Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký filtr

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Jaký filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 15:03 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: co by se stalo, kdybychom toho nechali. Anebo jenom honili vodu.
Nie je to tak dávno, keď sa tu v ktoromsi vlákne objavil odkaz na experimenty na akejsi anglickej stránke. Bolo to v súvislosti s pemzou (ak si dobre pamätám). Dotyčný zistil, že výkonný filter bez náplní (čiže vlastne len čerpadlo) dokáže za 24 hod spracovať enormné dávky amoniaku na NO3. A keď píšem enormné, tak sú to dávky, ktoré bežné, udržiavané, akvárko za 24 hod nevyprodukuje...

Takže odpoveďou je: nestalo by sa nič (okrem poklesu HDP) :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 14:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Já náhodou jeden honič vody mám. Zrovna včera večer jsem s ním točil video www.facebook.com/… ahoj

P.S. Nic v něm není a zapíná se jen se světlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 14:25 Muž MichalV [327] Re: Maq
A ešte jedna vec ma v súvislosti s mojim laborovaním s filtrom napadla. Na dreve sa mi objavila BBA, vo veľmi malom rozsahu a spolu s ňou ďalšia neznáma (pre mňa) riasa alebo huba. Teraz sa to stabilizovalo a toto bola jediná zmena, ktorú som v poslednej dobe robil. Večer môžem odfotiť a poslať do SS ak chceš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 14:20 Maq Re: MichalV
Beru se zájmem na vědomí. Ale je to taky jen jeden, nepříliš dobře zdokumentovaný pokus. Kousek do mozaiky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 13:56 Muž MichalV [327] Re: Maq
Na chvíľu som tejto ilúzii uveril a nahradil v hlavnom akva biomolitany len jemnou filtračnou hmotou (Vatelín) + čerpacie hlavy. V podstate je to tebou spomínaný honič vody obohatený o mechanickú filtráciu aby som bordel netočil dokola.
Bol som prekvapený rýchlosťou zanesenia. Po 3 dňoch bol nutný preplach vatelínu. Cieľom bolo odstrániť organické znečistenie v ešte nerozpustnej forme s cieľom znížiť makroživiny - hlavne PO4 ma zaujímal. Takto som trápil akva asi 2 týždne - stonkovkám to neprospelo.
Vrátil som sa k 2x čerpadlová hlava 500 l/h + 2x biomolitan cca 15x15x22 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 13:33 Maq
Všichni nějak filtrujeme, ne všichni všude odkalujeme. Otázkou je, co by se stalo, kdybychom toho nechali. Anebo jenom honili vodu. (Tohle řešení se docela zamlouvá mně, na rozdíl od proslulého J.Š.)
Pokud jde o meziprodukty dekompozice, všeobecná tendence je jasná. Začíná to detritem, a v určité fázi se rozklad dostane k jednoduchým, a tedy vesměs rozpustným látkám. Odfiltrovat je může jedině aktivní uhlí, ale je tady otázka adsorpce. Mohou přilnout k něčemu. V tomto ohledu se domnívám, že dno je lepší. Z literatury znám pojem sorpční komplex. Jde o to, že půdy s obsahem jílů, humusu a částečně rozložené organické hmoty mají lepší sorpční schopnosti, než ty komponenty jednotlivě. Myslím že takový sorpční komplex se ve filtru nevyvine, navíc tam voda proudí, a tak mnohem víc rozpuštěných organických látek vyplave do vodního sloupce.
Možná budete souhlasit s mým postřehem, že pokročilým akvaristům nakonec funguje akvárium vždycky, i když filtry mívají hodně různé. Kdybychom mezi ty různé filtry přidali ještě verzi "honič vody", dost možná bychom zjistili, že výsledek není o nic horší. To je moje podezření. Myslím že klíčovým limitním faktorem je jen a pouze kyslík. Je-li dost kyslíku, bakterie se utáboří celkem kdekoli a všechen svinčík hbitě rozloží a nitrifikují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 12:39 Muž Jarry [1437] Re: MichalV
To je zajímavá úvaha a možná na tom něco bude. S tím kalem - pokud se rozloží na malé části, tak ty se patrně usadí ve dně, odkud se odkalí, nebo jestli je mohou nějak zpracovat rostliny? Kal z ČOV se dá použít jako hnojivo:-) Na druhou stranu ale asi není možné srovnávat kal z ČOV a akvária, kde se přece jenom snažíme nesypat tam žádné velké hnusy:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 12:33 Muž Jarry [1437] Re: NHKG
Já nepoužívám přepážky, nechávám vodu protékat celým průřezem filtru, teoreticky by mohla začít klesat hladina v prostoru čerpadla za poslední řadou molitanů, ale zatím se tak neděje. Počítám s tím, že to někdy čistit budu, ale zatím je tam docela čisto:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 12:29 Muž MichalV [327] Re: Maq
A možno by sme mohli byť naopak prekvapení, že v mnohých akváriach začiatočníkov najviac pokrivkáva filtrácia, ktorá nezvláda nápor odpadu z rýb (ktorých býva v drvivej väčšine moc) a hromadiace sa organické nečistoty postupne otravujú už tak malé množstvo rastlín, aj keď nitrifikácia nemá problémy.
