Co je to za nemoc?
Díky, vyměním větší množství vody a častěji (NO3 bylo opravdu víc, než obvykle) - mělo by to potom ustoupit?
Alferi napsal: Asi dva měsíce má samička gavůnka za pravou skřelí poraněné místo bez šupin a jedno vypoulené oko. Jinak se chová celkem normálně, plave, žere ... Z přehledu nemocí to neumím identifikovat.
Zkontrolujte si vodu. Tohle bývá údržbou...Za vředovitostí u gavúnků je voda skoro vždy...
Asi dva měsíce má samička gavůnka za pravou skřelí poraněné místo bez šupin a jedno vypoulené oko. Jinak se chová celkem normálně, plave, žere ... Z přehledu nemocí to neumím identifikovat.
Starší reakce
Zkusim to popsat. Rybce se deformuje tlamicka a skrele, nektere ryby maji neprirozene cerne zbarveni hlavne u ritniho otvoru a mezi ritni ploutvi a telem (ten prechod je proste tmavy). U nekterych ryb se prsni ploutve stavaji nepohyblive (treba jen jedna ploutev), trci trvale do boku a na jejim koreni je opet znamka neceho tmaveho.
Jak na tohle uz ted vim, a pokud je to ono, pak to infekcni je, ale kdyz Ti napisu rovnou cim, Ty to udelas bez dalsich informaci (bude to neco jineho) a muzeme zpusobit vic skody nez uzitku.
Fakt to chce fotku... a nebo to aspon popis jak nejlepe umis.
Nebyla by fotka? Jinak to bude co nejrychlejší pohled do křišťálový koule a tu nemá keždej po ruce?
0 11.08.2014 19:50 dansladek Ahoj, potřeboval bych pomoct. Mám tetry černé a u poloviny z nich je na konci ploutví černé tečky, vypadá to jako plíseň, nebo pigment na opravdu divném místě. Jedna z nich má i takovou černou nafouklou tlamu (horní ret). Ostatní rybky jsou v pořádku. Prosím o co nejrychlejší radu, aby to třeba nebylo infekční.
Díky
Starší reakce
Já bych řekla, že to přidání závojnatky bude ten problém, je to poměrně výkonný rozmetač hnoje a skaláry preferují vodu čistějí, jejich vzájemná agrese by mohla být zakořeněná právě v rozhýbaných N-látkách díky závojnatce. V jak velkém akváriu žijí? Co jiného tam ještě plave? Jak moc je akvárium zarostlé? Tu postiženou přeléčit, možno lehce zasolit jako prevenci rány proti zaplísnění či přidat rašelinový výluh, kvalitně a pestře krmit a pořešit tu osádku - závojnatky a skaláry nejsou nejvhodnější spolubydlící.
0 28.07.2014 14:49 Adam123 – Prosim pomozte
Dobry den!
Potrebujem pomoct s mojimi rybkami!
Jedba sa o skalarov. Mam 2 skalare uz asi rok. Nedavno som pridal zavojnatku ale to nie je ten problem. No dnes rano ked som ich isiel krmit videl som
ze jeden zacal kusat, pichat a vselako robit zle druhemu. Bolo mi to velmi cudne lebo do tej chvile sa tak nikdy nespravali. (obi dve su samice takze to nepatrilo ku pareniu). Neviem preco to robila a potrebujem s tym pomoct. Teraz su uz oddelene a ta dobita sa sprava dost cudne. Je cela dobita a ma dokusane a potrhane plutvi. Stale plava hore a stratila plachost.
Dakujem za pomoc!
Adam :(
Tenhle hnus je mi bohuzel velice povedomy, mel jsem takovy bolak na Ramce a ani Baktopur direct nic nezmohl, a spatne jsem pak zvolil i dalsi antibiotika. Co mam vyzkouseno, ze 500mg Klarithromycinu na 80l vody prvni den, a pak 500mg na 160l kazdy nasledujici den, ryby 7 dni preziji bez uhony. Zachranilo mi to zbytek Fantomu cernych. Hubi to dost siroke spektrum bakterii, takze je sance se trefit, ale bohuzel velice dobre hubi i nitrifikacni bakterie. V kazdem pripade je to jen pokus, ze to urcite zafunguje, to Ti slibit nemohu, mam s tim jen jednu zkusenost, ovsem kladnou. Ryby ktere jeste zerou dokonce drobna zrnicka po rozptyleni v akvariu zerou, z cehoz jsem mel trochu strach, ale nic se ani tak nicemu nestalo. Pokud nemas nic lepsiho, zkus, ztratit asi neni co, specialne kdyz rybu zkusis lecit v separe nadrzi.
