Co je to za nemoc?
Co by to podle Tebe mohlo být? Měl jsem podezření na nějakou výživovou chybu, prostě, že té rybě chybí nějaký prvek, vitamín. Ty skřele u skalár jsou často průhledný, u malých jedinců a postupně jak ryba stárne, tak se to zaceluje, zbarvuje do normální barvy, ale tady je to opačně.
Tak to vôbec nie je dobré.KARANTÉNA
www.sera.sk/…
Tu by si to mal nájsť. Ako píše Hanzy prelov ho do iného akva
Netuším co to je, ale okamžitě bych ji dal do karanteny.
0 04.04.2012 17:27 Martin112 – Nemocná skalára
Zdravím, nevíte někdo, co by to mohlo být za nemoc (viz. odkaz na foto) je to jakoby vyžraná kůže, až je vidět žábra, přitom skalára normálně plave s ostatníma, je čilá a žere. Nic jiného na těle nemá. Ostatní ryby to nemají. Pomalu se to zvětšuje...děkuji za radu...
Vodoléčbu, to bude to nejlepší co Tvému akváriu prospěje. Denní, či obdenní výměna 1/3 vody, už jsem Ti to okomentoval v prezentaci.
Čaute umírají my mečovky,1den je taková jako kdyby unavená,2 den plave u dna a třetí den je poní, nevím čím to může být.Měli krupičku,tu jsem vyléčil.
0 31.03.2012 21:13 - Mením raz týždenne a ramirezky sa mi držia.
Touto cestou ďakujem Vladovi z KK.
Tomu rozumím, je to zkušenost kterou Ti už nikdo nevezme a další pokus už nebude jenom pokus, ale sázka na jistotu. Ať se daří.
Děkuju za rady! Odteď budu měnit vodu každý týden!S tím, že přijdu o tuhle rybku už jsem smířená, ale nerada bych přišla i to toho samečka, který zatím vypadá úplně zdravě..
Mrzí mě to o to víc, že jsem si pracně sehnala jejich závojnatou formu, po které jsem dlouho toužila..
Na N látky si můžeš pořídit testy(NO2,NO3), nebo nemusíš kupovat nic a pravidelně týdně měnit tu vodu a bude to v pohodě. Jenom nepříliš dobrá zpráva je, že pokud je rybka a u ramiréz to platí dvojnásob tzv. načatá od N látek, tak i po zlepšení podmínek v nádrži to obvykle neustojí, nechci Tě strašit, jenom dávám k dobru svoje zkušenoti s touto rybou.
Edit: A pak že jsem kdovíjak rychlej.
Jsou na to kapkové testy. Buď lze koupit testy zahraničních renomovaných firem jako Sera nebo JBL nebo se dá sáhnout do tuzemských vod za nižší cenu. Osvědčil se mi například tento výrobek
shop.aquar.cz/… je třeba se dívat po testech na NO2 a případně NO3.
Tak tedy do třetice..Jak nevyměním vodu u apistogram do týdne,tak to některá odnese.Záleží na množtví ryb a znečištění v akváriu dusíkatými látkami.
Vodu už jsem vyměnila a budu jí teď tedy měnit obden...to že šikmo plave zapadá do obrazu zvýšených N látek? a jak mohu ty N látky v akváriu kontrolovat? Ramirezky jsou moje nejoblíbenější ryby, ale jejich chov se mi zatím bohužel nějak nedaří :(
Ramirézky jsou velmi citlivé na zvýšené N-látky a filtr po měsíci provozu ještě nemusí být plně osídlený. Navíc frekvence výměn vody 1/3 jedenkrát za tři týdny je nízká. Chce to týdně. Zkus jako prevenci snížení dusíkatých látek udělat několik výměn vody ob den a uvidíš jestli se stav ryb zlepší.
Edit: než to naťukám Roman odpoví několikrát
Vyměň tu vodu ještě dnes a uvidíš jaká bude reakce ryb.
A taky ještě občas plave křivě (šikmo)
Určitě měnit tu vodu častěji. Teď bych nasadil vodoléčbu v podobě obdenní výměny vody po dobu týdne a posléze najel na standartní režim pravidelné týdenní výměny min. 1/3 vody. Nepřeháněl bych to s krmením a lehce odkalil dno, ale opravdu jenom lehce.
