Co je to za nemoc?
0 26.06.2012 13:00 Eva Paneboze ted si pripadam jako kdybych tem rybkam misto prilepseni, aby nezraly porad suchy, spis prihorsovala a davala jim jedy...
Ja se polepsiiim!
11 26.06.2012 12:30 jamajcan –
Re: Eva Ještě k těm nítěnkám.Nítěnky se zamrazují bez předchozího několikadenního pročištění,které je při jejich zkrmovaní takřka nutností,protože se živí kalem a bilogickým odpadem,který obsahuje spoustu různých bakterií,které nezničí ani nízká teplota a i když jsou nítěnky zmražené,tak biologické procesy v nich můžou stále pokračovat.
Nitěnky nemají pevnou schránku jako mají například dafnie nebo larvy hmyzu a tudíž po rozmrazení je z nich velmi rychle se kazící kaše. Navíc bývají nitěnky loveny ve vodách které jsou často znečištěné.
Edit: pozdě
Jsou potenciálním nositelem nemocí a po rozmrazení je z nich takový blátíčko. Patenkty jsou daleko čistší a když se s nima správně zachází, tak jsou velmi dobrým krmivem. Tím zacházením mám na mysli nevystavovat je žádným rozmrazovacím cyklům a po rozmražení je před podáváním propláchnout studenou vodou, aby se odplavil ten bordýlek, který po rozmražení vznikne. Samozřejmě, že to co jsem napsal o těch nítěnkách platit nemusí, ale ty zkušenosti, nejen moje takové jsou, tak proto to moje hodnocení.
0 26.06.2012 12:14 Eva Popřemýšlím o tom a zkusím to upravit..Ješte dotaz na romanta - v cem jsou spatne ty nitenky a jaky je rozdil mezi nimi a patentkami?
Tyhle zabudované "krytové" filtry jsou jedny z nejhorších systémů filtrace. Odstavil bych ho a nahradil, tak jak už psal romant, bioakvacitovou kostkou 10x10x20cm a regulovatelným čerpadlem (Atman AT-200 nebo 201). Výhody již také popsal Roman.
0 26.06.2012 12:03 Eva Nu jo, ale ten filtr je primo zabudovany v krytu do akvaria..s timhle si moc rady nevim..mam tohle akvarium...http://www.zbozi.cz/?q=pearl+54L
No, logicky vzato. Kdyby byla ryba az takhle moc malatna, tak vecer usne u pramene a rano se probudi v mori
Mražený nítěnky zahodit hodně daleko, místo nich krmit třeba mraženejma patentkama. Pokud je nutný ten filtr čistit z důvodu, že se ucpává co 14 dní, tak bych ho vyměnil za klasiku v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu, čímž získáš několikanásobný filtrační objem oproti stávajícímu stavu a nebude Ti nic nasávat.
Edit: Nevím, nejsem ryba.
A mysliz, ze kdyz rybka spi, tak neni malatna?
Nu nevim, kazdy tyden menim cca 1/3 vody, ph a tvrdost je podle testu v pohode a teplota kolem 24-26°. Akvarium ma 54l, mam tam 8rostlin zakorenenych a par plavajicich. Na dne sterk.Filtr uz jsem psala a osazenstvo - neonky,razborky, beťák a ancistrusové. Krmim stridave vlockove krmivo a mrazene nitenky.
Příčin může být spousta. Choroba, špatná kvalita vody, nevhodné hodnoty vody, genetická vada ryb. Bez bližší znalosti nádrže těžko posoudit.
Jo to je pravda ale to lze považovat i za docela rychlou eutanazii.
V Kolegově příspěvku bych vypíchnul slovo "zdravé". Je-li rybka načatá, tak si jí ten proud dovede přítáhnout a posléze i vtáhnout dovnitř. Ta ryba nemusí být mrtvá, ale je malátná a špatně se pohybující a tím pádem snadnější obětí toho přisávání.
Tak to tedy nevim, proc uhynuly. V akvariu opravdu nejsou znamky po chorobach..
V jak velkým akvárku ten filtr máš a jaký má výkon. To by musel výt fakt tobogán aby nacucnul dospělou rybu.
Martin Honzejk
Logicky tak reagují na proud který je v blízkosti nasávání a výtoku u filtru. Ta síla ale není taková aby dokázala zdravé ryby uvěznit tak aby uhynuly.
0 26.06.2012 09:22 Eva Nu ale ja kdyz nekdy ty rybky sleduju, zda se mi kdyz proplouvaji kolem filtru, jako by je to trosku tahalo zpatky.Vzdycky tak trosku couvnou zpet a pak ryhle odplavou pryc..Nevim nu
Ty ryby musely být mrtvé ještě před tím než se dostaly na nasávání filtru. Živé by filtr takto zachytit nedokázal. To se může stát maximálně u potěru.