Otázka je, ak použijem dostatok molitanu aby sa mi nezanášal, dosiahnem konštantný prietok v celom priereze a tým aj stabilné podmienky, čo získam z úplného rozkladu, t.j. aj z rozkladu kalu? Lebo z vyššie uvedeného k takémuto javu dochádza (viď. Stendker).
Je lepšie takto dimenzovať filter, alebo radšej kal pri údržbe odstraňovať (preplach filtračnej hmoty) vo filtri s menším objemom, kde je pokles prietoku povedzme za 1 mesiac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.01.2019 11:41 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Mám 5 akvárií, 5 různých koncepcí filtru, z toho 2 akvária by asi fungovaly bez filtru (osádka jen hadohlavci, co se krmí max 3x týdně a dýchají vzduch).
Netuším, který filtr je nejlepší, všechny totiž fungují. Ale vlepený filtr mi vyhovuje nejvíc. Levný, vnitřní a přitom není vidět. Sice je v něm rychlejší proudění než doporučují poučky, ale bakterie, kterým to proudění vadí jsou asi jinde (dno?). Akvárium funguje bez odkalovani jen s výměnou vody jako všechny mé akvária.
Jarry já musím molitany v externím skleněném filtru propírat cca 1x za rok každý, jinak klesá hladina).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 10:52 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Od boku se střílí zcela jistě, případně na základě zkušeností, ale i tak je to asi spíše odhad. Na druhou stranu - když mi filtr nebude překážet, tak skleněný filtr o objemu 200l mě včetně filtračních médií a čerpadla vyjde na podobné peníze, jako 2 lepší kanystry o celkovém objemu možná 20l. Když jsem dělal cca 60l skleněný filtr pro 300l akvárium, dostal jsem se na cenu, co jsem dal za tímto filtrem nahrazovanou Aqua Novu. S tím, že nemusím řešit žádné těsnění, složité rozebírání atd. Ale stejně tak mám zkušenost, že kostka molitanu s čerpadlem o objemu cca 4% celkového objemu akvária funguje skvěle i v hustě zarybněném akváriu. Pro zajímavost, když se vrátím ke Stendkeru, tak ti doporučují kostku 15x15x20cm pro 20 dospělých terčovců, krmených 3x denně, převažně masem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.01.2019 10:35 Maq Re: MichalV, Mist
Mně taky filtr jako zbytečný nepřijde. Ale když přijde řeč na objem, průtok, rychlost proudění, filtrační média atd., je evidentní, že se střílí od boku. Od filtru se očekává plnění různých, často nesouvisejících a někdy konfliktních funkcí. Podmínky jsou velmi různé. Ještě se tak bere v potaz počet ryb, a tedy množství svinčíku, ale pokud jsem si všiml, nikdo neřeší parametry jako pH, teplotu, obsah kyslíku a oxidu uhličitého a další. Přitom to jsou vlivy určitě podstatné; ovlivňují biologickou, ale i mechanickou a chemickou filtraci.
Všichni jsme připravení bušit pěstí do stolu, že víme přesně, jaký filtr je pro akvárium - bez další specifikace - nejlepší. Všichni jsme totiž v pozici známé jako Volovi vše jasno. Ve skutečnosti je nám to "jasné" právě proto, že víme celkem pendrek. Kdybychom měli možnost v každém akváriu vyzkoušet různé typy filtrace a hlavně přesně změřit, co vlastně dělají, pravděpodobně bychom se nestačili divit.
Někteří tady popisují svoje filtry, které svými dimenzemi (a náklady na pořízení) připomínají čističku odpadních vod. Asi by byli hodně zklamaní, pokud by se ukázalo, že s lepšími informacemi by stejného efektu dosáhli s něčím jednoduchým, malým a laciným.
