Co je to za nemoc?
0 07.04.2016 11:36 calmar – nemoc - dania
Dnes jsem našel v akváriu 2 dania zlatá (danio rerio) na pokraji konce a hned jsem je utratil - obě výrazně tmavě zbarvená (jedno se světlejším flekem na hřbetě), jedno s výrazně poškozenou tlamkou - je dobře vidět na fotce, obě s jedním "slepým okem" - taky vidět na fotce.
Akvárium běží od prosince/ledna, ryby od začátku března, dosud bez problémů (byť si uvědomuju, že jedno danio bylo jakési tmavé už od koupě, ale jinak se nelišilo; jedno danio také před pár týdny "zmizelo" - mrtvola nenalezena, ale žádné patologie nepozorovány). Nádrž 128 l, celkem 16 ryb (dnes tedy jen 13) - kromě danií 2x SAE, 3x rájovec.
Údržba - týdně cca 1/3 vody; druhý týden se zabíhá nový filtr JBL 701e, vedle něho stále jede starý.
Měření: NH4 0, NO2 0, PH cca 6,7; voda velmi měkká.
Děkuji za poznámky.
Nikoho nic nenapadá? Jde mi hlavně o to, zda a jak bych měl přeléčit zbytek akvária.
Tak jsem provedl ráno opět výměnu 60litrů vody, všichni pancéřníčci žijou, ale stále se mi zdá jejich chování divné.
Ahoj, umřela mi rybička pancík leopardí jeden divně plaval včera občas bokem o dno se otřel a pak zas poskočil a pokračoval dál, dneska byl kaput a zdá se mi že to dělá ještě jeden...... zbylá skupinka má divné chování je v rohu u filtru nasávání a pleve nahoru a dolů, pak plavou chvilku normálně a pak se tam zas vrátěj, nevidím žádné znaky nemoci, ale rozhodně se tak nechovali, víc o akva v profilu, žádné změny jsem nedělal, o víkendu jsem měnil 50litrů vody odstaté.filtr nečištěn, lehké odkalení, krmení myslím že držím na uzdě.ostatní rybky se zdají být ok.napadá mě ted jediná věc, začal jsem podávat občas červené komáří larvy mražené
OK, já si nevšimla, že už tam nejsou. Ale i tak, dej pryč ancáka a posil hejno pancéřníčků. Měnit deset litrů je (podle mě) málo. Máš měnit cca třetinu vody nebo aspoň 20%, pokud měníš vícekrát týdně. V každém případě, teď tam máš problém a nejlepší cesta je měnit tu třetinu vody obden. Aspoň týden. Pak třeba co dva tři dny. A pak uvidíš.
Skaláre tam už nemám. Po dvoch mesiacoch že by niečo vypuklo ? Nemyslím si že by som mala nejakú vražednú kombináciu rybiek, ani počet.
Nevím no, já bych tipla, že se Ti začíná vymstívat to nerozvážné umístění skalár. Těm rybám v tomhle počtu při velikosti akva, podle mě, nemůže být dlouhodobě dobře. A jestli má i Ramka problémy, půjde to ráz na ráz.. Uvidíš, jestli to zvládnou nebo ne. Být Tebou, měním větší množství vody a opatřím si testy na NO2 a NO3.
Dobrý deň, Dneska mi skapal pancierniček. Od rána sa mi zdal menej aktívny. Na mŕtvom telíčku som objavila červený fľak. Vidieť na fotke. Jediné čo som pred tým urobila je že som pridala lyžicu a pol soli, kvôli ramirézke , u ktorej pozorujem pár dní zmenu farby. Dneska už nežrala a polyhávala na dne. Dala som ju do karantény. Ostatné Ramky žeru a sú sýtej farby. Druhý pancierniček tiež v pohode. Testy mám iba na PH. Ale keby bola zlá vody nesprávali by sa inak aj slimáky a krevetky ? A tak sa chcem opýtat čo to môže byt a či sa s tým dá niečo robit. Som síce začiatočník ale nemyslím si že by som zanedbávala výmenu vody a starostlivosť o akvárium.
Křivice, avitaminóza, popř. vnitřní paraziti.
0 03.04.2016 19:17 HonzaCPK – Křivá páteř Cichlidka Kakadu
Dobrý den,
dnes jsem zpozoroval nemocného samečka Cichlidky Kakadu. Má prohnutou páteř do písmene S - viz
youtu.be/… . Nádrž je zaběhnutá, přes měsíc stará, 60l - viz moje prezentace. V akváriu mám jestě tři Paví očka, jednoho Ancistruse, samičku kakadu a Tetry měděné. Krmím 1x denně sušenými vločkami nebo mraženým krmivem. Vodu měním 1x týdně cca 1/3 objemu. Teplota 26°C, pH 6.9, dusitany pod 0.1mg/l - měřeno testem od Rataje. Ostatní rybičky jsou OK. Zde na stránkách jsem ještě objevil odkaz na německou stránku, kde by to podle příznaků mělo být ze špatného krmení. Nenapadá prosím někoho jiná možná alternativa, případně jak krmení upravit a rybce pomoct?
