Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 11:01 R Muž ctibum [6921] Re: _ucx_
_ucx_ napsal: Pod pojmem "ježatý balónek" nevím, co přesně si představit Infekční vodnatelnost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 11:00 R Muž Anthrax [4786] Re: Luka123
Zkusil bych tu gupku vyfotit. Třeba někdo něco pak tipne. Má zježené šupiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 10:56 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Luka123
Všichni s Tebou asi soucítíme, ale co přesně tam je za problém, to se takhle poznat nedá (a taky tam problém být nemusí, ale mohly si ho ryby přinést s sebou). eSHa 2000 je na plísně velmi dobrý, jen na ni řada z nich postupně získává rezistenci, zkus zvýšit o polovinu dávky, tím nic nezkazíš. Pod pojmem "ježatý balónek" nevím, co přesně si představit, jestli jsou tam náznaky krupičky, kombinuj s eSHa Exit. Dlouhý průhledný "výkal" může být vyhřezlé střevo, ale to je obvyklé spíše u velkých cichlid, u pavího očka jsem o takovém případu ještě ani neslyšel. Nicméně možné to asi je. S tím se nedá dělat nic, jen doufat, že se vrátí zpátky samo, podpořit to léčbou proti zaplísnění a začít krmit živou potravou (jo, to se takhle v zimě snadno říká...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 09:53 Žena Luka123 [128] – další začátečník v panice
Zdravím a jdu pro radu (a vím, že měnit vodu, měnit vodu, měnit vodu)Tak si říkám, jestli jsem nekřičela hop dřív, než jsem skočila. Možná jsem to taky uspěchala, jako spousta jiných. Nádrž 105litrů z 30.10.2020, světlo 16x retrofit, kytek hodně, voda vodovod, testy pravidelné (no3 30, no2 0, gh 8, kh 6, ph 7, výměna vždy 30l týdně (z cca 80),odkalení max 1x za 14dní, lehké 1x týdně, filtr čístím, když se ucpe a jen molitan, ne bioceramax, osazenstvo, 9 tetra červená, 10gupek (+nějaké mladé max 10ks do 2cm), 6 pancéřníčků skvrnitých, 2 cichlidky kakadu. Nějací okružáci, levatky, neritiny a pár krevetek. Krmím směsí (hikari, tera min, dajana tablety na dno, tetra vločky), každý žere co uloví, nikdy není stejné krmivo, nikdy nic nespadne na dno, všechno sežerou ihned, pomalejší mají hlad.

Jedna gupka v karanténě jak ježatý balonek (chytla to od tetry, která chcípla v karanténě pár dní dříve), jedna ve velkém tahá za sebou hladký, průhledný dlouhý výkal, jeden samec gupky má u žaber chomáček, asi plísně, 3 samice jsou takové laxní, jen se drží u hladiny a když se někdo přiblíží, tak prchají do jiného klidného rohu :(

