Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 154 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2011 15:13 Žena RynnS [0] – Děrová nemoc?
Ahojky, měsíc zpátky jsem si koupila tohodle kančík c. s vadným očkem a už v té dob měl tmavě růžovou skvrnu u tlamky, ted se mi ale zná, že jde ve středu do živého, ale opravdu jen dubička, tak nevím, jinak žere, výkaly má v pořádku, akorát se někdy jakoby oklepe, ale to mi dělá vice ryb...poradíte mi prosím co o může být? Fotka je v mé prezentaci ,,Velké cichlidy"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 18:37 Muž dajos [10] – Parmička černopruhá
Fotka k příspěvku dobrý den můžete mi prosím poradit co je to za nemoc? První to měla jen jedna parmička a teď už se to objevilo u dvou. Parmička má červené fleky a asi je i nafouklá. Nevím jestli ji mám dát mimo akvárko děkuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 22:00 R Muž romant [27987] Re: Flector
Měň jí tam denně vodu a přidávej ten Acriflavin. Pokud nebude za několik dní viditelné zpelšení, tak bude nutný přejít na jiný druh léčby, ale nepředbíhejme, alespoň tak bych postupoval já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:55 Muž Flector [0] Re: romant, Tudy
Já je právě taky hodně krmim mraženym krmením (Patentky, cyclop, artemie atd.), ale dávám jim i sušený nítěnky občas, tak doufám, že to nevadí. A jinak čichavce jsem už přelovil, nakapal mu tam acriflavim, teď jen počkat na výsledek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:46 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Flector
Jednou za čas to škodit nemusí, ale někde jsem četl že zvláště v zimním období častější krmení nitěnkami Čichavcům nedělá dobře. U mě dostávají mražené (různé komáří, pakomáří larvy, cyclop apod.) + občas čerstvou zeleninu, tablety se spirulí - a daří se jim dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:45 R Muž romant [27987] Re: Flector
Mrkni se na tohle vlákno rybicky.net/forum/14998
Místo nítěnek použij raději mražený patentky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:42 Muž Flector [0] Re: romant
Jo jo pokusím se o to, já už ho jednou přelovoval a zkoušel jsem methynelovu modř, ale žádná změna nebyla vidět. A chtěl jsem se ještě zeptat, čichavci se doopravdy nesmí krmit nítěnkama? Četl jsem tu, že jim to snižuje imunitu a není to pro ně dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:39 Muž Flector [0] Re: Tudy
Okey, já ho teda přelovím jinam. Ale ono už je to docela dlouho, co se mu ty ranky objevily a má je jen on, žádná jiná rybka. Tak doufám, že to fakt není ta tuberkolóza, aby to nechytly i ostatní rybky. Díky za radu :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:36 R Muž romant [27987] Re: Flector
Pokud máš možnost tu rybku izolovat, tak to udělej a velmi často jí měň vodu a použij třeba Acriflavin proti plísním. Pokud rybka přijímá potravu, tak to je dobrý znamení, ale zase jí moc nepřekrmuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:35 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Flector
Jestli máš kde, tak určitě. Krvavé zvětšující se rány (pokud to není zranění) nevěstí nic dobrého. Foto je hodně rozmazané, to co má rybka za hlavou ale vypadá jako velká otevřená rána zcela bez kůže a šupin.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:33 Muž Flector [0] Re: romant
Jo jo pracuji na tom, abych měl akvárko víc zarostlé. Mám ještě další dva čichavce a ti jsou v pohodě. A jinak děkuju za odezvu na můj příspěvek. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:31 Muž Flector [0] Re: Tudy
No něco by odpovídalo, ale rybka normálně plave a přijímá potravu. Asi bych jí měl izolovat od ostatních rybek, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:11 R Muž romant [27987] Re: Flector
Nevím přesně, jak se jmenuje ta nemoc kterou Tvoje rybka trpí, ale vím, že to prostředí v němž je chována je dost nevyhovující. Chce to rozhodně zapracovat na rostlinstvu ve Tvý nádrži a přidat i nějaký plovoucí rostliny, to mají čichavci velmi rádi, umožňují jim se ve spleti jejích kořenů schovávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:04 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Flector
Nechci strašit, ale raději se podívej sem:

www.akvarijni.cz/…

tuberkulóza (Mycobacterium) - Jedná se o jednu z nejnebezpečnějších nemocí ryb. Jednoznačné určení může být provedeno pouze při mikrobiologickém vyšetření, neboť příznaky jsou dosti nespecifické a mnohé se vyskytují i u jiných chorob. Nemoc se projevuje hubnutím ryb, vyklenutým hřbetem, zkřivením páteře, ryby přestávají přijímat potravu, špatně plavou, mají vyboulené oči, propadlé břicho, vybledlé barvy nebo nepřirozeně ztmavnutou část těla, šupiny jsou zježené či některé vypadávají, na kůži se objevují krvavé boláky až otevřené vředy, dochází k rozpadu ploutví. Nemoc podporují velmi špatné životní podmínky pro ryby (přerybněné nádrže, stará voda s vysokou koncentrací škodlivých dusíkatých látek, nevhodná výživa). Při prokázání hromadné nákazy tuberkulózou je lepší nemocné ryby utratit, zničit rostliny a celou nádrž spolu se zařízením důkladně vydezinfikovat (Chloramin B, Savo).
