Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 133 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 19:18 R Muž romant [27983] Re: panvenda
Výměnou vody mám na mysli min. 1/3 akva, lze i více. Rybky nikam nepřemisťovat, ty mečovky jsou do takto malého akva nevhodné, nechť je zdejší atlas vodítkem. To akvárko je čerstváček a tu výměnu bych opravdu nepodcenil a měnil denně tu 1/3, desinfekci netřeba používat, nejlepší prevencí je právě ta výměna vody. Odkalovat bych začal cca po měsíci, nebo dle potřeby, když by bylo moc se povalujícího bordýlku na dně. Krmit velmi, velmi střídmě, ať se akvárko dále nezatěžuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 19:01 panvenda
Po jak dlouhé době mám začít odkalovat a jak často? Díky moc palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 18:57 panvenda
Když píšete, měnit vodu, myslíte tím celou nádrž, nebo jen třetinu ? Rybky mám při samotné výměně přemístit do náhradní nádrže, nebo mohou zůstat v akváriu? Děkuji za odpověď coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 18:50 panvenda – gupka s bouličkou
Dobrý den, děkuji za odpověď. Výběr rybek mi poradili ve Zverimexu. Filtraci mám, vodu budu měnit poprvé, akvárko mám necelý týden. Teplotu vody kontroluji, je kolem 25 stupňů. Gupka s kouličkou u ocasu se čile pohybuje a normálně jí. Paní v akvaristice mi poradila, ať jí zlikviduji, tak nevím. Dal jsem do akvária desinfekci a zatím se žádné jiné rybě nic neudělalo. Nevím, jestli jsem udělal dobře, ale vyhodit zlikvidovat ji nechci, když jinak vypadá, že ji nic nechybí. Jaké rybky by se tedy k sobě hodily? Mám akvárium 25 litrů, 4 rostlinky a jednoho šneka. Jinak 3 gupky, 2 mečovky a 4 pancéřníčky. Díky za rady. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 18:36 R Muž romant [27983] Re: panvenda
Týden starý akvárko neodkalovat, ani nijak jinak nečistit, zvláště filtr, jenom měnit denně, či obden vodu, to je to velmi dobrý opatření který bude nápomocno při stabilizaci nádrže. Pokud rybka přijímá potravu, tak bych jí jenom sledoval a nechal žít. Ovšem ani utracením se nic neskazí, zní to možná drsně, ale je to tak, přecijenom jsou to živorodky a ty se budou velmi rychle množit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 18:29 panvenda Re: romant
Dobrý den, děkuji za odpověď. Výběr rybek mi poradili ve Zverimexu. Akvárko mám teprve týden a odkalovat a čistit budu koncem týdne. Mám tam filtraci a teplotu hlídám. Pohybuje se kolem 25 stupňů. Svítím jim asi 6 - 10 hodin. Gupka s tou bouličkou plave čile a jíst jí chutná. Paní ve Zverimexu mi poradila, že ji mám zlikvidovat, aby nenakazila ostatní, tak nevím. Díky za radu. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 22:16 xx Re: Joss24
Když se po 3-4 dnech nezačne stav ryby lepšit, vodoléčba nezabrala a měl bys použít léčivo. Když se rozjede bakterióza u sumců s "holou" kůži, jde to velmi rychle. Jeden den to vypadá jako bílý flek, další se objeví krvavé skvrny a později už nemusí být co léčit. :-(

www.zeromonkeys.com/…

www.wetwebmedia.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2012 22:04 xx Re: Lutien
Skvrnu na peřovci vyfoť.

