Co je to za nemoc?
Mycopurem bych to neřešil, nejsem fanda necílené léčby léčivem s pochybnými účinky. Doporučím maximálně širokospektrální léčivo, konkrétně s Eshou 2000 mám dobré zkušenosti, zvládne toho opravdu hodně. Přeléčit celé akvo, nepřelovovat, to by byl další stres, další změna. Širokospektrální léčivo doporučuji proto, že se skutečně domnívám, že si toho ta rybka přinesla více... Léčivo aplikuj přesně podle návodu (žádné výluhy, ani prostředky na úpravu vody během léčby). Léčivo aplikuj těsně před zhasnutím světel a postupuj důsledně podle návodu...
Po ukončení léčby, v rámci rekonvalescence, měň poprvé 1/2 a pak 1/3 obden minimálně týden. Tuto novou vodu můžeš lehce zasolit (polévková lžíce na 50 l vody - ale až po ukončení léčby, nikdy nemíchat léčivo a kuchyňskou sůl - jód a fluor spolu reagují a může způsobit problémy - pokud by si solil během léčby, tak jedině solí mořskou, bez jódu) a nějaký list mandlovníku, případně torben...
Každopádně tu teplotu zvedni okamžitě na těch 30, ostatní ryby to dočasně zvládnou. Mezitím se rozmysli, co chceš, jestli terčovce, to znamená teplota v prvních dvou letech života 31 a nevhodné ryby pryč, nebo chceš ostatní ryby a placky budou permanentně v diskomfortu a nemoci se můžou vracet. Vysoká teplota jim posiluje přirozenou imunitu... Divil by ses, kolik toho terčovec rozchodí, když má dobré podmínky...
Vnitřní paraziti, děrová nemoc, tedy naprostá klasika u ramek. Ryby budou chvilku vzdorovat, zkusíš nějak léčit, ale výsledek bude, že stejně půjdou kukat. Vím, jsem hnusnej, ale tak nějak to bude. Přečit si tenhle článek.
rybicky.net/clanky/1451-
Děkoval jste předem jednou, a rady získal dvě ode mne, další od Pepy... dobrý kšeft. A co se týká ceny té ryby... +- je znám, proto vím, o čem mluvím...
Akvarko ma 500 l. Ryby urcite vratit nemuzu, jelikoz prodejce neznam. Ale je to moje chyba mel jsem si toho vsimnou jiz na burze. Proto se spis ptam, zda bych mohl ryby nejak zacit lecit (doma mam Sera Mycopur). Tak me napadlo jestli je nepremistit do mensi nadrze s tim, ze je budu lecit tam. Urcite se mi je nechce klepnout a vyhodit.
Nevsiml jsem si, ze bych na te burze byl s vami, aby jste mohl soudit jaka byla cena ryby. Na forum jsem prisel s prosbou o radu, za kterou jsem predem podekoval. Nikomu jsem se, zde nevysmival nikoho jsem neschazoval. Takze si prosim nechte sve vtipne poznamky priste pro sebe, nebo pro nekoho koho to zajima.
No nebyla moc kvalitní, zase byla levná... no nekup to... Vidím hlavní problém v tom, že ta ryba vystydla na burze a cestou domů ... ono těch 31 teď může být docela vražedných...
No nic moc informace, pro ty ryby teda...
Nejlepší by bylo je všechny vrátit. Jednak ti prodali fakt bídu (i barva, počty pruhů, ploutve, prostě paskvil. Upřímně, zatím asi nejhnusnější terčovec, co jsem viděl) a druhak je nedáváš do dobré společnosti.
Jsou ještě mladý, potřebují 31 stupňů. Je to hejnová ryba, minimálně 6, lépe 8 kusů. Tu teplotu kvůli ostatním nevyřešíš. Paví oka jsou prasátka, to je také špatná společnost pro placky...
Léčit by si to mohl, ale nemá to asi význam, vrátíš ho zase sem a problém se vrátí... Za normálních okolností bych doporučil zvednout teplotu a zasolit, ale jak jsem psal, to u tebe nepůjde... Navíc, pokud to má z podmínek, jako že zřejmě ano, tak ta plíseň nebude jediný problém....
Jak je to vlastně velké akvo?
