Jaký filtr
Když už dávám vodu z vodovodu
, nechávám ji stejně odstát, takže to neřeším.
...jednu věc téměř zakazuje a druhou (která je téměř stejná) doporučuje...
Jak jsem napsal - ono to ale není totéž.
A potom - to strašení chlorem se musí brát s rezervou.
0 03.10.2010 17:05 JuraS – Re: Sid
Takhle to neřeším. Jen mě zajímalo komu sepne v hlavě, že jednu věc téměř zakazuje a druhou (která je téměř stejná) doporučuje. A domnívám se, že v Praze se už chlorování nepoužívá neboť chlor z vody necítím..aspoň já. a to jsem na něj téměř alergický...
Stačí, abyste vymáchal
filtrační hmotu z běžícího akva v novém tak půl hodiny po napuštění vody a je po paradoxu...
BTW: Pořiďte si test na volný chlor a změřte si, kolik ho obsahuje vaše surová voda. A máte hned jasno.
V Olomouci jsem to udělal s vodovodní vodou ze zvědavosti sice jen párkrát, ale dosud jsem žádný volný chlor nezaznamenal.
(Při výměně části vody dolévám čerstvou přímo z vodovodu.)
0 03.10.2010 11:03 JuraS – Paradox
Se zabíháním filtru mě napadla jedna paradoxní myšlenka.. Jaký je rozdíl mezi tím když při čištění filtru zaběhnutého akva filtrační hmotu vyždímám do umyvadla a vymáchám pod tekoucí vodou z kohoutku v paneláku a jaký je rozdíl když připravím nové akva které napustím vodou z kohoutku v paneláku a v tomto akva vymáchám filtrační hmotu z běžícího akva abych naočkoval filtraci. Tyto paradoxy jsou tady na fóru běžné. První situace je zatracována a ta druhá pro start akva doporučována.
Jen vypláchnout. Vazelína bývá na a kolem těsnění a určitě bych ji tam nechal. Na vodu to mít vliv nebude.
nevím o jaký filtr jde, ale vždy jsem ho rovnou zapnul bez nějakého čištění.
Je potrebne po rozbaleni noveho filtra vnutro nejako vycistit, dezinfikovat? Alebo staci len oplachnut? Zda sa mi ze ten plast nejako pachne a aj niektore casti su od mastne od vazeliny. Co s tym?
Ok, moc díky za všechny rady.
Dá se regulovat, takže vlát to nemusí. Taky ho můžeš nasměrovat šikmo přes akvárko. Pokud bude hlava celá ponořená, neměl bys skoro nic slyšet.
Jo mám 60x30x30. Chtěl jsem se ještě zeptat ještě na něco. Když si ten filtr zavěsím na boční stěnu tak bude ten proud tak silný že mi budou tzv. vlát listy rostlin na druhé straně akvárka tak jak mi to dělá můj dosavadní filtr ? ( doufám že chápeš co myslím ) Ještě jsem se chtěl zeptat jestli nevíš jak je te filtr hlučný...
Aha, vypadá dobře i cena je super, jen jsem si četl že to je pro akvárka o velikost nějakých 200 l tak jestli to do mojeho AQ nebude moc. A chtěl jsem se zeptat jestli s nim máš nějaké zkušenosti...
0 02.10.2010 17:59 MGK [2] - Cichlidy Myslíte že tento filtr bych mohl mít ve svém AQ 54 l ?
www.zoo-evr.cz/…
Jinak chtěl jsem se zeptat jestli někdo máte zkušenosti s tímto filtem...
No nevím jak se pohybují ty ceny těch filtrů ale dobrá cena je pro mě do 500 kč...
Otázka je co to je pro tebe za dobrou cenu. Nejlevněji pořídíš kostku bioakvacitu a regulovatelné čerpadlo což je velmi účinný filtr. Nebo si připlatit a koupit velmi kvalitní regulovatelné filtry Eheim Aquaball či Biopower a nebo Fluval U2. Tyto filtry mají princip filtrace totožný s vnějšími jen v malém.
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli někdo nevíte o nějakém kvalitním filtru za dobrou cenu do mého 54l AQ. Momentálně mám filtr který byl součástí setu a nejsem s ním moc spokojen. Za každý příspěvek (či radu) moc děkuji...
Starší reakce
mám taky JBL e900 a nemůžu si ho vynachválit a tu keramiku jsem čistil za rok jen 2x
Omlouvám se za pozdní reakci, ale nějak nebyl čas. :(
Poznám to vždy výrazným snížením průtoku, při následném čištění je pak filtr pný sr...ek., které jsou nejen ve spodní části, ale výrazně ucpávají i keramické válečky Eheim v dolním koši.
20 kč za dm3 neni zase tolik třeba proti syporaxu.
Dlužno podotknout, že biomolitan není nejlevnější médium, protože na rozdíl od SubstratPro od EHEIMu se musí občas koupit nový, kdežto SubstratPro, případně srovnatelné médium zůstane napořád.