Předem děkuji za každý příspěvek
0 02.04.2016 11:26 Petan26 [59] - Jezírkové ryby Já jsem úplně stejnou věc teď léčil u Závojnatek, taky Entizolem, 12 dní, 250mg/50 l., nepovedlo se, ryby takové výkaly mají téměř pravidelně vždy po ránu, potom už ne, krom toho výkalu jsou vitální, žerou o sto 6, nestahují se nikam do ústraní spíš naopak... taky mě to hodně mate. Co by mohlo mít souvislost, tak nemám 100% vodu, pořád do akva vrtám, jednou měním akvarium, potom měním filtr, potom léčba s výměnou 2/3 vody, která není top, čili já to ted nechám být, nechám pořádně najet akvarium a až budou testy vody 100% pak to nechám ještě dlouho být a pak teprv, pokud nepřijde zlepšení nebo zhoršení to začnu řešit možná znova....
Jako proto, že jinak zdravá ryba, má trošku jiný bobek, než by se Tobě líbilo, ještě neznamená, že jí něco je!! Tvoje stollice je také každý den stejná?? Kdybych takto postupoval, tak jsem své terčovce musel léčit každý den, co je mám...
Přestaň do nich rvát léčivo, zbytečně vytváříš rezistenci!
Častětší výměna vody, na filtr taky nehrabej, nevidím spojitost, pestrá strava a ty vitamíny klidně...
To je cesta...
Pokial ryby žeru, už by som do nich liečivo nepchal-tri tyždne na entizole je teda dosť. A klasika-Zvyšil by som teplotu ešte na 31 napriklad,zintenzivnil vymenu vody kvoli dusičnanom,krmivo s cesnakom, dafnie mrazene, pridal huminy...ak ryby nebudu ok ani po dalsšich 2-3 tyždnoch by som až vtedy skusil ten nematol.
0 01.04.2016 18:52 bwater stejnak jsem radeji dal jednu dávku zbytek flagellolu a po třech dnech vycistim filtr dam sera bio nitrivec a budu do nich prat fishtamin a vecer i kapat do vody... nekdy proste jakz takz vyjede normalni vykal a nekdy proste upne opravdu dlouhatansky nitkovity stridave hnedy vykal fakt divny
jinak jak prijd k akva ryby zebraj i po krmení včera jsem hodil koprivy sparene a den si jich nevsimaly a dnes mely všechny nadupne pupiky kterejim během dne zas trochu splaskly.. tak uvidím budu to sledovat dál
Njn, jenomže ty ryby mají naducaný pupíky, to mě na tom nesedí, když bývají ty dlouhý bílý výkaly, tak už jde z ryb výstelka střev, břicha propadlý, bez nálady, kondice, ale to na tvých rybách nepozoruji. Já vyčkám hodnocení dalších uživatelů, můj názor je ten co jsem napsal.
0 01.04.2016 17:39 bwater tak se podívej na první fotku to táhlé dlouhé je výkal skaláry je to pod ocasní ploutví v zadu pod ní nakonci hnede a pruhledny nitkovit vykal se tahne az ke konecniku skaláry
No, tedy já jsem asi lama, ale vidím zdravý ryby
Tak to jsme asi lamy dvě... Zrovna jsem se chtěl zeptat, co mají ty ryby za problém...
No, tedy já jsem asi lama, ale vidím zdravý ryby, tedy na první pohled určitě, pěkně kulatý břicha a celkově mě ty ryby nepřipadají že by je mělo něco trápit. Stran těch výkalů si jistej opravdu nejsem, tedy na těch fotkách to bych "chtěl" vidět, nevidím.
0 01.04.2016 13:06 bwater dnes rano zas napul bila nitka napul hnedy ryby mivaji občas i hnedy vykal vždy je ale takovy hrudkovity dlouhy a dlouho se drzi i konecniku entizol nezabral i když jsem nasadil o dost vetsi davkovani jsem na konci lecby tritydeniho davkovani a nic... ted co dal ryby normalne zerou jak jdu k akva priplavou na krmeni voda 29 stuúpnu vzduchovani krmim koprivama co dal sera flagelol který mam ještě pulku doma nebo nematoda? vecer kapu do vody asi 10 kapek fishtaminu po zhasnuti svetel nechapu jak to mohli dostat menim tydne i pul akvária filtry mam dva eheimy
Dej fotku, jak vypadá ryba co má ten světlý výkal. Jestli mě paměť neklame, už jsme to u tebe řešili vícekrát a výsledek bych vždy stejný, vždycky jsi skončil u léčby. Netvrdím, že ten problém skutečně nemáš, ale na druhou stranu vím co s rybama dělá "preventivní" léčení a že toho už u tebe bylo.
