Co je to za nemoc?
Motorek dělá hluk i teď, ne?
Čerpací hlava Atman (At-200) bude taky dobrá volba.
0 22.11.2009 14:46 Tomo Dno už mám objednané a rostliny co mi prodali v hornbachu jako akvarijní jsou taky pryč, akorát to teď nemám čím vyfotit
jinak díky za radu, s tím bublifukem, uvažoval jsem o něm, ale nevím jestli je to dobrý nápad, protože spím v pokoji kde to AQ mám, a motorek bude dělat hluk, uvažoval jsem o nějakým atmanu s regulací
Bublifuk (místo toho vzduchovacího kamínku). A taky dno bez vápence a akvarijní (ne pokojové!)rostliny.
0 22.11.2009 14:20 Tomo díky, koupil jsem akvarijní set, a ten filtr byl přiložen, je to tetratec easycrystal box 300, dokonce píšou že je to do akvárií 40-60l, tak ho asi odstavím, a mohl by jste mi někdo poradit, jaký bych měl koupit??
Odpověděl jsi si sám,to je přesně ten důvod proč se tak chovají
máš moc silný filtr, měl bys ho vyměnit za slabší
0 22.11.2009 14:03 Tomo – Únava ryb ??
Je to možná blbý dotaz, ale poslední dobou moje ryby ( tetry krvavé, fantómové ) jakoby stojí na jednom místě u dna a jen tak trochu mávají ploutvema,aktivní jsou jen ráno když jim rožnu zářivku nebo když je krmím, nevíte čím to je?? jsem začátečník, ale chci se zeptat jestli to třeba nemůže být způsobeno filtrem, který má docela velký průtok bez regulace (300l/h)a tvoří v akváriu docela silné proudy, a beží nepřetržitě, tak jestli třeba nemůžou být vyčerpané... předem děkuji za případnou radu.
( akvárium má 54l )
Pokračovat podle přiloženého návodu.
Mno, tak je to treti den co kapu eSHa EXIT + 2000 a nevypada to, ze by krupice ustupovala :(
Pavi ocka bezezmeny, + nove nakazena ramirezka a jedna parmicka odesa je uz na zabiti... ma nejake divne vykoulene oci a jakoby ranky za zabrama a pred ocasni ploutvi... divne. Celkove se ryby mene otiraji o predmety, ale jinak nic moc. Co radite ? zvysit davkovani ? Vyradit filtr ? Ci neco jineho ?
Pokud to je krupička,tak sama od sebe určitě neodešla.Když jedinec přichycený na těle ryby dospěje,uvolní se,spadne na dno,zapouzdří se a během 2dní rozdělí na několik stovek nových jedinců,který hledaj nový ryby.Takže to je pak ještě horší.Takže pokud ti přichycení jedinci byli stejně staří,oddělili se najednou a může dojít k přechodnému zlepšení.Určitě bych nasadil léčbu jež doporučovali ostatní...
0 20.11.2009 00:09 geoff Tak aktualizace situace s gavůnky: chtěl jsem se pustit do léčení dnes večer, ale po návratu z práce jsem zjistil, že se výskyt bílých teček na rybkách prakticky ztratil. Jen na jedné zbývá jedna nebo dvě tečky. Je možné, že krupička může odeznít sama i bez léčení???
Anebo to nebyla krupička...
Každopádně jsem už objednal elementku a malé topítko. Než být na nervy po každém dokoupení rybiček, to raději teď pár stovek navíc do karanténní nádržky.
EXIT se doporučuje v kombinaci s 2000.
Taky jsem se nesetkal s tím, že by měla krupička parazitovat na krevetkách... Takže asi ano - máte-li kam, tak raději přelovit.
0 18.11.2009 22:49 geoff – Re: Sid
ESHa by se mela pouzivat v kombinaci eSHa 2000 + eSHa exit?
