Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2022 14:03 Žena Beastie [314]
Potřebuji vymyslet, jaký je nejlepší postup. U tetry ohnivé mám podezření na vnitřní parazity, už několikátá ryba za 3 měsíce má propadlé bříško, žere normálně, chová se normálně. Mohlo by teda ještě případně jít o neonkovou nemoc, ale čekala bych i jiné příznaky nebo víc ryb.
Chtěla bych tetry přeléčit všechny, ale ejhle. Už jsem jednou akva vzala esha2000 a odnesla to filtrující kreveta a celý růžkatec.
Zároveň má ten jeden můj pancéřníček bakteriální infekci, podle zbarvení, zmizelých fousků a obecných zkušeností. Na ostatních fórech mi radili přeléčit nejprve vnitřní parazity a pak ještě udělat solné koupele. Sůl je na pancéřničky kontroverzní, někdo radí ano, někdo ne. Mohla bych slanou koupel udělat jen pro tohodle jednoho, našla jsem návody na 15 min ponoření do slaných roztoků. Asi lepší varianta než to cpát do akva se šneky.
Ale co ti paraziti? Mohla bych zkusit entizol ale jeho kompatibilita s krevetami, šneky ani pancéřníčky není.
Mohla bych odlovit 30 teter a někam je strčit na přeléčení entizolem, jen úplně nevím kam.
Mohla bych odlovit šneky a krevety a přeléčit i pancéřníčky entizolem, nevím, jestli to ustojí. Nebo Esha2000, když odeberu i růžkatec.
Takže babo raď. Už tři měsíce mám zvýšenou údržbu, odkaluji, vyměňuji týdně 50% vody a je to tak nějak stejné.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2022 08:06 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Jana V.
Chtělo by to fotky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2022 07:27 Žena Jana V. [3]
Dobre ráno, mám ,,obecnější,, dotaz. Měla sem v relativně nové nádrží krupičku. Bohužel SME byli pryč a zjistila sem to, až když byla pořádně rozjetá. Kapala sem 5dni eshaExit a eSHa 2000. Bohužel ztráty ryb byly značne a bylo vidět, že některé ještě nejsou úplně bez krupičky celkově se celá rovnováha akva narušila, vše zezelanalo. Rozhodla sem se zbytek ryb (25ks neonek, 5 teter a 8pencerniku) prelovit do karanténi nádrže a v akváriu vyměnit dno a celé to pořádně vyčistit a nechat zajet. Ryby sem znovu 3dny prelecila stejným kombem. Druhý den poté mi začali odpadat neonky. Vzd jim chybí celá zadní ploutev.muze jít o Bakteriální rozpar, nebo je to nereálné, kdZ to je hned po zaleceni eshou? Nebo jaou rybky ve stesu a nelíbí se jim v 54l nádrží. Jsou tam 6ty den. Druhý den po ukončené lečbe sem vyměnila část vody, přidala plovoucí rostliny a kořen, aby se to ,,trochu zutulnilo.. jinak holá karanténní nádrž, jen filtr a topení. Teplota 24st. Během léčby sem nekrmila, teď sušené krmivo. :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2022 09:49 Muž Káca [62] – Poškození měchýře?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Včera jsem si vsimnul, že mi začala jedna Tetra ohnivá (cca 1 rok stará) trhaně plavat ve vertikální poloze, viz.foto. Má poškozený měchýř nebo něco jiného? Patrně půjdu nachystat ledovou lázeň, nicméně prosím o objasnění. Díky moc a ať to plave ahoj
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2022 09:45 Žena Beastie [314]
Fotka k příspěvku Radši se zeptám na názor, abych něco nepodcenila. Deset dní zpátky jsem si všimla jednoho apatického pancéřníčka s obroušenými fousky a jednoho se zákalem oka. Toho s fousky jsem odlovila do jiné nádrže, tři dny esha2000, třetí den umřel. Toho se zákalem jsem nechala v hlavní nádrži a od té doby ho moc neviděla, přeci jen mám jich 14 a jsou poschovávaní v hromadě klacků.
