Jaký filtr
Oni ty bakterie musí z něčeho žít,a tím něčím, je právě ona špína, kterou se živý. Ono je filtr vlastně taková pomocná berlička, protože když má akvo dobře funkční dno, tak to je další filtr, ale to je všechno závislý na osádce, množství rostlin a výměnách vody, tak aby se dalo říci, že filtr není třeba, ale jde to i bez něho. Samozřejmě u akvárií bez dna je to jasný, tam se bez funkčního filru neobejdeme.
tak to proto, že jsem to proháněla z čistotou mě ty rybičky v malém akvarku kapali... aha tak to jedu trochu zašpinit
Tak problem se nasel rychle, to stale cisteni filtru. Ja mam ted cerstve zalozene akvarko a dal jsem do nej spareny salat, at se tam hezky rozpadne a nakrmi mi filtr. A ty to delas presne opacne... Prehnana cistotnost nemusi vzdy vest k cistote

.
Přestaň tu kostku čistit a uvidíš jak budou i ty částečky mizet, to co děláš je špatně, neustále otravuješ nitrifikační bakterie tím píglováním filtru. Ta hnědá barva je žádoucí a i ten proud se Ti jak se zašpiní upraví. Půl roku na tu kostku nesáhni.
Edit: Tím jak se bude špinit bude klesat jeho výkon a Ty mu postupně přidáš až budeš na maximu a až posléze ten výkon bude opět klesat, tak promáchneš tu kostku v akva vodě, pak můžeš i brutálněji přitlačit a houbu tzv. vymlátit.
Ahoj tak kostku jakou má velikost netuším, na balení není napsána velikost dírek. Vím, že mám ten největší co jsem v akvaristikách našla a je na doraz. Průtok mam ani ne na pulce hodně to honí vodu a skalárám se to moc nelíbilo. Filtr čistím každý týden protože ze zelené barvy filtru je za týden hnědá až do červena určitě podle druhu krmiva. Myslíš tím, že kdybych filtr nečistila každý týden, tak filtr zachytí i drobné částečky? Na dajana jsem četla, že to může být i překrmováním, ale nemyslím si, že by to byl můj problém dávám 3 druhy krmiva a jen tak, aby toho moc nezbylo. Max po spirul. tabletách se to trochu zakalí než to stihnout pancíci sníst... děkuju
Je to otazka filtracnich hmot a prutoku jimi. Idealne by pro nitrifikaci mela voda protekat filtracnim mediem rychlosti 5 az 10cm za minutu.
Bohuzel jsou casto k videni honitka vody, ktera prepumpuji houbickou malou i k myti nadobi x set litru za hodinu. To je dobre tak k odstraneni necistot ve vode, kdyz se to casto vyplachne (coz je zase presne proti nitrifikacnim bakteriim), jinak k nicemu.
Atman 203 podle popisu na webu prepumpuje 2000l/h. To je na 600l akvarko akorat, protoze se to uvadi ve stavu, ze cerpadlo nic neskrti a voda z akvaria by mela projit filtrem tak 2x za hodinu. Zanesenim filtru pochopitelne klesne prutok, treba na pulku. Takze jde o to na to nacpat spravne velky biomolitan. Nejvetsi bezne prodavany biomolitan, pasujici rovnou k tomuhle cerpadlu, je 30x14x10cm, ma povrch 17.2dm2. 1000/60/17.2=9.7cm/min, coz je dost na doraz, protoze smerem ke stredu je povrch mensi a rychlost proudeni se zvysuje.
Takze ja bych nevahal, na cerpadlo At-203 biomolitan 30x14x10cm a musi to uz takhle fungovat, jen to bude chtit si pohrat s nastavenim prutoku, nez a az se zanese.
Ahoj, mám na nákých 600 L atman 203 a potom ještě jeden 4dílný ve kterým je jemnější hmota a je určen pro 300L akva. Nevím, zda je ta filtrace dostatečná? Mám stále trochu problém s kalností vody. Nevím jestli to není nálevník, či něco podobného. Jsou to částečky ve vodě. Tak bych ji ráda vyřešila. A při přidání nových ryb bych nerada něco pokazila. Děkuji za názory.
Diky za info, s fluvalem jsem byl spokojenej, za těch 10 let ani jedna závada ale uz přijde že ztrácí výkon. Tak bych chtel zkusit neco jiného, rozhoduju se mezi tím eheimem nebo jbl
No, jestli jsi byl spokojený s fluvalem, můžeš jít zas do něj.
Já z něj mám rozporuplné pocity, hodně se mi líbí rozložení a poměr molitanu ke košům pro další média. Ale zase, kdysi jsem sním měl problém s netěsností a i později když jsem si četl o novějších modelech, tak si lidi nepřímo stěžovali na praskající osičky nebo magnety.
Tady bys kolem 2500 mohl pořídit modely 205/6, 305/6.
Pak je tu JBL (e901), který má taky své mouchy a navíc teď trošku zmatky, že nevíš co přesně dostaneš
Eheim, považován za nejlepší, ale taky má své drobné nedostatky, jeho filtrační média jsou považovány za jedny z nejlepších. Tady by tě mohl zajímat ecco pro 300 za něco málo přes 2000.
Z výkonnějších modelů, ale dražších pak professionel 3 2073/2075 (jsou v podstatě identické, 2075ka je větší o jeden koš).
Tetratec.. moc neznám a nezkoumal jsem, v poslední době se taky objevily externí filtry značek Hydor a Sicce. A tak by se dalo pokračovat, polským Aquaelem, čínkými kopiemi (od známého a povedeného atmanu, po naprostý noname), atd atd

