Co je to za nemoc?
0 22.04.2014 21:07 Vašek Zdravím... Mám menší problém... Už pozoruju asi tak 14 dní, že v akvárku na umělých rostlinkách i na filtru se hojně objevují malé bílé tečky obalené jakýmsi průhledným rosolem. Původně jsem si myslel, že se jedná o vajíčka šneků, ale dnes se to objevilo i na hlavě závojnatky. Ve druhém akvárku mám čerstvě krupičku, ale toto se mi zdá na krupičku poměrně velké a krupička nemá okolo sebu průhledný rosolovitý obal. Nevíte někdo, co to je a případné léčení?? Dal jsem do akva zatím pouze sůl..
Díky. plíseň už nemá, akorát měla rozpadlou ocasní ploutev, ale teď už jí skoro celá dorostla.
Ano, vím, řešilo se to. No a jak vypadá ta s tou plísní? Sůl v rozumné míře problém není. je vidět, že v tom akváriu věci nefungují jak mají, tedy hlavně ty vyšší dusíci jsou problémem. krmení omezit na minimum, několik dní nekrmit vůbec a potom jenom špetku a měnit vodu.
Díky. A co ostatní ryby? V tom akvárku je jedna, kvůli které solím. Mám solit nebo mám přestat?
Vysoký hodnoty N látek, vyměň polovinu vody dnes, zítra a další dny 1/3 objemu nádrže, dno se bude špatně odkalovat, což je u živorodek vcelku zásadní, doporučuji výměnu za klasickej křemičitej písek(štěrk), třeba.
Dobře, já mu to vyřídím
Odpověď, tedy alespoň nějaká smysluplnější, bude vyžadovat poskytnutí informací o nádrži, což zde takto zprostředkovaně bude velmi krkolomné a tak bych bratranci doporučil se zde zaregistrovat, zřídit prezentaci s uvedením co nejvíce údajů o předmětný nádrži a do té doby určitě nic nekazící opatření v podobě časté výměny vody s případným izolováním postižených jedinců.
Zdravím, bratranec má problém. Má 160 litrů akva, žádná sláva, ale teď se mu nějak začali kazit ryby. Na dvou razborách má jakoby puchýře, po celém těle až na špičku ocasu. Opravdu nevipadají vzhledně. Navíc má na parmičkách čtyřpruhých nějakou červenou. První jim prý jemně červenali ploutve, jedné už i čumák. Červená, ale tentokrát jasná tečka je i na ploutvičce jedné zebřičky. Je to laik, požádal mě, jestli bych se podíval, ale jelikož taky nejsem žádný expert, slíbil jsem mu, že se zeptám tady.
Zdravím, pH mám 7. před dvěma dni jsem použil FungiStop, ale nejspíš marně, protože jsem ji dnes ráno našel břichem dolů
Koukalo jí něco ze zadku a padali z ní šupiny..
Častěji měnit vodu, možno lehce zasolit(rovnou pol. lžíci na 50 litrů). Použil bych přípravek eSHa 2000 a do té doby tu vody a sůl, teplotu klidně ke 30 stupňům. Pravděpodobně to bude z té bitky a lehce nicotnější podmínky dávají prostor pro zaplísnění a možná i počínající bakteriální nákazu.
0 20.04.2014 20:21 lajkin – poraďte prosím nevím si rady
ahoj nevím jestli je to výsledek boje s druhým samcem nebo nemoc ale zdá semi na nose jako kdyby tu rybu něco užíralo nějakej parazit
kdyby bylo potřeba zkusím udělat lepší fotky díky
0 20.04.2014 09:46 Kohi – Prosím o radu
Zdravím, mám dvě cichlidy papouščí, jedna mi před pár dny umřela, měla kolem sebe nějaký sliz. Vyměnil jsem 1/2 vody a osolil vodu (3,5 polévkové lžíce). Mám AQ na 180l. Teplotu jsem zvýšil na 31,5 stupňů. Jenomže teď to má i další. Prosím poraďte mi jak mám postupovat při léčbě, jsem bezradný.
Děkuji
Starší reakce
Je to jedna varianta, ale vypadne i mechanickým poškozením.
