Jaký filtr
Ahoj,
prosím Vás o radu - plánuji vyměnit stávající filtr který mě už přestává bavit ( Aquael Turbo 350 ) - celkem často se ucpává a musím jej skoro co dva dny čistit... a co jsem tak vyčetl tak jeden z nejlepších je asi Eheim Aquaball - trošku mi vadí jak je "široký" - je nějaká jiná volba - mám 112litrů - vnější filtr nechci..děkuji za rady ...
Jak píše Yirka. Je to nejekonomičtější a velmi účinné řešení. Jinak si myslím, že ty závěsné filtry, pokud jsou kvalitní, jsou též pro nádrže ve stojanech dobrá volba. Jsou samozřejmě i jiné možnosti to ale záleží na výši investice.
Do každého čerpadlo s kostkou molitanu a bude to zaručeně fungovat. Třeba Atman 200 by bylo vhodným řešením.
0 21.11.2010 16:22 Beruška1975 – Re: Haimdol
Tak co doporučujete?
Osobně centrální filtraci v takovémto případě nedoporučuji. U nádrží nad sebou by to bylo technologicky poměrně pracné a ne zrovna bezpečné. Stačí drobný problém v okruhu a nádrže můžou přetéci nehledě k možnému přenosu nemocí mezi nádržemi. Jde to sice provést, ale u takto malých nádrží je to zbytečně náročné.
0 21.11.2010 10:31 Beruška1975 – Vnější fitr pro 2samosatná akva
Poraďte prosím, jaký mám zvolit filtrační systém pro 2samostatná 100l akva. Jsou umístěné v kovovém stojano nad sebou. fitrl by byl umístěn pod akva. V současnosti má každý samostatný závěsný, vnější filtr. Ale raději bych přešla na nový společný filtrační systém pro obě akva. Předem děkuji za jakoukoliv radu a zkušenost.
1 20.11.2010 14:41 Sid [6685] - Rostliny ...Teď bych ale potřebovala aspoň čistou vodu...
Máte doma vodovod? Z něj by měla téct čistá voda.
Lepší než kdejaký superextrafiltr bude denní odkalení a výměna 10 l vody, než si pro ty tři závojnatky pořídíte adekvátní nádrž.
(Holt, některé dárky jsou přímo "danajské"...
)
Tak děkuju..tohle mi docela pomohlo
Volil bych filtr s vyšším hodinovým výkonem. je třeba si ovědomit, že ona hodnota je udávána jako maximální a časem, jak bude filtr fungovat se bude jistě snižovat, tím jak je filtr zatěžován svojí činností. Jako optimální považuji trojnásobný výkon oproti objemu akvária. Většina filtrů je vybavena regulací a výkon se dá dle potřeby snižovat. Vyšší objem je lepší hlavně z hlediska účinnosti filtrace samotné.
Vzhledem k té rybí osádce bych rozhodně šel do toho Eheimu. Až bude větší akvo, tak se bude taky hodit.
Zdravím vás tu!
Mám takovou jednu technickou.. už mnohokrát sem tady (a i na jiných stránkách) četl, že optimální filtr je takový, který dokáže svým výkonem přečerpat objem akvária za jednu hodinu. To znamená, že muj Atman At-f301, který má na štítku napsáno Q.Max l/h 200 dokáže spolehlivě a dostatečně udržovat 200l akvátium??
0 20.11.2010 14:05 Eva – Re: švíco
Tak to moc děkuju. Takže při snížení na minimum, to může být i v tomhle akváriu?A jak by to bylo pro teď (30l) s hlučností?A ještě můžu se zeptat na tenhle "Aqua Clear vnější 20"? Cenově vychází na stejno, jen mi víc uklidňuje, že je to pro objem akvárií 18-76l.
0 20.11.2010 13:14 švíco – Re: Eva
Když už by se mělo jednat o dočasnou nádržku, tak bych volil nějaký závěsný filtr Eheim. Např. toto:
www.akvaristik.eu/…
Snížil bych průtok na minimum. Menší bych nedával, jde o objem filtrační hmoty. Vzhledem ke třem "prasátkům" v kapce vody je pro Vás nejdůležitější objem filtru.
Závěsný vnější filtr má tu výhodu, že nebudete zmenšovat už tak malý životní prostor těm rybkám...
0 20.11.2010 12:45 Eva – Re: švíco
Vim, že je to málo, ale byl to dárek, takže ... časem se snad pořídí větší - než vyrostou.Teď bych ale potřebovala aspoň čistou vodu. Takže prosím radu na ten filtr.
