chci si pořídit externí,nejlépe DE značka cena do 1600 Kč,přemýšlím o Eheimu Classic 2211 s biomolitanem a keramikou ale je určitě mnoho výrobců,proto prosím o radu od skušenějších akvaristů
Musíš buď slevit na požadavcích nebo přitlačit na ceně. Nevím o vnějším filtru na našem trhu který by splňoval všechny tebou nastavené mantinely.
Jedině jestli nebude něco na Aukru.
Moc požadavků a nízká cena. Do těch 160 litrů potřebuješ minimálně JBL e901 ... ale jestli jsem slyšel dobře, tak jako ve všech externích filtrech je tam jen tak polovina náplní.
Ahoj, rad bych vymenil svůj stary filtr aquaball eheim za EXTERNI filtr jednak z duvodu hlucnosti a rezonovqni akvária, zvětšení volného prostoru v akva pro ryby a v neposlednim případě estetičnosti a zvětšení objemu filtracnich médií.
Požadavky jsou aby k nemu byly všechny filtrační media ale aby nebyla jedna část z aktivního ukli a ja za nej musel dokupovat jinou filtrační media...to by se dost prodrazilo aby nebyl hlučný byl spolehlivý a hlavne aby k nemu byly všechny hadice pripojky proste vse a aby nebyl hlučný
Cena aby byla s poštovným do 2 tisic...a aby k nemu byla rozstrikovqci rampa v průhledné nebo černé barvě hlavne ne zelene!!
Koukal jsem na tetratecy ale tam je aktivní uhlí a tak bych musel dokupovat jeste jinou filtrační napln:( poradte prosim diky
Čím kvalitnější filtrační médium, tím lepší výkon, tedy biologického charakteru. Substrat pro se zde jako dobrá volba nabízí na první dobrou.
už je objednán není novej ... je to starší hodnoty uváděj že je pro 60 - 120 l ještě chci omotat nasávání molitanem .... uvidíme až přijde
EHEIM ecco pro 130 má maximum 500 litrů za hodinu ... jak jsem psal, já mam EHEIM classic 150, kterej má max 300 litrů za hodinu, mam rozstřikovací rampu, akvárium 25 litrů a je to víc než dost ... ten EHEIM ecco pro 130 budeš muset (aspoň podle mě) hodně stáhnout, nechceš přeci jen něco se slabším výkonem?
PS: Moje první "nachytání" externíma filtrama: EHEIM ecco pro 130 sice píšou prodejci objem filtru 3 litry, ale filtračních hmot tam dáš jen 1.5 litru ... dělaj to tak snad všichni, ale jen aby sis nedělal případně velký naděje
... samozřejmě na 30 litrový akvárium je to až až
jo jasný to jsem si už vyčetl ... nechám je jet spolu ... udělám jak píšete
Tak je to o poznání, ke kterému ji dospěl.
Teď neudělj tu chybu, že ty honiče hned jak nainstaluješ ten exterák vyhodíš. Nech je tam ještě měsíc tě votravovat a odstraň je až potom. Při tom čištění ten bordel z nich nalej do toho novýho filtru, čímž si ho lehce naočkuješ a při té operaci čištění honičů neodkaluj dno.
asi to je přesný .... njn vo člověk nadělá ... snad bude lépe
Říkáš, že filtry po třech dnech nestíhají točit vodu? Nevím, co přesně máš za značku, ale tenhle fakt je zcela jednoznačně řadí sem :
honič vody - patří do výše zmíněné kategorie elektrické čerpadlo + biomolitan. Jde o slangové označení pro příliš výkonný filtr (většinou bez možnosti regulace) s minimálním množstvím filtrační hmoty. Bohužel, jde o běžnou součást tzv. výhodných akvarijních setů. Kvalita filtrace je mizerná, ucpanou filtrační hmotu je nutné často čistit. (Potíž je ale v tom, že jakmile to uděláte, z akvária máte rázem vířivku :o) ...
zdroj:
www.horacovoakvarium.cz/… Přidat reakci
1 ...... [56] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x