Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 201 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 20:19 verča – poradí mi někdo?
Ještě včera jsem měla rybičky v pohodě a ráno jsem je všechny našla břichem nahoru,celé akvárko až na ancitrusky a jedno paví očko bylo mrtvé,poradí mi někdo kde se mohla stát chyba?díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:51 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ustavprochore
1.
...ryby se mají do akvárka dávat nejdřív po 3 týdnech, ne dnech!!! takhle se ti otráví...
2.
...když dám při zakládání akvárka dostatek rostlinek a počkám ty 3 týdny, mezitím tam nasypu trochu krmiva, pod., je to riziko otravy N-látkami výrazně nižší. pak tam můžu postupně přidávat rybky...
Mezi těmito dvěma informacemi je kvalitativně velký rozdíl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:36 Judyska
Obávám se že ne, jelikož ho měla mamča v práci (měla tam 2 rybičky, ale jedna pak umřela a přežil jen Žofík)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:33 Žena ustavprochore [567] – Re: Judyska
podle mě může, hrozně je vystresuje a pak třeba chytnou nějakou nemoc. mohli by i vyskočit, pokud nemáš krycí sklo/kryt....máš možnost ho vrátit do akva, kde byl původně sám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:30 Judyska
Ještě bych se chtěla zeptat:
Mám 2 samečky mečovky a jeden byl 1 rok SÁM v akvárku (Žofík), je taky o dost vědší a útočí na toho druhého (Maikyho), který se před ním schovává pod filtr, kam se Žofík nevleze...a tak honí mečovku Berušku, Maiky má trošičku potrhanou hřbetní ploutev. K jediné samičce Dory se chová slušně (Dory je mu stráááááášně podobná), jinak je agresivní. Může Berušce nebo Maikymu vážně ublížit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:25 Žena ustavprochore [567] – Re: Judyska
tohle mi sedí na ten dusík... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:22 Žena bucliik [99]
tak ať ti to malování jde ;-) možná by se v akvárku(bez krytu) líbilo křečkovi...nebylo by to lepší?....mohla bys mu nějakou nejedovatou barvou namalovat pozadí(než by ho sežral) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:20 Žena ustavprochore [567] – Re: Judyska
zkus se doma mrknout po nějakém teploměru, pamatuju si, že jsem tam jeden čas měla teploměr, co se používá u malých dětí, když se koupou :)

pokud není teploměr žádný, testni ponořením lokte (nebo jestli je tu nějaká maminka/tatínek, ať mě opraví). a mixni převařenou a z kohoutku, ať to není úplně studené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:20 Judyska
ne nelapaly, spíž měli tlamičky u hladiny a postupně se otáčely dozadu a pak umřely, chudinky moje sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:17 Judyska
všem vám moc děkuju...jsem spíš přes obrazy než přes rybičky a obrazy onemocnět nemůžou :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:15 Žena bucliik [99]
a nelapají po dechu, nemají vykulený oči? čerpám z atlasu nemocí, sama jsem otravu neviděla :-)
asi bych taky vyměnila část vody, přece jen, živorodky jsou prasátka a ublížit jim nemůžeš...teda pokud je neuvaříš teplou vodou nebo nezachladíš studenou-topítko by udrželo stenou teplotu vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:12 Judyska
paví očka se teď drží ve vrchní části akvárka, ale vypadají zdravě....mají normální barvu a ani "neztrácejí" vědomí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:11 Žena ustavprochore [567] – Re: Sid
zcela vyloučit nemůžu (skoro) nic, nicméně když dám při zakládání akvárka dostatek rostlinek a počkám ty 3 týdny, mezitím tam nasypu trochu krmiva, pod., je to riziko otravy N-látkami výrazně nižší. pak tam můžu postupně přidávat rybky, začala bych párem p.oček... ale říkám svůj názor ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:10 Žena bucliik [99]
karanténa se nepoužívá jen pro nemocné rybky, ale i pro rybky, které do akvaristiky nově přišly....nechají je tam nějakou chvíli plavat a pozorují je(teda doufám že to tak dělají), jestli nemají nějakou nemoc....no a nebo můžou být nemocné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:09 Žena bucliik [99]
těm rybám je k ničemu, ale tobě by se mohl hodit ;-)
teploměr stojí pár korun, tak až půjdeš okolo tak si ho pořiď, třeba zjistíš, že mají rybky větší zimu než jsi myslela ;-) malé akvárko hůř udrží teplotu, pokud máte třeba v noci zimu(teď asi ne-ale třeba u nás se v noci netopí(v zimě) a je tam někdy i 17°C)takže topítko je nutnost.
Živorodky už dávno nejsou to co bývaly ;-) -stačilo vzduchování a trs mechu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:08 Judyska
Moc ti děkuju, jo a v akvaristice měli v jedné nádrži KARANTÉNU.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:04 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ustavprochore
...ryby se mají do akvárka dávat nejdřív po 3 týdnech, ne dnech!!!...
Tento postup riziko otravy N-látkami nevyloučí. Vhodnější je přidávat rybky postupně nebo jiným způsobem umožnit namnožení nitrifikačních bakterií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:04 Judyska
Je to nové a malé aqua a já se do zaměřeného obchodu s penězma málokdy dostanu...taťka říkal, že teploměr nepotřebuji, když mám takové malé aqua.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 19:01 Žena bucliik [99]
možná ;-) určitě si pořiď teploměr. Dnešní rybky bývají šlechtěné a rozhýčkané , takže už standartní výbavou akvárka bývá i topítko ;-) zkus o tom popřemýšlet, nejlepší je použít karanténku už ze začátku a rybky pozorovat. Pořádně je okoukni i v akvaristice, někdy se dají přenést nemoci, a dej pozor i na tu teplotu vody ;-) Ono v akvaristikách jsou někdy jen rádi, že nám ty rybky pochcípají-pro ně to znamená, že si je přijdeš koupit znova.
Zajíždění akvárka by mělo být hlavně postupné, aby se s tím zvládlo akvárko vyrovnat. Ju a filtr neper ve vodovodní vodě, ale jen mírně propláchni v odsáté akvarijní( až ho budeš čistit)
Pokud budeš chtít založ si profil, daleko líp se radí ;-) a je tu spousta lidí ochotná pomoct
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:59 Žena ustavprochore [567] – Re: Judyska
ty tam nemáš ani teploměr? :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:54 Judyska
Předtím jsem je měla v poměrně teplé vodě a to akvárko rozhodně takovou teplotu nemá, takže to mohl pro ně být šok....možná proto se to stalo těm slabším rybičkám :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:52 Žena ustavprochore [567] – Re: Judyska
ryby se mají do akvárka dávat nejdřív po 3 týdnech, ne dnech!!! takhle se ti otráví...