0 15.04.2014 06:45 Motýl šupina vypadla, jelikož pod ní byl nálevník, do otevřených ran po pokousání se usadil nálevník, proto to vypadá stejně
zdravá ryba si s tím poradí většinou sama
Podpoř kvalitu prostředí častější výměnou vody.
Mám stejnou zkušenost, pokousanému kropenáči ranky uplně svítí bílou barvou. Dokážou se vyhrabat z pořádných poranění, tohle je nic.
Ale také to nemusí být žádný parazit. Tito sumci mají poměrně velké šupiny ,a v případě, že jim z nějakého důvodu vypadne, vypadá to úplně stejně. Děje se tak poměrně často a docela snadno. Pokud se neobjevují kolem fleku chomáčky plísně, nebo rána nějak neroste, nemokvá, nelámal bych si s tím hlavu.
Typnul bych na vnějšího parazita - nálevník, ale bez hodnot vody a mikroskopu je to jen hádání.
0 14.04.2014 19:43 wejwasser – pancernicek
Prosím nevíte co mu je mam 4 pancernicky kropenate a ma to jenom jeden. Je to bili az stribrny flek. Dekuji za koment
Adél napsal: Zdravím, rybky máme v jezírku asi 3 roky, minulý rok se nám namnožily, společně všechny přezimovali a teď na jaře cca 3 týdny co jsou zpátky v jezírku jsem si všimla,že pár rybek má na těle něco jako plíseň. Potřebovala bych poradit co stím.. jak to vyléčit, jestli je potreba karantena pro ostatní rybky atd předem díky moc za odpověď
Špatně odzimované!
Plísně - jedny z nejběžnějších problémů a většinou napadají oslabené jedince. Objevují se na kůži, ploutvích i žábrách ryb ve formě bílých chomáčků. Léčba může být provozována v jezírku a používáme vhodné prostředky, které jsou účinné (malachitová zeleň, metylénová modř, hypermangan, atd.)
Problém je s velikostí jezírka...lepší je koupel v nějaké menší nádrži.
0 11.04.2014 11:36 Adél – Plíseň
Zdravím, rybky máme v jezírku asi 3 roky, minulý rok se nám namnožily, společně všechny přezimovali a teď na jaře cca 3 týdny co jsou zpátky v jezírku jsem si všimla,že pár rybek má na těle něco jako plíseň. Potřebovala bych poradit co stím.. jak to vyléčit, jestli je potreba karantena pro ostatní rybky atd předem díky moc za odpověď
Ok.
Ahoj. Můžete mi prosím poradit.. Asi dva týdny zpátky jsem si koupil tři otíky a ted jeden plave jak splašený a najednou se zastaví a padá volným pádem na dno a nebo leží na boku a už si říkám, že ho radši ušetřím trápení.. ale on zas vystřelý jak kdyby mu nic nebylo, tak nevím.. děkuji za rady..
0 10.04.2014 20:10 carlis – Levamisole Hydrochloride
Nevíte jak se ředí Levamisole Hydrochloride80% pro léčbu hlístic?
Pokud se ptáš na tu sůl k nemocné platě tak Roman určitě myslel zarovnanou polévkovou lžíci soli na 50 litrů vody v akváriu
Zkratku "pol. lžíci" používám pro lžíci polévkovou. Měl jsem za to, že je to dostatečně vžito.
Děkuju moc, pěkný večer
Tak bych to uzavřel, konstatováním, že se s největší pravděpodobností o parazity nejedná. Doporučím ryby sledovat, častěji měnit vodu, změnit krmení, třeba zkusit nějaký granule a mrknout na barvu výkalů a řekl bych, že to bude jak má. Ovšem nejsem vševědoucí a pravdu mít nemusím, nicméně teď bych postupoval takto a tudíž na moje doporučení Entizolu prozatím zapomenout.
Od Sery Spirulina Tabs, dala jsem i kousek okurky, to jim chutnalo.
