Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 104 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2013 15:39 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: romant
Vďaka za nápady a linky. Čiže je pravdepodobné, že tým čistením po prvej nákaze som zlikvidoval príliš veľkú časť baktérií (vo filtri všetky, v štrku veľkú väčšinu). Zvyknutý, že to akvárium je prakticky samoúdržbové (čistotné tetry, veľa rastlín, rokmi zabehnuté) resp. len veľmi občasne stačilo meniť vodu, som pár týždňov nemenil vodu, lenže tentokrát tam nebolo dosť nitrifikačných baktérií, takže hodnoty dusíkatých škodlivín asi dosiahli vysoké hodnoty, čo spôsobilo zníženie imunity rybiek a následné prepuknutie chorôb. Je to reálne vysvetlenie?

Tak som sa rozhodol, že zainvestujem a zmeriam hodnoty NO2-, NO3- a NH3. Tým sa môže teória potvrdiť alebo vyvrátiť. Predbežne som výrazne zvýšil intenzitu osvetlenia (dúfam, že silné svetlo neškodí rybkám, dal som tam dosť silný LED reflektor), zvýšil teplotu (bola len 20°C) a budem často meniť vodu, kým sa neobnoví biologická rovnováha, ktorá tam bola celé dlhé roky predtým. Tie 4 staré tetry čierne, čo som preložil na liečenie, nechám ešte aspoň týždeň v liečebni, dovtedy sa situácia nejako ujasní.

Čo však stále nechápem, je prvá nákaza na konci augusta. Je možné, že v tom týždni počas dovolenky boli rybky prekrmované a tým sa zvýšili dusíkaté škodliviny. Alebo boli nakazené tie nové rybky, len sa to prejavilo akosi neskôr, karanténa nebola dostatočne dlhá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2013 13:16 R Muž romant [27982] Re: zervan
Tak to vypadá na načatou vodu a vyšším obsahem N látek. Chce to pravidelnou údržbu v podobě týdenní výměny 1/3 vody, odkalovat dno dle potřeby, ryby nepřekrmovat. To co je popisováno je taktéž klidně i krupička, popř. nějaká bakteriální nezdoba, jako třeba bakteriální rozpad ploutví, nebo jeho začátek a na to všechno platí, že dobrá hygiena nádrže je základ. To že uhynulá ryba vypadá jako na fotce, to bych viděl jako normální stav mrtvolky na němž už hodují bakterie odklízeči.
Edit: Měnit teď tu vodu klidně denně, či obden se jeví jako správné řešení.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2013 13:16 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a Bucephalandry
Měl bys změřit hodnoty vody a porovnat to s normama. Uvidíš pak bys měl vidět co to způsobilo , možná mi to podle toho popisu připadá jako nemoc bílých teček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2013 13:09 Muž zervan [1123] - Rostliny
Fotka k příspěvku Akvárium som úplne prečistil - rastliny vybral do vedra s vodou, vybral som všetku vodu i štrk, ten som prepral (bol v akváriu možno aj 20 rokov), ale nie celkom dokonale, aby zostali nejaké živiny. Potom som štrk vrátil, napustil do polovice vody, nechal usadnúť kal (bolo ho dosť veľa), "povysával" zvonom, asi po týždni som posadil rastliny, doplnil zvyšok vody a nakoniec som vrátil i tie 4 rybky - veteránky. Kým v malej "liečebni" boli smutné a vyblednuté, po návrate do akvária bolo celkom jasne vidieť, ako sa tešia - krásne sa vyfarbili a napriek pokročilému veku sa naháňali.

Keď som videl, že je všetko v poriadku, postupne som začal dopĺňať mladé rybky - najskôr 2 prísavníčkov, potom tetry neónové (9 ks) a nakoniec tetry čierne (10 ks). Všetky som nechal najskôr v karanténe.

