Jaký filtr
Nechal bych tam to co je a měnil až kdyby to nestačilo.
Jinak u toho JBL901 se mi nelíbí jedna věc
má menší průměr hadic a celkem trpí na jejich zanášení a snížení průtoku.
Mít větší průměr hadic, tak "nemá chybu".
Teď jsem našel tohle, je to tedy lehce za stanovenou hranicí
abc-zoo.cz/… Děkuji za reakci, rozhodla jsem se pro jbl e901. Zkouknula jsem vývoj cen a máte pravdu, že eheim prof.3 2073 se dal ještě před dvěma roky pořídit za 3500,-Kč. Kdyby stál tuto částku i prof.4+, ihned bych to něj šla, ale takto bude volit levnější jbl.. Jaké byste mi doporučili do tohoto filtru. Četla jsem, že všechny náplně, které má tento filtr v základu, nejsou úplně vyhovující
po predoslych eheimoch (ecco, experience) u mna jednoznacne JBL - velky objem a vyssi vykon ktory udrzi kvalitu vody aj pri znizenom prietoku zaneseneho filtru (ak sa teda bavime o vykone za rovnaku sumu, coz je to co podla mna spotrebitela zaujima, tj za cenu nizsiu ako 4+ 250, kupim moje jbl 1501 - naplne som v tom menil, na tu temu teda nemozem komentovat). Rozdiel v kvalite plastov tam je, ale nie vyznamny, hlucnost zodpoveda vykonu pumpy a je priatelna. Akurat udaje o max objeme nadrze by som bral s rezervou. Po spomaleni vykonu sa u tych spinavsich nadrzi podla mna minimum=maximum.
JBL 1501 je dobrý filtr, ale na 180 litrů mi přijde jako už moc.
Dal by se použít, ale asi by bylo třeba vyrobit si vlastní vývod vody do akvária, který by zpomalil proud vody.
Pak by to bylo OK a kapacita filtru by měla velkou rezervu.
EHEIM je aktuálně předražený, ideální by na tu nádrž byl EHEM 2073 nebo 2075 z řady Prof. 3.
Jenže ty už skončily, byly na trhu "moc dlouho", jejich cena už moc klesla a tak EHEIM vydal "novou" (pouze marketingově novou) řadu Prof. 4+ s vysokou cenou.
A mřenky nádherné bych do 180 litrů nedával... to je 20centimetrové prasátko.
Z filtrů by mohl být zajímavý třeba i Fluval 306.
V tom ti bohužel neporadím,protože nemám zkušenost s tím eheim professionel 4+ 350.Mám jenom eheim ecco pro 300 a s tím jsem taky spokojen.Eheim je kvalitní značka,ale musíš počkat,co ti poradí ti,kteří ho mají.
Děkuji za tip.. Mohu ještě poprosit o srovnání kvality filtru: Jbl e901 greenline a eheim professionel 4+ 350,popř. vyplatí se investovat dvojnásobek ceny prvního filtru.?
0 27.10.2016 14:27 evaakva – výběr vhodného filtru
Hezké odpoledne,
zakládám nové akvárium o objemu 180l a potřebuji radu. jaký filtr zvolit. Skladba ryb by měl být následovná: 2* mřenka nádherná
30* tetra krvavá
4*ancistrus sp.
5* čichavec perleťový
Nádrž bude poměrně bohatě osazena rostlinami. Dala bych přednost vnějšímu filtru, před vnitřním. Budu ráda, pokud si s cenou filtru vlezu do 3000,-Kč, nejvýše však 5000,-Kč
tak ja to mam asi takto
No ja jsem pomerne dost citlivej na ruzny huceni atd., ale JBL 1501 zavrenej ve skrince z lamina pod akvarkem tak ze 2m vzdalenosti neslysim vubec, z mensi vzdalenosti musi byt ticho a musim se na to soustredit. A to ho nemam nijak obestavenej, akorat mam pod nim EPS desku.
