Co je to za nemoc?
Pozor, to jsi se spletl!!! Nepsal jsem o CO2, ale o NO2, na ten je test Azotin
www.rataj-spk.cz (kliknout na Produkty a v sekci Testy vody na Azotin). Je to také test od Rataje, cena okolo 70,- Kč.
A k tomu CO2: Když jsem to přehnal z COčkováním, tak rybky visely pod hladinou, ale šupiny jim v žádném případě neodstávaly. Zvýšil jsem průtok filtrem, zapnul vzduchování a do 10ti minut bylo po problému...
Řekl bych že na to jdeš trošku z obrácené strany. Na začátek a pro pár rostlinek je trochu nadbytečné přihnojovat CO2 a PMDD. Vždyť ještě ani nevíš co tvá nádrž potřebuje... Je čerstvě založená a syndrom nové nádrže ještě neproběhl. Já bych vypustil oboje hnojení a vodu vyměnil hned (nějaké odstátí v porovnání se špatnou vodou je neškodné. Opatři si test na NO2, to je teď pro tebe důležitá hodnota.
0 12.10.2009 21:42 mildas [12] - Rostliny Děkuji za tak pohotové reakce, bohužel test CO2 neudělám chtěl jsem použít test KARBON ovšem tam mohu zjistit pouze vhodné hodnoty CO2( to mě celkem naštvalo, na obalu je napsáno test UT a CO2, ale nevadí to není podstatné.) Je pravda že CO2 mi jede dost silně a probublává celým akváriem. Což jestli jsem pochopil správně není asi dost dobré k aktuálnímu stavu.) takže od teď CO2 zastaveno. Výměnu vody musím nechat bohužel až na ráno. Pozorněji jsem si prohlédl rybičky a všim sem si že samička opět parmičky má jedno oko zvětšené a uhýbá do strany, jak píše JRK. Celkově se mi zdají všechny parmičky nějak horší
neprojevují takovou aktivitu jako dříve. Kominíčci sou vpohodě.
Ještě jednou dík
Ale vydržela... Když se podíváme na "Syndrom nového akva", tak ty rybky drží celkem dlouho, když těch NO2 není mnoho... Tím se ovšem nechci říci, že by to nemohla být vodnatelnost - může být.
Zavodnění břišní dutiny rybky může způsobit špatná funkce ledvin, jako takových. Rybka potom není schopna vylučovat, její objem narůstá, oči se vyboulují a šupiny ježí...
Edit: Neúspěšně jsem teď léčil Ramirézky, kdy sameček měl evidentně střevní parazity, kteří prorůstali svalovinou. Když napadli ledviny, také se zavodnil a nemyslím, že by nemoc byla virového původu, jako Infekční vodnatelnost.
Taky bych řekla vodnatelnost. Ale klidně může být spuštěná tím velkým zásahem do nitrifikace.
otrava dusitany má akutní průběh, to by tři dny nevydržela. vsadím svoje boty, že to je vodnatelka.
V prezentaci píšeš, že jsi předělával před 4mi dny celé akva. Možná zde bude problém - vymření velké části nitrifikačních baktérií. Zkusil bych změřit hodnotu NO2, dle výsledků testů vyměnit třeba až 80 % vody. Je docela dobře možné, že se jedná o prvotní příznaky otravy dusitany. Jestliže nemáš k dispozici testy na NO2, tak alespoň OKAMŽITĚ vyměň 80 % vody - tím určitě nic nezkazíš. Poté bych nadále sledoval hodnotu NO2, v případě vysokých hodnot měnil DENNĚ 50 % vody .
podstoupit lze už jen jediný krok - utratit. a odlov jí pokud možno hned, infekční vodnatelnost je prudce nakažlivá a v podstatě neléčitelná.
Už 3tím dnem pozoruji na mé parmičce krásnoploutvé, že není vpořádku. zdržuje se na jednom místě a vysí hlavou dolů. když se na ní podívám podrobněji jako by ji odstávaly šupiny(něco jako načepýřená andulka). Poraďte jaké kroky bych měl podstoupit. zdali odlovit z nádrže nebo jiné rady. Předem vrelice děkuju.