Vyzkouším, děkuju za rady.
Vodoléčbu, přisolit, přitopit.
Bakteriální infekce ze špatných podmínek, tady s fmc moc nepořídíš. Osobně bych volil Bactopur direct, tedy když bych se do toho chtěl pustit. Čichavci jsou na tyhle nezdoby dot háklivý a výsledky dost nejistý.
Zdravím, prosím o radu, přijel jsem domů a čichavec měl na tlamce takový červený vřed, nevíte, co by to mohlo být? Ještě jsem to na rybě neviděl. Je v separéčku, zvažuju fmc a uvidíme, ale pokud už to někdo z vás viděl, nechám si poradit...
Foceno mobilem tak kvalita nic moc.
Starší reakce
Sid napsal: Závěr: v podobných siuacích je lépe vyměnit 90% vody, než 50%.
...tabulka 1, ktera ukazuje, jak se daji ryby zabit vymenou vody. Rekneme, ze je akvarium dlouho neudrzovane, plne svinciku, a je v nem hodne nizke pH. A nekdo se rozhodne, ze se o akvarium postara, vymeni polovinu vody za vodovodni, s pH rekneme nekam k 8. Cpavek prudce vzroste, a z vymeny vody je katastrofa... Udrzovanemu akvariu, pri pravidelnych a dostatecne castych vymenach vody, se to nestane...
Snažím se představit si takové
dlouho neudrzované akvárium s hodně nízkým pH a plne svinčíku, které by splnilo předpoklad pro hrozbu katastrofy vyvolané nárůstem koncentrace "čpavku" po výměně poloviny vody s následným vzestupem pH někam k hodnotě 8, a nějak se mi to nedaří...
A to přesto, že uvažuji o rybí osádce jako dospělých, na amoniak řekněme "citlivějších" druzích ryb, (např. lososovitých, protože kaprovití jsou citliví výrazně méně, a třeba o pavích okách raději ani nemluvě), a teplotě aktuálně docela reálné, řekněme 29°C.
(A to vcelku diskutabilně uvažuji, že i čerstvá voda by měla teplotu 29°C, ačkoli v praxi je běžné využít výměny části vody alespoň k dočasnému snížení teploty v akva o nějakou rozumnou hodnotu, řekněme 2°C...)
A tak mi z toho všeho vychází, že původní koncentrace celkového amoniaku před výměnou vody by se musela pohybovat kolem 12-24(!)mg/l u lososovitých a cca 24-48(!)mg/l u kaprovitých ryb. (Paví oka raději nevzpomínám.
)
A tak se ptám, co by se muselo stát, aby k takové situaci v akváriu (před výměnou vody) mohlo dojít?
Napadá mě jediné - rychlý rozklad velkého objemu organické hmoty, např. při náhlém (a okamžitě neřešeném) úhynu ryb nebo vysypání pixle krmiva do akvária.
Závěr: v podobných siuacích je lépe vyměnit 90% vody, než 50%.
V tom materialu je take pekna tabulka 1, ktera ukazuje, jak se daji ryby zabit vymenou vody. Rekneme, ze je akvarium dlouho neudrzovane, plne svinciku, a je v nem hodne nizke pH. A nekdo se rozhodne, ze se o akvarium postara, vymeni polovinu vody za vodovodni, s pH rekneme nekam k 8. Cpavek prudce vzroste, a z vymeny vody je katastrofa...
EDIT: Zapomel jsem napsat, co jsem tim chtel rict. Udrzovanemu akvariu, pri pravidelnych a dostatecne castych vymenach vody, se to nestane
.
Dík, koukl jsem na to, našel si i něco sám. Je to zajímavé. Líbí se mi tento referát
www.rybarstvi.eu/…
Přiznávám se, že jako starý odpůrce chemie v akvaristice se v tomto případě pohled na věc mění. Omlouvám se za větu " V dnešní době se divím, že se někdo stále přiklání k soli, navíc třeba kuchyňské...." Člověk se učí celý život, jistě to neznamená, že budu valit do akva sůl, nepotřebuji to, ale uznávám.... Stále v každém případě platí, že všeho moc škodí, vše s rozumem, hlavně vědět, co dělám. Chápu větu romant "vono jsou lidi děsně chytlavý, pohodlný a lenivý a už slyším ty důvody proč neměnit vodu, když to za nás přeci udělá sůl. Beru to jako extrémní, ale účinné řešení kalamitních stavů" Přeci jen se nesmí zapomínat, že akva není volná příroda, je to jen nádoba s živými tvory, za průsery může jen akvarista, jen on může průserům předcházet, tím samozřejmě nemyslím preventivně solit apod… Chlapi, dík za osvětu
Doporucuji precist
rybicky.net/forum/13705 , konkretne 20.02.2013 11:35, a tu sul bych pak az tak nezavrhoval, specialne v pripadech se zanedbanim udrzby akvaria a vzniklymi dusledky pro ryby.
