Jaký filtr
0 04.01.2011 22:13 Chci-začít – Re: katterinecka
Uvažoval jsem o tom ho nalepit na zadní stranu, ale dle mého laického názoru mi přijde, že by bylo lepší otvory z jedné strany, vzhledem k cirkulaci vody, ale možná se mýlim. Tedy ono by to šlo i na tý zadní straně, ale byla by to trošku složitější operace.
To vím, ale už jsem párkrát četl, že filtry co přefiltrují cca 1,5x nádrž za hodinu, že v nich lépe fungují bakterie. Co je na tom pravdy netuším, protože tak do hloubky jsem to nikdy neštudoval.
Je fakt, že u komerčních filtrů je dobrá mechanická filtrace, protože mají vysoký průtok a mají využitý relativně všechen prostor v komorách.
ale komerční filtr bývají tlakový, fungují trochu jinak, mají většinou i vyšší průtok
Podívej se kolik mají komerční filtry. Mají mnohdy i míň, takže proč by nemělo? Ještě počkej na další odpovědi, ale já si myslim, že to stačit bude.
čím větší tím lepší. Nalepila bych ho na zadní stranu a ne na boční, tak může být i delší. Když ho natřeš na černo a necháš to zarůst kytkama, nebo si vyrobíš pozadí tak to ani nepůjde vidět.
To s tím topítkem bych neřešila podle průtoku, musíš počítat se vším, porouchá se čerpadlo, nebo se ucpe molitan, ale některá komora je zatopená vždy, tak tam ho dej
0 04.01.2011 21:10 Chci-začít – Re: katterinecka
Jo ten přepadovej filtr, jak máš Ty, tak to jsem zprvu chtěl udělat po boku akva, ale moje "drahá" mi to rozmluvila, že by to vypadalo blbě a za akva nic takového nedám. Takže jsem se rozhodl prodloužit akva na rozměr skřínky a pořešit filtr vevnitř a přijde mi to docela nejrozumnější řešení, poněvadž se to celý dá i docela solidně zakamuflovat. No s tim topítkem to asi bude chtít vyzkoušet, jaký bude průtok. A myslíte že rozměr filtru na tohle akva by stačil 25x10x vejška = cca 10 litrů. ??
ale musíš taky zajistit aby v komoře s topítkem voda neklesla, jinak ti může prasknout
K tomu topnemu telesu v komore, pokud bude kolem topneho telesa dostatecne protekat voda a idealne se niceho to topne teleso nebude dotykat (tedy mimo styku s vodou), nevidim duvod, proc by to nemelo jit. Nakonec i zde:
rybicky.net/nadrze/7104 se o necem takovem u nadrze pise.
Taky bych zvážil variantu čerpací hlavy s regulací výkonu a biomolitanové kostky. Jednoduché a levné řešení s velmi solidní účinností filtrace.
0 04.01.2011 11:02 Chci_začít – filtr
Dobrý den, nejsem v akvaristice moc zběhlý, proto nějaký čas sleduji tenhle web. Lepím si akva 12x45x45. Vzhledem k uspoře financí a prostor a v trošku nedůvěru výrobků jsem došel k závěru, vlepit plátky skel do akva na 2-3 komorový filtr, něco jako je
rybicky.net/nadrz/10814/2.jpg
Cci se zeptat, jestli bych mohl do jedné z komor umístit i topné tělísko, jaký by měl mít ten filtr zhruba rozměr, jaké čerpadlo by jste mi doporučili a jestli odsávací otvor(y) zvolit tak jak je výše u příkladu, nebo jinak?
Nebo myslíte, že je to blbej nápad zvolení filtru?
Z vnitřních bych doporučil Eheim aquaball 130, Eheim biopower 160 a nebo Fluval U3. Ještě jsou další možnosti např. biologické filtry Ferplast Bluewave.
já jsem měla v takovém Eheim pick up 2010, ale nejspíš by ten molitan a čerpací hlava byly lepší, nedal se moc snížit průtok, ale jinak mi přišel docela dobrej
Dle mého soudy jsou tyto filtry dobré maximálně jako přídavné rychlofiltry. Mají příliš malý objem filtračních hmot. Nádrž o objemu 112 litrů by chtěla větší objem hmot, takže buď vnější nebo relativně levné řešení a to bioakvacitovou kostku a regulovatelné čerpadlo.
0 03.01.2011 18:39 l3nka [13] - Rostliny súhlasím
Těch udávaných 700l / hodinu je max. výkon čerpací hlavy. To nemá s průtokem filtračními médii osazeného a zajetého filtru nic společného.