JASNE chápem, vdaka za argumenty. Práve to je najťažšie sa rozhodnuť. Mne by ten potencionalny hluk nejak nevadil, kedže akva je v obývačke a to nove tam bude tiež len manželka je citlivá aj na nádych panciernika
a ak to bude nejaky extrem tak dostanem svoje vzhladom este k tomu že do 2 týždnou bude doma dalsie dve citlivé uši
288 litrov s rezervou ktora je nutna pre zanesenie je ta 1501 v pohode. Len ako píšeš ma to aj + aj -
Doteraz fičím na 126l s eheim pickup 160 ale je to totalna nestihačka filtra a prejavuje sa to všelijakými výkyvmi čo ma už prestáva baviť.
Externy bude určite v skrinke pod akva a mam aj taku tlmiacu lisovanu vláknitu asi 0.5cm podložku ktorou sa chystam olepiť tu čast kde bude filter. Ono zvuk bude unikať aj cez dvierka ovšem a cez škáry ale tak 5 stien zo 6 hadam pomôže.
Najlepšie by bolo to ist k niekomu popočuvať, a spraviť si názor aj na čerpaciu hlavu aj na externy filter, Takže kto je z Košic nech sa hlási
Viac ako päť rokov mi fungovala moja 250ka s vnútorným filtrom Aquael Fan3+ (ak si dobre pamätám názov) + pôdny filter, ale tento rok na jar som sa rouhodol, že dozrel čas vyskúšať niečo nové, a to nové je JBL 1501e. Mám teda čerstvú skúsenosť...
Plne chápem obavy z pretečenia, ono istota vnútorného filtra je istota, sám som to zažíval, no potom som si povedal, že to nie je predsa žiadna novinka (vonk. filtre ako také), takže pravdepodobnosť pretekania nemôže byť vyššia ako pri prasknutí akva (pred 20 rokmi som pri každom príchode domov kontroloval sucho). Samozrejme, treba dodržať pravidlá montáže, a tak, ale prvý polrok ma utvrdil, že je to OK.
Faktom je, že som výkonnejšiu filtráciu vlastne nepotreboval, takže o nejakom zlepšení kvality vody ani neuvažujem, niečo sa však zmenilo:
+ hučí to viac, nie veľmi, cez deň to nepočuť, no v spálni by som ho mať nechcel
+ čistenie je pohodlnejšie (zatiaľ som skúšal skôr zo zvedavosti), menej časté, no pracnejšie
+ voda sa točí oveľa viac (o to mi šlo), úplne mi rozhodilo hnojenie a nedarí sa mi to zatiaľ vychytať
+ hadice sú už celkom nepriehľadné, a ich čistenie (demontáž) nebude celkom jednoduché ani pohodlné
Výmenu filtra ako takú hodnotím neutrálne. Chcel som vyšší prietok a nebavilo ma každý rok meniť prísavky na vnútornom filtri, to sa mi splnilo. Chcel som menej práce s čistením, no určite stačí čistiť menej často, zato to dá viac práce, takže to je na rovnako. Hluk som oačakával nižší, lenže zase 3x vyšší príkon sa musí prejaviť i na hluku, a ten nie je 3x vyšší. Nie som si úplne istý, že tá výmena za tie prachy stála, no nepovažujem to ani za vyhodené peniaze. Kamarátovi som však minulý týždeň odporučil, že ak je spokojný (stačí mu) s vnútorným filtrom, tak nech sa na vonkajší vykašle...
Taky přidám názor...
Corydoras víří binec na dně. Parmičky dost žerou a sviní. Takže určitý výkon by filtr měl mít.
Tetry jsou čistotné, ale současně čistotu vyžadují.