moje rada: okamžitě vyměnit polovinu až tři čtvrtiny vody a dělat to tak každý den, dokud se to akvárko nezaběhne.

jinak 8 živorodek do 45 l je strašně moc! i těch 6 by bylo hodně. a nakup co nejvíc rostlinek, nejlépe rychlerostoucích

EDIT: smaozřejmě připomínky k navrženému opatření beru ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:50 Žena bucliik [99]
u nově založených akvárek se nabízí otrava NO2, ale rybek se mě nezdá tolik, ještě mě napadl zánět plynového měchýře- toť se může tuším stát z nachlazení...kolik máš v akvárku teplotu a kolik byla v obchodě? Já viděla ve zverimexu, že měli ve všech akváriích 30°C takže přesun do (podle mě normálních) 25°c může být docela šok.
Pokud je něco z toho co píšu blbě, pak doufám že to vyprovokuje někoho k reakci a vnesení pořádku....v nemocech se příliš nevyznám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:44 Judyska
a rybiček je tam jen 6 s těma dvouma 8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:42 Judyska
Mám 45l a bez rybek bylo 3-4 dny...kdysi jsem měla taky akvárko a rybičky byly v pohodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:41 Žena bucliik [99]
no, nebyla by ta karanténa dobrá, aby se eventuelně nenakazily i ostatní rybky? ;-)
jak dlouho ti funguje to akvárko bez ryb?
Když chceš odpověď tak je dobré napsat: jak je akvárko velké, kolik je v něm ryb, jak dlouho funguje, a někdy pomůže i kolik tam máš rostlinek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:38 Judyska
...........a teď se navíc obrátil bříškem nahoru....ale ještě žije, sem tam se zastaví a potápí se...pak se doněj ale vrátí život a plave, ALE BŘÍŠKEM VZHŮRU sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:36 Žena ustavprochore [567] – Re: Judyska
jak dlouho funguje tvé akviško bez rybek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2008 18:27 Judyska – !Nemocné paví očko!
Prosím pomožte mi, je to tak 2 dny,co jsem vypustila první rybky do akvárka....jedná se o mečovky a paví očka....jedna mečovka (samec) byla agresivní na ostatní mečovky, horší problém ale byl s pavými očky....jedna samička se zbarvila mírně do oranžova a ostatní ji přehlíželi...dnes jsem se probudila a zjistila jsem, že je u hladiny a skoro se nehýbe....sem tam se jakoby probrala a kousek plavala, ale pak se zase zastavila a unášela ji hlavou vzhůru voda...v poledne už byla mrtvá! Teď se děje to samé s jedním samečkem až na to, že ho "hlídá" jiný sameček a já nevím co mám dělat. Chtěla jsem ho dát do karantény, ale taťka řekl že už je to asi zbytečný. Pomožte mi prrrrrrrrrroooooooosssssssssíííííííííímmmmmmmm:(Nechci mít nemocný i ty ostatní:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2008 15:04 Marri – Re: iblik
krevety tam mám red cherry (přebytky z chovné nádrže...)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2008 00:02 Muž Sadman [0]
těžko říct, dej ryby do karantény a zkus je léčit zvýšenou teplotou a něčim na prevenci.. . (Preventin) krevetky tam nech, pokud se jim daří a nevypadajou nemocne.. . uvidíš... rozhodně je lepší něco dělat, než ti to pojde na parazita.. .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 23:21 Muž iblik [4] - Labyrintky – Re: Marri
hele a jaky máš ty krevetky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 22:30 Marri
Takže teda asi nevíte co mě to postihlo za hroznou věc :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 13:32 thunderstorm – HELP
kurnik si všímám že mi platy nějak postávají u hladiny se staženým ocasem, ale z toho se zase prohánějí po akvárku ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 09:55 Marri – Re: ustavprochore