Na vnitřní parazity ti tyhle léky nepomohou.
A nemohla bych udělat něco jiného než zabít třeba tam dát léky ( Esha 2000 a Exit )pomůže to aspoň trochu ?
0 31.03.2016 12:39 bwater – dotaz
hoj ryby mají nitkovité bílé výkaly ale občas i s natrávenou potravou kouskované někdy hnědě ale dlouhé třeba i 5 cm tahají je za sebou třeba i dvě hodiny léčím entizolem ale NEZABíRá!! krmím sera bacto tabs pokapané sera fishtamin... nechápu jak to chytly krmím pestře a vodu měním víc jak třeinu tydne s odkalováním. Ryby normálně žerou NO2 a NO3 minimum 28stupnu vzduchuju. nes jsem jim dal spřenu kopřivu před pár dny se vytřeli a hlídali az do vykulení jiker pak potěr sežrali. Mám doma flagellol. moje otázka zní,zda má tedy přerušit už 3 týdení léčbu entizole vymenit 80% vody a nasadit flagellol? anebo mám zakoupit a léčit sera med proffesionel nematol? díky za odpověď ryby žerou kapu jim na krmení fishtamin a kapu ho na noc i do vody. po léčebné kůře mám doma připraven serabio nitrivec aktivní uhlí abych rozjel filtr . jká je myslíte cesta k léčbě? ryby nemaí propadlá břicha a normálně žerou samička má plnější břicho po malémnakrmení ale to měla i před třením ( jikry) a zdá se mi že párpo necelém tydnu opět pucuje kořen děkuju za odpověd
To je sice pravda, ale to co popisuje Fazol rozhodně na otravu nějakou chemikálií nevypadá... Tady bych vsadil opravdu na ty podmínky...
Spíchne prezentaci a bude jasno...
Tak netuším jak zrovna v Británii, ale vím, že jsou místa na světě, kde se do vody dávají různá svinstva, například chloramin, který nevyprchá tak snadno jako chlór, musí se speciálně odstraňovat, a ještě snad uvolňuje amoniak (je to sloučenina chloru a amoniaku).
Taže ne, obecně neplatí, že je pitná voda relativně bezpečná pro ryby. Jsou místa, kde je to mnohem horší než tady.
To opravdu nebude o lokalitě... Nebo myslíš že britové pouští do řádu něco, co zabijí ryby??
Podmínky v akva, voda a zase podmínky... Prezentace by napověděla...
no tak to sme dva ... ona neni zase bila ale spis tak otekla
Můžu se zeptat co to.máš za nemoc ?
Bílá tlamka četla jsem v knize že to.může bejt bakterióza (je to.pravda ? )
No tak dneska bohuzel umrel ... a vypada to ze zivorotka bude dalsi zbelala ji pusa a oddelila se od hejna neni to tim ze jsem nedavno menil vodu v celem aqvarku???Poradily mi ted menit 20% vody kazdej den po dobu jednoho tydne ... a ted ta tva lecba nezabije mi to ostatni druhy ?V cesku sem niky nemel takovej problem
Dobře tak jí radši usmrtim
.Dobrý je na tom že jenom jedna kdyžtak mám ještě 16miminek
Souhlas s Romanem. Konečná, ta ryba už se trápí. Ostatní v akva to už vědí, proto do ní drbou a čekají až pojde, aby se do ní pustili... Tak jí to utrpení zkrať...
Šetrně utratit, prostě poslat na druhej břeh a ostaní ryby sledovat. S největší pravděpodobností vnitřní paraziti, ale volil bych prozatím tuto cestu, než se začne akvo léčit jako celek, tedy při zpozorování další ryby s obdobným problémem to nutné bude, ale prozatím bych to nedělal.
Moje samička je nemocná.Má bílé docela dlouhé výkaly a ocas má někdy takový bílý straní se i od ostatních,někdy i dlouho.jenom leží na dně a nic víc chvilkama i nevnímá že do ní ryby šťouchají .Teplota akva 25-26 ,(akva 20litrů )
Děkuju za odpověď
I v Anglii je nutný mít kvalitní prostředí a to když bude, strach o další jedince bude bezpředmětný. Teplotu ke 30st. vodu lehce zasolit(polévk. lž. na 50 litrů), možno zkusit jako alternativu, ale výsledek nelze předjímat, jak jsem psal, léčba čichavců je vždycky lotynka. Do vody listy mandlovníku mořskýho(jeden velkej na 100 litrů) a bude se vidět.
aha a nenakazi to jine druhy ryb ziju v Angliji a nevim jestli se da take lecivo sehnat
Tak v první řadě kvalita prostředí, bez toho čichouny nikdy neudržíš a to co tam tuším, je rozjetá bakteriální infekce, tedy je možné použít Bactopur direct v separé nádrži, ale léčba čichavců bývá velmi vratká a spíš rybu ještě více načneš, než jí pomůžeš. No zvaž to a hlavně se zaměř na to prostředí, hodila by se prezenatace, aby se případné chyby daly odladit.