Já jsem například experimentálně zjistil, že pár týdnů staré, nezasviněné dno z čistého filtračního písku, bez rostlin, dokáže zvládnout nitrifikaci v ohromném rozsahu (tak ohromném, že ta úvodní dávka amoniaku a dusitanů by všechno v akváriu spolehlivě zabila). Netroufám si tvrdit, že to zvládne vždy a za všech okolností; na to bych musel udělat moc a moc testů. Jenže přinejmenším stejně obtížné by bylo prokázat, že filtr takový či makový dokáže překonat nebo nahradit nitrifikační schopnosti substrátu v situaci, kdy substrát nefunguje - tedy když jím proudí stejná voda, která nitrifikaci ve dně znemožnila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.01.2019 10:30 Muž Jarry [1437] Re: MichalV
Čištění filtru je zajímavé téma a ač jsem býval příznivcem různých vysoce porézních médií, poslední dobou se začínám čím dál více přiklánět k biomolitanu s dostatečným objemem. Mám teorii, že při dostatečném objemu molitanu, vzhledem k osádce akvária, takový filtr není potřeba čistit možná vůbec. Ve 40l akváriu jsem měl kostku s čerpadlem bez čištění skoro 2 roky, kostku jsem lehce propláchnul při předělávání akvária, ale myslím, že to bylo zbytečné. Pak mám 2 velké skleněné externí filtry o objemu 15-20% akvária, oba tyto filtry neběží sice ještě ani rok, ale nedokážu si představit, co bych tam čistil. Např. odchovna Stendker (velká odchovna terčovců) má vytvořený poměrně pěkně zpracovaný manuál pro chov terčovců a ti doporučují HMF, případně kostku s čerpadlem jako zcela bezúdržbový filtr, tvrdí, že sami tyto filtry ve svých nádržím nečistí ("We have not cleaned our filter, nor do we intend to do so in the next few years. The foam sponge is self-cleaning, as it breaks down bacteria and pollutants until only a fine powder remains, which easily passes through the sponge."), dokonce doporučují napíchat do kostky Microsorium, filtr tak není v akváriu vidět:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 10:23 Muž MichalV [327] Re: Mist
Teším sa z tvojich akvaristických úspechov, akurát mi vŕta hlavou jedna vec:
Pri čistení odpadových vôd ako aj pri filtrácii akvária sú cieľ ako aj prostriedky na jeho uskutočnenie tie isté. Z organických látok biochemickými reakciami zabezpečiť premenu na menej škodlivé anorganické (NO3, PO4, ...).
Pri domových ČOV je jedným z konečných produktov aj kal. Jeho množstvo sa kontroluje jednoduchou kalovou skúškou a podľa toho sa odstraňuje aby jeho nadbytok nenarúšal efektívne čistenie pritekajúcich OV.
Pri komunálnych ČOV tá kontrola je sofistikovanejšia, ale výsledok je obdobný - kal sa vyváža na kalové polia a následne likviduje napr. na skládkach alebo spaľuje. To stojí vodárenské spoločnosti nemalé peniaze.
My akvaristi to poznáme pri čistení filtrov - zemitý zápach, zhluky kalu po usadení tvoria rozpoznateľnú vrstvu od "čistej" vody.
Kde sa stráca tvoj kal za rok a pol? Je žiadúce držať tento kal tak dlho vo filtri? Alebo vôbec nevzniká tam kde si majiteľ filtra želá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 10:02 Mist Re: MichalV
No samozřejmě že myslím, voda je křišťálově čistá, ryby prosperující, rostliny také, takže to není známka nefungujíciho filtru :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 09:28 Muž MichalV [327] Re: Mist
Týždeň je skutočne dosť krátka doba, ale myslíš si, že dlhé intervaly čistenia sú známkou fungujúceho filtra?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2019 09:03 Mist Re: Maq
V podstatě souhlasím, marketing je mocný, lidi kupují zbytečné blbosti ale prostě ten filtr mi zbytečný nepřijde, ale to už tak prostě je, každý uznává něco jiného, ať už jde o co2, filtry, nebo světlo... Ten filtr tam určitě ničemu neškodí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.01.2019 08:59 Mist Re: vlka
Čistíš každý týden filtr a jsi spokojený? Tak já bych teda nebyl :-) Já čistím jednou za rok, rok a půl, to je teprv spokojenost :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 06:15 Muž MichalV [327] Re: Maq
Ak sa zhodneme na tom, že nitrifikáciu v prerybmenom akva zvládajú baktérie aj na povrchoch mimo filtra, tak toto isté neplatí o mineralizácii organického odpadu. Otázka teda je, ako by mal taký mineralizačný reaktor vyzerať. Filter neplniaci túto úlohu sa najčastejšie prejaví ako BBA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.01.2019 23:00 Maq Re: Mist
Mist napsal: Aha, tak to jsem nevěděl. Statisíce lidí na zemi kupují filtry zbytecně. Měl by jsi to dát do novin, takové rozluštění :-)
Kolik zboží miliardy lidí kupují jen z důvodu prestiže, parády, stádního reflexu? Miliony lidí na světě každoročně obnovují šatník, a co se nosilo loni, s tím letos nemůžou vyjít mezi lidi.