Léčba neexistuje!


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:58 Muž Flector [0] – Čichavec (Rudé rány)
Fotka k příspěvku Dobrý večer,

Před časem jsem začal u jednoho čichavce pozorovat malé ranky. Myslel jsem si, že se to zahojí, ale rány pořád přibývají a prohlubují se. Na jeho chování jsem si nevšiml žádné změny, normálně přijímá potravu a normálně plave. Byl bych moc rád kdyby mi někdo poradil. Děkuji :). Btw: přikládám i fotku (omlouvám se za kvalitu, ale poznat by to mělo jít).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2011 20:03 Muž oniiicek [10] - Rostliny
Dobrý večer,

Mám doma parmičku, ktorá má 4-tý rok. Jej oči vyzerajú zakalené (akoby bola slepá). Je to spôsobené vekom ryby, alebo zložením vody? Iné ryby to nemajú. Že by videla zle sa mi nezdá - prijíma potravu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 21:30 Muž LisourJr [33] – Červ-co s tím? :-(
Ahojte Všichni!! Mám dotaz, protože na stránce o nemocech co mají neonky mi nikdo nedokáže poradit a situace se horší.. Koupil jsem si do mého akvárka 10 neonek.. Hned když jsem je dal doma do nádrže, koukal jsem, že jedna má na sobě takovou bílou nitku 3-4mm dlouhou s válcovitým tělem (parazita), ale po 2 dnech nikde nic.. Po 2 týdnech co byly rybky v akva jsem měl tyto parazity na jedné neonce hnedle 3x, tak jsem založil karanténí nádrž.. 2 odpadli přes víkend a jednoho, který byl okolo oka jsem vyndal pinzetou. Po tom co byl u toho oka má stále jakoby "průhledný váček" asi plíseň a před 2ma dny se tam udělal další parazit (v tom váčku).. Jenže před týdnem se mi počet nakažených neonek navýšil na 7, takže 3 jsou "snad" zdravé.. Zase mají na těle tyto parazity a kolem nich tu plíseň i po tom, co tam parazit už není.. Můžete mi prosím poradit co stím? Mám tu neonku co měla parazit okolo oka utratit? Má ho kvůli té plísni jakoby vypouklé/"vytáhnuté" stejně jako ještě jedna....
Díky moc všem za odpověď..
PS: Myslím si, že to mají z naloveného krmiva (komářích larev), které jsem zkrmil hned a patentkách, které jsem zkrmil po odstání a měnění vody v intervalu 3 dnů..
Ještě jednou díky moc..
Silně vzduchuji (ale né přes noc) a přidal jsem od DAJANY Metylénovou modř a nic.. Přidávám tedy kapalnou formu Sery Baktopur a taky se nezdá zlepšení.. Nyní zkusím Seru Baktopur v tabletě, prý by to mohlo být účinější.. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 21:45 Muž SanelOne [5] - TetryRe: Haimdol
To každopádně ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2011 21:42 R Muž Silent [5949] Re: SanelOne
Zní to lépe než že jsem ji ušmikl hlavu :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 21:40 Muž SanelOne [5] - TetryRe: Haimdol
Dekapitace? :-D to sem dlouho neslyšel. Naposledy, když sem četl nějakou knihu a šlo se na gilotinu :) Ale myslim si, že to je taky bezbolestná rychlovka, pokud je to třeba sekáčkem:-( a má na to dotyčný odvahu...
