Jaký filtr
zivorodky v planu nemam otiky urcite. Ancika tez nechci videl byhc to na nejakou skupinu neonek modrejch nebo tetry zhavy. k tomu otiky a pancernicky nejaky mensi a treba jeste neco k tomu ale to uvidim
Kapacita filtru se volí i s ohledem na rybí osádku v nádrži. Jestli ještě nemáš představu, co tam bude plavat, pak raději dej větší verzi 10x10x25 cm. Jestli tam budou čistotné ryby v rozumném počtu (tetry, razbory, pancéřníčci, otíci...), bude stačit i ten menší molitan. Ale jestli tam těch ryb bude hodně nebo jestli tam třeba budou ve větším počtu živorodky, už to zcela stačit nemusí.
super je ale potvora žblnká a kedže to mám v izbe tak spať pri tom je naprd
TO jeste nevim na to je spousta casu
Zdravim staci do 98litroveho akva biomolitan na atmanovi 200vce o rozmerech 10x10x16?
0 17.01.2015 15:52 lapi proč ten filtr je super(biologicky) jeden mechanicky a maš to
no ja chcem práveže zrušiť to čo tam mám teraz a kúpiť externý
0 17.01.2015 15:48 lapi mam ti stačí ten tvuj, ale na mechanicky ti stačí jeden
0 17.01.2015 15:40 lapi ke kteremu akvarku je chceš?
Tak to já mám zase s filtry JBL ty nejlepší zkušenosti a můžu je s klidným srdcem doporučit. Určitě bych popřemýšlel nad verzí 1501.
Já osobně s tímto filtrem nemám dobré zkušenosti... Neustále mi vytékal (těsnící guma se čas od času musela pořád nějakým způsobem popravovat)... poté se pokazila i tyčka, co držela vrtulku v ose...
Já osobně fakt za sebe nedoporučuji tento filtr... Raději od značky Sera, Tetra...
A určitě bych volil jeden filtr (nejlépe vnější)...
0 17.01.2015 15:01 Bin [144] - Amerika ahojte chem si kúpiť do toho môjho akva filter, otázka je či dva menšie alebo jeden veľký. Ja som skôr za dva menšie, či už pre manipulácia, alebo aj pre to že keď ten jeden umre tak pôjde aspoň ten druhý. To je ale len teória.
a rozmýľam nad týmto:
www.aqua-obchod.sk/…
a ak väčší tak potom ten 1501
na 350L jsem používal Fluval 305 a TetraTec EX1200. nyní Fluval FX5.
Takže pokud máš 250L tak dávej čerpadlo tak na 600...
ale raději jdi do externího. třeba TT EX 1200
Ted si nejsem jisty,ale tusim ze mam prave ten altman 202
Da sa to
Ale bez vyspadovaneho dna alebo bez prudoveho cerpadla velmi tazko...
Druha vec je, ze sa to osadke akvaria nemusi pacit
souhlas, ještě jsem neviděl filtr co saje kal ze dna (možná v okolí nasávacího koše ano), to by musel být pořádnej vysavač ...
...na dně se drží kal...
Taky přidám radu. Na ten "kal" je účinný odkalovač s hadicí.
Mám Atman HF-0400 a tam je
. Měl jsem v ruce i plno čínských a je to standard ...
Dufam ze vam ho neodporucil predajca v akvaristike.
Google totiz odporucuje filter kanistrovy. A vykon cerpadla na prazdno dimenzovat na 5-10 nasobok objemu nadrze (podla toho jak casto ho chces cistit).
Ak chces rozhybat kal na dne, tak by si potreboval AT203 a tu molitanovu kocku urcite najvacsiu. Alebo 2xAT202 oproti sebe (kludne na oboch najvacsie kocky akvacitu).
Ono to cerpadlo ma sice udavany vyssi prietok (a kazdy sa toho boji), ale ten rapidne klesne az sa ti ten akvacit zanesie. Vzdy sa da ten prietok priskrtit.
Bez kanistroveho filtru ale krystalovo cista voda nehrozi, tie mikrocastice maju cez tu hmotu pomerne lahku cestu. Ma velku plochu, malu "hlbku".
Naopak pri kanistri ta voda prechadza +-30cm dlhym valcom a pomerne pomaly, takze kal ostava v dolnej casti kanistra.