Jeste me napada, melo by smysl krevetky pro jistotu prelovit jinam a az pak zahajit lecbu? Krevetky by nemely byt napadeny, na jinem miste fora nekdo tvrdil, ze krupicka krevetky nemuze postihnout.
Nemohu sloužit - používám výhradně eSHa EXIT.
0 18.11.2009 22:09 geoff – Re: Sid
eSHa nemam, mam sera costapur. Zvladaji krevetky i ten? Konkretne se jedna o atyopsis mollucensis.
Čím dřív začnete, tím lépe.
S eSHou mám dobré zkušenosti i v nádržích s "obyč." krevetkami.
0 18.11.2009 22:00 geoff – Re: luka
No, je fakt, ze jsem tam docela rejdil - hucel jsem jim tam odkalovacem a pak jsem jeste presazoval nejaky rostliny....
Mam v akvarku taky krevetky, tak se mi tam nechce lit chemie, pokud to nebude nutny.
0 18.11.2009 21:57 luka 0 18.11.2009 21:50 geoff Mám 6 gavůnků Melanotaenia australis. Po včerejší výměně části vody jsem si dnes všiml na několika rybkách bílých teček. Přikládám fotky. Je to krupička?
mno uz plavou v eSHa EXIT 44kapek/250litru + eSHa 2000 50kapek/250litru , snad by to mohlo stacit, vcukuletu zlikvidovat krupici a pripadne zlikvidovat jakoukoliv cihajici hrozbu
...u ritniho otvoru mam bilou tecku...
S tím vám neporadím, ale na krupičku - připojuji se - je eSHa EXIT (+ příp. eSHa 2000) velmi dobrým řešením.
Ja si myslel ze krupice, ale tak 10 let jsem nic nelecil tak si nejsem moc jisty, minuly tyden jsem nakoupil vice ryb , tak jsem mozna neco prinesl snima. Jeste pridam fotku, nelibi se mi jedna bettyna, je moc tlusta a u ritniho otvoru mam bilou tecku... az se mi nabijou baterky
Gabro dle poposaných příznaků diagnostikoval totéž co bych ciděl já, tedy krupičku.
Zásadně se však budeme lišit v návrhu způsobu léčby. Místo výběru léčiv jednoznačně doporučuji léčbu přípravkem eSHa EXIT doplněné eSHa 2000. Na rozdíl od většiny ostatních není třeba trápit osazenstvo zvýšenou teplotou a rostliny a ostatní chemií, při které hrozí negativní důsledky pro vše v nádrži.
Léky eSHa jsou na krupičku osvědčené a jsou šetrné (nikoliv levné). Pro tvoji velkou nádrže jednoznačně nejlepší řešení.
Bělavé tečky na těle i ploutvích ryb viditelné pouhým okem, které připomínají posypání krupicí, ryby se otírají o rostliny, dekoraci kožovec rybí (Ichthyophthirius multifiliis) - tzv. "krupička" zvýšení teploty, sůl, malachitová zeleň, metylénová modř, FMC, TERAP-IDG, Bioicht, Exit, Contra Ick, Ectopur, Costapur - viz
www.akvarijni.cz/… Prosim o identifikaci, priblizny popis je... temer vsechny ryby se otiraji o rostliny a predmety, nekterym rybkam se zacinaji objevovat male bile tecky, zivorodky jsou mene aktivni a maji stazenejsi ploutve. (pavi ocka a bojovnice maji velke bricha, ale to se asi jen prezraly). To je asi tak vse co me napada jako ne bezny vzhled a chovani, foto kdyztak dodam pozdeji.
Starší reakce
Já jsem z toho druhého dotazu vyrozuměl, že problémy jsou dva. Krupičku kolega vzal jako fakt a k tomu zdůraznil další problém.... Při otravě rybky také mohou létat po nádrži jako splašené a kroutit se, což může vypadat jako křeče.