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Na konci roku jsem si koupila 3 ramirezky gold, u jedné se minulý týden objevily bílé fleky na hřbetní ploutvi. V pátek měla i mezi očima bouli, ta jeď taky jako bílý flek. A navíc má vybledlejší barvu než další 2 ramirezky. Plave normálně, o nic se neotírá, jen víc "mele" papulou.
U druhé ramirézky se objevil bílý flek na zadní ploutvi a dnes jsem si všimla červených skvrn na čumáčku. Jinak je aktivní, normálně zbarvená.
Co by jim mohlo být?
V akvárku je s nimi jenom 6 neonek a jeden otík, kytkám se moc nedařilo, ale už se rozjíždějí (zapomněla jsem jim přidat hnojivo ke kořenům, které už stihly vyčerpat).
Teplota je mezi 28-29 stupni. Gavunky bossemanovy + nejake pavi oka a tetry cervenouste. Jine ryby nejevi znamky nemoci. Mam tercovce odlovit a pripadne je necim zacit lecit?
Nekoupil si moc kvalitní rybu. I celkově je v bídném stavu.
Počátek plísňového onemocnění...
V jaké je máš teplotě? A jaké jiné ryby jsou s nimi?
Podarilo se mi vyfotit jednu lepsi fotku
0 16.01.2017 10:03 Kessiik
Není to nemoc,ale stres. Ta potrhaná parmička dostává pěknou čočku od té druhé. Protože se nemá kam schovat- není tam žádná přirozená bariéra nebo hodně zarostlé akvárium, nejspíš to skončí smrtí. Podle mě je jediná pomoc- vyndat jednu z nich.
Víš, co je na nem špatně?? Já ti to povím... za 1. Nejsou tam žádné ŽIVÉ rostliny!! Tyhlety hnusy ti nevytvoří kyslíknepomohou s nepomohou s rovnovahou v akváriu. A podle mě (myslím, že nejsem jedina) jsou živé rostliny stokrát krásnější než tyhlety...
Za 2. Jsou tam ty plastovy věci. Ničí to vzhled akvária. Takový kořen, šutr... mnohem hezčí i lepší!
S nemocí nevím, ale rybkam obecně pomůže když vynášet ty umelotiny, dáte tam hafoo ŽIVÝCH rostlin a všimla jsem si, že ta parmicka má na nejake bílé řecký, tak by to ještě mohla být začínající krupice...
Kolik na to akva litrů? Když tam máte mecovky což jsou prasata tak by to chtělo hodně měnit vodu. A hlavně ty rostliny, ale živé!!
Mnoho zlepšení a čáu
P.S.: omlouvám se za chybičky v textu, ! Píšu mobilem
EDIT-Jinak když se rybky mnozí, nemusí to znamenat, že se jim daří. Zvlášť zivorodky (v tvém případě mecovky) se mnozí i v naprosto drtivych podmínkách, což vede k majitelovo přesvědčení ze se jim daří... tone
0 15.01.2017 12:16 kaminekvevode –
Re: Maq To akvárko běží už půl roku bez problémů. Co se ti na tom konkrétně nelíbí? Není to mé akva, ale když se rybkám daří a množí se, tak proč to měnit?
Nemoci si určovat netroufám, ale katastrofální akvárium poznám. V tomto kontextu je jedno, na kterou konkrétní nemoc ty ryby skapou.
Hraje jim tam nějaká hudba?
0 15.01.2017 11:19 kaminekvevode – Parmička červenoploutvá - trhané pohyby
Ahoj, chci se zeptat, jestli náhodou nevíte, co je tohle za nemoc:
youtu.be/…
Parmička má neustálé trhané pohyby do stran a celkově špatně plave. Díky za každou radu.
jak říkal romant nějaké ty rybičky při začátcích většinou umřou (většina začátečníků tady nejdřív dělala a pak študovala, byla jsem to i já), ale nesmíš se nechat rozhodit. Samozřejmě-rybka umře, polituješ, možná pohřbíš... ale není to taková tragédie. Hlavně se snaž udělat vhodné podmínky pro rybky které tam jsou a ještě nejsou tak naumření/budou ale až se problém vyřeší akvo zaběhne. I mě zezačátku několikrát vychcípalo celý akvárko (54l) a já pořád dokupovala a dokupovala... nevěděla jsem... ale teď mi v 180ce nechcípla ani jediná rybička a vlastně i v 54l se to usměrnilo (bohužel jsem měla rybky nemocné z mé začátečnické nevědomosti, ty se zachránit nedaly...)
