Co je to za nemoc?
Pak zkus ten Entizol. A lecil bych cele akvarium jak je. Kdyby ses ptala kde ho vzit, pak mas jako zena jednu vyhodu, pac vetsinou jej (aspon si myslim) predepisuje lekar, do jehoz ordinace my chlapi chodime jen v pripadech, kdy je zastupce naseho pohlavi onim lekarem.
Možná bych uvažoval o utracení ryb...Nebo léčbě v karanténě.
Abys ochránila zatím "nezasažený jedince". Ale i ty bych preventivně přeléčil.
Mě to myslí málo ale řek bych že peníze jsou až na všech hodnocenejch místech?
Neni to tak davno, co jsem resil ohledne ryb antibiotika. A jiste, ne kazdemu se takove jejich nasazeni libilo, detaily snad rozebirat nemusim, osveta u nas nejaka funguje. Jenze pak se clovek podiva po webu...
www.aquaticpharmacy.com/…
Zaver radeji cinit nehodlam.
Sice to zní chytře...a co zní chytře bejvá někdy často i kravina ale tady je to vo to mlácení hřebíků přes hlavičku. Naše prabáby měli pár hrstí sušenejch bylin...a vyléčily. A zrovna tak naše náchylná pc generace tak dnešní rybky z naprosto ustálenejch podmínek v moderních odchovnách nevydržej kejkle jaký sme s nima dělali v přednetový éře
A oslabená imunita je svině.
A doplnim, ze stejne jako u lidi, ani spravna diagnoza a urceni vhodneho leciva, nemusi problem vyresit. Stejne jako my se ucime ruzne nemoci lecit, puvodci nemoci "se uci" nasi lecbe odolavat.
Pokud to jsou střevní paraziti, tak jedním z účinných léků je entizol. Ale opravdu záleží na tom, jak píše Designer, jak dlouho je ryba nemocná. V pokročilém stadiu už nepomůže nic.
Ani ověřenej lék nemusí zabrat vždy..u lidí, u ryb...
Vono , nejdůležitější , stejně jako u lidí, je určit správnou diagnózu , a pak správné léčivo , pakli že je tomu jinak , většinou se rybám spíš přitíží
Je tady velka spousta lidi, kteri obcas neco nedokazali vylecit, ackoli si mysleli, ze vi o co jde, a i ze pouzivaji spravnym zpusobem spravna leciva. Proc se stydet, patrim mezi ne, a je nas myslim vetsina (ne-li vsichni), co jsme takto nekdy byli v koncich.
Tady a takto je kazda rada jen strelbou od boku. Ja bych po dvou bezich a zadnem uspechu zkusil uz neco jineho, ale presne to muze byt taky chyba. Ty ryby uz se mohou horsit jen tim, ze uz jsou na tom opravdu spatne, zniceni parazita je nezachrani, protoze napachane skody jsou uz fatalni.
Nemaji Ty ryby nejake dalsi vnejsi/viditelne priznaky? Ona ryba nemusi mit jen jednu nemoc, pri oslabeni se do ni pusti co muze... Pokud mam strelit od boku, zkusil bych Entizol, ktery sice funguje na totez, ale jeho zaber mimo toto prekryti je jeste jiny.
Tohle se nemuze napravit nejak rychle, ty ryby maji poskozene vnitrni organy a je otazka, co prezije a co ne. Pokud uz z ryby jdou dlouhe cire vykaly, jde o vystelku strev, ryba prestava zrat, je oslabena, a je otazka, jak rychle se to podchytilo a zda ma ryba vubec sanci se jeste uzdravit.
To ze pozabijis vnitrni parazity je jedna vec, ale priznaky na rybe pak jeste nejaky cas pretrvavaji a ne vsechny ryby v akvariu to preziji, pokud se nezasahlo vcas. Nektere ryby pak maji tu smulu, ze sice preziji, ale uz nikdy nemohou normalne travit, a tak neprijimaji potravu a postupne spotrebovavaji samy sebe. Je to pak desny pohled, jak treba tercovcum ubyvaji ploutve a jak silene hubnou az padnou (tercovec ohledne vnitrnich parazitu muze prezit hodne dlouho i silne poskozeny, proto je zminuji, a je dobre si o vnitrnich parazitech precist prave v tematech o techto rybach).