Včera jsem si všimla, že jeden ze samečků tetry ohnivé je hodně hubený a dlouhý, hubenější než ostatní samečci, všichni jsou drobní ale on vypadal trošku propadle. Chvíli jsem ho pozorovala, nevšimla jsem si divného chování, jí normálně, plave v hejnu. Ráno jsem ho projistotu odlovila do karantény, opět jsem začala s eshou, doufám, že to nebude stejný postup jako s pancéřníčkem (podle mě stres z přesunu a to, že je hejnová ryba samotná, znamená o dost větší oslabení imunity, takže na už oslabenou rybu je to dost jasný rozsudek)

Už těch deset dní zpátky jsem navýšila údržbu, pořádně odkalila dno a při poslední údržbě předevčírem jsem proprala vnější houbu a vyndala 3/4 růžkatce, takže akva je teď víc prázdné ale snad čistší, však on brzo zase naroste.

Nevidíte někde nějaký problém, který bych podceňovala? Dvě ryby za dva týdny je nebezpečný trend.
Děkuji

Edit: Zkusila jsem foto, ale tetra není moc statická
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2022 03:06 R Muž Anthrax [4739] Re: MM
Ono se toho opravdu z fotky moc uhádnout nedá. Chce to fakta. Takhle můžeme jen nazdařbůh tipovat a spekulovat.
Takže příliš čerstvá nádrž? Soudím podle rosliny měnící listy. Mimochodem tu rostlinu z toho transportního košíčku vyndej a zasaď. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2022 21:32 R Muž ctibum [6876] Re: MM
Bez informací o nádrži ti konkrétní příčinu nikdo neřekne. Ideálně založ prezentaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2022 20:34 MM – Prosím, o co se jedná?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, již druhá rybka se nám takto projevuje. První zemřela, druhá to má dle mého názoru za pár. Schovává se v rostlinkách, má malou zadní ploutev, neplave. Je mi to moc líto a nechci přijít o další rybky. Velmi vám děkuji za odpovědi. sad
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2022 17:46 Muž Radek87 [5] – Co to je za hendikep?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, chovám parmičky čtyřpruhé a klasické + mechové jsou v pořádku. Ale u dvou rybek zlaté formy jsem zpozoroval že mají neustále otevřenou tlamku ( vypadá to jak kdyby měly spadlou čelist) nevíte co by to mohlo být? Dříve to neměly, přikládám foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.02.2022 15:12 R Muž Anthrax [4739] Re: Mojdo
Ano, vidím, že je to pangas. Tržní ryby ještě poznám. :-)
Na tyhle ryby tento objem opravdu není. Možná to stačilo, když byly malé. Ale ryby rostlou a rostou.
Obávám se, že s touhle druhovou skladbou si do budoucna nepomůžeš ani každodenní výměnnou vody. Jen tím oddálíš další problémy.
Chce to prostě chovat ryby přiměřené vůči objemu akvárka, to se moc ošulit nedá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.02.2022 15:02 Silviebaris Re: Mojdo
Akvárium má 120litrů,jen ten sumeček žraločí dorůstá až do délky 130cm..a nádrž by měl mít až někde kolem 800litrů..Aby se ti tam časem otočil.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 14:54 Mojdo Re: Anthrax
Skúsim častejšiu výmenu vody a upraviť to prostredie. No do teraz to nebol problém. Hoci pravdou je že za posledné 2 týždne pribudli 2ks skalare. Kŕmené sú patentkami a vločkami. Striedam im potravu……… áno. Ten sumček africký bol preklep. Ide o sumčeka žraločieho. Mám ešte jedného albína a jedného sumčeka afrického. Akvárium má 120l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2022 09:38 R Muž afc1886 [14655] Re: Mojdo
Chce to zamakat na akváriu. Ty umělé rostliny dej pryč a nahraď je velkým množstvím živých. Za mě bych dal pryč i ty mořské mušle. Ve sladkovodním akváriu jsou jako pěst na oko. Za mě bych teď nepoužíval žádná léčiva, ale začal s každodenní výměnou části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2022 08:57 R Muž Anthrax [4739] Re: Mojdo
Ahoj, pravděpodobně následek špatné kvality vody. Tyhle velké ryby prostě v akvárku udělají zákonitě hodně bordelu. Takže na to bych se zaměřil na to, jestli je nádrž schopná chov takovýchto ryb utáhnout. Jen tipuju, bez informací o nádrži nemám jinou možnost.