Dale pak:
www.stefajir.cz/… , coz je sice o lidech, ale velice pristupnou formou ukazujici, proc nektere smesi lecici bakterie obsahuji i metylenovou modr, ktera sama o sobe nema na bakterie takovy vliv jako malachitova zelen, avsak pomaha rybam se zbavit dusiku navazaneho na hemoglobin, ktery byl zdrojem oslabeni ryb a jejich nasledneho napadeni.
Jsme lide, a mnoho veci si nedokazeme spravne zjednodusit, abychom neco duleziteho nepominuli. Takze se prave jako ted muze stat, ze odsoudime sul jako vec nepotrebnou, ba dokonce jako vec skodlivou, jen proto, ze si nedokazeme do dusledku domyslet, jaky byl jeji puvodni ucel zamysleny nekym, kdo ji doporucil.
A jiste, zrovna ja jsem strelec s obcasnymi ulety, nez abych nekoho kritizoval, takze prosim i tak brat
.
pavelbartek napsal: Dle mě se jedná o Apistogramma cacatuoides, samec. Kolik jich je v akváriu a jak velikém? Přijde mi, že je umlácený, samečci jsou k sobě dost nesnášenliví... V dnešní době se divím, že se někdo stále přiklání k soli, navíc třeba kuchyňské, jistě bych ji do sladkovodního akva nesypal, rybám tato jistě vadí, vážně ovlivňuje jejich osmoregulační fyziologické procesy v jejich těle.
Tak ono záleží o jakou rybku se jedná...sůl se používala a asi používat bude dál u nás "starců"...v případě jihoamerických malých cichlidek je třeba být výrazně opatrný, neb pochází z vod chemicky téměř neposkvrněných, s nízkým pH i tvrdostí. V případě mnoha živorodek je tomu právě naopak. Viz před pár roky publikovaný článek o rozmnožování BM v mořském akváriu...
Dle mě se jedná o Apistogramma cacatuoides, samec. Kolik jich je v akváriu a jak velikém? Přijde mi, že je umlácený, samečci jsou k sobě dost nesnášenliví... V dnešní době se divím, že se někdo stále přiklání k soli, navíc třeba kuchyňské, jistě bych ji do sladkovodního akva nesypal, rybám tato jistě vadí, vážně ovlivňuje jejich osmoregulační fyziologické procesy v jejich těle. pokud jde o onemocnění (z fotky to nepoznám), bylo by dobré určit o jaké onemocnění jde a zahájit správná opatření(léčbu, odstranit příčinu). Preventivně sůl a podobné jistě ne, ani do doby, než se koupí léčiva (tady raději obden měnit větší část vody)Přes víkend tam budeš solit, zítra koupíš léčivo, horší polévka pak není.... Každopádně určit oč jde, dle mě je pomlácený, nebo uhoněný od jiné ryby, je hezky bojovně vybarvený, plíseň nepozoruji, ploutve vypadají celé.....
Duvodem vypouklych oci a nafouklych ryb je tlak zevnitr, ktery vznika s nejakym vypotkem. A ten zase vznika diky poskozenym vnitrnim organum. No a ty vnitrni organy poskodi nejake bakterie, ktere se do ryby dostaly bud jako nejaka nakaza, ktere ryba nedokaze odolavat, a nebo diky bezne se vyskytujicim bakteriim, ktere ryba neustala v dusledku spatnych podminek, vetsinou dusikatych latek ve vode.
Ta ryba to uz tezko rozplave, takze ostatnim zlepsi podminky (lepsi udrzbou) a pokud se to i pak bude opakovat, zacni resit preleceni celeho akvaria.
Tak tedy dodám a to dokonce i čpavku, ale neuvádím to záměrně, vono jsou lidi děsně chytlavý, pohodlný a lenivý a už slyším ty důvody proč neměnit vodu, když to za nás přeci udělá sůl. Beru to jako extrémní, ale účinné řešení kalamitních stavů.