Starší reakce
z fotky to vypadá jako krupička, pokud lepší fotku nemáš, pokus se na interenetu najít stejné příznaky. pokud je to krupička, lze léčit přípravky: sera ectopur, sera costapur, eSHa Exit ad...
3 18.09.2009 18:59 R Silent [5949] 0 18.09.2009 18:53 Sinergic – je tohle nejaka nemoc?
Ahoj,mame akvarko 3 tydny,100 litru a v nem ramirezky,vcera se u nich zaclo obevovat na supinach nejaky povlak s hrbolkama,je to nejaka nemoc? poradte prosim cim a jak ji lecit
Starší reakce
0 14.09.2009 15:23 GP – Re: Honz
ze by OPET nejaky nasledek otravy N?
0 14.09.2009 15:19 JuraS – Re: Honz
vzduchování ? filtrace ? krmení ? nitrifikační procesy ? parametry vody ?
Určitě by pomohl popis jak se chovaly ostatní ryby a bližší info k nádrži (délka založení, údržba, jak dlouho jste rybku měl od koupě apod).
Mě se tohle dělo chvíli s neonkou a potom umřela
.Pořád se klepala předkem k hladině nevím proč prosím poradte.
Starší reakce
Ať se s nima daří
0 06.09.2009 10:22 johny007 – Re: Skunkiee
Vďaka, keby niečo, tak sa opäť poradím. Tieto ryby patria k mojím srdcovkám, sa mi strašne páčia a keď nasypem granule, sa na to vrhnú a vyzerajú ako také červíky pri tom, len chvosty im trčia jak rozhrabujú štrk a vyberajú granule
no pokud sou ostatní v poho, tak vodou nebo špatnými podmínkami to být asi nemůže, takže bych ji nechal a pozoroval..Pokud ještě víc pobledne a začne se chovat divně tak bych to viděl na nějakou chorobu.Zatím to spíš vypadá na přirozenou změnu zbarvení (po přemístění do jiného akva se postupně některé ryby lehce přebarví - místními podmínkami - a většinou to nic neznamená
0 06.09.2009 10:11 johny007 – Re: Skunkiee
Už ich mám skoro 2 mesiace, v podstate som si to všimol asi včera, pred týždňom bola asi viacej čierna, neviem to povedať na 100% ale pri porovnaní s ostatnými je ozaj pobledšia.
myslím, že to choroba není...jak ji máš dlouho? změnila barvu až teď? nebo jsi ji tak koupil?....
0 06.09.2009 10:06 johny007 – Je to choroba?
Jedna z mojich Mreniek Nádherných má pobledlé čierne pruhy, mám ich 4, zvyšné 3 ich majú pekné čierne a táto jedna s nádychom šedej. Môže to predznamenať nejakú chorobu? Oči má ok, plave ok, potravu príjma ok. Ďakujem.
Starší reakce
0 27.08.2009 22:50 XY – Re: vhisky
Pancéřníčci,když se blíží čas jejich odchodu(nevím,jestli je to váš případ),zemřou ze dne na den bez zjevné příčiny.Jeden den jsou čilí,žerou,chovají se normálně a druhý den je po nich.Většinou je to potká přes noc.Je to něco jako syndrom náhlého úmrtí.Zbělání je normální a zčervenání také(sražená krev).
Ahoj, dnes jsme našli mrtvýho pancéřníčka(pancéřníček skvrnitý), ležel bílej na dně s červeným středem těla, ostatní ryby jsou v pořádku, poslední přidaný ryby jsou cca před týdnem 15 neonek, jedna z nich se nám stratila a nebo jsme jich 15 vubec neměli, to přesně nevím, špatně se počítají. Rostlin máme dost a odkalujeme jednou za týden(většinou se toho moc nevysaje páč piskořky kal dostávají do větší hloubky) Pancík vypadal normálně, vubec mě nenapadá co by mohl mít za nemoc ani podle zdejších popisů
0 26.08.2009 14:34 xx – Re: PKL
Vem tu rybu a vyfoť ji mimo vodu nebo ji dej do normálního akvária a zaostři to. Z předchozích fotek se toho moc poznat nedá.