Vodu vyměňuji tak jednou za 3týdny, vyměňuji 1/3...filtr jsem si před měsícem koupila nový-vnější zn.Tetra...kdyby to bylo zvýšenými Nlátkami, co s tím můžu dělat?? moc děkuji..
Chtělo by to trošku poreferovat o nádrži, jak probíhá údržba, co výměna vody, jak často a kolik, atd. Dělá to na mě dojem, že ta rybka reaguje na zvýšený N látky, řekl bych že je tam vidět lehce vyboulený oko a i to tmavnutí těla by na to mohlo ukazovat. Výměnou vody se nedá nic skazit.
0 31.03.2012 19:47 Eva – Cichlidka Ramirezova - nemoc
přidávám ještě fotku,..
0 31.03.2012 19:24 - Ak môžeš daj foto.
0 31.03.2012 19:19 Eva – Cichlidka Ramirezova - nemoc
Dobrý den, moc prosím o radu ohledně chovu cichledek.Mám samičku a samečka, samička od včera plave skoro pořád u hladiny a vůbec nevypadá dobře, je jakoby tmavší,okolo očí až černá. Už i minulého páru se mi samička začala takto chovat (ztmavla, černé zbarvení i okolo očí, plave u hladiny) až chcípla, samec byl naprosto zdravý, ale asi po 14dnech měl stejné příznaky a zemřel také.
Pořídila jsem si nový pár a zdá se mi, že situace se znovu opakuje :(
Nevíte, čím by to mohlo být?
Ostatní ryby v akváriu (pestřenci červení a tetry)žádné problémy nikdy neměly a nemají..
Zkus se podívat v tomhle specializovanějším vlákně, dělá to na mě dojem, že jde o nějakou bakteriální nákazu, což je u čichavců vcelku častá záležitost, když jsou v lehce nevhodnejch podmínkách. Jako první opatření bych ordinoval vodoléčbu.
rybicky.net/forum/14998 Jeden z čichavců má na sobě fleky jako by jí ostatní ryby okusovali. Nevíte co by to mohlo být? Nevypadá to že by na něj jiné ryby útočily.
Na tlamovce nejsem odborník, ale napadají mne dvě možnosti:
1. Ryba má z nějakého důvodu poškozenou nervovou soustavu.
2. Jestliže k záchvěvům dochází v přítomnosti další ryby, tak může jít o předvádění se před partnerem a přípravu na tření. Tohle je docela standartní varianta chování u cichlid.
Jsou to však jen moje teorie a je dost možné, že problém bude úplně jinde.
Martin Honzejk
0 30.03.2012 15:07 Šuli – tlamovec
Ahoj. Chtěl bych se zeptat zda mi někdo nedokáže poradit s tlamovci.
Jedna rybka vypadá jak zasažená elektrickým šokem. Stále se schovává a každou chvilku sebou klepe jak při nějakém šoku. Normálně žere, plave, ale ty "záchvaty". Nevíte co to může být? Dělá to pouze jedna jediná rybka. Všechny ostatní plavou, žerou a chovají se v naprostém normálu.
Jedná se o tento druh na přiložené foto.
Starší reakce
Toto by som tipoval na Costia necatrix.
Aeromonas? Furunkulóza...Jezírko, zamrzlé, nedostatek kyslíku, nízká teplota...
0 24.03.2012 13:10 Jakub – Co je to za nemoc?
imageshack.us/…
Vedeli by ste mi poradiť čo je to za chorobu, ako sa dá liečiť a z čoho vznikla? Ryby boli odchytené z jazierka po roztopení ladu. Táto choroba bola spozorovaná aj na mladej slnečnici pestrej / Lepomis gibbosus.
Zdá se, že vodoléčba pomalu, ale jistě vykazuje určité pozitivní výsledky. Hurá!
raz za tyzden 1/3 aj odkalujem vtedy, tie 2 molly najviac ozierali roduchu, to bola jej pomsta asi
Jak často měníš vodu? Pravidelná udržba atd?