Jen dodám, že kromě uvedeného sůl dokáže rybám lépe snášet i nepříznivé podmínky v podobě vyšších koncentrací škodlivých N-látek.
Naopak, sůl v rozumném množství udělá velmi dobrou službu, bude podporovat přirozenou imunitu v podobě tvorby slizu, jenž je přítomen na těle ryb, jako takový ochranný obal a na drobné ranky bude působit jako desinfekce. To spíš by to mohlo vadit rostlinám, ale koncentraci jenž jsem doporučil snáší drtivá většina a to včetně mechů.
Ahoj díky za radu, jen čistě teoreticky neublíži ta sůl ostatním rybkam??
Co to je průběžná výměna (jak často), kolik je v aq.ryb, jaké druhy a počty. To, co je v té sitce, se v páru nechová, to rybu stresuje. Odkaluje se dno? Jáká je filtrace... je toho hodně, co zapříčiní spuštění kalamity v nádrži. Karanténou mám rozumět, že ryba je v té stejné nádrži, jen v té sítce?
0 19.07.2014 11:49 Mortisha ano teď je v karanténě proto ta síťka .... vodu měním průběžně ...žádná jiná ryba ani jeho samička však ničím takovým netrpí...Aq 110 L
Vysoký obsah dusíkatých látek ve vodě, okamžité zahájení intenzivních výměn vody a to denně min. 1/3. Bohužel tu rybu už nezachráníš, tedy divil bych se, bude již zasažen plnovej měchýř a to je téměř jistě konečná.
To je snad nějaká větší ryba z malawi/tlamovec, v jak velké nádrži byla? Tipnul bych to na otravu způsobenou špatnou údržbou aq. (voda).Teď ji tam vidím se placatit v nějaké mini sítce...
0 19.07.2014 10:47 Mortisha – Papošek kakadu
Dobrý den, potřebuju poradit..už dva dny mi rybka padá ke dnu a nechce jíst...od dnešního rána jsem zjistila že má i vypouklé očka...pořád se snaží plavat..jde vidět že je to bojovník.. vždy ale padne ke dnu a to úplně na bok.. prosím poraďte mi... nerada bych o tu rybku přišla...všem moc děkuji za rady
Osobně bych to tipoval na ten úraz. Vodu bych lehce zasolil(pol. lžíci na 50 litrů) do akva lít roztok a vměnil bych častěji.
a ještě jedna fotka . .
0 18.07.2014 23:40 pivec – Nemoc nebo úraz
Ahoj, dnes jsem si všiml, že jedna z našich rybek má něco s levým okem, nechci to zdlouhavě popisovat ,nejspíš by se mi to stejně nepovedlo tak radši přikládám pár fotek. Prosím o rady a pomoc o co se jedná a co s tím můžu dělat?!?! Mockrát děkuji
Tady musim s Romanem dokonale souhlasit, to jsou bakterie jak vysite (co jineho tohle umi, nic jineho mne nenapada?), a je uz celkem fuk jake (pac to takto nezjistime).
A samozrejme, jak bylo uvedeno, tohle se deje v akvariich, kde je neco spatne, at uz jde o nadbytek rozkladajiciho se organickeho odpadu, spatnou filtraci, zanedbavani vymeny vody, ryby oslabene nevhodnymi parametry vody atd.
Pochopitelne bys to mel lecit, a ja bych nevahal, kdyz uz to ma ryba tak dlouho, a pouzil rovnou antibiotika na cele akvarium, tedy presne
www.akvarista.cz/… (pozor, to DIRECT v nazvu je dulezite, existuje i baktopur bez direct, coz je neco jineho, sice take funkcni, ale jinak, a ten direct mi prijde (je to i logicke), nema tak spatny vliv na rostliny). Pouzitim si okamzite vyzabijis nitrifikacni bakterie, jakakoli rovnovaha v akvariu bude pryc, a podle zarybneni pak budes vodu menit vyrazne casteji, nez obvykle, abys akvarium znovu nahodil. Tedy pred pouzitim tohoto leciva nevahej filtr totalne vyprat, docista docista, klidne i horkou vodou, co je v nem je pri leceni jen na skodu. Neni vubec od veci si pro znovuzabeh akvaria po leceni poridit
www.akvarista.cz/… .