A oblibě ancistrusů popravdě nějak nerozumím....
tak ja som zas nepovedal že sa to nerozrastie
Tak na začiatok tolko stači, ale tak stale sa najdu nejake drobce napr. ancistrusy ktore tam hodim aby sa trošku natiahli
+ možno nejake rybky no
Nech to bude 25-35 ryb ale tak až na ancistrusy žiadny špindírovia hehe
Pokud plánujš 25 malých rybek do takového objemu tak stačí pidi honítko vody s kouskem hmoty pro mechanickou filtraci a proudění vody
Ruce budes mit v akvariu stejne porad, navic ten molitan moc casto cistit nemusis. Atman hlavy jsou docela tichy, je to teda slyset vic, nez ten externi JBL zavrenej ve skrini, ale neni to nic hroznyho. Jestli se bojis externiho filtru, tak bych sel do tehle varianty za par korun. Na 250-300l akvarium by mozna jedna hlava stacila, samozrejme zalezi na tom, co v tom bude za ryby atd. Muj tata choval tercovce pred 30ti lety, pouzival jenom bublifuk i na velkou nadrz a nic jim nechybelo. Ale zalezi na celkove koncepci akvaria.
Zbytočne pozeráš prezentácie ostatných, lebo väčšina ľudí aj tak nevie čo robí. V skutočnosti je to práve tak, lebo by bolo potrebné vykonať experimenty s danou množinou rastlín a rýb, a pozerať, ako prebieha NO cyklus, a pod. Podľa toho by sa dalo určiť, že presne aký veľký filter potrebuješ. V praxi však všetko je predimenzovaný, lebo nikto to nerieši. Rob si po svojom. Začni s rybami. Tie určia, že do akej miery ma byť "čistá" voda. Či sú citlivé, alebo menej. Potom koľko rastlín chceš. Teraz nerozpíšem všetky možnosti, ale napríklad citlivé ryby ku ktorým nemôžeš dať rastliny, lebo by ich vyhrabali alebo zjedli, by chneď určí použitie vonkajšieho filtru. Tie problémy, ktoré si pozbieral pre jednotlivé filtre, si daj do poradia. Čo je pre teba najdôležitejšie a čo ti nevadí? Či máš dosť mieta v akváriu, alebo musíš šetriť? Z tohoto všetkého ti vyjde, že aký filter máš použiť.
TAK PýTAl som sa dávnejšie ale riešil som skor dilemu aký filter JBL, stolik je už na 90% DOKOnčený, este objednám akva adt,, tak tých otázok v blizkej dobe bude asi viac.
Tak prechádzal som fotky a prezentacie tak ta filtracii pri nádržiach cca 250-300 litrov je fakt rôzna, od hlavic sso špongiou cez vnutorne plastove komorove filtre až po vonkajšie ale vybrať si správne tak neviem:
1. Vonkajšie filtre
- časom znižujuci sa výkon koli zaneseniu hadic
- teoreticka možnosť vytečenia
2. hlavice so špongiou
- nutnosť pchať ruky do akvaria pri čisteni molitanu
- niektore hlavice su hlučne a maju aj celkom vysoku spotrebu
3. vnutorne komorove filtre
- zvyknu sa zle čistiť
- ich objem je diskutabilny
- zaberaju opticky vela miesta
A ty teraz si honzo vyber....
jak dlouho uz to resis? Tak tam zkus dat Atman AT-203 hlavu s nejvetsim biomolitanem (10x14x30cm), mas to komplet za 600Kc a kdyz to nebude stacit, tak si to muzes nechat jako zalohu, nebo tam dat jeste jeden stejnej komplet.
Starší reakce
V priatelnej cenovej relacii asi vlastny Home made externy komorovy, pripadne vnutorny komorovy pomalu prietokovy a cerpadlo na rozprudenie vody v akva.
Máš pravdu, ďakujem za radu
Souhlasím s NHKG do něho bych nešel a ten Eheim Ecco Pro 300 co ti doporučila drvi jsem měl ve 240 litrech hrubého a doporučil bych ho tak max do 150 litrů.Ale jinak to je velmi dobrý filtr.
UV ti bude nejspíš nanic a za ty prachy máš JBL 901. Nezapomeň, že porucha filtru může znamenat vytopený byt. A v paneláku i vytopené sousedy 5 pater pod tebou.
Já bych té neznámé značce nevěřil, asi to bude nejlevnější Čína.