Přitom testy vody pořád dobré. Odkaluji, měním vodu (vždy 30l z nějakých 80). Kytek hodně, dno čisté. Kde je chyba? objednala jsem kvalitnější testy no2,3 a nh - momentálně 2. den esha 2000, ryby plavou, žraly by, ale nekrmím. po 3. dávce bych zahájila brutální sérii výměn vody. Jak dlouho to mám praktikovat? A tu plíseň léčit acriflavinem? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2021 14:33 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: linde
...Ve velkém největší samec ancistrusa, hodně puberťáků. Samičky a druhý samec byli nafouklí a krvácely jim ploutve. Už byli apatičtí, tak jsem musela stejně vše zlikvidovat. V tomto okamžiku v akváriu zůstali 2 šneci Helenky, jinak živého nic... Voda je čistá, ale plave v ní hodně slizu a kousků kůže z ryb, před smrtí se jim rozpadaly ploutve a kůže...
Podle popisu bych to viděl na nějakou bakteriózu. Snažit se uhodnout jakou, je zbytečné.
Na vašem místě bych sáhl po silné desinfekci a touto akvárium "asanoval". A to i za cenu, že bych riskoval poškození rostlin.
Filtraci bych samozřejmě nevynechal.
Poté bych akvárium "aktivoval" stejně, jak se to požaduje u nově zřízených, s důrazem na správný rozběh nitrifikace.
K dezinfekci bych použil nejspíš Savo, případně Persteril.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2021 14:22 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: linde
A ten měsíc můžeš využít k tomu rozhodnout se co tam dáš za ryby.Z živorodek max.Endlerky,hejno malých Teter nebo Rasborek a misto Ancistrusů Loricarie Red. Nevyrostou tolik a nešpiní moc vodu. Taky si můžeš zjistit chovatelé v okolí nebo dobrý obchod. Řeťezce vynech aspoň co se ryb týče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2021 13:00 Silviebaris Re: linde
Helena je nesmrtelná :-D ty tam nechej..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2021 12:57 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: linde
Co teď? To je příležitost k novému začátku, jaksi symbolicky první den v roce, takže neklesej na mysli a začni znovu palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2021 12:48 Žena linde [0] Re: Kaira
Nemám ty dva šneky Heleny zlikvidovat pro jistotu taky? sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.01.2021 12:32 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: linde
Kožovec bez hostitele do několika dnů uhyne, takže vyvařovat nic nemusíš. Teď pokračuj tak, jak ti tu poradili už včera, jako by akvárko bylo nově založené, což taky je. Jestli v něm plave nějaký binec, vyměň párkrát za sebou třetinu vody. Pak bych najela na běžný režim výměn, tedy třetinu týdně, a měsíc počkala, než se akvárium zaběhne. Mezitím můžeš studovat. Po měsíci si můžeš pořídit nové ryby. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2021 12:01 Žena linde [0] Konec
Dobré poledne všem, tak začínám Nový rok smutně. Přes noc uhynulo posledních 8 mláďat v malém akvárku. Ve velkém největší samec ancistrusa, hodně puberťáků. Samičky a druhý samec byli nafouklí a krvácely jim ploutve. Už byli apatičtí, tak jsem musela stejně vše zlikvidovat. V tomto okamžiku v akváriu zůstali 2 šneci Helenky, jinak živého nic. Jo a krásné rostliny. Voda je čistá, ale plave v ní hodně slizu a kousků kůže z ryb, před smrtí se jim rozpadaly ploutve a kůže. Vyměnit vodu? Chci akvárko samozřejmě obnovit, ale prosím o radu, jaké další kroky podniknout. Je mi jasné, že i kdybych vyvařila písek, filtr, tak zůstane na rostlinách nákaza. Co teď?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.12.2020 21:08 R Muž afc1886 [14689] Re: linde
Jenom doplním kolegu _ucx_ takovým pěkným grafem.
www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   31.12.2020 20:56 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: linde
Téma dusík... To už trochu odbíháme od tohoto vlákna, ale budiž. Základ je takový, že produktem rozkladu biologického odpadu (kal, uhynulé organismy) je amoniak. Ten je vysoce toxický, už 0.05 mg/l je hodně. Amoniak některé specifické bakterie přeměňují na dusitany (nitritace). I dusitany jsou značně toxické, ale o něco míň, než amoniak. Řekněme, že tam je rozumný limit někde kolem 0.1 mg/l. Další specifické bakterie je následně přeměňují na dusičnany (nitratace). Ty jsou ve vysokých koncentracích (nad 50 - 100 mg/l, záleží i na toleranci konkrétních druhů ryb) taky toxické, jenže 50 mg/l je 500x víc, než mezní hodnoty u dusitanů a 1000x víc, než u amoniaku. Je to celé ještě daleko složitější, ale tohle je základ, který je nutné pro pochopení toho, co se tam děje, znát.

Než se namnoží nitratační bakterie, trvá to tři týdny až měsíc, nitritačním to trvá jeden až dva týdny. Proto je problém s těmi nově založenými nádržemi.