A to se mi právě nechce, chtel bych to mít už v základu právě
ten eheim ecco 300 nieje zla volba, mam dva. len by si musel dokupit tu rozstrekovaciu rampu
Aha tak ted už zase nevím

JBL je teď trošku loterie, podle toho z jakých skladových zásob by filtr pocházel.
Tzv za chodu se u nich změnily filtrační média a způsob vnitřního uložení mezi hlavou filtru a horním combi košem.
Z počátku měl JBL jako médium "skleněné" kuličky, které byly později nahrazeny obyč biomolitanem. Změnili také jeden vnitřní díl filtru, který by měl být pro změnu zlepšením a opravovat chybu s vnitřním těsněním, které se roztahovalo a při údržbě se špatně nasazovalo.
První verze tedy měly "lepší" dražší filtrační média a problém/nedostatek s těsnící gumičkou. Nové verze mají vyřešený problém s gumičkou a místo drahých náplní mají molitan.
Záleží tedy, co tě na něm zaujalo.
Pet86v uživatel který tady taky je často

Tak zatim se přikláním k tomu jbl e901 greenline, má s ním někdo zkušenosti?
Toto taky považuju za hodně dobrý filtr sice je vyšší spotřeba ale media dobrá a především velká objemově

A co JBL e901 greenline a média taky nejsou špatná

Koukni se na eheim sice je dražší než nějaký polský ale nejsou hlučné mají dobré média. A záleží na tobě jak ho chceš mít velký a kam ho umístíš.
Eheim má například i modely ECOpro s nízkou spotřebou ten starý asi bude mít spotřebu jinde
Chtěl bych poradit jaký vnější filtr pro 200L akva, doposud jsem měl fluval 205 ale mám ho už asi 10let a zda se mi že už ten výkon nemá takový. Chtěl bych náký s roztřikovací rampou, a za rozumnou cenu, budu rád za každý dobrý tip, děkuju
Starší reakce
Ten vnitrni filtr pro 50-200l akva by tedy nemel mit problem s tou delkou akvaria na takovem objemu?
Nejlepší filtry dneska dělá EHEIM, takže moje volba by byla jasná.
Z hlediska výkonu a obsahu filtračních hmot to vychází na JBL.
0 26.06.2013 18:04 mustanggt – eheim 2073 professional 3 alebo JBL cristalprofi e1501 greenline
Zdravim poradte mi,kupujem 240L akva,chcem vonkajsi filter.ktory je lepsi? EHEIM 2073 professional 3 alebo JBL cristalprofi e1501 greenline? dakujem
0 25.06.2013 21:35 Necrom – Filtr do150
Zdravim, prosim Vas o radu jaky pouzit filtr do 150l akvaria o rozmerech 120x33x38?
Planovane osazenstvo jsou zivorodky plus par ancistru
Tím přivzdušněním s netrap, v drtivý většině případů není potřeba. Když budeš mít v akváriu hodně rostlin a nebude tam brutálně přerybněno špindírama a bude se pravidelně týdně měnit voda, tak se tou hadičkou opravdu netrap a pošteluj si jenom to proudění. Jak zde již zaznělo, měj ten placatej vývod pod hladinou a vodu nasměruj šikmo k hladině, aby se na ní dělal takovej oblouček a bude to jak má. Voda se bude točit a zároveň i prokysličovat. Proudu vody se neboj jakmile se rostliny lehce pohupují, tak je to vpořádku, ryby si v proudění tak rádi lebedí, oni nepocházejí ze stojatých vod. Samozřejmě že mám na mysli rozumnej proud, ne pračku, ale to odladíš.