A teraz, po pár týždňoch spokojného života v akváriu (na rastlinách je vidno, že im reorganizácia prospela, väčšie trsy som rozdelil na viac menších a začali viac rásť, čosi som aj rozdal), sa pliaga opäť vrátila. Všimol som si najskôr nepatrné malé svetlé bodky na telách niektorých rybiek, potom zahmlenie a rozstrapkanie chvostových plutiev (hlavne na tých 4 starých tetrách čiernych, tak som ich hneď pred 3 dňami presunul na liečenie do malachitovaj zelene), zvláštne správanie prísavníkov (ešte včera sme sa smiali, že prečo plávajú po akváriu a nebehajú po dne), ich náhly úhyn a pokrytie žlto-hnedým povlakom.

Tak by ma zaujímalo:
* Mohla choroba pretrvať z prvotnej nákazy a prejaviť sa teraz opäť?
* Môže choroba vznikať napr. z krmiva? Grindaly mám napadnuté roztočmi (nedarí sa mi ich zbaviť), mohlo by to vadiť? Alebo tie vločky Vipan už mali byť pred 4 mesiacmi spotrebované a sú načaté už veľmi dlho (staré rybky ich jedli málo, až tieto mladé sú veľmi hladné stále), ešte mám trochu, tak chcem minúť - mohlo by to robiť problém?
* O akú chorobu vlastne ide? Myslel som, že Oodinióza, ale rybky sa neotierajú o nič.
* Ako sa toho zbaviť? Ak mi všetky vymrú, tak to asi vzdám.
* Prípravok FMC asi nemôžem dať rovno do akvária, však? Zrejme by uškodil rastlinám.
* Ak treba zmerať kvalitu vody, čo konkrétne mám kúpiť? Sú prípravky na meranie NO2-, NO3-, NH3, či dokonca CO2, P, samozrejme kyslosť a tvrdosť - každý stojí dosť veľa a nechcem kupovať všetky (kedysi otec mal a meral prakticky stále pri odchove a namiešavaní vody).

Pripájam fotky uhynutého prísavníka - sú dosť nekvalitné (neviem fotiť v akváriu), ale ten povlak vidno.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2013 13:07 Muž zervan [1123] - Rostliny – Identifikácia choroby - žltohnedý povlak na prísavníkoch, biele škvrnky na chvostoch tetier, zlepené plutvy, úhyn
Fotka k příspěvku Chcel by som poprosiť o radu - napriek dlhoročnému bezproblémovú fungovaniu mi zrazu začali vymierať rybky, prvú vlna choroby mi zlikvidovala takmer všetky rybky (až na 4 staré tetry čierne), teraz sa po 2 mesiacoch opäť objavila 2. vlna choroby :(

Informácie o akváriu:
* rozmery: cca 70 × 40 × 30 cm, teda objem cca 84 l;
* založené dávno (cca 10 - 20 rokov), ja sa oň starám cca 4 roky (zdedil som po otcovi);
* dno: riečny jemný štrk;
* filtrovanie: starý vzduchom poháňaný molitánový filter, beží non-stop;
* teplota: bez vyhrievania akvária, v zime cca 20°C, v lete podľa vonkajšej teploty;
* čistenie: občasné - cca raz za 2 mesiace stiahnem špinu miernym rozrytím dna zvonom a vymením cca 1/3 vody a preperiem filter;
* kŕmenie: živé červy grindaly, ako doplnok sušené Sera Vipan, pre prísavníkov zmrazené listy prevareného šalátu;
* rastliny: len Anubias - 5 trsov malého, 2 korene stredného a 1 koreň veľkého druhu;
* živočíchy: len rybky - 2 prísavníci, 5-13 tetier čiernych a buď 5-10 tetier neónových alebo tetier krvavých (priebežne som dopĺňal, viac uvádzam nižšie);
* testy vody: nerobil som žiadne - meracie prípravky vyschli, mali možno aj 20 rokov.