Všeho toho se pak nejsnáz zbavíš prostou výměnou vody. Ale ne tak, jak to děláš :-) Pokud chceš vyměnit co nejvíc vody, je nejlepší vyměnit 3x za sebou obden polovinu. Taky mohou hodně pomoci rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 20:41 Žena linde [0] Re: _ucx_
ještě pořád nad tím přemýšlím....ale zpětně - no jo, ale ryby nemohly dýchat a chcípaly už před výměnou! Neonky i mláďata už jsem vyhazovala předtím, před samotnou výměnou vody.
PS: už mám u prezentace i 2 videa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.12.2020 20:37 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: _ucx_
Souhlas se vším co jsi napsal. Jen na obranu tazatelky připomenu. Za starých časů takto úplně vycistilo akva většina lidí a nikomu nic nechcipalo. Nic se nekalilo a dycky si to samo do 14 dnů sedlo. Když přišla nemoc dal se Hypermangan, sůl zvedla se teplota a bylo.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2020 20:34 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: linde
Jak píše Kawa, je velmi pravděpodobné zavlečení toho kožovce z Hornbachu.

Ryby by se mu možná ubránily, kdyby měly v pořádku imunitu (ok, a možná taky ne). Jenže tu v pořádku až tak úplně patrně nemají, protože čas od času projdou lehkou otravou dusíkatými látkami díky té přehnané hygieně. Druhá věc je, že potřebuješ karanténovat všechny nové ryby (a dezinfikovat rostliny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 20:31 Žena linde [0] Re: _ucx_
No jo, ale proč jsou krupicovatí? Argumenty beru a pokorně přijímám, ale fakt se mi to po x cyklech (letech) čištění akvária tohle stalo poprvé. Dá se ten dusík něčím vyhnat? Vodu máme vodovodní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2020 20:29 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: linde
Kouknul jsem do tvé prezentace a je jasné, která bije. Takže v první řadě zajdi do Hornbachu poděkovat za tu krupici. Mohli by dát léčivo gratis. Ryby rychle dýchají protože se něco zvrtlo. Pravděpodobně vysoké NO3 následně pokles pH a nastane kyslíkový deficit. Jak psali kolegové zvedni teplotu o 2-3 stupně, přidej léčivo a vzduch na plné kule... Držím palce. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2020 20:29 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Unrival
No určitě eSHa 2000, aby nedošlo k sekundárnímu zaplísnění. Jestli něco dalšího, toť otázka, kolik je v té nádrži dohromady ryb, jaké má dno, no prostě asi bude nejvhodnější si tady založit prezentaci té nádrže (až to zase začne fungovat).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.12.2020 20:25 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: linde
No. Takže jsme našli prapříčinu. Problémem je tahle extrémní hygiena. Jednak je nutné mít rozumné dno, písek o zrnitosti 0.2 - 2 mm je asi ok, větší zrna jsou problematická protože do nich ten kal zapadá. Druhá věc je, že v nádrži nesmí být absolutně sterilní čistota a je nesmyslné se jí snažit dosáhnout. Naopak, některé bakterie zajišťují v té nádrži biologickou rovnováhu. Když tam nejsou, musela by tou nádrží voda protékat trvale. Takže si nastudujeme pojem dusíkový cyklus a uvědomíme si, že taková extrémní hygiena v podstatně představuje znovuzaložení nádrže se všemi problémy, které takové založení nádrže provázejí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 20:25 Unrival – Rozpad ploutví
Fotka k příspěvku Ahoj, prosím o pomoc.

Mám smíšené akvárium 112l, teplota vody 24,5 °C, výměna vody každý týden cca 15% - 20%.
Čichavci se rozpadly ploutve viz. foto. Toto je stav cca po 10 dnech od doby, kdy jsem to zpozoroval.