EDIT: Takze jak se divam, pisu jen obsirneji to co Roman, jen mam jiny nazor na tu separe nadrz, ja bych to vzal cele, pac kdyz to bude nejaky horsi sajrajt, bude se Ti to objevovat na rybach cas od casu na nejakem kusu, a tomu bych se ja osobne po ruznych zkusenostech urcite vyhnul.
EDIT2: Pokud budes lecit celou nadrz, take poradne odkal, a vubec se toho neboj, ono totiz i dno bude po leceni mrtve, takze ze si poskodis jeho nitrifikacni schopnosti, Ti muze byt fuk, ale neni fuk ze ve dne zustane organicky odpad ve vetsim mnozstvi.
No asi by to chtělo trochu prohodit. Čištění filtru 1x za 3 měsíce (i méně často) a odkalení dna 1x za 14 dní
Filtr by se měl čistit jen když se rapidně sníží jeho průtok, tím stylem, že filtrační náplň jemně vymácháme ve vodě z akvária mimo nádrž třeba v kyblíčku. Čištění každých 14 dní je poměrně kontraproduktivní. Vhodnější je rovněž měnit vodu jednou týdně asi tak 1/3. Ohledně odkalování panují různé názory rovněž i postupy třeba dle substrátu dna, já osobně s každou výměnou vody lehce "poluxuji" povrchově dno, žádný hloubkový zásah.
Viděla bych ty problémy ryby spojené s ne zrovna efektní a účinnou údržbou nádrže.
Děkuji všem za vaše názory, co se týká výměny vody v akváriu provádím 1x za 14 dní polovinu nádrže a čištění filtru.S odkalováním dna je to trošku horší tam tak 1x za tři měsíce to je asi málo že? Jinak mám akva 112 litrů PH 7,0 tvrdost 7,5dGH a tento gavůnek je jediný který má tento problém ostatní gavůnci noma problema
cca. 15ks.
Předem děkuji za případné další reakce
romant napsal: Pokud se stav nelepší po použití flagellolu, tak entizol nemá smysl.
Ovsem doplnim za predpokladu, ze opravdu vime co lecime. On totiz Entizol dokaze likvidovat prvoky, ale i nektere druhy bakterii, a jsi si opravdu jist, ze ty dva preparaty hubi totez, ze se absolutne prekryvaji? Ja bych byl v tom konstatovani radeji opatrnejsi, uz jen proto, ze informaci pro nas co to potrebujeme popsat jednoduseji, treba o 5-Nitro-1,3-thiazol-2-ylazan, neni vsude zrovna plno.
Zase ty podmínky. Zase flákaná údržba. Nicméně jenom prostou vodoléčbou se to podle mě nespraví a ten Bactopur bude záhodno použít.
Klasická vředovitost gavúnků vznikající z nedostatečně ošetřené vody.
Nemoh by to bejt kapřivec? Já fakt blbě vidím ale....
Podle mě je to nějaké bakteriální onemocnění, takže bych doporučil v separé nádrži léčit Bactoputem direct. Samozřejmě je to všechno o podmínkách v nádrži kde je ryba chována a na toto bych se primárně zaměřil. Údržba, výměny vody, filtrace, odkalování atd.
0 17.07.2014 20:14 Milan Prosím o pomoc, nevíte co má můj gavůnek HERBERAXELRODŮV viz. foto za nemoc?
Takto poškozenou strukturu šupin a jakoby malé krvácející boláky a vředy má již dva měsíce. Co se týká jeho chování tak nevypadá že by mu to nějak vadilo, někdy se mu to trošku zlepší a někdy zhorší.Jako léčivo jsem zkoušel eSHa 2000 moc nepomáhá.
Předem děkuji za diagnostiku nemoci zda může být nakažlivá pro ostatní a případné léčivo které mám použit.
Třeba k tomu dojít bude muset, ale třeba taky vůbec ne, proto píši o pozorování a používám slovo zatím a tímto to považuji vysvětlené tzv. do bezvědomí.
Pokud se stav nelepší po použití flagellolu, tak entizol nemá smysl. Flagellol má lépe vyladěný poměr účinné látky než samotný entizol, který je nejlépe použít do žrádla, aby se efektivně dostal do ogranismu. Osobně bych postižený ryby poslal na druhej břeh, akvo očistitl od léčiv, nejlépe použitím aktivního uhlí, řádně vypláchnul, lehce zasolil a nedělal nic jinýho než běžnou údržbu a ryby sledoval.
Přidat reakci
1 ...... [87] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200547x