Když už chceš používat tento typ filtru tak alespoň co největší (10x14x30cm). Sací trubice musí být v hmotě plně zasunutá. Pokud je moc dlouhá tak ji zkrať.
Mě bylo právě doporučeno pro tlamovce tento filtr, ale prý s větší molitanovou hlavou. Nad tou hlavou molitanovou pořád čouhá trochu tý trubice cca 5cm což mi přijde, že by mělo být nadoraz, ale nejde to.
Hodně záleží na výkonu čerpadla. Čím výkonnější tím větší pohyb vody a tím i větší sání filtru. Na Malawi bych vážně uvažoval o výrazně větším filtračním objemu, ideálně vnější filtr buď lepený nebo kanystr. Takto budeš mít hoňku udržet vodu bez dusíků.
0 16.01.2015 09:49 Jirka93
Na té fotce je Atman HF-0300 a žádná gumička tam není.
většina závěsných filtrů má dotykovou plochu opatřenou takovou gumičkou aby nedrčely. Zkušenost mám jen s Atmany a ty nedrnčí.
Tak nějak jak je na fotce.
Drncelo to o sklo na spodním opření filtru o AQ.
Nedrnčí len vrchný kryt? Mne to robilo na každom zavesnom filtri. Medzi sklo a filter som vždy dával molitán a vrchný kryt som dal preč.
Najhlučnejšie zavesné filtre sú EHeimy a najlepšiu skúsenosť mám s filtr. aquanova
Kostka + AT je vždy lepší než jakýkoliv závěsný filtr do tohoto objemu. Neměnte.
Shodou okolností jsem dnes koupil
www.akva-tera.cz/… a drnčí. Podložil jsem ho kouskem molitanu nedrnčí, ale slyšet jde, ale je to zatím jen krátkodobá zkušenost.
Zdravím Vás, jak je to se závěsnými filtry? Nedrnčí o sklo? Chci vyměnit filtraci, ale AT 201+kostka 10x10x16 mi přijde že zabíra moc místa v 54l akva.
www.tommiland.cz/…
Máte s tím někdo osobní zkušenost?
Ja spím cca pol metra od dvoch TetraTech-ov a úplná pohoda. Mám ich viac, môžem doporučiť. Naozaj sa ich netreba obávať
Tak jestli je s novýma náplňema trochu hučet bude ale za nějaký čas se uklidní až se náplňe zanesou. A nemysli si jbl taky hučí
Jinak já mám eheim 2215 a spím u něj cca 50cm od hlavy a nesliším nic akorát co2 v reaktoru. Jinak ticho
Ahoj, tak Vas zase idem trochu otravovat
Kupil som pouzity eheim ecco pro 300, mam ho zapojeny 1 den, dokonale odvzusneny (skladal som ho pod vodou vo vani) ale ten hluk mi vadi, nemohol som pri nom zaspat, a rano ma bolela hlava.
Poradte mi prosim ktory filter do 200L akva nebudem pocut. JBL je na tom vraj excelentne.
nejlepší je na tento objem opravdu bublifuk ...
Dík za komentář, už jsem tu na foru všimnul, že jsi měl podobné problémy a díky tomu jsi na malé Atmany expert
Prostě tam něco upíchnu vnitřního a uvidíme, jak to pošlape.
díky za tip taky jsem na něj myslel ale jak jsem psal je toho tolik že nevím a dost si taky na něj stěžují vím co člověk jin názor
Tak nějak jsem zkušenostmi přišel k závěru, že v tak malém objemu, o jakém píšeš, optimální řešení neexistuje (budu rád, jestli mě někdo poučí o mém mylném závěru).
Pokud chceš opravdu dostatečné množství filtračního materiálu, tak Ti zabere hodně místa v nádrži. Třeba z těch filtrů Hailea by se možná dali odstranit ty kryty biomolitanu a zvětšit tak povrch, kterým se nasává voda. Možná taky nasadit větší kus biomolitanu. Ale zase Ti to bude v tak malém objemu překážet.
U závěsných filtrů sice můžeš dosáhnout uspokojivé množství filtračních hmot, ale zase proudění v nádrži nebude nijak valné, protože výstup je blízko u nasávání. Možná kdybys místo jednoho filtru dal dva menší na různé konce nádrže a oba "nacpal" filtračními hmotami. Pak je taky problém v tom, že v krycím skle musíš mít otvor pro vodopád a už to krycí sklo tak perfektně nekryje, co zrovna u krevetkária může být za jistých okolností trochu problém. Taky jestli bude výpadek napájení, není zcela zaručené, že po znovupřipojení začnou bez vnějšího zásahu hned pracovat (někdy je potřeba "nakopnout" je nalitím vody do komory).