Já mám jak poměrně levný: Uni Max Professional 250 příkon: 11W výkon čerp. 650l/h max.výkon: 1000l/h pro akvária do: 250l kapacita filtr. médií 4x1,3l rozměry (d/š/v) 25x22,5x41,5cm
tak
Eheim Professionel III 600 - typ 2075 Objem filtru: 9.2 litru Objem náplní: 6.0 litrů + 0.5 litru předfiltr, Příkon: 16w, Max. výkon čerpadla: 1250l/h, Rozměry (vxšxh): 453x238x244
S oběma jsem spokojen a žádný nevykazuje nějaké zásadní mínusy. Souhlasím s předřečníkem který psal, že značka až tak důležitá není.
diplomatická pretože nechcem tu zvýhodňovať niekoho kto by mohol inému nevyhovovať
ale vidíš na vlastnej skúsenosti, že nie všetko čo je napísane je aj v praxi pravdou..funguje ti akvarko tak prečo to meniť pretože niekto povie aby si si kúpil "lepší" filter...nie vždy čísla hrajú rolu
Dost diplomaticka odpoved, ale nemozem povedat ze nemas pravdu. Ja mam v akva vnutorny molitanovy filter. Ma nastaveny prietok na cca 200 l za hodinu. Vyhovuje to rybam aj rastlinam. Nechapem a udivuje ma ze vsetci vyrobcovia udavaju na cca 150-200l nadrz filter s vykonom okolo 700l za hodinu. Na co je ten obrovsky prietok ked to ryby nepotrebuju a rastliny stoho hynu...
v prvom rade dobré zvolený typ pre konkrétne akvarko..rozmery..rastliné osadenie, množstvo rýb, a podobné faktory..ja mám doma viac typov a som zatiaľ spokojný a to je každy iný typ a iný výrobca..ono to je v podstate nie len na filtry ale na celom reťazci techniky, chémie vody, atd.......
Aky je podla teba dobry filter co sa tyka ceny, spolahlivosti, ucinnosti a vykonu?
markopolo napsal: Naozaj je EHEIM kral filtrov?
myslím, že to je blbo položená otázka
.Hovoriť konkrétne o nejakom výrobcovi ako o kráľovi nieje na mieste.Každý výrobca ma svoje plusy aj mínusy..podarenejšie modely a aj tie menej dobré..taktiež pomery výkon-cena, niekto viac sympatizuje jednému výrobcovi iný zas druhému alebo naopak..zavrhujú ich kvôli zlej skúsenosti s nejakým možno len nepodareným kusom a ich následnou nespokojnosťou, pritom išlo možno len o fakt nejakú banálnu chybu..nie všetko čo sa ligoce je zlato
.a drahé neznamená byť dobré, niekedy sú to len reklamné tahy a neskôr pochopíme, že v jednoduchosti je "krása"
Za patřičnou cenu kupuješ odpovídající kvalitu. Je to velmi dobře technicky propracovaný a účinný pomocník s velmi vysokou spolehlivostí.
Naozaj je EHEIM kral filtrov?
Možná jsem naivní, ale vycházel bych s technických parametrů výrobce.
beowulfx napsal: Výkonnější Eheimy uvádějí spotřebu kolem 17W, tak by mně zajímalo jaká bude ta opravdová.
merače spotreby majú taktiež nestabilné meranie s určitou toleranciou(niektoré až do +- 10% )takže v domácich podmienkach s jednoduchými meračmi spotreby asi ťažko zmeráme úplne presne spotrebu keďže aj tá je ovplyvňovaná kolísaním napätia v el. rozvode
S tou spotřebou je to taky téma samo o sobě, můj vnější filtr Fluval 405 má mít spotřebu 20W, avšak jelikož vlastním měřič spotřeby, který měří i aktuální průtok watu skrz zásuvku, tak jsem se nestihal divit, když mi to prakticky při plném vytížení ukazovalo 16-17W.Bude tedy otázkou jak jsou na tom ostatní filtry. Výkonnější Eheimy uvádějí spotřebu kolem 17W, tak by mně zajímalo jaká bude ta opravdová.
Mohl
Při posuzování a výběru nezapomeň na spotřebu elektřiny. Tento parametr dokáže během roku, dvou pořizovací náklady levnějšího a dražšího srovnat a pak to již jen narůstá. 80E není tak málo na popřemýšlení o Eheimu.
Se Serou (to zní zajímavě
nemá moc lidí zkušenosti proto, že jsou docela drahé a oproti běžným filtrům méně technicky vyřešené, zabíjí je na naše české poměry jejích ceny, a mnohdy jsou jejích výrobky až moc předimenzovány či překombinovány, a jak se říká v jednoduchosti je síla, což není případ Sery
u těch JBL po čase začne víc vrčet vrtulka, ale dá se to odstranit nedotažením uzávěru komory pro vrtulku a taky jejím vyměněním, originál v tom jsou nejspíš blbě vyvážené vrtulky a časem se nějak deformují a drnčí to. Jinak taky to má předfiltry, jen ty nové serie maj opravu v netěsnosti, ale to se podívej na net na jejich video.