Prosím o pomoc, o co se jedná a jak byste doporučili zaléčit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2020 20:24 R Muž afc1886 [14689] Re: linde
Pokaždé když uděláš takovou razantní změnu v akvariu, tak to máš jako by jsi ho znovu založila a lítají ti tam N látky. To není nic dobrého a divím se, že máš problémy až teď. Nastuduj si něco o údržbě a potom to půjde. Teď nemám moc času protože musím trochu pohnout s alkoholem :-D ale základ je měnit vodu týdně cca třetinu až polovinu akva podle osádky a další je buď čistit filtr nebo dno. Nikdy obojí současně. Dneska už mám trochu upito, tak se do toho nechci zamotat, abych si zítra nenadával do blbu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 20:17 Žena linde [0] Re: _ucx_
Noo, přelovila jsem je do malého akvária s filtrem a ve velkém jsem vše vymyla a napustila čistou vodou. Nechala jsem ji přefiltrovat, ohřát a ryby šly zpět. Popravdě, ancistrusi dělají hrozného kalu v kamínkách, takže takto čistím jednou za 4 měsíce. Ještě na čištění byl čas, ale měla jsem za to, že se ve vodě něco zkazilo, když ryby tak blbě dýchají, tak jsem navzdory spoustě mláďat v akváriu vyčistila už včera, jinak by na to přišlo až za víc jak měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.12.2020 20:11 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: linde
linde napsala: Voda je včera měněná komplet.
Jak komplet? Jako že vycucneš z nádrže úplně všechnu vodu a dáš tam novou? Kde jsou v tu chvíli ryby, plácají se na dně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 20:08 R Muž afc1886 [14689] Re: linde
Píšeš, že je akvárium 4 roky staré, ale na mě působí strašně čistě. Jak provádíš údržbu? Chtělo by to se trochu více rozepsat do prezentace. rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 19:31 Žena linde [0] Re: vlka
Fotka k příspěvku Udělala jsem prezentaci "Nemoc", poslala jsem i dvě videa ryb, protože fotit je je celkem oříšek. Videa se zatím schvalují. Vše jde hrozně rychle, ancistrusi jsou pokrytí krupičkou už všichni, ale jedná se spíše jakoby o vyrážku, než klasickou krupičku, kterou měly neonky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 17:16 Muž vlka [3453] Re: linde
Chtělo by to více informací, voda, žrádlo, teplota, vzduchování. Na poslední fotce mi to přijde na rozpad ploutví, těžko se hádá. Založ prezentaci s maximem informací, celkovou fotku AQ, pak půjde snáz poradit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 16:23 Brodys Re: linde
To je daleko, škoda. Uvidíš, co poradí moudřejší.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 16:19 Žena linde [0] Re: Brodys
Už přitápím, lehce jsem posolila a vzduch jede naplno. Jsem od Přerova.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 16:16 Brodys Re: linde
Jasně, rozumím. V tom případě nezbývá než zatopit na 28 stupňů, začít dost vzduchovat a přisolit. Ještě......odkud jsi? Nějakou Eshu doma mám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 16:09 Žena linde [0] Re: Brodys
Voda je včera měněná komplet. A testy žádné nemám, jsem začátečník amatér a doteď celé snad 4 roky jsem to nemusela ještě řešit. Chci říct - rybky neumíraly, množily se jak divé, tak jsem rozbor vody nepokládala za důležitý. Teplotu jsem teď už zvýšila, díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2020 15:56 Brodys Re: linde
V prvé řadě bych vyměnil třetinu vody a přidal teplotu. Před možná ještě v rychlosti udělal test dusitanů,amoniaku..... To na fotkách je krupička,ale nepřijde mi, že v takovém stádiu,aby na to umírali ryby ve velkém. Z prezentace se toho člověk moc nedozví, chtělo by to víc info,velikost, údržba,osazenstvo,filtrace. Samotná krupička může vzniknout z nevhodných podmínek, stejně tak se dá zavléct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2020 15:33 Žena linde [0] – Krupička?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, využívám v zoufalství možnost se zeptat. Předevčírem jsem zpozorovala, že jindy plachá mláďata ancistrusů (stáří 14 dní) se věšejí po obvodu akvária k hladině. Přidaly se i mečovky. Všichni žrali normálně. Včera jsem mláďata odlovila do nové nádrže (cca 53 ks), vyčistila velké kavárium a po vyčištění nastal dnes obrat k horšímu. Mláďata téměř všechna uhynula, hynou doteď. Jsou pořád zvlášť v akváriu. Staří ancistrusi, mečovky těžko dýchají, neonky od včera všechny chcíply. Dvě mám bokem a melou z posledního. Objevila se na nich asi ta krupička. Mečovky jsou teď stříbřité. O ancistrusy (myslím tím veliké samce) asi přijdu. 23. 12. jsem dovezla 3 ks mečovek z obchodu, doteď se zdají nejzdravější z akvária. Nevím, jestli z fotek někdo něco pozná. Může pomoci posolit voda, jak jsem četla níže? Obchody jsou už zavřeny... sad
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2020 03:47 Muž vojtak [312] - Cichlidy – Příčná deformace ocasní části páteře
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den všem,
dnes jsem při čištění narazil na problém a přemýšlím co dál.