Edit: Mimochodem sumeček africký to není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 08:21 Mojdo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, Už nejaký čas pozorujem opuchnuté oko a zakalenú zorničku na sumčeku africkom. Pred asi 3 dňami som začal pozorovať strapkanie plutvy a pred 2 aj malé biele bodky. Akoby išlo o krupicku. Všetko na strane opuchnuteho oka. Riešil som to v akvaristike a nevedeli podľa videá mi poradiť. Iba aby som kúpil ultraspektralne antibiotiká multi-medikal. Sumceka som dal do karantenneho akvária a zahájil liečbu. Mal by som preventívne liečiť aj ostatne rybky? Viete o aké ochorenie by mohlo ísť a ako postupovať? V prílohe pridávam fotky z oboch strán.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2022 07:17 Muž DeRosa [12] - Cichlidy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím.Samice Hypselecare Tempolaris má na prsní ploutvi jakousi hrčku.Nevíte někdo co to je a co s tím...?Jestli to mám řešit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2022 15:26 Kubajs1 Re: lacewings
Díky za rychlou odpověď. To u žáber je podobné jako u té ploutve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2022 15:18 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Kubajs1
- Z fotek uvedené postižení nelze rozlišit
- U poslední fota je zřejmé i postižení v oblasti hřbetní ploutve v linii s ocasní částí
- Aplikace Acriflavinu, pokud se stav ryby zlepší, dokončit léčbu eSHa 2000, v opačném případě šetrně rybu usmrtit, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2022 14:47 Kubajs1 – Nemoc Razbory
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, jedna razbora mi pravděpodobně onemocněla nějakou chorobou postihující žábry.
Jsou odchlipnute a jsou na nich takové bílé kousky. Možná je to plíseň?
Nádrž je zabehnuta půl roku, měním vodu 1x za 3 týdny, žádné velké změny, jen minulý týden jsem koupil 6 nových krevetek, ty ale vypadají zdravě.
Zvládnete to poznat takhle z fotky?
Předem moc děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 16:03 Brodys Re: Natali
Ahoj, pokud chceš validní odpověď, založ prezentaci s co nejvíce informacemi o nádrži. Pak někdo snáž poradí, pokud zvládne přeložit otázku palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2022 15:38 Natali – Nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, dnes ráno jsem čistila rybička a jedné chybělo oko buď jí ho snědly ostatní nebo teda fakt nevím????