Nedělají to všichni, a něco koneckonců lidi nosit musí. Přesto oděvní byznys nejede na rozum, protože na tom by moc nevydělal, nýbrž na iracionální, stádně podmíněné reflexy.
Akvarista je stejný zákazník jako kterýkoli jiný. Marketingová pravidla jsou taky stejná. Lidi si kupují výkonné filtry ne proto, že přesně vědí, čeho chtějí dosáhnout, nýbrž proto, že výkonné filtry si kupují tak nějak všichni.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2019 20:03 Muž vlka [3444] Re: Mist
Fotka k příspěvku Hezký večer, přidám moji zkušenost. 105 litrů a filtr ASAP 500 (5W, 500l/h). S přehledem protáhne 75 cm dlouhý AQ. Při vytažení nic do AQ nevyteče. Naprostá spokojenost. Mám kapánek víc rybiček, tak čistím pod tekoucí vodou každý týden. Otázka 10ti minut. Navíc za Valisnerkama a vysokým kořenem není vidět. Jen můj subjektivní názor a zkušenost.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2019 17:57 Muž Smetany [1226] Re: Mist
Fajn ale diskutovalo se hezky pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 17:55 Mist Re: Smetany
Ok, tak to uzavřem, každej uznáváme něco jiného, to je v pořádku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2019 17:25 Muž Smetany [1226] Re: Mist
Zaprvé nevidím důvod akvárium záměrně přerybňovat jen aby sis ospravedlnil velikost filtru a za druhé i v případě přerybněného akvária nemyslím že množství filtračních hmot bude zásadní pro přeměnu amoniaku a z hlediska mechanické filtrace není výška filtru podstatná pokud nechceš separovat různou zrnitost bordelu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 17:23 Muž 4Sima [1897] Re: Mist
Všechno má svý pro a proti, ale kromě ušetření místa v akváriu toho pro mě externí filtr moc nenabízí...Každý si stejně musí vybrat sám co mu vyhovuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.01.2019 17:11 Mist Re: Smetany
Uvedu příklad - akvárium 100l, 15 neonek jako rybí osádka. Jestli tam budeš mít kus molitanu s čerpadlem nebo třeba eheim ecco, je v podstatě úplně jedno. Důležité je, že tam je nějaký pohyb vody. Ale pokud budeš mít 100l akvárium s 15 neonkami, sumci na dně, ampuláriemi a např. akarky, nebo cokoliv na hranici nepřerybnění, tak mi věř, že sakra dobře pocítíš, zda máš vnitřní filtr který nestíhá, nebo externí s velkým množstvím náplně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 17:01 Muž Smetany [1226] Re: Mist
Jediný přínos velkého filtru krom průtoku který stejně většinou stahuji na menší je že se nemusí tak často čistit(ucpaný filtr je horší než žádný) a to není způsobeno objemem filtru ale jeho průměrem > čím větší průměr tím větší plocha která se musí ucpat proto myslím že vysoký externí filtr s malým průměrem válce je naprosto srovnatelný s nižším momentálně mám ve filtru pouze 2 koše s materiálem zbytek prázdný a nepozoruji změnu ani v kvalitě vody ani frekvenci čištění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:49 Mist Re: Smetany
No já ti teda nevím. Pokud v akváriu vyhodím například Fluval 406 v 350l akvu a nahradím ho 206, se stejným zarybněním, ta změna k lepšímu určitě nebude. :-) Jsem zastáncem akvárií bez sycení (ovšem proti sycení také nic nemám pokud je použito rozumně) a myslím si, že je na trhu až příliš "přepí***é" techniky ktera není potřeba, ale ta filtrace prostě zbytečná není a dimenzovaná je správně, ten odhad na litry který výrobce uvádí z 99% sedí a vždy, když se pokusíš ušetřit a vezmeš slabši verzi filtru, nevyplatí se ti to a těch ušetřených 500kč probrečíš. Viděl jsem několik akvárií bez filtru nebo s poddimenzovaným filtrem a není o co stát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:39 Muž Smetany [1226] Re: Mist
No statisíce lidí věří těm co tu techniku prodávají tím nechci říci že je filtr zbytečný za mě jen zbytečně předimenzovaný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:37 Mist Re: Maq
Aha, tak to jsem nevěděl. Statisíce lidí na zemi kupují filtry zbytecně. Měl by jsi to dát do novin, takové rozluštění :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:36 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Napadlo ale přesto myslím že má filtrace svůj význam. Použití speciálních filtračních médií už je více diskutabilní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 16:18 Maq