U peřovce na použití Costapuru velmi rychle zapomeň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 21:55 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Podle mě si ten peřovec našel oblíbený úkryt, ale je to ryba blbá, tak se vždycky praští do hlavy když leze dovnitř a ven ;-) Co se týče toho filtru, tak musíš pochopit že není až tak důležité, jak moc filtr čistí vodu mechanicky. Pokud co 14 dní vyplavíš z filtru bakterie, (docela by mě zajímal způsob čištění, jestli to nedrhneš v horký vodě, popř. studený pod kohoutkem což je špatně), pak ti nefunguje filtrace biologická a to už je problém. Proces nitrifikace je na těchto stránkách jistě k nalezení v několika verzích.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 21:38 Lutien – nemoc..jaká?
Díky, zkusim. Snad ti pomůže i tomu péřovci. On má na spodu hlavy takovou bílou skvrnu. Většinou jí má ráno a pak přes den zmizí. teĎ teda ji má častejc i přes den. ale nevim nezdá se mi to jako plíseň. tak snad to pomůže. kdyby mi umřely další rybičky zase napíšu o radu. děkuju všem:)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2012 21:30 R Muž romant [27983] Re: Lutien
Žádný píglování filtru co 14 dní, ten bordýlek je tam moc důležitej, mrkni se na pojem nitrifikace. Nic jinýho než tu výměnu vody nedělej, žádný jiný léky než vodoléčbu v podobě těch výměn vod bych nedělal a činil tak alespoň týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 21:23 Lutien – nemoc..jaká?
Aha. takže mám teď použít costapur (raději ho použiju, protože péřovec má takovou bílou skvrnku) a měnit denně 1/3 vody - jak dluho to mám dělat? léčba costapurem je na 3dny takže ty tři dny? mám dávat léky vždy po vyměnění? nebo chvíli počkat? ještě tu mám něco na vyázání těžkých kovů v nové vodě (nechce se mi teĎ hledat co to je neco od Sery). Takže výměna vody, pak vyvázat kovy, pak costapur?
Ten filtr má průhledný obal, takže vždy vidím, když je v keramických granulích nečistota, když je ji víc tak to čistím. To přece enmůže stačit jednou za půl roku.
když jsem to jednou dýl nečístila (nevím jak dlouho, ale půl roku to nebylo) tak ten filtr začal jakoby trochu chrorchtat- po vyčištění se to spravilo. třeba nasál nějaký list co péřovci zase vyškubli, nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 21:11 R Muž romant [27983] Re: Lutien
Jenom lehce doplním kolegu a to doporučením intenzivnějších výměn vody, obden, nebo klidně denně 1/3 akva, což bude dobrým opatřením proti zvýšeným N látkám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 21:02 žakelin
Zdravím chci se zeptat. Jedna z mých Teter Černých dělá ve vodě vruty a všelijaké psí kusy, točí se jako by nemohla ovládat ploutve, ale žádný viditelný problém nemá. Kdyby někdo věděl co to je a jak na to poraďte prosím. díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 20:51 Muž Yirka [9123] Re: Lutien
Čištění externího filtru Eheim co 14 dní je vysloveně kontraproduktivní. Filtr čisti až v případě postatně sníženého průtoku, což znamená v řádech čtvrt až pololetí. Potom žádná otrava N látkami nebude hrozit, neb bufe filtr moci (nerozdíl od teď) správně plnit svoji funkci. P.S. naposledy jsem čistil externí E. před 15ti měsíci a vypadá to že do podzimu na něj určitě nesáhnu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 20:46 Lutien – nemoc..jaká?
Ještě to čištění:
odkaluji odsávačkou zhruba cca jedou za měsíc, nebo když je potřeba.
a měním asi polovinu vody cca jednou za 14 dní, nebo když je potřeba, nebo častěji dolévám vodu protože se dost odpařuje - hodně tu větráme, to víte podkroví ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 20:41 Lutien – nemoc..jaká?
Ten filtr je externí Eheim přečerpá 300l/h obsahuje filtrační vatu, keramiku, molitan.
Čistím ho když je špinavý tak jednou za 14dní cca, spíš častěji.