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2022 15:28 valival – Galaxy rasbora - bílá tlamička
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit? Asi dva týdny nazpět jsem si do již zaběhlého aqa pořídlia 10 galaxy rasborek. Některým z nich zbělal dolní ret tlamičky a jedna na něm má takový bílý vystouplý puchýřek (nevypadá chlupatě). Všechny jsou ale čilé, jiné bílé flíčky nemají a bezproblémů jí (živé artemie, vločky). V aqa jsou s nimi jen red cherry krevetky. Nevíte o co jde a jak to lze rešit? Díky moc :))
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2022 12:34 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: sirius77
Kdoje pripraven není zaskočen. ano Ať se ti daří. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2022 12:26 sirius77 Re: Kawasaki
Díky za radu. Rybka už bohužel odešla, ale koupil jsem eshu, kdyby se to začalo objevovat u ostatních. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2022 19:17 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: sirius77
Zdarec. Na te fotce toho moc vidět není, když to zvětším je to rozmazané. Ale pravděpodobně to bude plíseň. Máš v podstatě tři možnosti. 1) rybku utratit. 2) odlovit a léčit v separaci třeba acriflavinem. 3) léčit v akváriu kde bych použil esha 2000 v kombinaci s esha exit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2022 10:17 sirius77 – razborka galaxy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
jedné rybce takto zbělaly skřele, je pohublá, nežere s ostatními, nicméně trvá to asi už měsíc a stále žije. Neporadí někdo, co s tím? Na obrázku je také vidět šedá řasa na okrajích listů, též prosím o radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2022 16:42 WooXs Re: RAP
Fotku ti klidne hodim az to za nima bude vlat. Jinak leceni zbytecne nebylo. Asi nejaka rybka neco chytla. Castecne ji zbelal ocas a ted uz je to ok. Akorat nevim co to bylo. Jestli bakterialni rozpad ploutvi nebo jina blbost. Vypada to ze moje prehnanost jim zachranila ocasky.
Jinak jestli mivaji dlouhe hovinka normalne z nadbytku potravy, tak je to ok. Trosku je prekrmuji aby nesezraly mlady a co rybky nesni, tak dojedi sumeckove a nebo krevetky. Diky za info, poslu pak fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2022 05:58 Muž RAP [1549] Re: WooXs
Ancistrusovéb a oka mívají dlouhé výkaly, zejména při nadbytku potravy. Dle mého, je to léčení zbytečné. Jinak by to chtělo alespoň fotku. Ještě lepší je prezentace se všema údaji. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2022 12:16 WooXs – Pavi ocka - paraziti
Zdravim, mohl by mi nekdo poradit? Nektera z rybek mi zanesla do akvarka asi parazita. Mam pavi ocka a ancitruse. Maji dlouhe vykaly, nejsou bile, tedy obcas u pavich ocek ano ale ty jsou pred porodem. Ale nejsem si jisty zda ty vykaly neznaci nejakeho parazita. Krmim vlockami a artemii. Dnes jsem koupil mini granulky pro pavi ocka a poter. Nevite nekdo co by to mohlo byt? Nebo to je reakce na stavu ci vodu? Vykaly maji takovou cervenohnedou barvu. Rybicky mam v karantene a snazim se je lecit pripravkem esha2000. Ale vypada to ze to nepomaha, z karanteny odsavam nekolikrat za den vykaly, aby to rybicky nezraly a nezanesly si do strev zase nejake vajicka z parazitu. Pokud potrebujete nejake info tak doplnim. Dekuji za pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2022 15:17 Žena zelwa02 [188] Re: pokkogamer
Rybky mám krátce,ale od jiného akvaristy, takže věk nemůžu říct
Me rybka celé odpoledne poléhavála a plavala vpředu,ale když jsem ji šla vylovit,tak už jsem ji nenašla a to ani v rostlinkách... Stejně hubené jsou tam asi tři, tak nevim jestli se dala dohromady (což spíš ne) a nebo umřela někde zalezlá a já ji prostě nemůžu najít...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2022 14:49 pokkogamer Re: zelwa02
Ahoj, môžem sa ťa opýtať koľko rokov máš rybku? Moja ryba konkrétne mečúň mala toho isté a bohužiaľ umrela. Podľa mňa je to spôsobené starobou alebo to môže byť aj kŕmením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2022 21:05 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: varyska