je mozne ze ak prudenie znizis uz nema dostatocnu silu na nasavanie vzduchu, ak potrebujes z nejakeho dovodu prevzdusnovat (z akeho?) sprav to ako ti radia, daj vypust tesne pod hladinu aby sa ti voda co najviac cerila
Díky, já na ten první kousek dám hadičku, vyvedu nad hladinu a fouká to do vody proud i vzduch, ale jen co přidám 2 kus s otočnou regulací tak v tu chvíli to jen proudí a nebublá...A to samé dělá když přidám i 3 kus se směrovým vývodem(s druhým nebo bez to je jedno) a já bych chtěl aby to proudilo i vzduchovalo naráz...Když teda pominu sílu proudu která se mi doufám po čase zmenší a budu moc dát ryby.
Tak a teĎ poraťe

Vyved vystup z filtru nad hladinu a efekt je dost podobny prisavani vzduchu, polepsis si s difuzi vzduchu do vody, pokud to tedy chces

. Ale zase ne moc, pac jinak Ti bude voda padat jen dolu a zrusis si proudeni vody po cele nadrzi, coz je v rozumne mire zadouci. Jen vyskou umisteni toho filtru si udelas co od toho cekas. Vetsinou se doporucuje mit vystup cerpadla pod hladinou, aspon nekde jsem videl takovy nakres, ze je to tak spravne. Nicmene spravne je to, co funguje a dela to co chci, kdyz se snazim, aby to fungovalo

. Muzes pouzit i rozstrikovani na hladinu.
Co myslíte? Dělám něco s regulací tedy špatně? Viz. můj poslední příspěvek.
Jsou tam 3 kusy. 1 jde přímo na výpusť a je tam i vývod na hadičku kterou vystrčím ven a vzduchuji, ale jak tam dám 2 kus s otočným regulátorem(je to vrtulka více a méně) tak přestane pouštět bubliny a jen proudí...I kdy ž přidám třetí, tak je to bez bublin-jen proud...A když nedám 2 kus a jen 1 s 3 tak taky...Prostě mi to vzduchuje jen když tak je nastrčený POUZE první kus. Tak fakt nevím co s tím..
Ta hlava jde regulovat, je to pomocí toho mezikusu na výpusti vody, takže si s tím lze pohrát a nastavit jak je libo. Osobně to praktikuji tak, že zpočátku, než se začne více špinit biomolitan, tak to lehce přitlumím a tím jak se špiní, tak postupně přidávám a do půl roku jsem na plným výkonu hlavy a proud je poloviční oproti začátku, to poladíš až za provozu, je to na pohodu.

Jsem rád, že ¨jsem k tomu taky dospěl....Akorát mi to zabírá stráááášně moc místa...A je příšernej proud, ale doufám nebo si teda myslím. že se to jako u předešlého filtru ustálí a bude proudit v normě. Protože když tam dovnitř dám kousek biomolitanu, tak je proud super ale v tu chvíli zas už nejde zároveň bublinovat...Tak to musím nechat jet naplno a doufat, že to bude OK jak s prvním...Jen nevím kdy.
Co Vy na to ?
Řečeno slovy profesora Hrbolka: "ale Mlho, o tom se už dobrou čtvrthodinku bavíme".