Príznaky choroby - prísavníci:
* po úhyne zreteľný žlto-hnedý povlak po celom tele, pre úhynom len nepatrný;
* zmenené správanie - včera sa prísavníci nezdržiavali na dne ako obvykle, ale dosť často plávali po akváriu z jednej strany na druhú, hore - dole, predvčerom som ich párkrát videl na bočnom skle tesne pod hladinou, no a včera večer uhynul jeden, dnes ráno druhý;
* žiadne zrýchlené dýchanie, ani iné príznaky problémov.

Príznaky choroby - tetry:
* niektoré majú chvostovú plutvu s bielymi škvrnami alebo s bielym povlakom, vyzerá ošarpane, ako by boli poodtŕhané kúsky;
* väčšina tetier má hornú plutvu akoby zlepenú, nemajú ju vystretú nahor;
* staré tetry čierne mali začiatkom týždňa veľmi drobné biele bodky na chvoste, aspoň sa mi zdalo, presunul som ich na liečenie;
* zmenené správanie - viac sa zdržujú v hornej časti nádrže;
* žiadne zrýchlené dýchanie, ani iné príznaky problémov, neobtierajú sa, chuť do kŕmenia majú.

Ešte dodám, že voda nie je zakalená.

Priebeh problému:

Nie som nejaký akvarista (tak asi píšem príliš laicky, možno i nesprávne), ale keďže otec už v čase môjho narodenia choval a neskôr odchovával rybky (do predaja), tak som si čo-to zapamätal a keď som pred 4 rokmi po ňom zdedil i posledné okrasné akvárium, ponechal som ho. Doteraz neboli žiadne problémy, rybky i rastliny si spokojne žili, prísavníci mali už úctyhodný vek i veľkosť, akurát pôvodné tetry neónové postupne mreli na starobu.

Asi to nijako nesúvisí, ale spomeniem aj jeden detail: Niekedy v lete sa jednej tetre čiernej veľmi zväčšilo jedno oko, akoby mala nejaký nádor pod ním, pozorovaním som zistil, že prestala na to oko vidieť. Ale táto rybka mala najsýtejšie zafarbenie, tak som usúdil, že to znáša dobre a asi je to nejaký príznak staroby a nie je rizikom pre ostatné rybky. Loviť potravu stále dokázala.

V polovici augusta som dokúpil tuším 8 tetier krvavých, boli takmer týždeň v karanténe, žiadne problémy som nebadal, tak som ich dal do akvária. Asi 2 týždne po kúpe sa obavili problémy - neviem, či súviseli s tými novými rybkami alebo s tým, že ich týždeň kŕmil niekto iný (bol som na dovolenke). Hneď na prvý pohľad som videl, že sa rybky správajú divne - zdržovali sa v hornej časti nádrže (nie tesne pod hladinou) a niektoré boli vyblednuté, mali drobné biele bodky a "potrhané" plutvy. Potom začali vymierať - kupodivu nie podľa očakávaní - tie, čo vyzerali najviac choro, žili naďalej a vymierali tie, čo vyzerali úplne zdravo. Začalo to starými tetrami neónovými, potom čiernymi a pridali sa nové mladé tetry krvavé a žiaľ, i starí prísavníci (tých mi bolo ľúto najviac, sú to dlhoveké rybky).

Po úhyne prvých rybiek som najskôr skúsil vymeniť značnú časť vody a zvýšiť teplotu, lenže som nemal dosť odstátu a možno to spôsobilo nový problém - voda sa začala kaliť (asi nálevník) - toto však nepovažujem za prvotný problém, ktorý spôsoboval úhyn rybiek. Tak som vymenil opäť, už som mal nachystanú aj odstátu vodu a všetky rybky okrem prísavníkov (tí vyzerali úplne zdravo) som vylovil do holej menšej nádrže, kde som aplikoval prípravok s malachitovou zeleňou (konkrétne Dajana FMC), silno pustil vzduch a zvýšil teplotu. Rybky tak začali vyzerať zdravšie, no napriek tomu hynuli - prežili len 4 tetry čierne (vrátane tej s vadným okom).