Pročpak si myslíš, že by šlo o otravu? Kdyby byla otrava N-látek. Tak by byla zavěšená pod hladinou a měla by zrychlený dýchání. A navíc by to nepostihlo jen jednu neonku. Myslim jestli má krupičku a je celá osipaná tak to cukání a křeče je jen začátek konce...
V tom případě to vypadá na otravu. Změř hladinu N-látek, zejména NO2.
0 08.11.2009 20:13 rybka – křeče
děkuji za radu ale ta jednA MÁ POŘÁD křeče atak jako sebou cuká a potom jako by byla mrtvá a potom se zase cuká
Přes vyhledávač si zadej krupička a porovnej, jinak ten tvůj popis příznaků není moc navádějící.
0 08.11.2009 19:34 rybka – křeče a osypání
prosím o pomoc jedna moje neonka se jako by osypala bílými ťupkami a má jako by křeče nevím co mám dělat prosím pomzte
Starší reakce
K mému uvedenému dotazu ještě doplňuji. Kromě akarky jsem už musel utratit paví očka, samce akarky a dnes má příznaky onemocnění i samička ap. hongsloi. Pravděpodobně všechny rybky utratím a vydesinfikuji nádrž. A k tomu má otázka. Desinfikují se i nějak rostliny, nebo je mám vyhodit a koupit jiné?
Jirka
Prosím o radu - mám mj. Cichlidky Ramirézovy a jedna mi víc jak měsíc polehává na dně. Z prvu byla v karanténě a nasadil jsem eSHa 2000, po týdnu jsem ji vrátil zpět do akvária. Rybka sice měla chuť k životu, ale i když trochu povyplavala za krmením, "něco" ji táhlo dolů. Poslední týden je víc pohublá (zřejmě se nedostane ke krmení a ostatní jí to sežerou). Netušíte prosím, jak ji vyléčit? Nebo ji "utratit", aby se netrápila?
Dne 22.10. večer se mi nepozdávala akarka. Plavala tak nějak malátně.
Dne 23.10. ráno jsem si všiml že jakoby jí odstávala - nebo se loupala sem tam nějaká šupinka (šedé flíčky na fotce). Mimo to mělo paví očko na ocasní ploutvi tečky jako krupička. Nadávkoval jsem eSHa EXIT + eSHa 2000. Odpoledne kupodivu paví očko tečky nemělo, ale akarka se stále zhoršovala. Také se akarce na ploutvi a na těle občas držela bublinka kyslíku. Ještě jsem počkal zda se to nezlepší. Nezlepšilo. Tak jsem akarku 25.10. utratil.
Problém je, že dnes má jedno paví očko opět tečky (krupička) a jinému pavímu očku se začínají loupat šipiny (stejně jako se loupaly akarce).
Neví někdo co by to mohlo být?
1. přiložená fotka je ze dne 23.10. 11:00. Budou následovat další dvě fotky.
2. foto 23.10. 17:00
3. Foto 23.10. 17:10
Prosím o radu - mám mj. Cichlidky Ramirézovy a jedna mi víc jak měsíc polehává na dně. Z prvu byla v karanténě a nasadil jsem eSHa 2000, po týdnu jsem ji vrátil zpět do akvária. Rybka sice měla chuť k životu, ale i když trochu povyplavala za krmením, "něco" ji táhlo dolů. Poslední týden je víc pohublá (zřejmě se nedostane ke krmení a ostatní jí to sežerou). Netušíte prosím, jak ji vyléčit? Nebo ji "utratit", aby se netrápila?
Přidejte sem čitelnou fotku; takhle je to hádání...
0 24.10.2009 21:42 Majky – Re: Sid
aj ked maju to sfarbenie na spodnej strane žiabier? nemože to byť plesen alebo niečo take?
Velmi pravděpodobně ne - takto molly běžně vypadají.
0 24.10.2009 21:25 Majky mam viac kusov black molly - brušne plutvy aj bruško maju tak jemne zafarbene do biela ... je to nejaka nemoc?