Napadlo vás někdy, že ty filtry možná často kupujete zbytečně? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.01.2019 16:04 Mist Re: 4Sima
Aby ti filtr neprotekl, nesmíš kupovat to nejlevnější a mně tedy nepřijde rozdíl mezi pořizovací cenou 700kč (biomolitan, čerpadlo např. Eheim a doprava), nebo Eheimem a Fluvalem, JBL, rozdíl třeba 18 stovek, ale to je investice na alespoň 5,6,7 let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2019 16:00 Mist Re: NHKG
Mně naopak vadí čištění vnitřního filtru, kdy s vyndáním molitanu alespoň 50% detritu a jiného svinstva se zpět vyplaví do akvária, zabírající místo a tak dál. Nevím teda proč se díváš do externího filtru zda je potřeba čistit, dá se to poznat podle průtoku a navíc ex. filtr osobně čistím tak jednou za rok, rok a půl. A cena, to také nechci komentovat, 2,3 tisíce jako jednorázovou investici nepovažuji za čáru přes rozpočet, ale OK. Když nebudeš kupovat ten nejlevnější šrot z aliexpresu nebo RA, byt ti to nevytopí a místo na hadice, no mám Fluvaly a ta hadice má asi 3,4 cm, to mi nepřijde tak strašné místo od stěny. Bez urážky, každému vyhovuje něco jiné, jen si prostě myslím že externí filtr je vždy lepší volba. Kromě nano akvárií pochopitelně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2019 13:49 Muž 4Sima [1897] – komorovy
Pokud půjdu do dalšího akvária, bude tam vlepený komorový filtr z černého skla. Sice ubere plochu dna a trochu se musí zamaskovat květinami (bude-li černé pozadí tak neruší). Ale bonus je velký objem filtrace, a oproti externímu filtru odpadá případný problém s protečením a dále i výhodná cena a výdrž. Je ale fakt, že 35cm hloubky není moc na komorovy filtr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2019 13:46 Muž Smetany [1226] Re: bobikcz
Mám k tématu: nevýhoda externí filtru je cena a možnost vyplavení bytu jinak používám z 80% externí filtry. když mi pískomil kousnul hadici externího filtru co bych dal za vnitřní a ta satisfakce když by kousnul do kabelů a já ho tam našel spečenýho.
P.s. děláš tady haló kvůli věci kterou běžně děláš sám zkus se nad tím zamyslet hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.01.2019 13:04 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mist
Však nepíše, že je externí filtr špatný, ale že jako každý typ filtru má své výhody a nevýhody.
Já třeba mám externí kanystrový filtr jen v jedné z mých pěti nádrží a preferuju vnitřní filtry.
Hlavní problém je podle mě riziko vytopení bytu. Dále mi vadí cena, nutnost mít místo pro hadice a to, že pro kontrolu stavu filtru ho musím rozebrat.
Vyhodou je, že člověk získá solidní objem, v akváriu zavazí jen sání a výstup filtru a není potřeba toho moc řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 12:42 Mist Re: slavko
Taková "rybicky.net klasika"... 20 lidí napíše o něčem, že je to OK a jedna černá ovce musí nesouhlasit. Tak nám to prosím vysvětli, v čem nebude externí filtr dobrý. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 10:01 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)
slavko napsal: Ja si nemyslím, že externý filter je pre každého a vždy najlepšie riešenie (mám a používam). Prosím můžeš nám osvětlit ty výhody a nevýhody? Já to třeba nevím a zajímá mě to :-| Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2018 15:59 PECHINO Re: Mist
Pokud nemáš přerybníno, tak bych se výkonu ani objemu nebál. Mám 4 ks a běží 8 let bez problému (1 filtruje 300l a zbylé 3 fachčí ve 160l).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 15:13 Mist Re: PECHINO
No, filtr ujde, ale nic moc objem kanystru, průtok slabší, manipulace s filtrem co se čištění týče, tak taky průměr. Kvalita dobrá každopádně, kvalitní plasty. Ecco je slabší řada, Eheim má i lepší (ovšem za nehorázný příplatek)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 12:35 PECHINO – JAKÝ FILTR ???