Pokračovanie v ďalšom príspevku...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:24 Muž rriki [818] - CichlidyRe: dzuzo
Ty máš želivku co?poř vodu podobných parametrů.Tohle dělají živorodky většinou, protože jim tyto vody nesvědčí,jsou nestabilní.U nás na Berousku bývali i akvaristi s úžasnejma živorodkama ,jenže měli studniční vody a přinesl jsem to do želivky a za 14 dnů jak píšeš ,prohnou se jak luk stahnou ocasy .Špatně reagují na změnu pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 18:59 R Muž romant [27982] Re: dzuzo
dzuzo napsal: a ako vylucit tuberkulozu?Bez fotek a informací o nádrži, nejlépe formou té prezentace, jak jsem psal, těžko. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 18:50 dzuzo – platy
a ako vylucit tuberkulozu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 18:22 dzuzo – platy
Ja menim vodu 1 az 2 krat do tyzdna,zhruba 20% z objemu.Treba menit este castejsie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 18:12 R Muž romant [27982] Re: dzuzo
Určitě dá, ale chtěl bych vidět toho střelce, co Ti na jednostránkový popis nemoci doporučí nějakou léčbu. I když tuším, bez alespoň fotky postižený ryby si netroufám dále radit. ideál bude když se zaregistruješ, zřídíš si prezentaci, uvedeš co nejvíce informací a bude se hned lépe radit. Teď obecně, velmi často měnit vodu, to je univerzální rada.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 18:07 dzuzo Re: romant
ale da sa im pomoct?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 17:57 R Muž romant [27982] Re: dzuzo
Podle toho jenořádkovýho popisu s největší pravděpodobností půjde o vnitřní parazity, zkus tento pojem pohledat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 17:56 dzuzo – platy
Prosim o radu! mam platy koralove a v poslednej dobe mi zacali ako keby chudnut a maju stiahnutu zadnu plutvu. Co je to za nemoc a ako im pomoct. Dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 15:07 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: tridentxx
Mela by se pouzit antibiotika(k tomu urcena,pokud uz jde o infekci),vice na(pokud se ti to chce prelouskat z Anglictiny):

www.fishchannel.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 11:41 Žena baletka [624] Re: tridentxx
Nevím, jak mořské ryby, u sladkovodních to prý může znamenat celou řadu věcí: povrchové poranění, znečištění vody, problém s vnitřními orgány... právě to řeším u jedné cichlidky. Jedno vystouplé oko má podle jednoho zahraničního serveru znamenat menší problém (např. právě poranění na povrchu), než obě, které bývají příznakem závažnějšího vnitřního problému. Tady na rybičkách vyléčil jeden člověk vystouplé oko Ramirezky izolací, zvýšením teploty a přidáváním soli. Ryba byla zřejmě poraněná, takže zvýšená výměna vody v izolaci plus desinfekce solí vyřešily problém. Já to právě zkouším na cichlidku vysokoploutvou. Ale píši pouze vyčtenou teorii, praktickou zkušeností teprve procházím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:05 Muž tridentxx [0] - Mořské ryby – Klaunovy vyjelo oko :-(
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat zda je tady někdo kdo má taky tento problém :-(
ze dne na den se mu vystrčilo oko tak o 3mm. Klaun normálně papá i plave

Prosím o radu :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2013 11:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marianesca
Tak se divam na fotku zmineneho filtru. akvarijni-filtry.heureka.cz/…
Kdyz si predstavim, ze v tomhle je biomolitan a saje to pres nejake skvirky, taha vodu nejspis po delce nedostatecneho media... a ted jsi jeste zvysila prutok, nitrifikace v tomhle nebude nic moc.

Nitrifikace nejak fungovala, ale temi vyraznymi zasahy a filtraci na hrane jsi tomu nejspis dala peknou ranu, pricemz vyprani filtracniho media, uz tak nedostatecneho, to dorazilo.