0 29.03.2016 16:56 Fazol – poradite mi prosim
zdravim nedavno se moji rybce objevilo neco na ploutvi a rozsiruje se to poradite mi co delat dal dekuji predem
Starší reakce
Co je to všechno? Ideální bude když si zřídíš prezentaci předmětnýho akvária, aby z toho nebyla dotazníková metoda.
Měň pravidelně týdně vodu, ale filtr čisti až to bude potřeba, tedy až si o to řekne svým sníženým výkonem. Pokud by to mělo být v tom týdenním intervalu, je to známka, že ten filt tzv. nestíhá. Má-li to být filtr biologický, jak píšeš a má-li plnit řádně svojí funkci je to co činíš spíše kontraproduktivním opatřením. Přidávat bakterie při každé výměně je zbytečné i když podle toho jak to provozuješ(čištění filtru a odkalování dna zároveň), nejsou ty dodávaný bakterie až zase tak špatnej postup. Voda je na hraně, klidně mu tam o 1-2 st. přitop a můžeš vodu měnit 2x týdně(jenom měnit) dno jednou a filtr dle potřeby.
Byli to normální neonky a už všechny Chcíply .udělali jsme vše ale stále umírají ,tak uvidíme. Ale je to docela drsný. Rybičkam se dařilo na burze jsme koupili ještě 2 a najednou nemáme skoro ani jednu ach jo.
Ty fleky jsou ale průhledné.Připadá mi, jako by se mu ta ploutvička měla každou chvíli začít rozpadat.
Akvárko mám založené cca před dvěma měsíci a v akvaristice mi radili dávat násadu bakterií při každé obměně vody (zároveň čistím i filtr).Voda má 24 a půl stupně.
Na fotkách neshledávám žádnou závadu.Tmavá a bělavá místa mohou být způsobeny věkem ryby, tvorba melaninu a rozmístění pigmentace mění její vybarvení.
Teplotu určitě ne pod 25, takže topítko. Také přitlač na rostliny, živé, i nějaké plovoucí a bude spoko... Beťáci se rádi prodírají houštím rostlin, tak mu to dopřej...
Jinak je to fešák (stavba těla a tak), moc se mi líbí...
Jakou teplotu má v akvárku? Proč dáváš tu násadu bakterií do filtru, to akvárko je nově založené?
0 24.03.2016 21:56 slunečnice – Černé tečky a průhledné fleky na ploutvičce
Nezobrazuje se mi můj dotaz, tak snad to tu pak nebude opakovaně.... Je to asi dva měsíce,co jsem založila akvárko.Všechny hodnoty mám v pohodě, jen KH je nízké cca 2.Akvárko 20 l,s biologickým filtrem,vodu měním 1x za dva týdny 1/3 a zároveň odkaluju a čistím stěny. Řasí se minimálně.Mám živé rostlinky,pravidelně dávám CO2, 1x za dva týdny dávám hnojivo a taky násadu bakterií do filtru.V akvárku mám dva šnečky a jednoho samce bety bojovnice.Začaly se mu dělat černé tečky na hřbetní ploutvi a pak se přidaly průhledné skvrny taky na té ploutvi.Rybka plave a jí taky normálně. Krmím granulkama pro bety - dostává 2 kuličky denně. V akvaristice mi neporadili.Prý mám nějakou specialitu, tak nevím, co s tím.Poradí někdo?Na fotu jsou celkem vidět ty průhledné fleky.Mám víc měnit vodu nebo potřebuje topítko? Nevím si rady,nerada bych, aby mi odešla.
Jak zde zaznělo, toho se drž a jenom doplním, nejedná-li se o neonky modrý, jsou do tvého 35 litrového akvária nevhodný, to jsou plavci.
Děkuji mrknu na to a snad nějak vyléčim
Pravděpodobně krupička:
rybicky.net/forum/2223-krupicka
Podívej se na fotky, pokud je to fakt krupička, tak kup léčivo a postupuj podle návodu. Dobré je Esha exit + Esha 2000.
0 24.03.2016 13:35 ofina – Neonky s bílým tečkami
Prosím na dvou neonkach se objevili bílé tečky.Jsou celé kropenaté jsou nemocné ? Akvárium cca 35 litrů.filtrace teplota 24. Děkuji
Přidat reakci
1 ...... [62] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200535x