Mnoho zdaru
Původně jsme měli jen skleněnou kouli s pár rybkama, které chtěla moje sestra,ale pak jí to přešlo a ujmula jsem se jich já.Snažila jsem se,ale vím že jsem udělala několik chyb,a nakonec mi koule vyklouzla z rukou a rozbila se (rybky v ní v tu chvíli nebyly,jen jsem lehce vytopila sousedku),tak mě to podnítilo zařídit si své vlastní pořádné akva.Nechtěla jsem dělat už žádné chyby,tak jsem četla a všechno si naplánovala-pak jsem zjistila že roh akvárka protéká,pak mi přestal fungovat filtr,když jsem ho chtěla po svátcích reklamovat tak zase fungovat začal,pak ty hnijící kytky a zkažené dno,takže jsem musela všechno vyčistit,kytky vyhodit a zakládat odznova,a taky jsem si myslela že udělám dobře když budu pro rychlejší zaběhnutí akva přidávat trochu detritu od ryb z dočasné nádrže,a oni pak onemocněly,takže dezinfekce vody a výměna...
Snažím se jak můžu,a neodradilo mě to
Jinak děkuji všem za rady.
Ell napsal: zachránit všechny, protože každý život považuji za důležitý
To si o sobě jen sentimentálně myslíš. Lepší je bez sentimentality na začátku uvážit, zdali jsi připravená se daného života ujmout.
Ty jsi na to šla opačně a máš mrtvé a umírající ryby. Kdybychom my ostatní byli sentimentální, tak Ti teď spíláme a roníme slzy. Namísto toho ti romant "cynicky" popisuje cestu, jak z toho ven a zabít co nejméně ryb.
Když teď nakrásně pár ryb zachráníš, jistě k nim pak přikoupíš nové, a dost možná je nakazíš. K zodpovědnosti při péči o zvířata patří i to, že někdy musíme zvíře utratit. Dá se to udělat bezbolestně a čistě a ušetříš zvíře dalšího trápení.
Podle toho jak vypadá ta nádržka kde jsou a jak jsem to pochopil, nejsou tam rostliny, takže polévk. lž. na 30 litrů vody, event. úměrně ponížené množství. Jinak sanžíš se zachránit někoho, koho jsi před tím pěkně načala, tedy začni u sebe, před tím, než si pořídíš třeba ryby se zkus řádně v daným oboru vzdělat, třeba na zdejším fóru je přehršel relevantních informací, aby se to na první dobrou udělalo tak, že se těmto emotivním stavům prostě ajednoduše vyhneš, neb to začně fungovat hned na poprvé, ale jak jem psal, nabrat zkušenosti se dají různě.
Chtěla jsem je zachránit všechny, protože každý život považuji za důležitý.Chtěla jsem to zkusit aspoň s tou solí-kolik dní a kolik g pro citlivé ryby?
Tak je třeba si uvědomit, že přežití není povinné a tím způsobem, jak se v tom plácáš bych i nějaký ten úhyn očekával. Proč se budeš teď snažit za každou cenu zachránit všechny chovance za několik šušní, místo toho aby jsi se opravdu upnula na kvalitu prostředí v tom finálním akváriu? Znovu opakuji, přežití není povinné a ten komu umře ryba a on to bude do mrti řešit, z něk nikdy pořádnej akvarista nebude. Prostě se to sešlo, udělalo se několik chyb a nabýváš nepřenosný zkušenosti a to k tomu holt taky patří. Zde já končím, budu jako kolovrátek opakovat tu svojí, tedy vodoléčbu a když se budeš domáhat dalších rad stran lití toho či onoho přípravku za účelem záchrany ryby za dvacku, potom nemohu sloužit.
Ještě poslední připomínka, zaregistruj se zde na stránkách, zřiď prezentaci toho novýho a vytuněnýho akvária, uveď co nejvíce pravdivých údajů a jistě se najde někdo, kdo bude schopen a ochoten poradit co je špatně a co a jak by se mělo dělat.