Me doporuceni: Pokud z toho filtru jde sejmout jen cerpadlo tak, ze pod to pujde namontovat slusny kousek biomolitanu, udelej to, vyhnes se tim pro priste problemum, protoze nahrubo vymackat vhodny kus biomolitanu ve vode odpustene z akvaria neni problem, ale z male houbicky po takove akci moc nezbyde, specialne kdyz se tim vycisti, znatelne se zvysi prutok vody a bakteriim se tam pak uz ani nechce byt.

Voda by mela mediem proudit 5 az 10cm/min, a podle udaju dohledatelnych na webu pri 60cm/min uz v mediu prakticky zadna nitrifikace neprobiha.

Cela vec muze byt jeste slozitejsi s ohledem na to, co za dobu provozu akvaria obsahovalo dno a co se dostalo jeho prehrabanim do vody, pricemz i jeho schopnost nitrifikovat se mohla znacne zhorsit.

Tech akci u Tebe nejspis bylo opravdu prilis na to, aby akvarium jak bylo tohle ustalo bez problemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2013 11:36 Žena Marianesca [3] Re: Designer
Dekuju..ted tam mam aktualne filtr Atman At-f303 ale asi ho predelam mam jeste fluval 2+ ale ten sem tam zatim dany nemela kvuli krevetkam mela sem strach aby to na ne nebylo moc silne..ale diky za radu..du ted vymenit trochu vody a tu sul urcite pridam..prave s temi lecivy aby krevetkam neublizily je to tezky byla sem v sobotu v jednom zverimexu a tam zadny takovy lecivo nemeli..kazdopadne zkusim menit vodu pridat sul a predelam ten filtr treba to pomuze..a prosim Te tu modr sezenu kde, v lekarne? Diky za rady budu informovat jak se to vyviji..kazdopadne ta samice pavich oček mi chvilkama pride ze je lepsi chvilku plave lip chvilku hur, ta pred tim byla pryc rychle tato uz je takhle par dni..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2013 11:31 Žena Marianesca [3] Re: Urtman
Kdy sem ho založila to si uplne nepamatuju ale je fakt, že sem ho teď v minulém měsíci postupně za chodu předělávala a to je asi ta chyba..asi 2 tydny zpatky jsem ho odklaovala a cistila az sem vysala pulku vody pryc hmm podle reakci sem to asi udelala spatne navic sem zaroven vyprala filtr..ted tam mam atman at-f303..nevedela sem ze se nema odkalovat menit voda a zaroven cistit filtr delam to tak vzdycky a nikdy se me nic podobnyho nestalo..asi sem tu udrzbu vzala moc vazne jen sem chtela aby se tam rybkam libilo a bylo to pro ne lepsi protoze to akvarko fakt vypadalo hrozne..bohuzel nemam aktualizovany fotky v profilu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2013 11:20 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marianesca
Neplavou ty ryby taky obcas u hladiny a nedychaji napadne rychleji (treba i bez toho plavani u hladiny)?

Zkusim ted vestit, treba v tom sve akvarium najdes (a treba ne). Posud sama:

Filtr ktery vidim u Tveho akvaria mi pripada jako parodie na filtr a i pokud tam mas jiny, pochybuji, ze funguje. Tak dlouho se Ti darilo hromadit cpavek a NO2 z nedostatecne nitrifikace, ze to ted rybam poskozuje kde co a nejsou se schopny branit ani bakteriim a plisnim, kterym za normalniho stavu odolaji. Takze cislo 1, porid si poradny filtr, klidne za par kacek cerpadlo s kusem biomolitanu, poradny myslim ve smyslu funkcnosti vzhledem k nitrifikaci.

Nebudu popisovat jak to funguje (v pripade zajmu staci na webu hledat slova "NO2, hemoglobin, methylene blue, NaCl"), ale ja bych ted vyhodil ten filtr, nahradil jej necim funkcnim, aplikoval metylenovou modr (protoze tady neni cemu moc ublizit) a pak menil mesic vodu jak sileny. Pokud to chces setrneji, pak pridat do vody kuchynskou sul 250mg/l . Rybam, ktere to jeste neodnesly totalne, to muze pomoct.