Já zas nedám dopustit na tento
akvarijni-filtry.heureka.cz/… , mám tenhle typ u několika menších akvárií, ale myslím, že ta třístovka by na 200 l akvárium mohla stačit. A je cenově přijatelná.
0 19.10.2016 13:58 majky255 – Externý filter
Zdravím, chcel by som sa opýtať aký filter by bol najlepší do 200l akvária. Je toho všade kopa napísaného, a už mám zamotanú hlavu. Niekde sa človek dočíta, že ak chce rastliny tak treba vodu prefiltrovať min 5-10 krát, inde 3-4 krát. Niekde sa zase minimálnych hodnotách filtrovanej hmoty(aká je?), alebo o hodinovom výkone.
Ktoré parametre sú najdôležitejšie?
Alebo čo by ste odporúčili?Samozrejme v priateľnej cenovej relácii...
Ďakujem,
majky
Jak píše vaaclav ... schovat. tady na fotce mám jak to vypadalo před půl rokem:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Co myslíš že je z toho fitru vidět dnes? Vůbec nic. A pokud je o akvárium dobře staráno, není přerybněné tak na ten filtr není potřeba vůbec sahat. Od založení před více jak rokem jsem na filtr nesáhl (pokud nepočítám úpravu směru proudu z výtoku
)
A tady mám externí:
rybicky.net/fotogalerie.php… jenže kvůli drobným rybkám a krevetkám mám na sání malou houbu a tak je to stejně vidět. Maskuji to jen černým pozadím. Ale podle mě také žádná katastrofa v rušení vzhledu.
Já nemám rád hrncové filtry a to z jednoho prostého důvodu, jednou potečou. Venkovní na stěnu akvária ty zas mají malou houbu. Proto bývá čerpací hlava s odpovídajícím kusem molitanu docela dobré řešení, je jasné že to není nic hezkého když to za něco neschováš. Já jsem šel svojí cestou a něco si vyrobil.
Jestli tomu dobře rozumím, vyplatí se dělat prťavá akvária ještě prťavější s překrásným vnitřním filtrem, takže to vypadá jak nějaká jímka v petrochemickém závodě, národní podnik...
Opravdu neexistuje nějaké elegantnější řešení? (Nejspíš ano, ale buď není levné, nebo je to udělej-si-sám, že?)
Vážně by mě to zajímalo...
Já nejdřív přečetl vlákna a vyhrál vnější JBL. A pak mi nábytkáři prohodili reproduktor se skřínkou na akvatechniku. A tak mám vnitřní
. Není to žádná tragedie, půl roku bez čištění vydrží s přehledem.
0 17.10.2016 19:38 kocmim –
Re: Maq No, tak já když se rozhodoval zda vnější/vnitřní, tak laicky jsem si chtěl koupit vnitřní protože jsem si myslel:
- lepší cena
- pocit bezpečí že mi akva nevyteče
- žádný hluk/vibrace
- nemusím řešit místo kolem akva
Pak jsem si přečetl nějaka vlákna tady a koupil jsem vnější
Je to poměrně jednoduché jde většinou o poměr cena a výkon.
0 17.10.2016 14:33 Maq – Jaký typ filtru - obecný dotaz
Nemám rád vnitřní filtry. Zabírají místo v akváriu, a snad nikdo mi nebude tvrdit, že jsou pěkné. Navíc každá manipulace s nimi - čištění či výměna média - obnáší relativně nepohodlný zásah přímo v akváriu, přičemž u některých typů nevyhnutelně část sraček do akvária velkoryse vrátíme.
Pro mě jsou výhody vnějších filtrů natolik výrazné, že se divím, proč tolik lidí používá vnitřní.
Můj pohled na věc je zřejmě omezený, a proto bych se rád nechal poučit, kdy a proč jsou vnitřní filtry výhodnější než vnější.
Máš zajímavou prezentaci ...
filtrace: veliká (to jsme se toho dozvěděli)
dno: kameny býlé (mazec)(fotka tomu neodpovídá)(asi není tvoje?) ...
Ten filtr, za který ti ty rybyčky lezou, to je čerpací hlava plus kostka biomolitanu?