no a pokud by to byla otrava nitro látkami, tak co s tím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 13:24 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Já si tipnu že ten filtr bude spíše jen honič vody..výkon filtru podle přečerpaných litrů za hodinu...to nelze brát jako bernou minci, spíše je dobré sledovat velikost a kvalitu filtračních hmot. Tím se dostávám k tipu, že to bude počínající otrava N látkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 13:16 R Muž romant [27983] Re: Lutien
Co je ten výkonnej filtr zač? Jak probíhá to čištění, jak často je tak činěno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 12:59 Lutien – nemoc..jaká?
Ahoj,
potřebovala bych poradit. Mám aqua 100 l a o víkendu umřela jedna gold molla a nsledně neonka žhavá plavala na boku nebo lehala. Přítel ji umístil do karantény, kde se v pohodě najedla, ale za pár hodin zemřela. Bohužel nezahájil žádnou léčbu, kromě separace tetry.
Dnes jsem našla jednu parmičku mechovou uhynulou. Žádné známky infekce - fleky, odřeniny, krupice, nic! Jen měla hodně rozevřenou tlamu.
Ostatní ryby jsou v pohodě (tetry, parmičky mechové a siamské, ancistrusy, čichavec, péřovec). Žádné známky infekce (aspoň jsem si nevšimla), Máme výkonný filtr, čistíma odkaluji pravidelně a často, krmím vločkami, občas mraženými larvami a granulemi. Teplota vody kolísá mezi 25-28C (podkrovní byt).
Nevím co víc napsat jako specifikace.
Nenapadá někoho něco?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 08:30 Muž micz [132] Re: jamajcan
Ale v takhle malé nádrži by vznikal problém časté výměny vody.Ne všechny léčiva ničí nitrif. bakterie.Myslím, že když použije bublifuk tak nic nezkazí, toť muj názor....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 05:19 jamajcan Re: micz
Karantení nádrže se ve většině případů filtry nevybavůjí.Případná léčiva ve vodě stejně v zajetém filtru zničí nit.bakterie a další důvod je připadné zachytávání lěčiva přímo ve filtračním médiu.Takže jen vzduchovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2012 05:11 jamajcan Re: Joss24
V karanténní nádrži rostliny a jiní živočichové nemají co dělat,protože můžou sloužit jako mezihostitelé případných parazitů,nebo nemocí.Aplikaci některých léčiv,jako jsou např.protiplísnové apod.,většinou stejně rostliny snášejí velice špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 23:14 Muž micz [132] Re: Joss24
Karanténa nejlépe s holým dnem případně nějaký úkryt kokos nebo květináč,a ideálně se zajetým filtr ale to má málo kdo.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 22:46 Muž Joss24 [0] - AsieRe: Joss24
Fotka k příspěvku Ještě jedna věc mě zajímá. Jak přesně má vypadat karanténí nádrž? Má tam být čistá odstátá voda a jinak nic, nebo můžu jako karanténí použít i aqua bez ryb, ale s pískem, rostlinama, šnekama, atd... To vše je totiž v té dvanátce.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 22:41 Muž Joss24 [0] - Asie – Bílé plochy na kůži - Peřovec skvrnitý
Fotka k příspěvku Tak přidávám ještě dvě detailnější fotky, snad to k něčemu bude. Vyměnil jsem polovinu vody a zitra pujde sumec do separé nádrže. Akorát mam trochu obavu jak se mu tam bude líbit - je to jen 12L aqua.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 22:26 Muž Joss24 [0] - AsieRe: xx
Ahoj, žádné nové ryby jsem nepřidával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2012 21:47 R Muž romant [27983] Re: Sera
Přesně tak, kdo nevěří ať si sám ověří. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2012 21:43 Muž Ad@m [1051] Re: romant
Vodoliečba nadovšetko :-D ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.06.2012 21:35 R Muž romant [27983] Re: panvenda
Bez dostečných znalostí toho akvária Ti toho asi nikdo moc neporadí, ideál by byla zřízená prezentace s co nejvíce informacema o daný nádrži. Ta rybí osádka je lehce nevhodná, takže to chce mrknout na nároky jednotlivejch ryb třeba do atlasu, udržovat akvárko v náležitým pořádku v podobě pravidelnýho odkalování a pravidelný týdenní výměny alespoň 1/3 vody, nepřekrmovat ryby a mít účinnou filtraci. Toliko snad na úvod. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 21:29 panvenda – Gupka
Dobrý den, mám akvárium 25litrové,a mám tam:4 Pancéřníčky,2 Mečovkya 3 gupky (měl jsem 4, jedno zemřelo). Jedné z těch gupek, naskočila na ploutvi červená kouličkahttp://rybicky.net/obr/s/13.gif nevím čím to je,kdo to bude vědět ať mi odepíše. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2012 21:12 R Muž romant [27983] Re: xx
Já radši zůstanu u svého doporučení, jak jsem ho zformuloval v předchozích příspěvcích, ale rozumím tomu co píšeš, když se to umí a člověk přesně ví co na co použít a jak s tím naložit, tak proč ne. Bohužel těch lidí, na něž by seděla moje klasifikace je daleko méně, než těch zbrkleji uvažujcích, tak proto to moje pro spoustu lidí protivný doporučení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 20:57 Andrea
moc děkuji za odpověď ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 20:24 xx Re: romant
Většina těch, co přidávají bezmyšlenkovitě baktopur stejně použijí roztok a ten moc škody ve vodě nenadělá. Nebo tam nalijí Esha 2000. To vyjde nastejno.