Lecbu dokonci (pokud jsi tim nemyslela, ze je den uz ukoncena), zopakuj ji, a pak uz to chce jen pockat s tim, ze se budes rybam snazit udelat tak dobre podminky, jak to jen dokazes.
je to infekce, roman ti to říká správně, ráno už muže být nakažena další ryba, když né všechny. Léčit se to dá antibiotiky, ale prognoza je vždy nejistá a spíše černá. Ovšem v tomto stádiu už není co léčit.
MichalK napsal: A není jiná možnost? Žádné léčiva?Kdo si bude 100% jist čím je ryba sužována, tak snad bude vědět, takže když si počkáš, třeba budeš ráno řešit ryb více.
Fakt to neřeš a udělej co musí občas každej akvarista.
Ten její stav dle fotky už zašel opravdu hodně daleko, zvětšená břišní dutina a odstáté šupiny dle mých zkušeností ani sebelepší péče nebo sebevětší driják nezachrání
A není jiná možnost? Žádné léčiva?
U lidí taky tou či onou nemocí enemocní jenom někdo, po tom bych nepátral a poslal jí na druhej břeh ještě dnes.
Odrozená samice, stáří, imunita, těžko hádat dál. Ale i já se přimlouvám o rychlé minerálkové řešení.
Ostatní rybky jsou zdravé, jakto, že to má jen tahle? takže jí mám dát do minerálky?
Poslat na druhej břeh, s největší pravděpodobností vodnatelnost, jednal bych rychle.
Co je to za nemoc a dá se vyléčit?
Tak upřímně, u čichavců se to v jejím věku stává, že se rozjede nějaká bakteriální nezdoba, na což bych to tipoval. Nemám vůbec dobrou zkušenost s léčením těchto napadení u takto postarších ryb, ale za pokus se nic nedá. Tedy když, tak v sepré nádrži a použít třeba bactopur direct dle návodu. Samozřejmě, že lze nejdříve použít klasiku v podobě soli a silného roztoku Torbenu, stane se, že to zabere.
Prosím, co to může být? Před pár dny jsem si všimla na samičce rájovce, že má na boku slabě červený flíček, dneska je z toho taková kulatá rána uvnitř bílá, ohraničené červeně. Jsou jí tři roky, žila delší dobu sama, asi před dvěma měsíci jsem k ní přidala menšího rájovce, snad samečka. Ze začátku ho pořád proháněla, teď jen občas. Je o hodně menší a jde jí z cesty, nemyslím, že by jí to udělal on. Jinak žere, ale dneska je pořád u hladiny. Dalo by se jí nějak pomoci?
Starší reakce
0 06.07.2014 23:03 QNovobilsky Hlavně je mi líto těch rybek. Tím plavaním byli ozdobou mého pokoje.
V sobotu večer jsem tedy přidal do 70l akvárka asi 20gramů soli. V neděli vyměnil asi 20 litrů vody. Našel jsem dávkování soli, ale nevím, jak často ji tam můžu dávat?
Mám v akvárku dvě malé Mečovky z mého vrhu (můj první). Mám však podezření, že minimálně jedna z nich má flíčky na ploutvi. Je možné jí zachránit?
Zítra (pondělí) bych měl sehnat eSHA doufám. Snad to pomůže, je mi jich opravdu líto
Při léčbě krupičky je na místě přeléčit celý akvo vždy, neb zapouzdřená stádia parazita budou čekat na svojí pozdější příležitost. S teplotou do doby než bude eSHa aplikována naopak klidně i přes 30, krátkodobě se nikomu nic nestane a co se má stát se stane a jedinci, kteří jsou natolik načatí, to prostě nedají tak jako tak, tím bych se už v těchto bojových podmínkách netrápil, tak se sbírají zkušenosti.
Nedávno jsem řešila podobný problém. Plíseň.Následně krupka. Akorát mi ryby nehynuly. Je potřeba více vzduchovat pokud je akvárium dlouho nečištěné odkalit a vyměnit alespoň pětinu vody. Léčba je nutná co nejdříve. Esha 2000 v kombinaci s Exitem je šetrná volba. Pokud už ryby hynou je namístě přeléčit celé osazenstvo. Hodně napadené ryby raději hned odlovit a usmrtit.Teplotu bych tolik nezvyšovala u Esha to není ani potřeba. Neonky jsou hodně citlivé na změny- mou chybou bylo že jsem odkalila více vody a zároveň vyčistila filtr- což se někdy projeví jako narušení rovnováhy a ryby takto reagují. Takže co nejmenší a hlavně postupné zásahy.
Teplotu na těch 30 stupních, klidně vyměnit vodu a znovu lehce zasolit, peventin je ne nic, celý akvo léčit tou doporučenou kombinací, když neseženeš, tak Costapur.