0 26.06.2012 09:12 Eva Ahojky, mam dotaz. Myslite, ze je mozne, aby filtr nasal neonku? Mam jeste vcelku male cervene neonky a v akva vnitřní filtr FAN mini s 3 filtračními košíky. Uz podruhe jsem rano nasla neonku lezet na jednom s filtracnich kosiku mrtvou. Jedna to schytala minuly mesic, jedna vcera. V obou pripadech se to stalo v noci, tak premyslim, zda je to nevzalo ve spanku.
Pak me jeste napadlo, ze uz byly mrtve predtim, nez je to sebralo.Ale vsechny rybky vypadaji zdrave a nemaji zadne priznaky nemoci. Dekuji za rady..
EVa
Zřejmě už je to tak rozjeté (a neonky jsou velmi dobrými hostiteli), že to v nádrži určitě zůstalo. Proto bych doporučil při prvních úkazech návratu nemoci (více než pravděpodobné) ihned zaléčit EXITem.
jojo uvažovala jsem nad tím. taky mi to nakonec přišlo hloupé. co když se to objeví znova. eSHA exit určo zkusím. a dám to v kombinaci s tou eSHA 2000.
Cituji "eSHA exit se mi už kupovat nechce".
To je potom těžké. Nemoc jsi léčila špatným lékem a tím, že to balíš jsi možná udělala nad zbytkem akvária kříž. To je jako bys léčila angínu paralenem a když jdeš konečně k doktorovi a on ti předepíše antibiotika, uznáš, že je to asi správný lék, ale ve skutečnosti ten recept hodíš do koše. Vím, ne zrovna nejlepší příklad, ale tak to prostě je.
Stejně bych dál pozoroval zbytek ryb a jakmile se zase objeví krupice tak eSHA Exit. Radši si ho kup je lepší ho doma mít, stejně rozhodně půjdeš dokoupit ryby a můžeš si krupici zase přinést z akvaristiky.
Ta rybka má opravdu nejspíš krupici, na to Ti vodoléčba nezabere, to jí radši rovnou utrať, to bude pro akvárko i tu rybku lepší řešení.
no zkusím dělat co se dá. eSHA exit se mi už kupovat nechce. zkusím vodoléčbu, přidat nějaký rostliny a uvidíme no.
Na krupici je eSHa exit a ta eSHa 2000 to je taková podpora, takže buď znovu a lépe a nebo to ukončit, ta rybka vypadá opravdu dost zbědovaně. Jinak bych se prvotně zaměřil na podmínky v nádrži, rozhodně nepřidával žádný další rybky, nasadil intenzivní vodoléčbu a polepšil se s těma rostlinama. Prostě je stále platná rovnice, zhoršený podmínky = možný výskyt nemocí, který jsou třeba i přítomny, ale vyčkávají na svojí příležitost, kterou dostanou právě v momentě zhoršeného prostředí.
přesně tak. to i ten záchod se jeví lépe než mrazák a chudina bude ještě lapat po dechu několik minut.
nejlepší je podle mě vzít rybku a udělat to stejné co s kaprem na vánoce, prostě ji klepnout. způsobovat jí naposled takovej šok, že ju dáte do mrazu a třeba i bez vody je řekla bych drastičtější. to už bych ju raději spláchla do záchodu.
a tady je foto tý rybky
0 25.06.2012 15:39 MíšaV – co to je?
Už jsem sem psala s tou krupičkou, která mi vyhubila půlku populace.
Myslíte, že je to opravdu krupička? Tady to paví očko zbylo jen jedno, pořád se horší.
Dnes jsem skončila třídenní kůru eSHA 2000. 1. den 20kapek, 2. den 9, 3. den 9. Vody tam je 70l. Takže to bylo vypočítaný podle návodu správně.
Ale tato rybka je den ode dne horší. Před eSHA 2000 jsem se pokoušela léčit pomocí nové vody a nitrivecu, následující den přidání soli. A nic jen to ublížilo ancistrusovi.
K aváriu: 70l vody, říční štěrk, filtr, vzduchování, rostliny 2- popravdě rostlin mám velice velice málo, ale nikdy jim to nevadilo,plánuju nasázet více.
tak co to kruci je s tou rybou?
Starší reakce
A stejně je nejlepší ten potravní řetězec...Není bordel v koupelně, citlivky to nijak nedojme a je to krátké. Nedávno jsem byl "obšťastněn" červenými raky...Také toho umí sežrat pro mne docela neuvěřitelné množství...(Míval jsem kdysi falaxy a ti tak nežrali....)