je fajn, že jsi dospěl k tomuto rozhodnutí, bude to dost dobrá filtrace a ten biomolitan nebudeš muset čistit častěji než 2-3x do roka, bude záležet na zatížení nádrže.
Ještě jsem našel, že bych dal do svého akva toto Čerpadlo hlava Atman AT-200 + biomolitan 16x10x10 a to bych tak často nemusel "prát" ten molitan ne? Je to dobrý nápad?
Do 60l bych soupnul Atman At-200 a kostku biomolitanu. Pred to se zasadi poradna rostlina a pak to neni ani videt. Do mensich akvarek kus biomolitanu, hadicku zespodu a vzduchovaci motorek, tedy opravdu klasicky bublifuk, coz ma i tu vyhodu, ze pri vic mensich akvarkach to vsechno vzduchem zivis jen jednim motorkem. Akorat to nekdy neprijemne vrci, ruzne jsou ruzne hlucne. Muzes si dost pomoct vhodnou podlozkou pod motorek.
Co se tyce porodnicky (pokud se porodnickou mysli to co bezne), ja to provozoval takhle:
rybicky.net/clanky/650-porodnicka Do porodničky bych neřešil jinak než nesmrtelnou klasikou v podobě bublifuku. Vymývání filtru co 4 dny je na prd, to tam neměj filtr žádnej a co 2 dny měň 1/3 vody a akváriu posloužíš lépe.
Děkuji Vám všem.
Samozřejmě jste měli pravdu. Po zaběhnutí má filtr daleko menší a hlavně přijatelný proud.
Takže jsem dal na Vaše rady a vyplatilo se.
Nyní uvažuji, že ho dám do malého akvária -mám tím na mysli do "porodničky" a do hlavního akva si pořídím filtr lepší...Jak jsem psal funguje výborně, ale má moc malý biomolitan a musím často prát..Nevadí mi to, ale až odjedeme na dovolenou, tak nechci abych rybkám ublížil Tento vymývám jednou za 3-4 dny a to je tak akorát do porodničky si myslím.
dejte mi prosím typ na konkrétní výrobek chci klasiku vnitřní. Mám 60 l akvaA ještě prosím-jak mám velkou koupit porodničku? A jak jí zařídit? Děkuji
Starší reakce
Každá hlava to má trošku jinak, to co uvádíš je pouze systém tzv. přivzdušnění, to s regulací výkonu nemá co do činění. Třeba často používaný Atman to má tak, že na tom kusu trubky jímž vody vytéká je takovej kohout, šoupě, jímž se to škrtí.
Edit:
www.akva-exo.cz/…
www.akva-exo.cz/… A když použiju jen molitan s trubkou tak je to tak, že k molitanu je dovedená hadička a tu budu moc škrtítkem jen podle potřeby přiškrcovat? A z trubky bude vycházet jen to, co přiškrtím na té hadičce?
Díky
Jeden odkaz jsem ti dal a hlava se ti nelíbí tak to potom budeš muset vyčkat rady od někoho jinýho, třeba někdo bude vědět, jak na Tvůj problém, který ani snad problém není.

Jsem opravdu laik a ruce mám vážně volšový a stejně jsem Tě moc nepochopil...spíš vůbec

A už posl.znovu otázka a snad přestanu otravovat laictvím...Kdo mi pošle odkaz na filtr s nejmenším průtokem neboli pro mne proudem tomu dám cenu - jen ještě nevím jakou...

michalcod napsal: A něco levnějšího??
Ta varinata s tou čerpací hlavou a nebo to bastlení.

Edit: Každý špinavý filtr má svůj výkon cca poloviční než nově pořízen.

A něco levnějšího??
A jak mám poznat, že když dám rybky, tak z nich nebudu za chvíli mít přebornice v plavbě proti proudu?
Díky,ale když bych nechtěl málo vzhlednou kostku molitanu, ale spíš designově něco takového ale s opravdu malým (regulovatelným) průtokem, tak jaký mi doporučíš?
Zkoušel jsem přicpat, ale buď to neběží vůbec nebo to je furt hrozně silný tak, že se na druhé straně akvária hejbají listy. A to mám na nejmíň. Hadičku co je venku z vody přiškrtím, ale přijde mi lepší než něco podomácku škrtit, tak radši zainvestuju...
Musíš počítat s tím, že ten papírovej průtok se Ti po zajetí filtru sníží cca na polovinu, to ad1. a za další uvažuj o tom že ten sníženej výkon by měl akvo přetočit cca 2x za hodinu, toť vstupní parametry k tomu co poptáváš.
Edit: Výkon není všechno, chce to koukat taky a to spíš na objem filtračních hmot, prostě aby jsi neměl v akváriu tzv. honič vody, spousta výkonu a nicotnej objem hmot.
Edit2: Jak jsem v rychlosti kouknul na Tvůj prvotní dotaz, tak budeš mít filtr pacific P-F301 a to je ta kategorie "honičů vody", takže pro tvoje akvo bych doporučil ověřenou klasiku v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu a bude regulace a velmi slušnej objem filtračních hmot zároveň.
Přidat reakci
1 ...... [100] ...... 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 233360x