Doporučuji filtr EHEIM řadu 'ECCO PRO' - kvalita+ úspora el. energie je bezkonkurenční potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2018 22:53 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: erwinek
Předfiltr :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2018 18:50 Muž erwinek [40] - Skaláry,Corydoras ,Thoracata,EchinodoryRe: Yirka
Fotka k příspěvku Před 40 ti lety jsem měl Ehaim 2 l,dnes totožný s Ehaimem 2213,pouze se liší čerp. hlavou a příkonem.Původní měl 25 W,dnešní 8 W.Ten filtr jel v kuse 35 let a kdyby tolik nežral,jel by dál.Proto nedám na Ehaim dopustit.Teď mám 2211 a 2213-bez filtračních zbytečností,požívám dva válce Bioakvacitu.Na obrázku je 35 letý Ehaim -veterán.A pokud můžu poradit,nejen tobě,osvědčila se mi vlepená komora pro Bioakvacit objem 2 litry.Do té přihrádky jsem nedal čerp.hlavu ale sací trubku s košem od venkovního Ehaimu 2213 a tím se zvětšil objem filtr.hmoty na 4 litry.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2018 09:28 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: rybicka
TetraTec EX 600 není zlý, ale Eheim clasic má dlouhodoběji více kladných recenzí. 9/10 majitelů považují řadu clasic za jednu z nejspolehlivějších řad filtrů vůbec. Proto ho spousta lidí používá dodnes. (ikdyž nemá moderní vymoženosti) :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2018 22:07 Muž AsusKD [85] Re: rybicka
Eheim je jeden z tych výrobcov, ak nie jediný, čo uvádza skutočnu hodnotu na jak velké akvárium je filter určený. Ten clasic 250 je na akvária okolo 80l www.eheim.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2018 18:50 rybicka
Na druhou stranu jak tak koukam na ten tetra tec ex 600 tak vypada docela slusne.
Na saci kos bych dal jeste nakej molitan na nejvetsi bordel a mohlo by to chvili vydrzet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.11.2018 18:40 Jarda62
Taky se přiklaním k tomuto typu Eheimu. Vyzkoušel jsem více značek vnějších filtrů a tenhle je nej. Dobře vymyšlené těsnění, je tam o kroužek, žádná guma co se musí stlačit aby těsnil. Žádná pumpa = o místo méně kde by mohl vytéct a pokud jsou dobře dané náplně netřeba čistit i rok. Toť moje zkušenost z praxe. :-) používal jsem řadu 2217
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2018 18:25 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: rybicka
Měl jsem ten krám v práci. Proti JBL ve všem horší. Jediné co na něm bylo dobré a dále to používám je předfiltr, ale ten se myslím stejně musí přikoupit samostatně.
1x nám vytopil kancl - praskla hlava z důvodu špatné konstrukce. Je hrozný problém ho nastartovat a to že se blbě čistí sem už psal. A výkon na 250 litrů fakt nemá, leda že by jsi v těch 250 litrech měl jen minimum ryb a nevadil ti skoro nulový průtok vody. Ty čísla o doporučeném objemu nádrže si každý výrobce cucá z prstu. Je potřeba se dívat na objem filtračních náplní a na výkon čerpadla.
A nevím co je v ceně, já měl starší. Možná tam kromě předfiltru chybí i náplně a kohouty...
Jestli chceš Eheim, připlať si za vyšší řadu.
EDIT: JBL bohužel s novou řadou dost zdražilo, takže ti nemůžu poradit z vlastní zkušenosti co koupit. Hlavně se vyhni značce AquaNova. Lidi docela chválí tanto: TetraTec EX 600..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.11.2018 18:20 Muž Yirka [9126] Re: NHKG
Dovolím si nesouhlasit.
Mám Eheim Classic 2215 již přes 10 let, čistím ho jednou dvakrát do roka a za tu dobu nevykázal nejmenší problém, vše, včetně těsnění je původní.
Za mě jsou tyto typy filtrů naopak nedprůměrně spolehlivé a jednoduché na obsluhu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 256 257

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232495x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5930?od=751