U většiny filtrů (třeba i u toho Atmana HF-0300 - z vlastní zkušeností) se i vyšší průtok dá snadno zkrotit a nějak to fungovat bude. Ale u každého řešení v tak malém objemu budou nějaké přidružené problémy, s tím se člověk musí smířit.
A průtok nemám řešit? U tak malého akvaria?
Ta Hailea vypadá zajímavě, dvoustovka by stačila? Díval jsem se i na HL-BT 200, tam by se muselo právě molitanem ještě překrýt nasávání.
víc než o průtok by ti mělo jít o objem filtrační hmoty. A v tom jsou celkem dobré filtry Hailea RP (ať už 200 nebo 400, 600 už je celkem velkej filtr)
www.tommiland.cz/… pipa02 napsal: Dobry den
Mám velikou prosbu poradí mi někdo jaký vnější filtr do 200L akvaria max 3000kč má drahá polovička víc nepustí už takhle to dalo dost přemlouvání a dřiny.Doteď jem používal molitan ale zabírá místo a není pěkný. rostlinky mám na 60%,8x-skalára,3x-čichavec,30x-neonka,10x-panceřníček panda.Vím že je toho tady už napsáno na galóny ale už se mi z toho motá hlava poradí někdo děkuji
Na ten Polskej z aukra bych se vykašlal. Měl jsem ho na zkoušku doma a žádná hitparáda to není. Pokud chceš spolehlivej a kvalitní filtr, tak JBL e901:
www.aqua-obchod.cz/…
Za málo peněz hodně muziky a navíc obsahuje filtrační materiály.
0 15.01.2015 09:35 stafhaf – Vnitřní do dvacítky
Díky světlu musím dát na akvárko krycí sklo, proto asi nepůjde použít plánovaný Atman HF300.
Poprosím o tip na vnitřní filtr do dvacítky, ne bublifuk.
Osádka rostliny, pak pár krevet, ryby nebudou.
Spíš mi jde o průtok. Díky krevetám asi budu muset tělo filtru překrýt bioakvacitem, tím se částečně pořeší malá náplň filtračních medií v samotném filtru, také díky tomu čekám snížení kapacity filtru co do průtoku. Kolik tak hledat průtok, do 100 litrů/h, do 150, do 200, víc?
Já mám už asi rok tenhle z Aukra a funguje:
aukro.cz/…
Zatím jediná nevýhoda co jsem objevil je, že jdou pootočit ty filtrační koše - musíš tedy když to čistíš hlídat abys to potom správně poskládal.
jakýkoliv s průtokem alespoň 700 l/h. Dneska jsou už všechny kvalitní. Cenově výhodné jsou Aqua Nova NCF.
0 15.01.2015 08:29 pipa02 – jaky fitr
Dobry den
Mám velikou prosbu poradí mi někdo jaký vnější filtr do 200L akvaria max 3000kč má drahá polovička víc nepustí už takhle to dalo dost přemlouvání a dřiny.Doteď jem používal molitan ale zabírá místo a není pěkný. rostlinky mám na 60%,8x-skalára,3x-čichavec,30x-neonka,10x-panceřníček panda.Vím že je toho tady už napsáno na galóny ale už se mi z toho motá hlava poradí někdo děkuji
Starší reakce
V reálu tolik nebere.
Měl jsem doma 1500 i 1501 a spotřeby byly téměř stejné u obou modelů.
22W a 20W.
Uf, tak pozrel som si dokumentacie, a ten starsi e1500 ma prikon dokonca 35W, to uz je moc, aj ked verim ze s cistenim filtra by som mal pokoj po cely rok.
Takze som sa rozhodol pre e901, dakujem
Rozdíl mezi 1500 a 1501 greenline je především v hlavě filtru. U staršího typu je vyšší spotřeba energie (27W oproti 20W u 1501) a je mírně odlišně řešené těsnění sací části. Rozdíl bývá také v osazení filtračními hmotami, ale tam záleží na jakou verzi narazíš.
Přidat reakci
1 ...... [63] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x