Souhlasit nemusíš nenutím tě... myslím jen, že když nemocnou rybku vezmeš a prudce s ní udeříš o něco tvrdýho(třeba tu zmiňovanou vanu) tak je to rychlejší.
micz napsal: Podle mě nejrychlejší a nejlepší způsob jak rybu utratit aniž by se trápila. Všichni kdo je dávají do sycené vody nebo různými způsoby chladí, splachují do záchodu atd. ryby mučí!!!!! Nesúhlasím s Tebou. Splachovať rybu je od veci, ale perlivá voda je lepšie riešenie, než nechať rybu trápiť sa, takže to za mučenie rozhodne nepovažujem.
To rozhodně...Když už je vidět že nic nepomůže je fakt lepší to ukončit.
To s Tebou naprosto souhlasím, ale i takováto činnost k akvaristice patří a je dobrý vědět, jak na to, protože kdo nedokáže rybě pomoci s trápením, tak ať s akvaristikou radši nezačíná. Občas se tady takový názor na záchranu rybek za každou cenu vyskytne a to já považuji za daleko větší neštěstí, než debatu nad metodama, jak rybu usmrtit.
stejně se mi to nelíbí...
není nad to když je vše ok a nemusí se nic takovýho praktikovat
Zkus si vyhledat pojem narkotizace, třeba potom nebudeš tak příkrý ve svém hodnocení.
Tak si dej na hlavu igelitku na krku si jí trochu utáhni a chvilku tam dejchej-poznáš asi přibližný pocit tý ryby.
Prostě mi tahle metoda připomíná nacisty a plynovou komoru....
Ale, no táák, proč ta silná slova o mučení ryb a rozezlený smajlíky. Každý ať tuto činnost činní tak, na co se cítí. Utratit nemocnou rybu v silně perlivý vodě já za týrání nepovažuji.
Podle mě nejrychlejší a nejlepší způsob jak rybu utratit aniž by se trápila. Všichni kdo je dávají do sycené vody nebo různými způsoby chladí, splachují do záchodu atd. ryby mučí!!!!!
Dovolím si tady jednu zkušenost, jak to NEdělat...
Měla jsem v akváriu jednu platu, která byla delší dobu špatná, polehávala, ale hrnula se ke krmení, tak jsem si říkala, že dokud žere, tak ji nechám. Pak jednoho dne ke krmení nepřiplavala... Nastal čas pomoci jí na onen svět.
Nejdřív jsem zkoušela dělat psí oči na manžela, jestli by jako on mohl... Ale manžel byl neoblomný, prý když chci chovat ryby, musím se umět postarat i tohle. Tak jsem ještě hledala rady na internetu, ale jediné, co přicházelo v úvahu (sycené vody nekupuji), bylo zasadit jí ránu z milosti. Vylovila jsem rybku, šla s ní do koupelny, přendala jsem ji do igelitového sáčku a praštila sáčkem o vanu... A jak jsem do té rány vložila všechen ten strach, aby se chudáček netrápila dlouho, tak jsem třískla tak silně, že jsem měla rybičku po celé koupelně... Vyšla jsem z koupelny, oči plné slz a jediné, na co jsem se zmohla, tak akorát poručit manželovi: "Nalej!"
0 21.06.2012 00:35 panvenda Díky za rady ohledně chlazení vody. Zkouším tu petku. Zítra vyměním vodu za chladnější.
invalida napsal: Co myslíš...přežijou bakterie když v každým hajzlíku je jakási desinfekce a na odstranění kamene se používaj slušný žíraviny? Co je větší zápřah pro čističku která mimochoden taky neutralizuje chemií?
Pokud máš na mysli domácí čističku, pak ti odpovím jednoduše: "Nepřežijí." To majitelé domácích čističek vědí a proto používají "chemii" k bakteriím šetrnou. Pokud myslíš nějakou průmyslovou čističku, tak tam se pracuje jinými techonlogiemi a to nevím.
Netuším,nepracujem ani vo vodárňach ani pri kanalizácii a nie som ani chemik či zoológ.
Som len akvarista a riešim to košom na odpadky.
Co myslíš...přežijou bakterie když v každým hajzlíku je jakási desinfekce a na odstranění kamene se používaj slušný žíraviny? Co je větší zápřah pro čističku která mimochoden taky neutralizuje chemií?
To je fakt, a taky ji muže klepnout kladívkem jak kapra na vánoce to je taky jedna možnost
Nejhumánnější řešení je pouze to včlenění umírajících ryb do potravního řetězce. Nikoliv snad lidského...
I když například při pohledu do kádí s vánočními kapry jeden nikdy neví, zda to v případě těchto ryb není podobné
Přidat reakci
1 ...... [132] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200535x