No tak podle toho co píšete to odhaduji na nějakou bakteriální nákazu. Na těch fotkách není nic pořádně vidět. Zkuste si to najít ve fotkách na netu a porovnat s tím co máte v akva. Já bych za dané situace vyměnil vodu za odstátou a aplikoval acriflavin. Zvednout teplotu na 26-27 C. Silné vzduchování a vypnout filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2022 12:22 Žena varyska [22]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, pracuji v Superzoo a u panceřníčku kropenarych mám tuto nemoc (olezle hřbety u ploutví, bílé fleky, i trochu na čumáku). Lecila jsem Eshou, Exitem, naposledy anti-mykotinem. Ryby jsou v karanténě už 14 dní, nelepší se. Poradíte. Dík
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2021 20:50 Žena zelwa02 [188] Re: vlka
děkuji, mražené jsem chtěla koupit
Pestrost napravím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2021 20:37 Muž vlka [3444] Re: zelwa02
Zdravím, filtr co máš je do 80 litrů, takže na hraně, asi bych dal silnější, takto postižené rybičky bych osobně ihned vylovil a ,,dal pryč,,. Také bych rozšířil jídelníček, dva druhy je žalostně málo, např. živá, mražená, Spirulina...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2021 20:22 Žena zelwa02 [188] Re: Kawasaki
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Foto mam bohuzel jen neostré a vodu jsem zatím nemerila, zatim to tak nejak fungovalo samo... Jedina ta kolmo plujici nebo lezici na dne se nepripojila ani ke krmeni.. vzdy mi prijde,ze vyplave tak do poloviny hloubky a pak zas klesne
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2021 20:07 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: zelwa02
Přidej fotky. Uveď parametry vody v akva a také vody ze zdroje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2021 18:57 Žena zelwa02 [188] Co s nimi je?
Ahoj, tak už jsem tu zase s radou o pomoc... sad
Během dnešního dne začala 1 rybka plavat kolmo (je to jedna z těch hodně hubených) a další dvě se drží na kamínkách u dna... Do poslední výměny vody bylo všechno ok včetně, si myslím, úspěšné léčby.
Co jim je A jak jim můžu pomoct?
Děkuji všem za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2021 19:05 Muž Papik [617] – Zánět plynového měchýře?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zánět plynového měchýře? Tetra ohnivá je nafouklá v zadní části na obou stranách, už asi druhý týden. Zatím žere a jakž takž plave, ale zhoršuje se to.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2021 13:37 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: zelwa02
Esha je šetrné léčivo. Postupovat dle návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2021 11:14 Žena zelwa02 [188] Re: Kawasaki
Jo... plíseň jsem odhadovala, že by asi mohlo být...
a jak mam postupovat, léčit normálně v akvárku? bohužel nemám kam ji separovat.. neškodí to těm ostatním a šnekům?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2021 10:49 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: zelwa02
Je to plíseň. Pohublost může být z jednostranné výživy. Doporučuji střídat krmeni. Taky dávat mražené komáři larvy. Na tu plíseň bych použil esha exit v kombinaci s esha 2000. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2021 09:45 Žena zelwa02 [188] – prosba o radu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím zkušenější o rady, mám dva problémy.
1) při pozorovaní jsem zjistila, že jedna samička je trochu tmavší a hřbet má jakoby zaprášený (viditelné je to hlavně pod světlem), žere podle mě normálně a nevypadá ani pohuble. Občas mi přijde naopak taková roztěkaná a velmi rychle kmitá po akvárku, možná i takové rychlejší mávání ploutvičkama, které ale vypadají normálně.

2) dvě samičky z hejna jsou takové poměrně pohublé, jinak se chovají normálně i behem krmení je vídám oždibovat vločky, ale možná méně než ostatní

Děkuji za rady, občas si v druhém případě říkám, zda je nepozoruji až moc ;-)

PS: o foto prvního případu se snažím, ale zatím se nedaří... nepostojí chvilku na místě
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2021 17:36 Bezmocný – Zakalené oči, stažené ploutve
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj nemáte s tím někdo zkušenost? Riybyčky jsou bokem od ostatních, mají stažené ploutve zakalené oči. Asi jsou slepé, snaží se občas jíst ale nejde jim se trefit.nemate někdo prosím radu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2021 08:48 Muž Arthas [60] Re: Arthas
Závěrečné shrnutí. Možná se bude někdo inspirovat.