Edit: Příště přidávat ryby po dostečném karenténování a nebo opravdu prověřený zdroj.
Díky - registrovaný jsem byl. Jenom jsem tu nikdy nepsal. Včera, když jsem rozklikl forum jsem čekal nutnost se přihlásit - když to nebylo nutné, neudělal jsem to
To k mé registraci.
Co dělat dneska? Zítra určitě nasadím tu eSHa léčbu. Preventin je vhodný? Mám i dneska vypláchnout akvárium o tu třetinku? Separace je (dle mého ne moc zkušeného pohledu) již zbytečná...
Chválím za registraci.
Krupička to je, takže co dělat víš.
Edit: Takže ne za registraci, ale za vystoupení z anonymity je ta pochvala.
0 06.07.2014 12:15 QNovobilsky – Hromadné uhynutí ryb
Ahoj, nějakou dobu se v mém akváriu (70 L) nic nedělo. Naposledy jsem rybku přidal asi před dvěma týdny. Dva dny zpátky mi uhynula jedna Neonka. Včera ale pošlo 6 ryb (5 Neonek + 1 Mečovka). Ryby měly bílé tečky na ploutvích i po kůži. S domněním, že se jedná o Krupičku jsem zvýšil teplotu akvária na 30C, dále jsem nasadil Preventin (vím, že bych měl nasadit eSHa Exit + ESHa 2000, ale ten dřív jak v pondělí mít nebudu-jsem z maloměsta). Dále jsem do vody přidal 20 gramů soli.
Dnes ráno uhynuli dva Antistrusy (2 zůstali) a ve vodě je mimo dalších ryb i poslední Neonka - má bílé flíčky (foto).
Jako krmivo využívám Tetramin. Někdy krmím i Tetraminem na zbarvení. Živou potravu nepoužívám.
Nevím co teď s tím. O Krupičku se jednat nemusí a tím je léčba možná nevhodná, ale něco jsem zvolit musel. Teď už moc ryb v akvárku není.
- Nakažené ryby je třeba oddělit? Nakažené jsou už téměř všechny. Nové samozřejmě nepřidám do doby, než se to vyřeší.
- Je možné vyléčit ryby, které jsou infikované?
Přidal jsem fotku nemocné Neonky. Na ní jsou tečky vidět nejlépe. Nejvíce to odnesly právě ony. Do Zverimexu se můžu dostat až zítra, tak bych rád použil správnou léčbu a koupil vhodnou látku na léčbu.
Tohle se mi ještě nestalo...
Děkuji za rady
Ty výměny vody? Naopak, ještě ti poděkují. Tím supluješ biologikou rovnováhu, která je po tak razantním zásahu rozházená. A podívej se znovu do vlákna začátečník, určitě jsem psala 1/3
ok já měla za to že mi Turbínka psala 1/5 tak jsem se přečetla
a nebude to vadit rybkám ??
Měníš málo, přitlač a měň minimálně 1/3 a to klidně 2x týdně.
Psala jsem ti 1/3, 1/5 je prd i když lepší než nic
Zrovna se páří? Paví očka se pářej pořád, na to ohledy moc neber. A měň tu vodu jinak by se to mohlo zvrhnout v něco vážnějšího, ale to už ostatně psal Roman.
měním každý den 1/5 a navíc jsem to fotila v rychlosti poněvadž a protože se zrovna páří
Ne, ale vodu máš rozhoupanou, takže měnit.
prosím poraďte je toto bakteriální rozpad ploutví ? viz foto:
Starší reakce
Poslat na druhej břeh a pohledej pojem křivice, vnitřní paraziti.
přijde mi to jako skřivené páteř ale nevim počkej na radu druhých
Zdravím.Poradil by mi někdo o jakou nemoc se může jednat? viz foto.
Starší reakce
Postarší vynesená samice, směřuje na druhej břeh.
Zdravím,
moje samička gold molly něčím trpí a já nevím, jakou nemoc chytla.
Příznaky:
- ryba leží na dně a pouze dýchá ( a vypadá jak kdyby zdechla ), popř. odpočívá pouze na listu
- ploutve má stažené
- když už plave, tak má rychlé pohyby po akváriu, je plachá
- potravu přijímá, ale na samičku molly žere málo
- žádné stopy na šupinách nic
- výkaly občas červené, jak kdyby patentky sežrala a ty se jí hned dostali do střev a ven z těla
- žádné otírání o předměty v aqua
Nemoc? Popř. jak léčit
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [88] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200535x