Zdravím všechny Rybičkáře a akvaristy
Mám na Vás prosbu a zároveň Vás vybízím ke spolupráci na akváriu, které bude u mě doma
V současné chvíli vybírám externí filter avšak jsem po hodinách čtení článků narazil na to, že žádný nesplňuje 100% toho co bych rád. Proto bych se chtěl obrátit na zkušené a sdílné.
Akvárium: 180 * 45 * 45 (364 litrů) - rostlinné.
1. moc by mě potěšilo mít UV lampu: Eheim Reeflex UV sterilizátor 500, 16/22 mm. (již mám zajištěno) - z různých zdrojů se prý úplně nedoporučuje mít filtr přímo s UV lampou, protože ta UV lampa hubí i žádoucí bakterie žijící ve filtru.
2. moc by mě potěšilo použít lily outflow. Pěkná moderní designovka, která plní svůj účel. (Líbí se mi aquascaping od ADY) Pravděpodobně připadá v úvahu rozměr 16/22 mm. Větší rozměry se dají objednat ze zahraničí za velké peníze, ale touto cestou nepůjdu.
Abych splnil oba výše uvedené body, tak by měly mít hadice od filtru 16/22 mm. Ano jsem si vědom, že asi můžu použít přechodku, pak však účinnost filtru díky námaze může poklesnout a rád bych se tomuto řešení vyhnul.
Výkonné filtry, které by splňovaly 16/22 mívá EHEIM (zvláště bych pak bral EHEIM classic 1500XL (2260)) - bohužel tento filtr má jedinou nevýhodu. SPOTŘEBA 60W je opravdu velké číslo a hodně to prodražuje provoz, takže bohužel. Ostatní velké filtry nejsou úplnou reklamou na spokojenost.
Pak jsem našel filter Blau SSF.2240 do 500 litrů. Zvolal jsem to je přesně to co hledám, až na jedinou věc (právě zde na Rybičkách). Našel jsem více recenzí, které řeší zavzdušování. Tvorbu vzduchu pod čerpadlem. Řešení? Prý ho máte protřepat. Jako vážně? Poměrně finančně náročnou věc ze super materiálu a s dobrým nápadem.
Pak tu máme Filtr FLUVAL FX-4 vnější. Ten vypadá opravdu skvěle co se týká výkonů a věcí okolo. Jenomže FLUVAL má jedno šťastně nešťastné řešení a to jsou hadice. Nejenom že je to atyp, ale jsou nedesignově vroubené. To vroubení má však svůj důvod a to je prý odolnost vůči řasám, že se na tom méně drží různé řasy. Pokud pominu tu lily pipe, tak bych nevyužil UV lampu. Na ty hadice to prostě rozumně asi nejde.
V jednom eshopu mi doporučili AquaEl Hypermax 4500. Super výkon, který je možno ovládat (ne škrtidlem). Jenomže 4 hadice 19/25 mm.
Tady se rovnou zeptám, máte někdo zkušenost se čtyřmi hadicemi (2krát vstup a 2 krát výstup)?
Upřímně, zatím to podle všeho vypadá na volbu JBL CristalProfi e1902 greenline. Já vím, je tam průměr hadic 19/27 mm, což není 16/22 mm. Avšak výkon, spotřeba, hodnocení, objem filtru mi příjde super a zvažuji.
DOTAZ:
1. můžete se prosím se mnou podělit o názor na filtr pro takto dlouhé akvárium?
2. Co si prosím myslíte na zredukování průměru hadice abych docílil stavu 16/22 pro UV lampu a outflow?
3. Máte doporučení ohledně umístění vtoku a výtoku v akváriu? Oba na jedné straně?
4. Je pro takto dlouhé akvárium lepší výtok ve formě proudu nebo je lepší rozstřikovací rampa??
Děkuji Vám za jakékoliv indicie vedoucí k úspěšnému rostlinnému akváriu a velice si Vážím vašich cenných rad.
S pozdravem
Ondřej