A ako je na tom filter od SERA? O tom tu nebola ani zmienka.
No vcelku musím souhlasit, mám s filtry fluval obdobné zkušenosti, avšak i přezto je to vcelku jedno který filtr si kdo zvolí, alespoň z kategorie těch kvalitnějších (JBL, Eheim, Fluval), každý výrobce má prostě něco nevychytaného, a Fluval používá při výrobě aspoň relativně kvalitnější materiály, i tak samozřejmě mají ještě co vychytávat.
Jak píšeš ten bordel, tak ten vyletává právě z té hadice, problém je v tom, že ta hadice od fluvalu je vroubkovaná, kdy v těch meziprostorech se bordel usazuje a při vypnutí a opětovném zapnutí se to propláchne, zjistíš to i tak, že s tou hadici zatřepeš.
Na filtre od JBL som este nic zle nepocul. Je to mozne?
1 01.01.2011 14:51 Pablo2 – Fluval bych nedoporučil
Mám Fluval 105 asi 1 rok. Nejsem s ním moc spokojený, filtr byl od záčátku velmi hlučný (je to dáno chybnou konstrulcí vrtulky čerpadla) a teprve po zanesení čerpadla nečistotou se hluk snížil ale po vyčištění prostoru vrtulky je hluk opět vyšší. Po 1/2 roce přestal mechanická filtrace fungovat a nečistoty se dostávali přímo do koše. Není to ani divné, konstrukce filtrační přepážky je naprosto podivná a nezaručuje kvalitní předfiltraci. I v době kdy předfiltrace fungovala normálně byl vnitřní prostor filtru plný nečistot (filtrační přepážka netěsní). Po úpravách a výměně fitrační hmoty to sice opět funguje ale hadice, která přivádí vodu od filtru do akvárka je neustále znečištěná a po novém zapojení vyčištěného filtru se do kavárka hrne spousta nečistot z hadice. Hlava filtru evidentně dobře netěsní na vrchním krytu koše a čerpadlo nasává částečně i nefiltrovanou vodu. Po vyčištění filtru (čistím po dvou měsících) je problém s naplněním fitru vodou a nutno dlouhou dobu pumpovat.
Dát tam půjde
. Jiná věc je jestli bude stíhat filtraci. Hlavní faktory při výběru filtru jsou nejen do jakého objemu nádrže, ale hlavně jaké osazenstvo a kolik živočichů v nádrži bude.
0 01.01.2011 14:41 Plata Cau chtel sem se zeptat jestli by sel filtr do 30 litru dat do akva ktery ma 60 litru? Dik
Pak bych taky doporučil kvalitní výrobky fa. Fluval, vlastním filtry, ohřívače a se vším spokojenost, za příjemné ceny oproti např. Eheim.
v této cenové relaci je dobrý JBL, stačil by e700, mina samozřejmě nej je eheim, ale to poradí jiní, já mám ten JBL e900 (pro větší akva)
Dobry den.
Moj problem je v tom ze si chcem kupit externy filter, ale vobec neviem za aku znacku sa mam rozhodnut. Mam 140l akva a vyclenenych asi 80eur z rodinneho rozpoctu. Poradte co je spolahlive prosim.
Velmi pekne dakujem za rady a nazory.
To se těžko porovnává. Jsou to dva rozdílné systémy. Fluval je variabilní, regulovatelný ale menší. Sera je objemná což je výhoda (filtrační hmoty) ale i nevýhoda (zabírá v nádrži místo). Filtrovat budou oba a finální rozhodnutí je na vás. Já bych se za sebe rozhodl pro Fluval. Ovšem to je můj názor.
0 30.12.2010 21:16 Lolok A podla vas je lepsi ten fluval alebo sera ???
Ve Fluvalu jsou molitanové přířezy a biokeramika je ve speciálním koši. Sera Internal biofilter neobsahuje žádné koše a tudíž jsou tam hmoty volně ložené. To ovšem komplikuje čištění a proto je lepší bát hmoty do filtračních sáčků, které má i sera v nabídce, a to celé vložit do filtru. Při čištění pak stačí sáčky s hmotou vyndat a propláchnout.
0 30.12.2010 21:02 Lolok Nie molitan uz nechcem mal som ho a nebol som spokojny a ako ste to mysleli s timy sackami ?? AKo v tom filtry fluval ???
Pokud budete mít filtrační hmoty v nějakých sáčcích tak ano. Pokud jen volně ložený je údržba utrpení. Dá se celý v nádrži dobře zamaskovat, ale přece jen zabírá dost prostoru. A co takhle použít biomolitanovou kostku vhodné velikosti a regulovatelné čerpadlo. Pořizovací cena je poměrně nízká, ale účinnost veliká.
Přidat reakci
1 ...... [173] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x