Co je to za nemoc?
To je prave to, co me zaskocilo. Vodu jsem menil obden a zameril se na ty N latky, ktere jsou celou dobu da se rici v norme. Zda se, ze to nestacilo. Doufam, ze tato neonka je prvni a na dlouhou dobu posledni co mi zhyne! Diky za pomoc!
Já se jenom snažím vysvětlit, že "nemoc" se daleko rychleji projeví ve zhoršených podmínkách a to se prostě, když dáš do hodně čerstvýho akvária více ryb najednou stane. Skokově se zvýší hladina škodlivých N látek a některý ryby to nemusejí tzv. dát a to třeba i po čase. Jinak v tom případě, kdy se zarybňuje brzy správně postupuje tak, že se velmi často a to nejlépe denně mění velká část vody, tak to dělám a nemám s tím ani při tom brzkým zarybnění problém. Ovšem je nutné si přiznat že právě neonky patří do skupiny ryb, která ani tu zvýšenou péči nemusí zrovna dobře snášet.
Ale dekuji za postrehy a rady, vazim si toho!
Nerikam, ze to souvislost nema, ale z meho pohledu zacatecnika, ktery je postaven pred milion informaci jak zalozit akvarium, nakonec musi udelat rozhodnuti jakou cestou jit. A ze tech variant je pomerne dost. Z toho co jsem vycetl, a ze jsem cetl celkem dlouho, neni vlastne nikde presne napsano jak postupovat. Nekde se pise zalozit akvarium a cekat, jinde je uvedena informace o zabehovych rybach. Zvolil jsem cestu zabehovych ryb, coz jsou vlastne ty neonky. Necekal jsem bezproblemovy prubeh, ale touto situaci jsem zaskocen, nebot jsem s ni nepocital! Nerikam, ze jsem neudelal chybu, ale dle stavu akva, to zase tak horove nevypada. Urcite nejake dalsi komplikace ocekavam! Ake nerikej, ze ten moribundus se vyskytuje u neonek pouze v nove zalozenych nadrzich. To si nemyslim.
Tak o tom bych já naopak tvrdil, že to souvislost a to sakra velkou míti bude, neb jak známo, v horších, neřku-li špatných podmínkách propuká ledacos a brzké zarybnění je velmi vošajstlich věc, když se neudělá jak má, může se problém projevit až za několik dní, týdnů a klidně i měsíců. Prostě to co se může projevit čeká na vhodnou příležitost a tou je třeba zhoupnutí vody, který už proběhne v zaběhlým akváriu, ale ona nemoc to vidí jinak.
Ano psala jsi, souhlasim! Ale cekal jsem treba krupicku nebo tak neco. Jestli je to ta nemoc co popisoval romant, tak pochybuji, ze to ma neco spolecneho s brzkym zarybnenim, i kdyz je to treba take mozne. Vse delam peclive a zatim nepozoruji vyrazne zhorseni cehokoliv. Ryby se chovaji normalne.
Ono se tam taky dost projevuje to, co já jsem ti psala již dávno a tys odpověděl slovy: "já to risknu" aneb brzké zarybnění čerstvé nádrže!
O tom případu zahojení prozatím spraven nejsem, když už chceš pozorovat, tak bych rybu separoval.
Vse jsem kupoval u Rataje, rostliny i ryby. Ale netusim, jestli ma svuj odchov ryb nebo odebira od tuzemskych chovatelu nebo ze zahranici. Jestli ten "moribundus neonkovy" neni prenosny, jeste pockam a budu rybu pozorovat. Treba se to zahoji.
To byla obecná, poloreklamní poznámka
Mě to nepiš, já v tom nejedu a když potřebuju, pro ryby si k tuzemským zajedu.
Proto je lepší nakupovat u domácích producentů
Nejen,že se vyvaruješ podobných moribundů,ale zároveň podpoříš naše chovatele.
Kdybych měl více informací, než ty obecné co jsem popsal, dal bych je dal k dobru. Myslím si, že to čemu říkáme ten moribundus neonkový je spojen se současnou globální situací na trhu s akvarijníma rybama a je k nám importován ze zemí kde se v současnosti dělají.
Nejhorsi je, kdyz clovek chce, ale nemuze, nevi.
......Prostredi je, myslim, ok. Pravidelne menim vodu, hodnoty merene obden jsou ok, neprekrmuji, zarybneno take neni. Teplota je, jak pises, na 25℃. Zive krmeni jim nedavam, obcas mrazene, jinak vlocky, granule, tablety. Skoda no!
A ani se nevi jak k te nemoci neonky prijdou?
jirkas napsal: ...Nemohou se nakazit i jine ryby?Tak to opravdu nevím, jak jsem napsal a panem Hofmannem v tom svém tvrzení byl ujištěn, jde o nemoc o níž toho prozatím není moc známo. To lehký zasolení a třeba i přidání nějakého výluhu(Torben) na škodu rozhodně není, s teplotou byh necvičil a nechal jak je, tedy někde kolem 25 st.