Zkonzultoval jsem to s panem Hakem (spolumajitelem jedné velmi solidní akvaristiky a pěstírny) a potvrzena hmyzomorka rybí. Rybu jsem opět šetrně ihned utratil a sledoval pečlivě akva. Další výskyt se od té doby (2 měsíce) prozatím neobjevil, tak snad dobrý. Ale budu dále bdělý :)
Trochu mě překvapilo, že to odnesly ty razborky a ne neonky modré, které jsem měl za choulostivější....
Ať to všem bez problémů plave.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2021 21:24 Jozef Re: RAP
No veď to :) Bojím sa to liať to tam, len tak.
Vďaka chalani.
Budem ďalej sledovať zatiaľ a uvidím.
Iba rozmýšľam, ak by sa to zhoršilo či to naliať do nádrže (pri tomto by bolo dobre preliečiť celú nádrž - tak píšu v letáku), alebo ju oddeliť (nezaťažovať zvyšok akvária v prípade že ide o niečo iné a v závislosti od aktuálnej imunity konkrétnej ryby sa to aj tak môže vrátiť/nedá sa toho 100% zbaviť). To už bude asi na mne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.10.2021 20:09 Muž RAP [1549] Re: Jozef
Podle trusu na fotce by to mohli být bičíkovci a na ty je Esha hexamita.
Jak už zde bylo napsáno, bez řádného určení je léčení tak trochu loterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2021 18:50 Jozef Re: _ucx_
A dá sa to liečiť niečím z eSHa hexamita, 2000, exit a ako doplnok mam optima. Ta hexamita by mal byť aj na to? Zatiaľ ale neaplikujem. Dnes som robil iba štandardnú výmenu vody. Rybka sa dnes začala správať ako pred tým - nie je zalezená v svojom úkryte, ale už behá okolo neho a okusuje čo môže. Dnes majú diétu (ako vždy po výmene vody raz za týždeň) tak uvidím zajtra ako bude jesť. Možno na podporu tú optimu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2021 15:50 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jozef
No právě, může to být i jiný bičíkovec, například octomitus, spironucleus, capillaria apod. Bez mikroskopu se to určit s jistotou nedá. Mně přijde nejpravděpodobnější spironucleus (ale to je jen můj soukromý tip).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2021 10:25 Žena Beastie [314]
Taky se zeptám, ale nemůžu úplně dodat všechny informace, takže nic extra nečekám. V pondělí jsem přidala do akva všechny ryby, co tam teď jsou, jasně, velká zátěž.
Akva běželo předtím roky, takže se nejedná o novou nádrž. Sekernatky jsou ok, dokonce i žerou, což mě u importu pozitivně překvapilo. Pancéřníčci jsou ok, aktivní, žerou. Z těch dvaceti teter co jsem přidala v pondělí/úterý, jsem jednu vylovila už včera.
Nonstop u hladiny, tlamou ven rychlé otevirani tlamy (ale to teda dělají naprosto všechny tetry teď, akva je dobře rozvířené díky pancéřníčkům). Neplave s ostatními v hejnu, jen u hladiny. Nechala se snadno odlovit. Po noci v zavařovačce s novou/starou vodou 50/50 má zaplísnění oka. Kápla jsem esha 2000.
Jedna další tetra se taktéž nachází u hladiny, ale občas odplave níž, primárně se drží u hladiny. Kouknu na ni odpoledne a kdyžtak ji taky odlovím.
Poslední tetra co se mi nelíbí je extrémně bledá, má jakoby roztaženou tlamu/žábry do šířky, vypadá jak kdyby měla vyhozenou čelist. Ta se ale drží v hejnu a krmení ráno nebyl problém.

Předpokládám že je to stres z přepravy a z toho oslabení imunity, proto ta plíseň. Otázka jestli odlovit, přeléčit a tím víc vystresovat, nebo nechat být.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198039x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=201