Joss24:

Jestli je to začínající bakterka, tak je to pořád vyléčitelné. V případě, že se rybě začne odlupovat kůže budou jak karanténa tak i ten Sera baktopur direct k ničemu. Na začátku vypadá oboje dost podobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2012 20:17 Muž micz [132]
Jak říká romant,pokud je to bakterka tam měnit měnit a měnit vodu,léky prakticky nezabírají a ničí se rovnováha akvária....vlastní nedávná zkušenost hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   11.06.2012 20:08 R Muž romant [27983] Re: xx
Naprostej souhlas, osobně se přikláním k tomu bakteriálnímu napadení a té vody ve společenským bych vyměnil klidně i polovinu, neb takováto nákaza nevznikne jen tak z ničeho nic, ale obvykle má své příčiny v nedostatečný péči o akvárko. To moje doporučení a Tvoje doplnění bylo na základě zkušeností se zdejší tazatelskou obcí. Už jsem se několikrát setkal s okamžitou reakcí(pokud ho tazatel má k dispozici) v podobě aplikace toho bactopuru, takříkajíc bezmyšlenkovitě do společenskýho akvárka, což paradoxně celkovou situaci v nádrži ještě zhorší a komplikace se řetězí, tak proto ta moje jednoduchá odpověď. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.06.2012 20:01 xx Re: romant
Ta ryba by měla jít do karantény hned, nejen kvůli léčbě, ale aby nenakazila ostatní ryby. Jen v případě odřeniny by mohla zůstat tam kde je.

V původním akváriu by to chtělo vyměnit 1/3 vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.06.2012 19:51 R Muž romant [27983] Re: Joss24
U té případné léčby bactopurem, bych rozhodně doporučil separé nádrž, aby zbytečně nedošlo k likvidaci nitrifikačních bakterií ve společenský nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.06.2012 19:49 xx Re: Joss24
Z té fotky nejde poznat, jestli je to odřenina, fotky nejsou dost ostré.

Odřenina vypadá jako ostré rýhy na kůži. Za pár hodin se v ní obvykle objeví plísně. Na vyléčení stačí obyčejný akriflavin.

Tohle mi ale připomíná bakteriální infekci. V případě, že se to začne rozšiřovat je na místě Sera baktopur direct - tablety.

(Poslední variantou je virová infekce - tam je průběh velmi rychlý a z ryby se za pár hodin začnou odlupovat kusy kůže a pak uhyne. Žádná léčba není.)

Byla do akvária v poslední době přidaná nějaká nově koupená ryba?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 18:05 Muž LisourJr [33] Re: Joss24
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 16:33 Muž Joss24 [0] - Asie
Fotka k příspěvku A ještě jedno:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 16:32 Muž Joss24 [0] - Asie
Fotka k příspěvku Ještě jedno foto:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2012 16:31 Muž Joss24 [0] - Asie – Bílé plochy na kůži - Peřovec skvrnitý
Fotka k příspěvku Zdravím všechny, najde se tu někdo kdo by poradil co se to děje s mým Peřovcem? Dělají se mu bílé plochy na těle a nevím, jestli je jen odřený, nebo jestli je to nějaká nemoc. Přidávám foto.
Jinak je dost střídmý v jídle (což je dost divné) a zrychleně dýchá (to ale dělá snad už tři roky). Děkuji za reakce
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2012 21:52 Muž LisourJr [33] Re: Andrea
Myslím, že by to mohlo být suchým krmivem, že je trvdý a proto tak dělá tlamou (cichliďák mi to tak dělá taky), popřípadně zkusit mražený nebo živý co by na to řekla no..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2012 20:56 Andrea – skalára-cukání při pozření potravy
Dobrý den, mám problém s mojí skalárkou, mám ji už několik let,ale poslední týdny je pořád schovaná v rohu, nevrhá se na potravu jako kdysy (vločkovou) a mám pocit že i dýchá rychleji. Nevypadá ale nijak pohuble nebo nemocně. Všimla jsem si, že když si náhodou vezme do tlamičky vločku, žačne tak zvláštně škubat tlamičkou, jakoby pusinkuje, ale vypadá to spíš jakoby se nějak dávila. Pak se opět schová a ve večeře nepokračuje...Prosím o radu, pokud máte někdo s tímto podobné zkušenosti a předem moc děkuji. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2012 20:35 jamajcan Re: bocian
Mohl by to být bakteriální rozpad ploutví.Mrkni na odkaz rybicky.net/nemoc/Flexibacter-columnaris
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2012 20:29 bocian – Mrenka, neviem co to je za chorobu
Fotka k příspěvku Ahojte, prosím pomôžte mi identifikovať chorobu, ktoré majú moje mrenky štvorpruhe, prikladám foto. Šupiny majú na koncoch vybelavené (neviem či odstávajú) a rozpadávajúce sa plutvy.
Ďakujem
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 15:33 R Muž romant [27983] Re: Denver
O.K. Taky možnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 15:33 Žena Denver [1] Re: romant
ok, díky, odlovila jsem a zkouším eshu 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 14:01 R Muž romant [27983] Re: Denver
Pokud máš karanténu, tak to je dobrá volba. Rybku odlovit a aplikovat nějaký ten protiplísňový prostředek.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [133] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198038x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=6601