Dobře zaměřím se víc na rostliny.Ale ta beta co začala mít problémy ve stejnou dobu jako ty ostatní ryby-několik dní po přidání pár rostlin z postiženého akvária do dočasných nádržek k rybám, nemocná je.Má slepené ploutve s bílým lemováním a nechci aby mi umřela jako jiná beta,co jsem měla minulý rok ve skleněné kouli,se stejnými příznaky-se slepenými ploutvemi s neúspěšnou léčbou.Teď zařizuji větší a lepší akva,než jsem měla,a chci aby se ho moje rybky,co teď mám dočkaly a přežily.Bohužel do něj ještě nemůžou,kvůli opětovnému zabíhání kvůli výměně dna.A protože jsem měla i jiné komplikace s novým akvárium (např. poruchu filtru),se kterými jsem nepočítala,mám už nové rybky doma 3 týdny,a když je rovnou hned nemůžu dát do akvária,chci je aspoň léčit,když mají znatelné příznaky nemoci.
EDIT-Ještě k té soli-kolik dní můžu dávat sůl?A jaké množství v gramech je pro normální ryby a jaké pro citlivé ryby bezpečné?Bojovnici přidávám dva dny 1g na litr,jak jsem se dočetla v nějakém článku o kožních nemocech tady na stránkách.Denně měním vodu.A o pancéřníčcích jsem četla,že se jim dává jen 0,05g na litr.Tak kolik je pro ně bezpečné?
-pokud skutečně došlo k vymizení příznaků, jak uvádíte a ryba prokazuje dobrou aktivitu,tak lze. Správně je nejméně,týden po ukončené léčbě
Jseš začátečnice, ale máš už nakoupený léky za stovky korun, místo toho aby jsi měla za utracený peníze pořádný kvantum rostlin, tudy vede cesta. Denně měnit klidně polovinu vody, nekrmit, vodu lehce zasolit(polévk. lž. na 50 litrů). To otírání může být způsobeno pobytem ve zhoršených podmínkách, šel bych tou cestou vylepšení prostředí a nic jinýho než tu čerstvou vodu bych do akvária nelil.
Nevím jestli to otírání ryb o předměty je "jen" plíseň nebo něco kombinovaného (např.plíseň a bakterie).Dělají to už skoro všechny,všimla jsem si toho u plat i pancéřníčků.Jsem začátečník a jsem bezradná.Doma mám jen Sera omnipur s přídavkem malachitové zeleni a to na pancéřníčky nechci použít.
Jaké léčivo je pro mou situaci (svinstvo z hnijící hlíny i rostlin) a pancéřníčky vhodné?
Čím léčit? No přeci vodoléčbou.
Na bactopur pozor, bude likvidovat užitečné bakterie, aby se neudělalo více škody než užitku.
To už jsem udělala,vyměnila jsem dno za nový písek,zlikvidovala původní rostliny,vyčistila akvárium a nechávám znovu zaběhnout.
Rybičky v něm byly jen necelý den a mám je jinde,ale potřebuju vědět čím je mám v tomto případě léčit.
Přemýšlela jsem o SERA BAKTOPUR-protože "léčí infekce způsobené plísněmi".Nebo je vhodnější něco jiného?Děkuju za odpovědi.
Předělat akvárium, na dno čistý písek.
0 11.01.2017 10:49 Ell – Hnijící dno a nemoc ryb
Zjistila jsem před několika dny,že v mé nové,3 týdny zaběhnuté nádrži,hnije dno (hlína a na ní písek 1-2mm).Hnědly mi nějaké rostliny,myslela jsem si že by to mohla být součást zabíhání nového akva,ale nebyla jsem si jistá vhodností dna,tak jsem si chtěla odendat trochu hlíny a zjistila jsem že silně páchne jak lejno.Bohužel rybičky tam byly část jednoho dne a také jsem k nim několik dní předtím do dočasné nádrže předala pár rostlin z akvária,abych zjistila jestli se jim jinde bude dařit víc a je tedy chybné dno.Do akvária jsem přidávala i přípravek s nitrifikační mi bakteriemi.
Po několika dnech to rybky odnesly: 1 bojovnice slepené ploutve+bílé lemované (plíseň?) je oddělená od ostatních a 3 dny léčena sera omnipur,dále od včera 4 platy se otírají o předměty.Dále s nimi jsou 4 pancéřníčci a 2 ancistrusové.