Co se týče pohledu z boku, prakticky nic poznat není, ale shora je situace jiná. Část potěru má páteř v ocasní části jaksi zahnutou pryč. Zajímavé je, že nejstarší kusy vypadají zdravě, nejmladší jsou "špatní" skoro všichni. Setkal se někdo s něčím podobným?
Ačkoliv se kloním k verzi, že jde o genetickou vadu rodičovského páru (všechny defekty jsou jen u jejich potomků), ještě jsem nevyloučil, že jde o nějaký růstový proces a že se to časem spraví.
Díky za názory.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2020 09:24 Žena Beastie [320]
Přidám sem dotaz, ale bohužel bez detailů si nemyslím, že na něco příjdeme. V mé větší nádrži, 360l, mám cca 20 razbor a asi 20 Neolamprologus multifasciatus. Minimálně 10 kusů multíků je starých maximálně dva roky, ostatní trochu starší, hlavně samice. Obecně ta ryba má žít 5 let.

Razbory žijou u hladiny, plavou v proudu, pravidelně (skoro denně) se vytírají. Krmím kombinací sušeného, v létě to byly propláchnuté komáří larvy z mojí nádrže na zahradě. Krmím ale jednou denně, občas za dva dny.

ČIstím tak, že vyměnuji vodu jednou za dva-tři týdny hadicí, a jednou za dvě čištění odkaluji.
Nemyslím si, že mám přerybněno nebo že mám špatné hodnoty vody, ale nemám testy ani chuť je kupovat, takže je to jen odhad.
Jednou za čas se stane, že jeden multík nežije s ostatními u dna, ale žije s razborami u hladiny. Má propadlé bříško, chová se normálně. Zvýším krapet krmnou dávku, jestli to není konkurenční problém. Pár dní/týdnů se nic neděje, pak si všimnu že ten samý multík polehává u dna, neplave, ale když se ho snažím odchytit je pohyblivý. Přendám ho do 5ti litrové lahve kam dám vzduchování/bublifuk, vyměnuji denně polovinu vody za odstátou, kapu Esha2000 jednu kapku. V průběhu dvou tří dní ta ryba nejeví známky o jídlo (dávkované opatrně), nevyměšuje se, nepohybuje se, a postupně se zkřiví do tvaru U a leží na boku. Odkryté žábry jsou trošku červené. Žádné známky parazitů, hlístic, červů, žádné boláky, plíseň. Změna zbarvení by nešla poznat, ryby jsou prakticky bezbarvé. Po třech dnech kdy je ryba jasně na odpis jí utratím ledovou minerálkou. Přemýšlela jsem nad pitvou, ale ryba má dva centimetry. Foto po utracení je k ničemu, ryba je najednou tmavá, není zkřivená a vidět není nic.
Žádná jiná ryba v akváriu nemá známky jakékoliv nemoci. Vždy jsou to multíci, i když předtím místo razbor s nimi byla dánia. Podobně mi ale odešlo pár cyprochromis leptosoma, těch 7-8 let zpátky, co jsem je měla. Nemůžu z indexu nic vyčíst, přeci to není tuberkuloza, to by šly ryby všechny. Jedině písek je těch 8let v nádrži stejný.
Co si myslíte? Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.11.2020 09:25 R Muž ctibum [6921] Re: Karink
3 zaměstnanci Sklorexu ti shodně do 49 litrové nádrže doporučili / schválili dva thorakáty a skaláru? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2020 09:13 Žena Kety [20] Re: lacewings
Léčila jsem krupičku těsně po založení akvária což už je nějaký pátek. Od té doby zatím nic. Na to mi byl doporučen exit a esha2000. Nechtěla jsem tímto léčit když jsem nevěděla co to může být za nemoc takže jsem teď nic neléčila. Sůl mi zase ve sklorexu a surpanu v žabčicích řekli že je totální nesmysl a že se to dělali kdysi. Takže opravdu nevím. Nicméně děkuji za názor :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2020 09:09 Žena Kety [20] Re: afc1886