Tady nejde o důvěru
Ale o osídlitelnou plochu pro bakterie. A samozřejmě i o mechanické filtrační vlastnosti. Standartní keramika je víceméně hlavně mechanické médium, biomolitan je tak uprostřed a pro biologickou filtraci jsou média typu Sera Siporax a Eheim EHFI SUBSTRAT pro, kde Siporax svým tvarem může nahradit i mechanické média typu std ker kroužků nebo Eheim EHFI MECH.
Krásně je skladba filtračních materiálů vidět třeba tady:
www.eheim.de/…
Modrý je předfiltr, pak jde voda dolu přes mechanicke medium (černé-EHFI MECH, já sem dávám Siporax), pak přes EHFI bioMech (jak mechanické tak biologické vlastnosti), EHFI SUBSTRAT pro (biologické) a jako poslední přes filtrační vatu.
Jak vidíš, biomolitan je použit jen jako předfiltr a vata je jako poslední k jemné mechanické postfiltraci.
ok, tak díky za ujasnění, já mám důvěru v ten molitan, úspěšně ho používám, i když ve větším objemu v poměru k nádrži.
Ano a zároveň pro zachycení nejhrubších nečistot
Používám to takhle už dost dlouho a funguje to tak jak má
no nevim keramiku nepoužívám, ale nerozhlašují náhodou výrobci, že to je pro biologickou filtraci a usazení bakterií?
Nezanesou, keramika zachytí hrubé nečistoty, jemný bordel projde dál a postupně se zachytává v biomolitanech podle hrubosti a vata potom zachytí nejjemnější nečistoty
Ne nakonec
Jako první, hned za předfiltr.
Jj vata musí být jako poslední to je jasné
0 28.09.2010 21:13 Maza [89] - Raci, krabi, krevetky Stejně si trvám na svým
Ta vata místo keramiky by ti ten filtr ucpala "okamžitě". Pěkně až za ten nejjemnější molitan. A ty keramické válečky od JBL můžeš časem vyměnit za Siporax, a máš hned dvojnásobnou biologickou filtrační kapacitu.
Bakterie bydlí i v biomolitanu
u keramiky je hlavní výhoda v porezním povrchu která je velmi výhodná pro bakteriální osídlení ve větším množství než u biomolitanu, ale pokud bude filtr naplněn jen biomolitanem tak funkci splní stejnou
keramika se v tom JBL ale hned zanese, je tam jen na rozptýlení proudu, poněvadž je hned za před filtrem a nad ní jsou molitany od hrubého až po nejjemnější.
Koukni na to video
www.akvarista.cz/… je to tam
e-e, radši ne. Já raději osvědčenou značku. Na ten JBL je dost dobrých zkušeností a našel jsem jen jednoho člověka, kterému vlastní vinou tekl, měl naprasklý ten rychlouzávěr-stoupl na měj. a je dost drahej
0 28.09.2010 20:36 hf [54] Co tohle?
akvarijni-filtry.heureka.cz/…
Já ho mám ve 200l, je kompletní včetně černých téměř neprůhledných hadic, filtračních médií a variabilní rozstřikovací rampičky ev. s lopatičkou.
do neho vopchas cokolvek taktiez aj do ostatnych ,samozrejme ja ta do neho nenutim ,je to vsetko na tebe .
no taky jsem uvažoval, ale tam se mi zas moc nezamlouvají ty starší tekoucí hlavy atd. Uvidím, dle financí. Taky media jsou taková čudná, já věřím v osvědčený molitan.
aco tak ist do tetratec ex 700? mam ho ja skoro rok par kamosov ho maju tiez a sme vsetci spokojny.tie prve serie boli vraj dost problemove ale tieto posledne su super.
myslíš diole místo těch keramických válečků? Mám doma hafo vaty, od sery, používám ju na filtraci dešťovky, takže no problém.
Filtr JBL E900 mám a musím říct, že jsem zatím opravdu spokojen, je tichý a kvalitně udělaný. Jediné co je dobré k němu dokoupit je filtrační vata do posledního koše.
Ježiš, promiň. Ja si to spletl s 2071, už nevím od čeho všeho to vtom šuplíku mám
Ale když koupíš tohle:
www.akvaristik.eu/… a nvrtáš dírky, tak budeš mít to samé, co originál
Jsou
Mám doma tři kousky (2x2034, 1x2036). Pravda, jsou to jen ty zelené, ale můžou stačit. Já tam dokupuju ty nasávací a rostřikovací sety, ale jen protože se s tím líp manipuluje líp to vypadá, ale ty originál jsou funkční.
u těch ecco rampy nejsou pokud vím,aspoň u řady pro
Jak je to s rampou nevím. Jen k ceně budeš muset připočíst právě 2x kohout (jednoduchý cca á170, dvojitý á340) a filtrační média. Vata (50,-), biomolitan (cca 100-150,-) a siporax i substratpro 1l cca 400,-. Takže i v té levnější variantě +890,- tj 1497 + 890 = 2387,-
Pak vezmi radši EHEIM 2034 Ecco pro 200 - u stejného dodavatele za 2347,- a máš tam jak rampu, tak kohouty a filtrační média.
Přidat reakci
1 ...... [181] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x