Ohledne krevet, ktere zminujes, fakt nevim, tam si vhodnost leciv vzdy over, je je nechovam, bylo by to zbytecne drahe krmivo.


Kdyz ryby takhle zacnou padat, muze za to nejcasteji spatna filtrace nebo udrzba. Ale to cele co pisu, jak uz jsem psal, je jen vestba... z informaci co mam Ti asi vic poradit schopen nejsem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2013 09:52 JoKa Re: Marianesca
Jak je staré akva? Hádám, že odtud vítr vane...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2013 08:57 Žena Marianesca [3]
Prosím o radu..začaly mne hynout neonky, paví očka a před týdnem jsem našla jednu mrtvou krevetku..zajímalo by mne o co de.u pavích oček sem zatím přišla o 1 samici a jednoho samce (zustala me 1 samice a 2 samci) a samice po porodu začala hubnout a brzo na to pošla..teď ta samice co mi tam zustala krasny velky kus tak taky odrodila..par dni na to zacala hubnout, a plave jako by hlavou dolu..po chvilce po vyrovna ale vypada to jak kdyby ji to nadnaselo nahoru ocasem...a z 10 neonek uz jich mam jen 7 a z toho 2 měli pred ocasem takove bile misto jako by vybledle a prislo me ze te jedne z toho neco maleho bileho trcelo..a te druhe se to stalo az ta prvni byla mrtva a dneska sem nasla tu druhou mrtvou.ostatni to zatim nemaji..jedna ze zbylych ma na brisku 2 male boule ale vevnitr neni to nic z venku a jedna ma vedle zaber krvave misto..i ta samice od pavich ocek me pride ze ma vic prokrvena zabra..a navic ta mrtva krevetka..muzete mi poradit co s tim? Pustila sem filtr silneji a teplotu zvysila na 30 stupnu.. :-(
krmim jen vlockovym krmivem...a odkaluji a menim 1/3 vody 1x tydne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 16:58 R Muž romant [27982] Re: michalcod
Pokud ryby normálně přijímají potravu, nestraní se, nejsou pohublý, nemají dlouhý táhlý jakoby dutý výkaly, nemají na sobě tečky, nemají zakalený oči, slepený ploutve, roztřepený ploutve, tak bych to viděl jako normální. To NO2 je lehounce zvýšený a může to být ta příčina chování, klidně přitlač na výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 13:51 Muž michalcod [13]
Děkuji.
Jestli teda někdo zkušenější poradí..Posl. měření NO2 0.15 a živým nekrmím, jen mraženým pořád stejným dodavatelemAquarimex nebo tak nějak.
Tak nevím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 12:12 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: michalcod
Nevím, jak často se ty Tvoje drbou, ty moje tak nějak průběžně, ale ne zase v jednom kuse, prostě občas. Takhle ale těžko říct, jestli je to u Tvých ryb ještě normální, nebo jestli mají nějaký problém, to je otázka pro zkušenější než jsem já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 12:01 Muž michalcod [13]
Právě...Mě to dělají všechny ryby bez rozdílu druhu.
Jen mám obyvy...doufám, že zbytečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 11:59 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: michalcod
Bych teda řekla, že se normálně drbou... ;-) Třeba jeden z mých čichavců k tomuhle účelu používá s oblibou teploměr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 11:34 Muž michalcod [13]
Nevím čím to je???
Rybky a to bez rozdílu se mi při plavání občas tzv mrsknou o kořen, dno nebo i rostlinu..
Plavají a náhle se bokem mrsknou o ty předměty.Někdy i 3 krát za sebou. A potom zase normálně plavají...
Vodu měním pravidelně taktéž i odkaluji Dělají to i po výměně, ale i bez výměny.
Děkuji předem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2013 11:09 JoKa Re: Lucajz
Ahoj, jestli se jedná o tu prezentaci "Oživení pokoje", tak bych vsadil na zhoršení kvality vody. Pokud nedisponuješ testy, tak bych zahájil častější výměnu vody a přidal nějaké rostliny, klidně rychlerostoucí plovoucí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 08:45 Žena Lucajz [3] - CichlidyRe: Lucajz
Do akvária jsem poslední 2měs nic nového nepořizovala, ani žádné změny (krom obvyklé výměny vody...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2013 08:44 Žena Lucajz [3] - Cichlidy – kožohryz?
Ahoj, mám cichliďáka kakadu už pár dní se pořád jen schovává (což normálně nedělal nebo alespoň připlaval, když jsem přišla blíže k akváriu), nežere a drží se u dna. Ovšem přijde mi, že má stažené až "slepené" ploutve. To by asi sedělo na tu nemoc rybicky.net/nemoc/chilodonella-piscicola- ? Ovšem jak jsem psala, drží se u dna a ani na sobě nemá žádnou vrstvu hlenu.
Nějaká rada? Nápad? Ostatní ryby jsou v pořádku nebo se alespoň zdají býti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2013 09:23 R Muž romant [27982] Re: IkaSGC
Podle popisu má načatej plynovej měchýř, to už nerozplave, doporučuji šetrný utracení.
Edit: Jinak přeléčit nějakou nemoc, to je slovní spojení, který se mě vůbec nezamlouvá. Když nevím co je to za nemoc, tak nemá smyslu to zkusmo něčím přeléčit. Ryby se buď léčí a nebo utratí. To přeléčení mlže nakrásně znamenat, že se vytvoří rezistence a až to bude skutečně potřeba, tak už léčivo nezabere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2013 09:09 IkaSGC – Tetra modrá
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Nedávno jsem měl nějkou nemoc v akvárku a než se mi to podařilo přeléčit (asi) tak mi umřeli 3 tetry a beta. Teď už v akvárku byl měsíc klid a všecky rybičky spokojené (5 neonek a poslední tetra). Chtěl jsem počkat chvíli jestli má cenu kupovat další rybičky abych je neposlal na smrt. Ale problém nastal:

Posledni tetra se mi při plavání převrací břichem vzhůru. Jináč se zdá být v pořádku energie má dost a chuť má taky. Nevíte co by to mohlo být a jak to léčit ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 17:17 riba Re: Šárkalu
www.aquapage.cz/… tady ten odkaz snad to pomůže máš tam i jak postupovat při léčení pokud to má ještě cenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.10.2013 11:27 Žena baletka [624] Re: romant
Mně se taky zdá, že je ta ryba poprášená..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2013 11:05 R Muž romant [27982] Re: Šárkalu
Myslím si že tam vidím krupičku, či obrněnku, ale chtělo by to fotku z boku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 10:44 Žena markiz [33] Re: Šárkalu
ani tady: www.vivarium.cz/… jsi nic nenasla? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 10:31 Šárkalu
Fotka k příspěvku Ještě druhá foto... (chovné samičky)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 10:31 Šárkalu – Krvavé odřeniyn ploutví a červené (krvavé) probarvení těla
Fotka k příspěvku Dobrý den,
dovoluji se na Vás obrátit s radou o pomoc.
Prošla jsem si nemoci ryb na Vašich stránkách, ale ani jedna mi nesedí na současný stav našich ryb.
Chováváme paví očka - ty teď umírají bez zjevných znaků nemoci, snad jen stažená zadní ploutev.
Pancéřníček panda je zcela bez příznaků - žije.
Ancistrusy mají červené probarvení, jakoby odřeniny na ploutvích viz foto a také umírají (stuhnutím těla, i v běžné poloze (břichem na dně) kdy vůbec mrtví nevypadají - jen stuhlí, neztrácejí po smrti ani barvu - ale je možné že si jich všimnu brzy a hned je vylovím).

Tento stav se vyvinul za poslední týden, umírají cca 3 dny, akvárium jsem vyčistila a začala s lébou. Žádné nové rostliny ani ryby jsme za poslední půl rok nepořizovali, předtím bylo akvárium ber problémů.