O tom ledu sem někde četl, že se rybka položí na kus ledu a je to pro ni takový šok, že ji to vlastně zabije. Ale popravdě sem to ještě nezkoušel...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 21:26 R Muž Silent [5949] Re: Nobody
Mně osobně se zmražení jako způsob utracení moc nezamlouvá. Při běžně dosažitelných teplotách to opravdu bude trvat minimálně v minutách a tekutý dusík má doma asi málokdo. Tebou zmiňovaný způsob za použití CO2 se mi jeví jako nejhumánnější. Nicméně se musím přiznat, že u některých malých a neléčitelných jedinců jsem občas provedl dekapitaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 21:00 Nobody Re: SanelOne
Zmražení-asi není špatný nápad,ale bude trvat dlouho.Při teplotě mrazáků -18.
Možná rychlé zmražení tekutým dusíkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 20:48 Muž SanelOne [5] - TetryRe: Nobody
Podle mě je to taky nejlepší způsob. Co řikáte na to, dát rybu na kus ledu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.10.2011 20:38 Nobody Re: ČichavecTom
Nůž a citlivost?Kuře,králík - nůž citlivý... a co člověk a nůž...citlivý?
V perlivé vodě se ryba netrápí,jen usne. ;-) Je stále ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 20:34 Nobody Re: Speeder
Paví očka nebo živorodé halančíky,pokud chceš živorodé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 17:01 Muž ČichavecTom [92] - Rostliny
Bože takové trápení... buďte trochu citliví, vemte nůž a udělejte to rychle....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:26 Nobody Re: Speeder
Lépe perlivá.U této to trvá déle,ale stále lepší než,aby se trápila s tou nemocí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:26 Muž Speeder [10]
Co by jste mi teda doporučili do mojí nádrže za rybky? Chtěl jsem nějaký živorodkovitý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:21 Muž Speeder [10]
Tak nakonec jsem našel trošku jemně perlivý. Dal jsem jí tam. Ještě se hejbe jsem zjistil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:18 Nobody Re: Speeder
To není drsný. :-) Je to nejlepší způsob,jak utratit rybku.Vysokým obsahem CO2 ji uspíš-navždy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:15 Muž Speeder [10]
Drsný. Minerálku ale nemám. Pustil jsem jí Novosvětskou od Dvořáka. Třeba jí to pomůže při cestě na druhý břeh...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:13 Nobody Re: Speeder
Dobrá rada od Tudy.Nech akva bez ryb,jak jsi psal.Při nákupu nových rybek si je v obchodě pořádně prohlédni a kup si rybky zdravé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 16:04 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Speeder
Jestli máš doma perlivou minerálku, tak ji nalej do sklenice, rybku tam přelov a zkrať její trápení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 15:59 Muž Speeder [10]
U mě nepomáhá nic. Výměna vody od kamaráda nepomohla, ale rybka k mému překvapení přežila další noc. Už je ale hodně špatná. Leží a heká. Když jsem jí probral naléváním vody, tak zmateně plavala všude možně, ale už moc neovládá svoje tělo. Nechám jí tam dožít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2011 15:38 Nobody Re: romant
Tak pokus úspěšně probíhá.Zatím hodnoty dusitanů a čpavku neměřitelné.Dal jsem rybky(už ráno).Uvidíme zítra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 21:06 Muž Speeder [10]
Dal jsem 10 litrů vody od kamaráda, ale rybka je zase zpátky ve stavu v jakým byla předtim. Neplave, leží na dně a jen hejbe ploutvičkama. Takže je to jistojistě nějaká choroba a ne otrava dusitany. Prostě mi je prodal nemocný. Vyčerpal jsem možnosti, už budu jen čekat jestli to dá, nebo zemře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 15:34 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Speeder
OK, to je také dobrý postup.