0 15.10.2016 14:09 Anča – Rybyčky vždy uvíznou za filtrací
Dobrý den ,
mám problém chovám Tetry nádherné a pořád se mi rybyčky dostávají za filtraci , dnes 2 X .
Potřebuji poradit již 4 X to udělaly a bojím se že mi postupně uhynou pokud to půjde dál .
Neví někdo co s tím ?
Děkuji !
Starší reakce
Dobrý vědět na co si dát bacha
Já co koukal byly všude 4 roky, stejný náplně i cena... Reklamu dělat nikomu nebudu, google a heureku snad ovládají všichni co znají a chodí na rybicky.net...
Pozor na tu záruku,ne všichni dávají 4 roky a když už ano,tak je většinou vyšší cena.Ještě drobnost,že někteří prodejci nabízejí jiné filtrační média.
Navíc má JBL 4 roky záruku...
Teď budu zakládat 160l. akva, tak taky řeším filtr. Favorit je eheim 2217 (i použitý) a pak JBL e901. Koukal jsem i na aquanova NCF, ale nějak k tomu moc nemám důvěru...
Ahoj, e901 jsem si koupil pred mesicem a pul. Do te doby jsem mel jen vnitrni, takze nevim jak jsou na tom jine externi filtry. Jsem s nim spokojeny, ma super spotrebu a velky objem fioltracni hmoty, priste bych si ho koupil znova. Jsou tu ale dve drobnosti co me prekvapili:
1. Neni tak tichy jak jsem si myslel, v noci je slysel jak "vrni". Me to nevadi akva mam v obyvaku, ale neumim si predstavit ze bych u toho mel spat
2. trubky mi pripadaji hodne levne a ne moc kvalitni
Ale jinak zatim spokojenost
Jbl 901 je o 800Kč dražší, ale žere o 7W méně, takže při běžné ceně elektriky se to za 4 roky cenově vyrovná. Číňanovi bych nevěřil. Na ali je za 40€ bez dph pod označením HW-302. Prodejce doporučí to, na čem má marži, tomu fakt nic nevěrit.
Akorát moje jbl není tiché.
Jasně, bylo by lepší se podívat kde nasává vzduch, ale problém je, že já se k tomu filtru dostanu jednou za měsíc, páč ho mam 120km od stávajícího bydliště a tatik se tím zabývat nebude
chce novej filtr a hádat se s ním nebudu.
Předem chci říct, že netvrdím, že je ten filtr špatný.
Ale tyhle filtry se prodávají na aliexpresu, pak si tady na to někdo narazí marži a prodává to dál. Není lepší už cca pětistovku přihodit a koupit JBL (kde si troufnu tvrdit, že kvalita bude určitě jinde)? Prostě jestli u tohohle filtru má prodávající marži 100% a u JBL 10%, co asi bude chtít prodat? (ty čísla jsou jen jako příklad)
Každopádně než kupovat filtr všelijaké kvality, nebude lepší nejdřív kouknout kudy to protíká a pokusit se to přetěsnit? Tím spíš pokud ten filtr jinak běží spolehlivě?
0 12.10.2016 08:05 Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumím Ahoj, malý dotaz, ve 162l akvárku, které již rok nemám pod dohledem a stará se o něj otec, je v současné době Atmana CF-1200 a někde přisává vzduch, takže je hlučný. Stojí se před otázkou, zda koupit sadu těsnění a přetěsnit ho, nebo zda koupit nový filtr. Otec si vyhlídnul Aqua Cup Druid 302, doporučil mu ho jeden tamní prodejce, máte nějaké zkušenosti s tímto filtrem, nebo se dá v podobné cenové relaci (do 2000kč) sehnat nějaký jiný, ověřený externí filtr? Díky za tipy.
OK děkuji.
Ještě mne napadl jeden dotaz. Sice trochu víc mimo dané téma. Jestli to akva néni moc přerybněné.
Považoval bych ten stávající filtr za dostačující.
Přidat reakci
1 ...... [38] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x