Čím je mám léčit,když v té vodě mohlo být z hlíny i něco jiného než plísně?A aby to neublížilo citlivým rybám,a taky 1 plátěné která vypadá že je těhotná(obr.3). Nechci o ně přijít.
Prosím poraďte!
Co se týče filtru, tak ten byl zakoupen kdysi s akvárkem v setu a ten jsem zde již řešila v sekci "Jaký filtr".
A co se týče čichavců, tak jsem zakupovala pár. Myslím, že pán (akvarista a majitel obchodu s rybičkami by samce a samičku poznat měl). Jinak měli i jinačí hřbetní ploutev, dle které se to dá poznat a momentální fotka nepomůže, když ji má okousanou.
Ale děkuji za další rady a náměty, co zlepšit, na co si dát pozor.
PS: Jinak čichavec se zdá být lepší. Skvrny či kousance už nejsou tolik vidět a sám v kouli ještě plave a "nezešílel"
A žádná jiná rybka problém z akvárka nemá.
Doufám, že to tak bude pokračovat dál a bude vše ok.
Aha, takže jsou v pořádku a plné jiker? Nějaké fotky jsem našel a vypadají tak. To mě nenapadlo. Sice to sem už asi nepatří, ale pokud nemám ambice je odchovávat, co s tím, škodí jim to takto, když teda pominu "estetický" vzhled?
Pohledej na netu, jak vypadá jikrama zaplněná samička.
Doplnění: výkaly jsem již zahlédl, připadají mně normální, nezdají se mi tenké bílé nitkovité, jako na některých fotkách u příkladu nemocí.
viz. fotky, snad neva takový detail
Zdravím,
prosím o radu. Na konci listopadu jsem spozoroval, že má jedna mechovka zvětšené břicho, nepřikládal jsem tomu velkou pozornost(myslel jsem přežranost, jikry), jinak byla normálně živá, přijímala potravu, neotírala se o nic. V prosinci jsem AQ moc nesledoval, přiznám se. Včera jsem se zděsil, že má zvětšené břicho 7 z 10 kusů, viz. video na YT
youtu.be/…
Dále jsem si všiml u jedná "bez nafouknutého břicha" že má pokřivenou páteř, viz foto, tu jsem dnes poslal na druhý břeh
O co se jedná? Budou to vnitřní parazité? Hlístice, bičíkovci?
Bohužel výkaly se mi zatím nepodařilo u nich odpozorovat. Ostatní ryby vypadají normálně.
Údržba atd viz profil.
Děkuji
Nejde ani tak moc o čerpadlo, ale o filtrační materiály. Na fotce filtr není vidět, co je to zač?
A ty čichavce bych vyfotil. Pokud jsou to náhodou dva samci, tak je to možná i větší problém, než ty skaláry... Podle čeho soudíš, že je to pár?
Určitě děkuji za další rady.
Skaláry hold půjdou o dům dál a kytky už také řeším, některé už jsem i přidala.
Filtraci jsem řešila už dříve, protože se mi porouchalo čerpadlo a chtěla jsem filtr celý nový. Ale bylo mi porazeno, ať filtrační systém neměním, že by nové jiné čerpadlo samozřejmě fungovalo jinak (asi silnější proud vody apod.), tak pokud je vše ok a čerpadlo půjde opravit, ať nechám filtraci takovou, jaká je. Čerpadlo opravit šlo, a tak jsem to raději nechala.
Jinak čichavec se "léčí" v samostatném malém kulatém akvárku a vypadá dle mého "lépe". Ostatní ryby zatím podobné fleky na sobě nemají (a doufám mít ani nebudou), takže to s největší pravděpodobností asi bylo opravdu okousání buď od samce a nebo od té skaláry.
Uvidíme, jak bude vypadat za týden. Zatím je mimo 5 dní.
Ty skaláry rozhodně udej, nabídni je tady na rybičkách a určitě se najde někdo, kdo si je vezme. Čichavci a ta droboť tam můžou zůstat, ale chce to ty kytky, hodně kytek. A pak ještě filtrace - nevím, co je filtrační set, asi filtr, který byl v setu s akváriem? Pak to asi nebude žádná sláva, to může při té osádce být taky problém.