Děkuji za radu o co by mohlo jít a jak léčit.
Prozatím jsem použila vyrovnání ph vody a léčiva acriflavin (na plísně a parazitální infakce) a omnipurin (širokospektrální léčebný přípravek).

Děkuji za pomoc
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 23:16 Žena baletka [624] Re: volhpe1
Není ta ryba i trochu pohublá? Zejména v oblasti břicha? Fotka by nebyla? Řekla bych, že jsem podobnou věc viděla u sebe v akvárku. Všechny ryby "těžké na ocas" šly do nebíčka. Trvalo to třeba týdny i měsíce, ale vlastně jenom živořily někde v rohu, a pak uhynuly. Píšeš, že se nezdá, že by se trápila. Mně se apatie, stranění hejna atd, jeví jako příznaky nepohody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 21:04 Muž volhpe1 [41] - TetryRe: romant
Plave a mírně jak jsem popisoval ji klesá tělo dolu a hlava nahoru už to je měsíc a stále žije a nevidím, že by se trápila jen mě to zajímalo co to je X-) Pokud to nepřežije je to příroda s tím se musí počítat a stále objevovat nová úskalý akvaristiky X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 21:00 R Muž romant [27982] Re: volhpe1
To bude naznačovat nějaký problém s vnitřníma orgánama, tedy tipuji dle toho popisu. Nepočítal bych že pokud je to pravda přežije a dokonce bych, bude-li to trvat dále, to šetrně ukončil. Ovšem můžu se mýlit, je to odhad z toho jednořádkovýho popisu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 20:56 Žena baletka [624] Re: volhpe1
Pomalý odchod na věčnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 20:47 Muž volhpe1 [41] - Tetry – Tetra královská
Mám u jedné Tetry královské problém s tím, že neplave jako ostatní v hejnu pořád ji klesá mírně zadní část těla (ocas). Nevíte co to je? X-) Dík za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 08:51 Muž LiborSprysl [9015] Re: Semi
Semi napsala: Byly 13 dní v karanteně. Pokud jde o čas od založení akvaria, tak to tam přišly jako poslední a to už bylo asi měsíc od založení

Rakušanky jsou obecně citlivější na všechny změny. Měsíc založené akvárko k tomu mohlo přispět. Navíc nepíšete, kde jste k nim přišla. I kdyby k vám šly do podmínek lepších může se na nich objevit kdeco. Jsou chytlavé na plísně, na bakterku. Děrovka asi ne, ta by tak rychle nefičela. Pokud je to jen na povrchu, zkuste přisolit a uvidíte. Vodu samozřejmě měnit častěji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 18:13 R Muž romant [27982] Re: Semi
Ano, tak jsem to myslel, dělalo to na mě dojem, že jsou načatý vyššíma hodnotama N látek, ty zarudlejší žábry by na to ukazovaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 17:57 Žena Semi [6] Re: romant
Byly 13 dní v karanteně. Pokud jde o čas od založení akvaria, tak to tam přišly jako poslední a to už bylo asi měsíc od založení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 17:17 R Muž romant [27982] Re: Semi
Od kdy tam ty ryby jsou, od začátku? Nešly tam brzy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 16:47 Žena Semi [6]
Fotka k příspěvku Nevite prosim co vy to mohlo byt za nemoc? Ma ji postupne tetry citronove. Nikdo jiny. Jedna se o jednu vetsi diru za zabry na hlave. Myslite, ze to je derova nemoc? Dekuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2013 11:19 - Re: davidec
Fotka k příspěvku Možno ide o červa s tejto príbuznej skupiny.Preliečil by som celé akva.Mne to na plieseň nepripadá,no tá soľ by i na ne zabrať mohla.
Mohlo by sa jednať taktiež o červa rodu Gyrodactylidea.(viď foto)
Liečba Omnipur, Ectopur, Tremazol, Argulol.
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [104] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198033x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=5151