Tak osazenstvo se změnilo, prvně jsem tam měla tetry, neonky a dánia a teď tady toto... No a kolik rybek párek plat korál. plus jejich mimina cca 10ks, pak jen potěr plat nevim jakých (s černým ocasem) cca 30ks do max. 1cm, větší šly do nového odmova (tam jsou ok) a potěr moll cca 20ks (taky v novém) a pár pavích ok plus tři puberťáci, 3 pandíci a 2citrusáci a milion krevet jo a dvě mladé ještě malé ampulárky, jinak nic víc, takže si myslím, že přerybně né těžko-obvzlášť teďka, zbyl mi samec platy korálové a jedno mimino a pár mimin té druhé platy a 3 paví očka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 09:37 Žena ustavprochore [567] – Re: Marri
Osobně bych nic "nevymívala" ;-) K tvému problému, každé akva je jiné. Docela by pomohlo info, kolik těch rybek v 54 l máš (včetně potěru, je jasný, že to bude cca) a jestli jsi za dobu, co akvárko běží, měnila rybky (živorodky nepatří mezi dlouhověké, křížením mezi příbuznými se ryby oslabují)... Jinak tu domněnku od Humika o oslabení samiček kvůli porodu/výtěrům, na tom by mohlo něco být... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 08:30 Marri – Re: thunderstorm
Kompletně zničit asi 5ti letou ,,zajetost´´ nádrže (tak krásně zarostlou, je to ta prostřední v mých osobních), když všechny ostatní zvířata v ní přežívají v pohodě!! Krevety obvzlášť! To si myslím, že je hovadina. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 08:27 thunderstorm – Re: Marri
to chce přemístit ryby do karantény a kompet pročistit aqa sapoátem a důkladně vymít..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 08:21 Marri – Re: ustavprochore
Rybky jsou v 54litrech ne v tom prezentovaném... Thunderstorm, co mám z toho, jen to že mi pochcípaly moje ,,výpěstky´´ aj jejich (je pravda že povětšinou samice) rodiče. :-( Humik, no vzhledem ke krevetám bych tam chemii necpala...a na těch rybách prostě nic není vidět, samice platy korálové jeden den byla v pořádku bez problémů a druhý den už nebyla ani tělo její jsem nenašla, sežraly ho krevetky asi... a ještě jedna věc ve vedlejším akvu něco přes 60l, tam mám chovnou skupinku plat a ty jsou v pohodě, v té nádrži nezdechla ani jedna, nikdy mi v té nádrži nezdechla živorodka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 08:14 thunderstorm
Ahojek Marri, co máš z toho.. já teď splách do záchoda jednu malou platu ... byla dlouho nejaká pobouchaná ( moc klidná a schovávala se ) a až teď sem si všim že má vyboulené jedno oko ... tak sem ju dal pryč... rozzureny sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2008 07:00 Humik – Re: Marri
Ja som mal podobný problém s Tetrami. Ale podla správania som diagnostikoval nejakého parazita myslím že to bola hlístice alebo niečo také. Vtedy mi pomohlo liečivo Tetra medica Contralck
www.arapezinok.sk/…
Sadni si na chvílku k akvárku a preštuduj si atlas chorob tu na rybyckacha a snad sa ti podarí zistit o čo sa jedná a uspešne to vyliečit. Rýchla diagnóza plus správna liečba ti može zachránit kopu starostí s vymretím a prípadným znovuzakladaním akva.
A prečo umierajú skorej samice? Tažko povedat možno sú náchylnejšie na choroby. Maju možno rýchlejší metabolizmus ako samčekovia kedže v prírode musia vytvárat ikry a uživit ich až do výteru. V trípade živorodiek až do porodu. Mne tiež najskor začali umierat samičky ale samci by šli za nimi.
Ancíci a panciernici sú ok možno práve preto že majú črevné dýchanie. A ak ostatné ryby nemožu dýchat tak hynú a panciernici s ancíkmi to zatial vykrývajú ale može sa stat že odídu časom aj oni.
Takže 1. pozorovat chovanie rýb. 2. Preštudovat atlas chorob. 3. Vyliečit. 4. radovat sa z rybičiek.