-původcem je virová nákaza, ale může
také jednat o tzv.
nespecifickou infekční
vodnatelnost, způsobenou
několika druhy bakterií bez
primární virové infekce
-správná volba karanteny,použité léčivo je zcela nevhodné,používají se antibiotika a to pouze v případech včasného podchycení onemocnění
-většinou neléčitelné u tohoto druhu
-vznik a příčina jsou většinou podmínky ve kterých jedinec je, nebo krmením, špatná funkce ledvin,atd.
O tom to je. Proto jsi je mohla zatím držet - protože jsi je nekoupila plně velké. Další rok už tak snadný nebude.
Pokud chceš zachovat stávající ryby v stávajícím akváriu, nevím.
Nechat vychcípat, co vychcípat má - líbí se ti víc?
(přidat rostliny - asi tak zčtyřnásobit množství rostlinné hmoty na dně - je dobré vždy, ale nevěřím, že to bude stačit)
Ne, že by se mi to víc líbilo, ale ...
P.S. Ono to je, žes ty ryby asi nekupovala plně vzrostlé. Za rok jsou asi větší.
Přesně tak. Ta jedna skalára je právě hodně velká, vím to a ve snaze jí udat se pokusím uspět, protože je asi tak nevím, 3x větší, než byla?
A ostatní rybky jsou téměř o polovinu větší než byly při koupi. Krom neonek, teter červenohlavých a parmiček Schubertek, které jsou zhruba stejně velké, si myslím.
Každopádně je vždy co zlepšovat, tak se budu snažit ještě víc.
ivanhoen napsala:
Protože dle reakcí mi došlo, že nejideálnější by bylo úplně odstarit z akvária skaláry, přidat hafo rostlin a celkově snížit počet druhů rybek i kusů.
Toto je správně.
Pokud chceš zachovat stávající ryby v stávajícím akváriu, nevím.
Nechat vychcípat, co vychcípat má - líbí se ti víc?
(přidat rostliny - asi tak zčtyřnásobit množství rostlinné hmoty na dně - je dobré vždy, ale nevěřím, že to bude stačit)
P.S. Ono to je, žes ty ryby asi nekupovala plně vzrostlé. Za rok jsou asi větší.
Ještě jsem se tedy chtěla zeptat, jestli mohu a budete-li chtít mi odpovědět a poradit.
Jakým nejvhodnější způsobem, podle vás, by bylo možné to mé akvárko "vylepšit" (biotop), když bych chěla více méně rybičky v akvárku zachovat (počet druhů rybek i počet kusů)?
Protože dle reakcí mi došlo, že nejideálnější by bylo úplně odstarit z akvária skaláry, přidat hafo rostlin a celkově snížit počet druhů rybek i kusů.
Chápu a rozumím, ale prostě reakce na mé akvárkum jsou, že to je jako fakt dost blbě a kdyby to tak bylo, tak jak říkáte, by to vychcípalo už dávno, rybky bych dokupovala jak na běžícím páse a to jako nedělám a akvárium funguje přes rok a nijak rapidní úhyn nebo co já vím jsem neměla. Respektive téměř žádný, kromě jednoho období, kdy se mi tam vyskytla nějaké "neplecha", ale to jsem po měsíční "kúře" - léčení, úspěšně odstranila.
Nevím, možná mám milné představy, ale na to, že jsem totální začátečník, který zdědil výbavu akváriu a snaží se s ním naložit, jak nejlépe zvládne a zároveň něco ze svého osobního volna a nadšení udělat něco pro děti, mi ten první komentář přišel dost drsný.
No, to je jedno. Každopádně dnes jsem se radila s akvaristou osobně, co s tím čichavcem. Co mu přesně je, mi nikdo neřekne, pokud ho nedají pod mikroskop a to už ho jaksi neuvidím, že? Jo, je to jen jedna rybka, ale jen tak se jí nevzdám jen proto že má problém a ještě možná nejspíš právě mou vinou (ovšem bylo by to snažší).
Takže ho mám mimo akvárko, aby si odpočal, zregeneroval a zároveň ho léčím, pokud by to nebylo okousání od samce či té skaláry (nejspíš to je samička, já to 100% nepoznám, hlavně teď, když je tak okousaná), ale nějaká plíseň.
Ale zase kdyby to byla plíseň, mohlo by to mít víc ryb. Což zatím nemá (a doufám, že mít nebude).