Děkuji za reakci. Nicměně veškeré založení akvária jsem řešila s odborníky ve sklorexu v Brně kde mi vše doporučili. Nevím jestli jsou větší odborníci tam kde se jich na stejném názoru shodli 3 zaměstnanci nebo vy tady na fóru. Šlo mi jen o upřesnění nemoci. Neléčila jsem zatím ničím proto jsem se ptala čím by byla léčba vhodná. Ale to říkáte že tu jsou jiní :-) takže děkuji, názor beru ale bude to chtít nabrat vlastní zkušenosti jelikož každý doporučí to na co sám nedá dopustit :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2020 01:34 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Karink
- nedokončená předchozí léčba se bude projevovat opětovně v zdravotním stavu ryb v důsledku narušené (snížené) imunity ryb, včetně závislosti na prostředí, ve kterém ryby se nachází
- nelze dokola aplikovat léčiva a věřit, že vše napraví k žádanému zdravotnímu stavu ryb,
- podle fota asi skutečně půjde o odřeninu s následnou fází vývoje zaplisnění(nelze přesněji určit, rozeznat z uvedeného fota)
- z důvodu historie častého použití komerčních léčiv, doporučil bych použít na současný stav, obyčejnou sůl bez jódu, 1x polévková lžíce na 50l akvarijní vody,
- více naleznete zde ... Sůl
rybicky.net/forum/13705-sul ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.11.2020 19:17 R Muž afc1886 [14689] Re: Karink
S nemocemi bojuješ už dost dlouho a to se nezmění, dokud to akvárium neuděláš pořádně. To znamená zbavit se rybek, které tam nemají co dělat a trochu to akvárium vylepšit. Vím, že už jsi měnila dno, ale ne moc vhodně. Ani bych se nedivil, kdyby to měl odřené z toho ostrého kamenolomu. Bylo by super, kdyby jsi dala lepší foto ryby, protože se mi zdá, že i ploutve nejsou moc v pohodě. Ale na nemoci tu jsou jiní borci, co ti určitě poradí. Já jsem se jenom ozval, aby se chytli ostatní. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2020 13:01 Žena Kety [20] – Co je to prosím za nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím poraďte. Jedna z parmiček má kolem nosu bílou skvrnu. Nevím jestli je to plíseň ale jako chomáč to nevypadá. Rybka se jinak chová normálně. Nevím jestli léčit celé akva nebo v karanténě třeba esha2000 nebo exitem či něčím jinačím.. vůbec si nevím rady co to může být. hmm
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 18:25 Dragon – Divné chování samečka živorodky
Ahoj, sameček mi začal strašně divně plavat. Cuká sebou, couvá, nepřijde mi to v pohodě. Video jsem dal na youtube. Tady je odkaz:

youtu.be/…

Tušíte někdo co by mu mohlo být? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2020 19:04 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Sigismund
- otíci negativně reaguji na většinu běžně používaný léčiv, jejich adaptalibita je dobrá, pokud se použije rašelinový výluh, teplota 25-26
- dnes už se WF otíci dováží sporadicky, (pouze vzácnější druhý "Cocama" a podobně, loni byl dokonce popsán i nový druh),dnes jsou to většinou produkty z pěstíren Asie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.10.2020 16:27 Muž Sigismund [3] Re: Roger
Tak onen nemocný už to má za sebou.

Ten flek/odřeninu už měl, když jsem ho přinesl. Stav Otíků v akvaristice jsem moc nekontroloval, tím méně nějaký výběr v nádrži.