Nic se jí nedrží, to z ní padaj takový malý bílý kousky. Třeba je přisátá na skle a kaká plno takových malých výkalů a pod ní je pak plno bílejch "zrníček"
Tak nejsem o moc moudřejší. Jak se ten výkal tváří když jde z ryby? Je to takový dlouhý táhlý, jakoby dutý, mléčně zabarvený částečně přerušovaný provázek poměrně dlouho se držící u řitního otvoru ryby? Ideál by bylo vyfotit přímo tu postiženou rybu.
Posílám foto - bílé tečky na písku - výkaly
Jen mám o ně strach, nechci o ně přijít.
Kompletní očista bude kontraproduktivní, na rozdíl od pravidelných výměn. Kdyby bylo možný ty výkaly vyfotit, uvítal bych to, je to celkem nejisté a nerad bych tě tlačil do něčeho co býti nemusí.
A mám vyměnit vodu a kompletně vyčistit akvárium?
Tak pokud nějak výrazně nekrmíš, třeba koretrou, tak by to ty hlístice býti mohly a proto bych doporučil aplikovat Entizol přímo do žrádla.
Jo jsou v pohodě, jedí, doráží na sebe.
0 09.04.2014 19:21 carlis – bílé výkaly u krunýřovců
Dobrý den,
mám 2 krunýřovce a jeden týden po koupení začal mít malé bílé výkaly.Na týden to asi přestala a nyní opět. Včera jsem na své mechové kouli objevila lasturantky a ve vodě když zvířím písek jsem si všimla,že plavou cca 1cm dlouhé asi jako vlas silné nitky, které se hýbají, po dopadu na písek nejsou vidět. U jednoho z krunýřovců jsem objevila prasklou plotev. Sumečky mám samotné v 30l akváriu, nový písek vše předtím vyčištěné, tak u mě to chytit nemohli, mám je měsíc. Jedině, že bych to donesla s rostlinkama. Můžete mi poradit co je to trápí za havěť? Nevím jestli mám odčervovat na hlístice, zda mohu použít o sery
www.sera.cz/… nebo Levanisol ...
Plíseň, nasaď vodoléčbu a zlepši hygienu nádrže, možno přitopit a lehce zasolit(rovnou pol. lžíci na 50 litrů vody).
Starší reakce
Existuje spousta nemocí rybek, ale jen u některých je větší šance na vyléčení. Jedná se především o nemoci kůže (plísňové i parazitické) a včas zachycení vnitřní parazité či žábrohlísty.
Ostatní, projevující se ztrátou koordinace(pohupování na místě), drastickým vyhubnutím, či drastickým vyboulením břišní dutiny je lepší ukončit euthanasií. Možná tímto mým laickým pohledem hodně lidí znesouhlasím, ale dlouholetá realita je prostě taková.
Dnes se mi objevila nekam zalezla samice
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_pestra . Ta ale jak se zda nemocna nebyla, jak vylezla, plave kolem ni oblacek mladych a pekne ostre hlida. O samce bohuzel nejspis prijdu. Myslim ze to rika, ze ta leciva co pouzivam nejsou az takove sajrajty, jako ze by rybam ublizovala, ale bohuzel se moc to leceni nedari, zatim jen velice mirne zlepseni u Ramek, Fantomove parada, tam neco zabralo a i nemocne samici mizi cerne fleky v tkani a normalne funguje. Jestli se ryby zase zhorsi, co je postizene uz budu muset... vzdat, protoze pokud jsem vyhubil co je napadlo, ale maji prilis postizene vnitrni organy, uz to k nicemu lepsimu nepovede.
Pro jistotu jsem pouzil SEFOTAK i do druheho akvaria s Betkami. Zdalo se mi, ze se nafukuje samec a je desne liny. Je najednou vyrazne divocejsi, zase nahani samice, takze bych rekl, ze po tech utrapach je nejspis vyreseno, jen jeste odejde co uz bohuzel odejit musi.
Osobně bych cca 14 dní počkal. Pak opatrně začít přidávat.
Pokud se objeví krupička na léčbu je lepší Esha exit a Esha 2000.
Děkuji,určitě vyměním - měnila jsem častěji, ale když zůstala jen ta poslední, na které není nic vidět, tak jsem výměnu zase snížila...a za jak dlouho tam můžu případně koupit nové rybky???
Přidat reakci
1 ...... [92] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200527x