To, že jste se "takto dohodli", neznamená, že to takto je dobře.
Koukni, evidentně se nestaráš zle, jinak by ti to v takto zhuštěném prostoru a s tak málo rostlinami vychcípalo už dávno, jen prostě máš vytvořený biotop, který dřív či později část svých chovanců pozabíjí. Postav se na hlavu, je to tak. Příroda dohody lidí neakceptuje.
Rozhlédni se. Akvaristická fóra tady, na FB. Sem tam se najde někdo, kdo akvárium věnuje. Každou chvíli se najde někdo, kdo věnuje rostliny. Hledej a využij. Pro skaláry potřebuješ něco většího. Pro představu, já mám ve 250 litrech dva druhy ryb (žádné skaláry) a krevetky. Děti mají ve škole akvárium, poté, co se jim loni podařilo pozabíjet skoro všechny ryby, jsem dal učitelce radu/příkaz, že pokud nechtějí situaci opakovat, mohou k tomu jedinému přeživšímu sumečkovi dát už jen jeden druh, mají gupky a je to fajn.
K tématu: Zrovna dnes si jedna holka přišla pro nějaké rostliny, kecali jsme. V akváriu jejího dědečka jsou ryby nemocné. Krupička a tak. Ukázal jsem jí kouli (12l), kde jsou pár týdnů dvě živorodky, co jsem koupil se začínajícím bakteriálním rozpadem ploutví. Nepoužil jsem žádná léčiva, žádnou sůl, nic. Dnes jsou zdravé. Podstatné je, že ta koule funguje s těmito rostlinami asi 13 let. Zaběhnutý biotop, fungující biotop. Zárodky nemocí jsou všude, ale v zdravém biotopu se neprojeví. To ti vyjádřil romant. Ty se o akvárium staráš, jak umíš, ale nestačí to. Prostředí (voda) způsobuje, že se kůže tvých ryb stává citlivou. Stav se na hlavu, dokud nevyřešíš svůj biotop jako celek, bude to pokračovat.
Děkuji za upozornění a chápu, že to není ideální osádka, ale nechala jsem si samozřejmě radit, protože nejsem kdo ví jak zkušený akvarista, ale takto jsme to dohodli, aby to jakž takž šlo k sobě a pro ty děti (akvárium je ve školce) to bylo zajímavé a abych to i finančně zvládala (akvárium mám sice ve školce, ale je mé, soukromé, zděděné).
Skaláry byly zakoupené jako první. Už vyrostly a chtěla jsem je samozřejmě separovat - udat, ale zatím neúspěšně a přece je "nevyhodím" a na další akvárium není místo a finance.
Vím, že třeba tetry, parmičky apod. jsou hejnové ryby a počet 2 - 4 není hejno, ale alespoň takto z hlediska financí.
S možností schovat se to řeším delší dobu, zakoupila jsem kmen na schování a ještě nějaké rostliny. U hladiny mají řasu více rozrostlou než jak mám na fotce (staré 3 měsíce).
O akvárium se snažím starat jak jen umím a samozřejmě se radím, čtu a proto mi přijde docela nemístné mi na dotaz ohledně případné nemoci u rybky či možnosti okusování u jiných poradit stylem - děláš to celé blbě, akvárko máš kompletně blbě a naprd. Vlastně tedy neodpovědět na dotaz a jen schodit celé akvárium.
To si prostě neodpustím a musím to okomentovat.
0 05.01.2017 22:59 sobolman – Ahoj, nevite nahodou co je tohle
Asi před 3 tydny se jedne z mych neonek udělala boule a ta začala rust. Okamžitě šla do karanteny, pouzil sem multimedical hodně vzduchoval, ale neonka se svym outezkem uz to nedavala, tak sem ji to dneska ukoncil. Muzete mi nekdo rict co to bylo, a př. co s tim??
řekl bych následek špatných podmínek v akváriu , ten filtr vypadá jako honič vody s nedostatečným filtračním materiálem , hrubé dno - zapadají tam zbytky potravy a pak se to tam rychle kazí ,L213 - pěkní prasáci -nadělaj hroznýho bince - to všechno dohromady dost kazí vodu a pokud filtr nestíhá trpí ryby takovými problémy -plísně -pak se dotoho dá bakterka a už to fičí
Přidat reakci
1 ...... [49] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200535x