0 22.03.2012 07:07 tomikaaa – dochnu mi rybky
Caute,
posledne 3 tyzdne mi zdochli 3 rycbky - 1 prisavnik, 1 gold molly a 1 black molly - u tych molly to bolo rovnake, zrazu sa nevedeli odlepit od dna, len tak poskakovali chaoticky a ked uz sa ta black odlepila, tak ju zadok tahal ku dnu ... prestali zrat a po 2 dnoch zdochli, ziadne badatelne priznaky, filter mam biomolitan uz 5 tyzdnov, voda cista, meral som NO2=0 a NO3=30mg/l, zdochli na starobu ?
co im mohlo byt ?, prerybnene uz nemam, 11 rybiek na 45l vody, dakujem
Ten preventin bych snad ani nepoužíval, to tam nedávej nic a jenom měň tu vodu.
1 týdně měním 1/3 vody s odkalením, krmím 2x denně špetku, nestačí to ani klesnout do půlky akva, filtr mám zn. ELITE JET-FLO75 a akva 54L vody cca 50L, navíc vzduchování. Acriflavin v okolních prodejnách nemají, ale mám doma preventin.Jinak děkuji
Pokud rybka přijímá potravu tak bych denně měnil 1/3 vody v té karanténě a jestli je to zaplísnění stále viditelné, tak bych event. společně s tou vodoléčbou aplikoval nějaký protiplísňový prostředek, třeba acriflavin, dle návodu. Zaměřil bych se taktéž na podmínky v té nádrži kde byla doposud, protože plísňový onemocnění, to jsou klasický příznaky zhoršených podmínek v nádržích kde ryby přebývají. Dodržovat pravidelnou týdenní výměnu 1/3 vody, nepřekrmovat, udržovat dno v čistotě a mít výkonnou filtraci, to jsou takový základní teze. Samozřejmě, že je pro zdárné prospívání ryb je mít ve správný teplotě.
Děkuji za odpověď. Potravu přijímá, do karantény jsem jí dala v pondělí, vodu budu měnit dnes, bohužel nemám volné vzduchování,ale to snad vadit nebude. Nové foto přikládám.
Jak to vypadá v té karanténě? Přijímá potravu? Měníš tam často vodu? Co ty fleky, jsou stejný, větší menší, co ploutve, nejsou nějak spelený nebo roztřepený? Na tý fotce to na mě dělá dojem, že jsou trošku ožraný od bakterií, takový ty mléčný konce.
0 21.03.2012 09:09 jalha – Pomůže mi někdo?
Chtěla bych se zeptat, zda někdo neví co by to mohlo být za nemoc. Asi před týdnem se mi jedna gold molla začala stranit ostatnímu osazenstvu a udělaly se jí bílé fleky na těle a zhubla(foto přikládám, lepší nemám). Dala jsem ji zvlášť do karantény, potravu dávám suchou. Poradí mi někdo co dál?
Děkuji
Byl-li jsem vyvolán, budu reagovat - i když už to víceméně udělala kolegyně pode mnou
- nálevníci jsou samozřejmě i dravci(některé druhy, jiné slouží jako výborná potrava), dovedou zlikvidovat potěry po vylíhnutí po pár hodinách (trepkou se potěr krmí). Ale většinou nejsou přisedlí, zatímco plísně právě naopak. Tedy pokud se nejedná jen o spory. A obé se odstraňuje z nádrže jinak.
pokusím se postupovat podle romanta - budu měnit každý den 1/3 vody. K tomu mám připravenou nádrž na odstátí vody. Uvidíme..
Jdeš do toho taky?
Žádná chemie nic? Jenom měnit vodu jo ?
Vodoléčbou. Snad již tento pojem dostatečně zdomácněl.
0 19.03.2012 21:23 Dagi – Ploutvičky
Lidičky mám problém s ploutvičkama u pavích oček. Jejich ocasní ploutev se rozděluje na 2 a u nějakých i na 3 části. Jak to mohu léčit?
Měním vodu 1x týdně cca 20-30litrů/150l. Jinak jsem si koupil test na dusičnany a to je zhruba 30mg/l
0 18.03.2012 22:24 Bíbí – plata
ahoj nedávno mi zdechla samička platy.. první začala hubnout a pak se začala svrašťovat .. bylo to stářím nebo měla nějakou nemoc?
Přidat reakci
1 ...... [140] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200564x