Ok, kdyz neni jine reseni.
S akvariem nemusim jinak nic delat, sul + zvysit teplotu? Nemohou se nakazit i jine ryby?
Osobně bych neexperimentoval a rybu poslal na druhej břeh.
Jak mam tedy postupovat, lecit nelecit? Je to je jen jedna tecka a pravda, jako vridek to vypada. Myslel jsem, ze je to nejaky parazit. Prezije rybka nebo ji mam utratit? Chova se normalne.
Tak tak. Typický moribundus, původ nejistý, léčba neznámá. Taky jsem míval neonky rád
Obrněnka to není, to rybky vpadají jak posypaný hrubou moukou, tohle vypadá na nějaký vřídek a myslím si, že se bude jednat o nemoc jíž se mezi akvaristy říká tzv. "moribundus neonkový" o němž nikdo moc neví co je to zač, tedy já jsem se prozatím s tím , jak toto řešit nesetkal, tak pokud někdo ví, sem s tím. Ovšem pravdu mít nemusím, on se jistě vyjádří i někdo další.
0 12.09.2014 10:38 jirkas – Co je to za nemoc/parazita? Jak postupovat pri lecbe?
Dobry den. Dneska jsem nasel na jedne neonce toto(viz foto). Myslel jsem, ze se jedna o krupicku, ale ma to pouze tato jedinna rybka. Misto kde je bila tecka je mirne vypoulene. Update: tak pravdepodobne jde o obrněnku hruškovitou. Jak na ni? Diky za rady!
Starší reakce
To tak bývá. Ono se nerado souhlasí s názory, že Tvé akvárium není v pořádku. Ale radí Ti tady velmi zkušení akvaristé, kteří podobné problémy dobře znají a setkali se s nimi už nesčetněkrát. A když Ti napíší, že tolik terčovců ve 250L není OK, radila bych Ti, abys jim věřila. Pouvažuj o tom. Flagellol jsem také jednou na ryby použila a zabral, následná intenzivní výměna vody je nezbytná.
0 02.09.2014 19:14 123456789 Mám ho jen na vykrmení ve 300l nádrži až doroste do 25cm půjde do většího jako jeho předchůdce.
Budu tipovat na nevhodný podmínky, tedy malou nádrž, ovšem abych nekřivdil, pokud je v méně než 500 litrech. Jako první pomoc bych měnil intenzivně vodu.
0 02.09.2014 19:00 123456789 – Krvavý pangas
Co je tohle za nemoc?
Po flagelolu bacha. Zničí ti část baktérií ve filtru. Pokud máš Ph nad 7, začne se ti v akva tvořit čpavek. Budeš muset denně vyměňovat část vody abys ryby neotrávila. NO2 a NO3 budou v pohodě.
Jo dvě malinkatý mimina dobře ožírají zelenou řasu
to že se třou může znamenat i naprostý opak dobré kondice - pud zachování druhu
Půdvodně jsi psala terčovci a neonky a teď už jsou tam i parmičky?? Hmmm...
0 01.09.2014 22:40 Renca86 Dekuji za nazory. Kupime tedy na preleceni celého akvarka ten flagelol od sery. Ono je to tezko rict podle me jestli je tam tem tercakum opravdu tak zle kdyz tedy pominu ted tu nemoc tak se dva tercovci par pravidelne cca co mesic vytiraji na dreveny koren. Samozrejme to vzdy parmicky pozerou ale to je vec jina.
Přála bych si to akvárium vidět. Tedy nepřála. Máme 250 litrové akvárium a terčovce bych do něho neuvěznila. Zdá se mi malé.
Rybu usmrtit, už má pajšl v takovém stavu, že nedokáže trávit potravu. Podle jejího stavu nemá problém ani dny a týdny, nýbrž měsíce. Prvotní příčinou jsou nevhodné podmínky v akváriu, tím snížená imunita a pak už ji udolá cokoli.
Právě proto, že akvo funguje dva roky, to ten názor, že se na tom stavu ryb ty nevhodný podmínky spolupodílejí jenom podporuje. Ten tvůj názor je velmi častý, ale až když máš možnost porovnat velikost nádrže, údržbu a množství ryb, pochopíš, že na tom opravdu něco může být. Ovšem teď je nejdůležitější to akvo jako celek přeléčit, bez ohledu na to zda-li se ta ryba zachránit podaří či nikoliv, já za sebe budu tvrdit, že i když ano, už z ní tzv. nic nebude. Použít ten doporučovaný Flagellol bych viděl jako velmi vhodné řešení. Teď snad ani nejde o tu rybu, ale o cysty parazita který budou po celý nádrži a je třeba likvidovat právě tyto, aby se obdobný problém za nějaký čas neprojevil u jiných ryb.
no vona ryba roste , a to co jí stačilo před rokem , už dnes stačit určitě nebude , ale když myslíš je to vpořádku... akorát se teda zamejšlím proč úspěšní chovatelé tak plýtvaj sklem a stavěj 500ti a více litrové akvárka , když jim stačí tvejch 80 litrů na pár ...