Starší reakce
0 14.10.2009 20:03 Vééna – Re: Yirka
No, k výkyvu dojít podle mého nemohlo. V součanosti mám v akva 2 topítka a ty drží permanentně teplotu na 28°C...
Zvláštní ta reakce rostlin na eSHa 2000, zatím jsem se s tím nesetkal. Ještě však k těm skalářím očkám. Jakou teplotu máš v nádrži? Nemohlo dojít k nějakému výkyvu?
Vypadá to na napadení motolicí. Doporučuji jako lék
www.sera.de/… 0 14.10.2009 17:39 Vééna Zdravím všechny,
využiju tohoto topicku a také se na něco zeptám. Již přes týden u některých jedinců (skalár) v mém akva pozoruji rozšiřující se jakoby bílý zákal na oku. Byl jsem si téměř jistý, že se jedná o plísen, tak sem nasadil 3-denní léčbu eshou 2000 a doufal, že bude vše ok. Jenže léčba nijak nepomohla, napadení jedinci mi přijdou ještě horší a povlak na oku silnější a větší a navíc mi po přeléčení eshou odešly 2 druhy rostlin a akva je ted poloprázdné...
Je zajímavé, že se jedná pouze o 3 z celkových 6 skalár, jiné rybky z mého akva tato nemoc nepostihla (čichavci, parmičky,ancitrusy,ani jediného terčovce, což je mi nejvíce divné, očekával bych napadení i této velmi citlivé ryby). Přikládám foto a prosím o rady jak postupovat.
Voda v akva je ok,měřené hodnoty (NO2, NO3, pH ..naprosto v normě), pravidelná výměna jednou týdně cca 25litrů, teplota 28C,...
0 14.10.2009 11:22 Mikliki – Závojnatka
Máme dotázek, máme nové závojnatky a po tom, co jsme si všimli, že jedné rybce pořád ostatní šťouchají do ocasu a okusují jí ho,jsme našli na ocásku zachyceného asi nějakého parazita.Byl jak malá řasa oválného tvaru, cca 1mm špatně viditelný ale ocas rybce pomalu ožírala. Seškrábli jsme ho,ale na fotce by to vidět nebylo.Používám preventin (nebo něco s podobným názvem) pro desinfekci vody,ale té potvůrce to zřejmě vůbec nevadilo. Poradíte nám prosím, co to mohlo být za potvoru a jak na ni???Moc děkujem M @ M
0 13.10.2009 22:46 Rado – Pterophylum
nemal som cas nejak sa starat o akvarko tak tam bol dost bordel... teraz je uz v poho pekne zas urobene.
skalar, mal jednu prsnu plutvu tak stiahnutu k sebe, vsetky luce a bola taka zlta a vobec nou neplaval, aj sval mal nejaky akokeby opuchnuty a cervene tam odkial ta plutva ide...tak som myslel ze to nejaka akoze infekcia s toho bordelu a tak, ale ina ryba to nema...po 3-4 dnoch (uz vycistene akvarko) sa mu ta plutva zacala znova roztvarat aj nou plaval, zral normalne tak reku uz pohoda.a o den dva, mal tak isto druhu plutvu ktora predtym bola normalna... ta prva sa mu tiez tak vratila, ma vypulene oci na jednom ma akoby nejaky zacinajuci zakal a na ustach ma tiez cosi take biele, nezerie uz druhy den, vidiet nanom ako slabne a je den co den horsie natom. :(
je to uz stara ryba, a v mojej nadrzi po velmi velmi dlhej dobe prva choroba.
skusal som fotky spravit ale neda sa poriadne odfotit , asi panicky strach s fotaku
schova sa do rastlin.
nevie niekto co by to mohlo byt? ci je to naozaj nejake infekcia alebo nieco horsie? niekto nejake skusenosti? vdaka
Přidat reakci
1 ...... [183] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200535x