V každém případě budu doufat, že zbylí jsou ti "silní". Příště si dám u Otíků při nákupu větší pozor. Díky všem za odpovědi!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   26.10.2020 11:18 Muž Roger [1873] Re: _ucx_
Dovolím si jen doplnit to, že Otíci jsou echt náchylní, zažívají muka při odchytu v domovině a jejich úmrtnost je vysoká první měsíc pobytu v novém domově. Proto už při koupi je důležitý sledovat jejich stav (propadlá bříška apod..) a selektovat výběr už při nákupu, dost často jsou to mrzáci v akvaristice a doma pak padnou. Co jsem vypozoroval tak ty kteří se v akváriu udrží nějaký trn měsíc jsou pak naopak hodně odolný na výkyvy chemismu vody a stresujícím faktorům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.10.2020 10:22 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Sigismund
Transport vůbec je pro ryby velká zátěž. Nejprve stresující lov, odřeniny o síťku, pak pobyt v malém sáčku, nečekané a nezvyklé pohyby, rychlé změny teploty vody, postupný pokles množství kyslíku, pH a nárůst odpadních látek ve vodě během transportu, pak šok při přesunu do nové vody (dá se některými opatřeními zmírnit, ale ne zcela eliminovat), která je často chemicky značně odlišná od té, kterou ryby doposud znaly, to všechno se může podepsat.

Když to jde přes akvaristiku nebo přes burzu, je to tam dokonce dvakrát za sebou, navíc v akvaristikách většinou nemá každá nádrž svou síťku a svůj odkalovací zvon, často tam jsou dokonce všechny nádrže na společném filtračním okruhu, takže si ryby všechny mikroorganismy úspěšně vymění. Takže to klidně může být kombinace celé řady faktorů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2020 09:15 Muž Sigismund [3] Re: Kawasaki
Díky moc! Ostatní ryby jsou v pohodě a beze změny. Zbylí otíci vypadají také normálně, minimálně jsou běžným způsobem aktivní. Jen toho nemocného jsem ráno zatím nenašel, tak až se víc rozsvítí, prohledám.

Je možné, že měli nějaký problém v nádrži v akvaristice a přechod byl už na otíky moc? Nebyli z žádného petcentra, tak jsem předpokládal, že nádrže tu mají v pořádku udržované. Ryby jsem už aklimatizoval vícekrát a nikdy jsem takovýhle úhyn nezažil. Akvárium je 200l, cca 3 měsíce zaběhlé, týdně udržované, přiměřeně zarostlé, krevetám se tam daří, už se tam stihla narodit jedna nová generace. Leda, že by otíci byli na nějakou charakteristiku vody choulostivější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.10.2020 16:37 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Sigismund
Je to plíseň. Nevím jak vypadají ostatní. Ryba na fotce ma i propadlou břišní dutinu. I když jsi aklimatizoval několik hodin nemusí to stačit. Je možné že ryby reagujou na velký rozdíl v chemismu vody. Na plíseň můžeš použít Acriflavin. Jen si myslím, že ta plíseň je druhotný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2020 16:23 Muž Sigismund [3] – Plíseň?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,

ano vím udělal jsem blbost a dal do akva ryby bez průchodu karanténní nádrží. Přinesl jsem domů 7 otíků. Prošel jsem běžnou proceduru aklimatizování ryb (vyrovnání teploty, postupné přidávání vody z akvária v průběhu několika hodin). Do druhého dne uhynul první otík během dalšího dne druhý otík jakoby ochrnul na jednu stranu a do večera bylo po něm. Dnes jsem při čištění našel další dva, co to mají za sebou. Zbývají tři. Z nich jeden má na sobě flek, který dnes narostl do chomáče. Dle všeho nějaká plíseň. Co s tím? Raději se ptám, protože jsem zatím "neléčil". Nebo preventivně přeléčit celou nádrž? (Ostatní obyvatelé jsou v pořádku zatím)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2020 01:08 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Tojsouvěci
- jde o bakteriální toxin, který napadá pouze smyslové orgány v závislosti na snížené imunitě ryby,
- nejde tedy, o tebou níže popsanou, běžnou alimentárni bakteriální problematiku, toxicita vody, s tím už vůbec nemá nic společného, ;-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198239x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=401