V tom ten problém určitě není, akvárko funguje takto už přes 2 roky a doposavad všechno naprosto v pohodě
Právě proto hledám co největší množství příznaků a zkušeností s léčením. Nechci ale zbytečně ryby oslabit likvidací nitrifikačních bakterií, aby nebyly ještě víc náchylnější k onemocnění v případě, že by to nebylo to co si myslím (střevní bičíkovci).
Dá se nějakým způsoben trochu blíže určit podle foto co jí může být? Vůbec nepoužívá ocasní ploutev.
Teď už bohužel takhle neplave, protože ještě ten den odešla. Pod mikroskopem jsem ale viděl na ploutvi hýbat nějaké červíky nebo co to bylo.
Ryba muze takhle neprirozene vyhubnout a mit cire vykaly, pak se zacne stranit a nezere, pak jde o vnitrni parazity. Muze se take neprirozene nafouknout, coz zpusobuji bakterie, protoze rybe selhavaji vnitrni organy a to nafouknuti, vyhreznuti oka atd. jsou nasledky pretlaku uvnitr, zpusobeneho vypotkem. Bakterie ale take umi z ryby udelat totez, co vnitrni paraziti (bicikovci). Neni to nekdy tak trivialni rozeznat (hlavne v zacatku nemoci), o co ze to jde (ale lecit je potreba co nejdriv), navic oslabena ryba je nachylnejsi k dalsi nakaze, a tak se obcas pouziva Entizol v kombinaci s Baktopur direct.
No na střevní parazity to vypadá, nejspíše Hexamita, Spironucleus nebo něco podobného. Možná bych zkusil změnit léčbu a použít Sera med Flagellol. Tak jako tak to vypadá s rybou bídně.
Zásadní problém bych viděl v nevhodných podmínkách , nacpat šest terčů do 250L ....
Sice neporadím, ale taky by mě zajímalo, čím to je, páč moje živorodky mají něco docela podobného. Některé jsou vyhublé, ztrácejí barvu, bílé výkaly ...
Jedna s těmi stejnými problémy se ale zdá, že se z toho pomalu dostává (byla po porodu a tedy oslabená). Pravidelně ale přikrmuji Fisthaminem, kterému přikládám asi největší zásluhy a díky čemuž se asi pomalu zlepšují (nechci to ale zakřiknout, takže klepu do všeho jak magor
).
Te rybe uz chybi i casti ploutvi, spotrebovava sama sebe. Vnitrni paraziti byli leceni prilis pozde. Sance na zachranu je ted miziva, predpokladam, ze ta ryba uz nema vubec zadne vykaly.
EDIT: Ta ryba takhle muze zit klidne par tydnu i mesic, bude ji postupne ubyvat hrbetni ploutev a nakonec uplne vysilena odejde ve stavu kost a kuze, k cemuz uz ted nema daleko. Zkus ji dat par dni, jestli po leceni zacne zrat a zda bude mit nejake vykaly, ale dost o tom pochybuju a pak bude bohuzel nejlepsim resenim rybe zkratit trapeni.
0 01.09.2014 11:09 Renca86
0 01.09.2014 11:08 Renca86 Tady ještě dvě fotky terčovce
0 01.09.2014 11:06 Renca86 – Nemoc terčovec
Zdravím
Potřebuji poradit, máme doma akvárium 250l.Osazenstvo 6 terčovců a 20 neonek. A mám problém s jedním terčovcem red tyrkysákem. Změnil zbarvení, vybledlej, vyhublej má jiný pruhy než ostatní, jsou dny kdy něco požere dny kdy zase vůbec nechce, okolí se nestraní. Krmení dostávají od JBL novobits a od Sery diskus granule, mražené nedostávají. Cca před 14 dny mi přišlo že má terčovec bílé výkaly ta k jsme začali doma s léčbou enzizolem 250g na 30l jednu tabletu a dnes by po odkalení měli dostat poslední dávku entizolu. No ale připadá mi že to nemá vůbec žádný efekt, takže vlatně nevím jestli je terčák léčen správně jako že na střevní parazity nebo co by mu mohlo být jiného? Teplotu vody jsme zvedli co to dovoluje topítko tedy 31-32stupnů. Poradí prosím někdo co by to mohlo být za nemoc?
To je právě ten problém nevhodné osádky v daný nádrži, to akvo je na ty ryby prostě malý a podmínky k životu byly nicotný. Zde to řešit nebudeme, vyhledej patřičný vlákno a dotazuj se tam.
Edit:
rybicky.net/forum/4363 A jak to ze mela ten plynovém měchýř a ještě co byste dopurocoval za ryby do 20 l
Problém s plynovým měchýřem, tedy nejspíš a nejspíš konečná.
Edit: Jinak 20 litrový akvo není tím nejvhodnějším prostorem pro tyto ryby.
Přidat reakci
1 ...... [85] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200527x