0 20.11.2010 12:29 švíco – Re: Eva
Tři závojnatky ve 30l? Si děláš srandu ne?
-1 20.11.2010 12:06 Eva – Filtr do 30l akvária
Ahoj, potřebovala bych poradit, jaký mám pořídit filtr do akvária (objem 30l) pro 3 závojnatky. Ten nynější mi po cca 2 měsících přestal jít (nejspíš špatný typ a jeden z těch levných). Chci se zeptat na dobrý typ filtru s tichým chodem a dobrým výkonem - s ohledem na produkci závojnatek. A další dotaz, zdali je lepší závěsný filtr než vnitřní, popřípadě jaký je rozdíl mezi vnitřním filtrem a filtrem závěsným. Děkuji všem
0 17.11.2010 22:05 86lucky – Filtr pro akvárium 120 l
Ahoj,
rozhodla jsem se pro nákup nového filtru, ale moc se v tom nevyznám. do teď mám nějaký obyč ze setu ve kterém jsem si akvárium před pár lety koupila. Můžete mi poradit jaký filtr je nejvhodnější? Asi by se mi líbil nějaký vnější. Ale zas záleží na poměru cena/výkon...Dík moc všem.
Starší reakce
...Na druhou stranu půl roku se dívat na zahnědlé hadice také není příjemné...
Koukat se máte na akvárium, ne na hadice.
-1 10.11.2010 13:40 Marty4ever urcite eheim ecco
0 10.11.2010 13:30 Marty4ever – martin
eheim je nej ja mam eheim ecco pro 200,sice mi to trošku foukalo do cabomby ale trošku jsem potočil s kohoutkama a navolil jsem si to,žádný problém jsem spokojen.
Mám TT EX700, co si vzpomínám, tak i v návodu je, že válečky a ježky není třeba měnit, stačí jen propláchnout a jede se vesele dál. Osbně čistím část filtru cca 1x za čtvrt roku, ale změny průtoku neeviduji. Dělám to hlavně pro kontrolu(výměnu) posledního media, ta jemná bílá vata (uhlí jsem vyhodil) a ostatní media dle mne není třeba měnit, stačí propláchnout ve vodě z akva při údržbě.
Co se týče zanešení hadic. Dle mých zkušeností se jedná o hnědou řasu a pokud se tvoří v hadici hnědá řasa, nejspíš se tvoří i v akvariu (hnědá nebo zelená, to už je jedno), po vyřešení problému s řasou v akva, ustoupila i řasa z hadic. Zcela se jich zbavit asi nelze, to už by pak byla sterilní celá nádrž.
Jednou za čas hadice propláchnu horkou vodou a stačí.
Zásahů do filtru se snažím dělat co nejméně, nebaví mě pak to jeho odvzdušnění.I malé bublinky vzduchu dělají celkem bordel ve vrtulce a musí se mu trochu pomoct. Při sestavování do něj naliji čistou vodu z akva a molitan v koších co nejvíc promačkám aby bylo co nejméně vzduchu.
Po pár dnech je filtr opět naprosto tichý.
Čistit až se průtok filtrem rapidně zmenší. Hadice lze čistit kdykoli ovšem filtr bych nečistil častěji jak jednou za měsíc a nikdy ne všechny hmoty najednou, protože máte podle popisu přerybněno. Keramické válečky se nemusí měnit vůbec stačí je jen zlehka propláchnout. Ty hnědé "nečistoty" jsou kolonie bakterií. Ideální stav je, když se čistí jen mechanická média a do biologické části filtrace se sahá maximálně jednou za rok.
Ahoj,mohu se zeptat jak často tetra tec 1200 čistit? Mám akvárko 300l přemnožují se mi v něm živorodky.Týdně odsávám 100l voda tvrdá.Filtr jde na plno a po třech měsících mám hadice a filtrační válečky hnědé.Musí se potom válečky měnit?Bílé už nebudou i když je propláchnu. Jak často čistit abych si zbytečně neničil bakterie.Akva je středně zarostlé rostlinami.CO2 a PPMD ano. Na druhou stranu půl roku se dívat na zahnědlé hadice také není příjemné.Díky za odpověď.
Tak snad ano
Tak děkuju za pomoc
Teď ji mám v 84l. Když se nebude moc škrtit, může být pro těch 150l OK
A ve který nádrži jí konkrétně máš tu 240?