Edit: rybky také mohly zajít kvůli výrazně odlišnému chemismu vody v obchodě a u Tebe doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 15:30 Muž Speeder [10]
Test na NO2 jsem dneska zkoušel v dalším krámu a zase od Sery za 310Kč. Na to kašlu. Nebudu kroužit celý odpoledne po městě a shánět a hlavně na to nemám ani čas. Další ryby bych nezkoušel. Určitě ne hned, nechal bych to bez ryb pár tejdnů. Jedu ke kolegovi pro tu vodu, protože ta čerstvá část vody jí udělala evidentně dobře a mohlo by se podařit tu poslední zachránit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 15:21 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Speeder
Sežeň si ten test na NO2 a čpavek. Určitě to vyjde levněji (od cca 120 Kč,-), než pořizovat další ryby a testovat to na nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 15:13 Muž Speeder [10]
Komu jim? Přežila už jen jedna a nemyslim si, že by měla vydržet do dalšího dne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 15:05 R Muž romant [27987] Re: Speeder
Já bych jim tam žádnou jinou vodu ze zaběhnutýho akvárka nedával a měnil bych jim normálně vodu čerstvou, několik hodin odstátou a to denně 30% objemu akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 14:57 Muž Speeder [10]
Nobody: Vypadá to, že tomu opravdu rozumíš. I můj kolega, který se akvaristikou zabývá už 15 let mi říkal, že to otrava dusitany nebo čpavkem nebude a že to spíš vypadá, že ryby byly nemocné už v pokročilejším stádiu, nebo nějakou nemocí, která má rychlý průběh. Kdyby to byly dusitany, ryby by měly lapat po dechu u hladiny a to se nedělo. Právě jsem dorazil z práce a přežívá už jen jedna rybka. Opět jsem jí vyměnil část vody a zdá se mi, že se trošku rozpohybovala. Mám ještě možnost jet ke kolegovi pro vodu z jeho zajetého akvária. Mám to udělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 00:16 Nobody Re: romant
Dobře-souhlasím,pokus provedu.Zítra vyrazím pro písek do potoka(Brdy)-písek properu a dám do trouby na 200 stupňů.Do akva(25l)přidám kořen s anubisem.Dám bublifuk.V sobotu změřím hladinu čpavku.V neděli přidám 10 plat a opět změřím čpavek.
Jen si myslím,že to bude vcelku zbytečné,protože nic nenaměřím. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 00:00 R Muž romant [27987] Re: Nobody
Nemyslím si, že bych přeháněl, stejně tak jako jsi Ty mě vyzval k onomu pokusu s 30 litrovým akváriem, mohl bych to samé doporučit já Tobě, ale s akvárkem né zcela čistým, jak navrhuješ, ale s normálně zařízenou nádrží, tak jak jí má tazatel a myslím si, že naměřený hodnoty čpavku budou ještě před tím, než tam půjdou po 5 dnech od založení ty ryby, lehce překvapující.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 23:52 Nobody Re: romant
To jsi asi malinko přehnal.
Pár odumřelých listů-nevzniká čpavek,to by naopak mohlo pomoci k rozvoji nitrifikačních a i denitrifikačních baktérií.Dno-pokud bylo nově zakoupeno,tak asi těžko,jedině ze starého akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 23:41 R Muž romant [27987] Re: Nobody
Co třeba rostliny, který jsou po nasazení do nově založenýho akva velmi často ve špatný kondici a nějakej čas jim trvá než se chytnou a začnou růst a právě to je ta doba kdy jejich odumírající listy jsou velmi dobrým zdrojem čpavku a zvláště pak v tak malý nádrži, jako je předmětná. Jako další zdroj čpavku bych viděl dno samotný, ale tam bude záležet na tom, jak dobře je ten štěrk propranej, čím špinavější, tím lepší zdroj čpavku. Takže si myslím, že nejenom ryby jsou producenty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 23:32 Nobody Re: romant
To myslíš,jak?Co produkuje čpavek v nově založeném akva,kromě ryb?
Uvedu příklad: Akva - 100x50x30cm,holé dno - filtry 2(zaběhlé bublifuky-15x15x25cm)voda odstátá 24hod,umístím 400-500ks neónek červených(obecných) ve velikosti 1,5-2cm -myslíš,že dojde k otravě čpavkem nebo dusitany do 24 hodin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 23:18 R Muž romant [27987] Re: Nobody
Nejen nově zakoupené ryby jsou v nově založené nádrži zdrojem čpavku. Nemyslíš? Tím samozřejmě nespochybňuji tu možnost nákupu již nemocných ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 23:08 Nobody Re: romant
Prosím,čti pozorněji.Jen jsem zapomněl na čárku."Tam je příčina-nákup nemocných ryb".
Čpavek nevzniká v nově založeném akva bez přítomnosti producentů čpavku - ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 22:58 R Muž romant [27987] Re: Nobody
O.K. Souhlasím s tím, že to co těm rybám škodí daleko více je přítomnost čpavku, která je, alespoň podle mě právě ten 5 den od založení nádrže nejvyšší a začíná se postupně měnit na dusitany. Takže se jistě shodneme na tom, že výměnou vody se tomu částečně dá alespoň trochu pomoci. Osobně si myslím, že další zatěžování již tak "nedobré" vody léčivy, byť jsou sebešetrnější nemá smysl.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [154] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198239x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=7651