Veľa štastia a snád sa ti to podarí rozlusknut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 23:57 Muž stanovsky [29] - Živorodky
u mne umíraly i samičky black molly, pavích ok, mečovek. Ale jen samice. A ono se to nějak samo spravilo :-D nevím tedka do akvária nezasahuji a vše je v normě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 23:39 Žena ustavprochore [567] – Re: Marri
je to to akvárko, které tady prezentuješ? jestli ano, tak 6 dospělých živorodek (+ asi nějaké ty prcky) je na ten objem dost na hraně, chce to hodně často čistit, aby se tam nehromadily N-látky... ale podle osádky to bude jiné akvárko, ale i tak, čistit (pořádně odkalovat a měnit vodu)- častěji než v akvárcích bez řivorodek, nepřekrmovat... jinak k živorodkám se občas přidává trochu soli (sama pořádně ani nevím proč, asi kvůli jejich původu), ale když tam máš i ancistrusy a pancéřníčky, tak bych to nědělala :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 22:41 Muž TomášB [12]
přesme me taky,ale jen samičky, hlavne očka , samci ani jedni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 22:33 Muž stanovsky [29] - Živorodky
Musím sem vložit jeden můj malý poznatek: Něco podobneho se mi taky stávalo v akváriu, zničeho nic mi začaly hynout rybky taky živorodky, ale zajímavé , že to byly jenom samičky a samci byli v pohodě. Doteď jsem nepřišel na to proč tomu tak bylo. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 22:30 Marri – Re: sportsmen
No, jo zapomněla jsem napsat...odchází mi jak potěr tak dospěláci, jedna dospělá samice pavího oka, byla pár dní pobledlá, ale žrala... a dnes jsem ji našla mrtvou a spoustu krevetek na ní hodovalo, jinak ten potěr prostě nic, jeden den žere plave v poho a druhý den, na jávském měchu mrtvolka a krevetky zase... na těch malých žádné známky ničeho nebyly, krupice nic, žraly v pohodě a pak co jsem zahlédla většího dorostence, ležet na boku s široce otevřenou tlamkou a už se občas jen pohnul... Ale říkám, ty ostatní rybky (anci a panci naprosto v pořádku...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 21:47 Muž sportsmen [62]
jee promin omlouvam se a opravuji Marri ... ;-) zkus to vice rozepsat takhle ti asi nikdo moc neporadi ... je mozne ze odesli proste uz vekem,pokud odchazi postupne a nemaji zadne patologicke znamky na svem tele nebo na jejich chovani tak me nic jineho nenapada !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 21:45 Muž sportsmen [62]
ahoj mary no tezko rict, vypadaly ty rybky nejak nemocne??? Nemeli propadle briska nebo odstate supiny nebo tecky na sobe ... no proste neco neobvykleho??? A co jejich chovani pred tim nez umreli nebyli nejak plache???neschovavali se a tak???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2008 21:38 Marri – Co se to děje?
Prosím o radu, mám v jednom akváriu problém se živorodkama (platy, paví oka, black molly) všechny mi postupně umírají, nevím čím to může být, mám tam ještě pancéřníčky panda, citrusáky a plno krevet a ti jsou v pohodě... :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2008 11:40 Žena pavliina [50]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o pomoc o jakou nemoc se jedná. Parmičce duhové se asi tak před cca 14 dny objevil u prsní ploutvičky takovej vřídek, vypadá to jako květákovitý útvar, od té doby se to nepatrně zvětšilo, moc ne. Rybu jsem zkoušela léčit Mycopurem i eSHou 2000 (myslela jsem si, že jde o plíseň) ale marně sad Jinak rybka je v poho, žere a chová se normálně, jen se jí bojím vrátit do nádrže, aby se ta nemoc nerozšířila i na ostatní rybky ale taky jí nechci trápit v karanténě - není tam moc spokojená :-O O jakou nemoc se jedná a je přenosná i na ostatní ryby? Moc díky za pomoc ;-)

Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [201] ...... 227 228

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200528x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=10001