No já vycházel z udávaného minimálního výkonu 280l/h což mi přijde dost, pokud jede jak říkáte tak to je ideální
Dnes jsem tu 240ku čistil, mohl jsem to změřit
Ale odhaduji tak 1,5-2l za min. Stažená tak na 1/4 průtoku, žádný "vír" v nádrži.
No to jste docela odvážný, já volil jako základ Biopower 160, kvůli nejslabší hlavě
Mám to na minimální výkon a když se to krapet přicpe...tak udělá 2-2.5 objemu za hodinu a to mi přijde akorát.
Nic takového jsem ani nenaznačil.
Jen mám raději filtry trochu předimenzované, než naopak
Do 150l bych již volil nějaký vnější filtr, výborně mi slouží třeba Eheim EccoPro200 i 300.
Tím chcete říct, žekdyž si koupím do 150l akvária tu 200-stovku, tak že filtrace nebude fungovat na 100% ??
Mám jak Biopower200 tak o jeden modul rozšířený Biopower240 a fungují opravdu perfektně - jak biologicky, tak i mechanicky. Ta modularita a rozšířitelnost je taky plus.
Spousta peněz, ale nic lepšího asi neseženeš.
To Deathbull: Biopower200 jede v 54l a rozšířený 240 v 84l
Funkčnost mohu povrdit, ještě než jsem si všiml Biopoweru od Eheimu, tak jsem na tento princip předělal Serafil od Sery. Ale je zase pravda že jsem oba filtry rozšířil o další komory a jedou v 54L akváriích, (hodně zarostlých a krapet přerybněných
), varianty s nejslabší hlavou. Osobně si myslím že při používání s originálním množstvím komor bych se držel spíše dolní hranice doporučení velikosti akvária, možná i méně.
Výhoda tohoto filtru je v tom, že je komplexní. Takže o mechanickou filtraci mít strach nemusíš. Po pořádném zaběhnutí filtruje perfektně.
A co se týče mechanicého očištění vody?
Co se osidlovacího povrchu pro bakterie tak určitě.
No jo. Precisní provedení, kvalitní materiály a vynikající filtrační hmoty holt něco stojí.
Děkuji všem za rady!
A pokud to dobře chápu, tak tenhle filtr mi nahradí např. 2x tak velkou biomolitanovou kostku?
Souhlasím i nesouhlasím. Akvacitová kostka po zaběhnutí dokáže poměrně dobře čistit vodu i mechanicky. Co se klasických vnitřních filtrů týká tak s tvým názorem souhlasím. Jsou však i vyjímky jako zde probíraný Eheim Biopower. Je to díky své konstrukci a použitým hmotám velmi dobrý biofiltr. Při správném použití je stejně funkční jako mnohem větší bioakvacitová kostka.
Biomolitanová kostka s čerpadlem sice není schopna mechanicky pročistit vodu jako třeba níže jmenované filtry,protože holt nasává vodu celým povrchem kostky a proudění je tím pádem minimální,ale co se biologické filtrace týče,je mnohem lepší a výkonnější než klasický vnitřní filtr.A to je určitě mnohem důležitější.Nehledě na cenu.
Jen bych asi zvolil do 150l tu Biopower240. Cenový rozdíl není velký a získáš o třetinu víc náplně.
Pleteš se, ale vyvracet Ti to nebudu. Každý má pro své tvrzení svoje argumenty.
Určitě je to zatím to nejlepší z vnitřních filtrů. I přesto, pokud je to jen trochu možné, doporučuji filtr vnější. Pokud to není možné, pak je to určitě to nejlepší, co je v současné době k mání.
Já bych šel do tý biomolitanový kostky s čerpadlem. Řekl bych, že vykoná stejnou službu jako ten Eheim. Pokud se pletu, nechť mě někdo znalejší vyvede z omylu.
Zdravím vás všechny
Mám v plánu 150l akvárium a přemýšlím o tomhle filtru: EHEIM vnitřní filtr Biopower 200. Má něco do sebe? Myslím že jo..protože se skládá z podobných nebo uplně stejných filtračních materiálů jako vnější filtry. Nebo by snad byla lepší biomolitanová kostka s čerpadlem? Sdělte mi, prosím názory na tuhle mašinku
Dnes sem byl u paní která koupila nový filtr..kombinovaný..prej vychválený prodavačem...tip něco jkako akva special Uvnitř je kousíček houby a pytlíček s uhlím........vyřešil jsem to tak že jsem vyndal uhlí...filtr to neutáh
Cena tam byla necelých 500
psali tam 50-200 litrů
Přidat reakci
1 ...... [175] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x