0 26.08.2009 14:27 Krylux – Re: PKL
0 26.08.2009 13:06 PKL – co je to za nemoc - závojnatka
na hlavě závojnatky se mi objevil takovej bílej flek s černou tečkou a u pusy zežloutl
Starší reakce
0 19.08.2009 13:35 xx – Re: ezechiel
Raději si kup Sera baktopur direct (tablety s nifurpirinolem).
Bývá uvedeno množství účinných látek na jednu tabletu. Ale není jistější si koupit hotový lék?
Díky
. Bylo to jedno z podezření. Ješte to nastuduju a když to bude sedět, tak zkusím tu léčbu. Neví někdo, jaké je složení Baktopuru? Že bych si to sám namíchal...
0 17.08.2009 13:39 callito – Re: ezechiel
já bych teda řekla že to je tuberkulóza ryb (Mycobacterium),ale počkej na rady zkušenějších
Je to zhruba tak jak popisuje kolegyně ustavprochore®, zde ve fóru je to několikrát docela podrobně probráno včetně nejvhodnějšího a nejkvalitnějšího mraženého krmení. Přes vyhledávač není problém nalézt.
Po dvoutýdenní dovolené jsem našel čichavce v tomto stavu. Tuší někdo, o jaké onemocnění se jedná? Díky
Docela by mě zajímalo, kdo jsou ti vaši "všichni" i ten "zkušený akvarista". Upřímně, ani jedna rada nic moc.
Kostičku mraženého nechte v jemném sítku pod proudem vody rozmrznout, zároveň se i propláchne. Pak krmte třeba pinzetou. Pokud jsou vaše "mražené" nitěnky, nekrmte tím vůbec, to, co z toho zbyde, je hnus. Jinak v současném stavu doporučuju krmit velmi střídmě - menší zátěž pro akva.
0 17.08.2009 09:08 uju A jak se tedy podává mražený krmivo??? Všichni mi říkají, že mám vzít kostku a jednoduše ji hodit do vody a pak jen koukat,s jakou chutí se o ni přetahují. Bohužel na balíčku není návod na použití :-/
Jinak v noci jsem asi 3X byla vzhůru a koukala do akva,jestli jsou všichni OK. Řekla bych, že šok byl překonán. Hodnoty sleduju a měnit vodu budu Teď častěji.
Pokud krmíš mraženým krmivem tímto způsobem tak se nemůžeš divit že přijde nějaký problém.
Největší problém bude že jsi vymyla v hypermanganu i filtr
Na tohle ti nitrivec nepomůže, pravidelně měř hodnoty NO2 a NO3 a podle výsledků měn vodu za čerstvou
Doufej že ti ryby vydrží
0 16.08.2009 22:51 uju No, taky asi někdo nepřežije,ale co jiného
Ten kdo mi toto poradil je zkušený akvarista,takže předpokládám, že to riziko bude asi menší. Vodu jsem nechala asi 4 hod odstát a nalila tam SERA-nitrivec. Léčivo jsem teď v neděli žádné nesehnala,takže doufám, že budou OK. Když jsem je dala do akva,tak jsem jim dala mraženou kostku. Asi 80% ryb začalo jíst-nevím ale když je chuť k jídlu tak snad tak zle nebude--doufám.
2 16.08.2009 19:51 švíco – Re: uju
Takže jsi akvárium téměř znova založila... bych se nedivil, kdyby z toho šoku začaly teď chcípat i další ryby
1 16.08.2009 19:45 uju No,koupila jsem nějaké mřenky nádherné-ale jsou v pohodě. No a také jsem do akvária dala umělé kytky(3Ks) Ty jsem umyla ve vlažné vodě.Jinak snad nic. Teď jsem vyndala všechno z akva.štěrk vyvařila,co jsem mohla i kytky namočila do hypermanganu i ryby tam teď plavou. Vymyla jsem v hyp... i filtr, Do vody jsem dala nitrivec a čekám než se ohřeje a trochu odstojí voda abych je tam mohla zase dát. Zdá se mi, že ještě skalár má něco podobnýho "pod bradou"ale je to dost malé a oni se nedávno dost rvaly a tak si říkám,jestli není třeba kousnutej. Nevím-snad to bude OK
Přidat reakci
1 ...... [184] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200527x