Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 137 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 06:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Občas žasnu nad tím, co všechno nejsou schopni kolegové jen podle nějakého (často dost pochybného) popisu diagnostikovat....(nafouklé břicho, špatně se jí plave a nejí) Tyto příznaky doprovází snad každou významnější, ale dokonce zcela bezvýznamnou, chorobu trávícího traktu.Třeba také třeba pouhý defekt způsobený například bobtnáním krmiva ve střevě.
Jedná-li se o virové onemocnění, pak zpravidla nebývá způsobováno například tím, že se vyměňuje málo vody, za odstátou a navíc je běžnými komerčními přípravky mnohem obtížněji léčitelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 05:59 R Muž romant [27987] Re: AqualungVlada
Pokud se skutečně jedná o ten infekční zánět, tak bych rybku šetrně utratil. Ta rybka je podle mě již částečně na druhým břehu a ty stavy jak popisuješ bývají pouze jednosměrné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 22:00 Muž AqualungVlada [1] – infekční zánět plynového měchýře
Ahoj, chtěl bych se zeptat, když si myslím že má rybka (razborka galaxy) infekční zánět plynového měchýře, protože ty příznaky na to vypadají (nafouklé břicho, špatně se jí plave a nejí). Jaký přípravek bych měl použít na tu antiparazitární koupel o které se píše tady: "http://rybicky.net/nemoc/aerocystitis"? Asi jsem zanedbal odkalovaní a myslím že to chytla z toho. To odkalování už jsem snad napravil, ale rybku mám teď v karanténě :( U té nemoci se píše že je virová, a zase ta antiparazitární koupel zní jako byl se měl použít nějaký přípravek proti parazitům. Mám Multi-Medikal od firmi Hu-Ben, který obsahuje methylenovou modř, malachytovou zeleň a formaldehyd (má to na sobě napsáno). A o malachytové zeleni jsem četl že je proti parazitům. Pomohl by ten Muti-medikal na ten měchýř?
Poraďte :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 20:49 drol Re: romant
souhlasím, ale takto jsem postupoval v případě té parmičky, kdy jsem také léčil kombinací esha 2000+Exit a stejně to nepomohlo a utratil jsem ji. No a cca za týden se mi to objevilo na té tetře... tak opravdu nevím...mám akorát vyšší NO3 (35mg/l) a dělala se mi zelená řasa, tak musím přihnojovat PO4, ale to dělám delší dobu, takže tím to asi nebude... Zkusím ji tedy asi nějak odlovit a modlit se, že se to neukáže zase na další... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 19:38 R Muž romant [27987] Re: drol
Já když si nejsem jistej, tak radši volím to utracení, možná pro někoho neakceptovatelné, ale tento postup se mě za těch pár let co se akvaristikou bavím osvědčil. Jsem toho názoru, že než léčit jednu rybku s nejasným výsledkem, tak to radši jí pošlu do rybího nebe a zachovám si celý akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 19:34 drol Re: romant
Raději volím ji "utratit" (nemám nic na karanténu), jenomže není lehké ji odlovit... ne Ale stejné příznaky měla dříve ta parmička a pár dní po jejím odlovením se toto projevilo i na té tetře a mám obavy, zda je něco ve vodě nebo prostě se nakazily všechny ryby... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 19:06 R Muž romant [27987] Re: drol
Pokud to má jedno ta jedna tetra, tak bych lehce drsně řečeno, "zlikvidoval"(šetrně utratil) jenom jí. Když použít bactopur, tak v samostatný nádrži, kde bude ta ryba léčena odděleně, takže možnost volby zde je, jenom si vybrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 16:10 drol – Nemocná tetra
Fotka k příspěvku Ahoj, můžete mi prosím někdo poradit s určení nemoci na tetře krvavé - ta uprostřed. Má na sobě malé bílé tečky a zároveň jedno místo z chybějícími šupinami. Dříve jsem to měl i na parmičce mechové (ta to bohužel nezvládla) a po čase se to objevilo na té tetře. Léčil jsem to esha2000 a Exit, ale nějak to nezabírá. Přemýšlel jsem ještě nad použitím Bactopuru, ale nechce se mi "zbytečně" zlikvidovat nitrifikační bakterie.

Díky moc
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2012 07:57 Muž LiborSprysl [9015] Re: žába
Ono se ještě zapomíná na to, že je dobré vlévat do toho pytlíku vodu z akvária...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2012 16:06 R Muž romant [27987] Re: žába
Čím starší ryba, tím horší(delší) může aklimatizace být. 10 cm ancík to už může bejt pěkně starej kmet.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2012 16:01 žába Re: Tomas Enderson
V jakemkoliv zverimexu radi na par hodin vlozit sacek s rybou do akvaria a po par hodinach rybu vylovit ze sacku a dat to akvaria..Tak jsem to udelala. Ancistrus se mi zda porad ve stejnem stavu. Alepson ze zere..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 14:16 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: žába
Podle popisu to vypadá na přelovení do nové vody bez jakékoli aklimatizace. No to není zrovna nejlepší pro většinu ryb a obzvláště krunýřovci jsou na prudké změny parametrů vody dost náchylní.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 12:08 Muž LiborSprysl [9015] Re: žába
No je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 09:15 žába – ancistrus
Ahoj, včera jsem si koupila ve zverimexu ancistruse sp., je velký cca 10cm. Po vpuštění do aqua klesnul ke dnu brichem nahoru a musela jsem mu pomoci, aby se mohl otočit. Moc se po aqua nepohybuje, jen se sem tam posune po dne. Kdyz se snazi nekam vysplhat, prepadava do stran. Jelikoz je dost velky a mohutny, myslim si, ze je uz dost stary. Je to mozne?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 18:07 Lutien – nemocný čichavec
Fotka k příspěvku ještě jedna fotka - tady jsou vidět skvrny okolo prsní ploutve
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 18:05 Lutien – nemocný čichavec
Fotka k příspěvku na okraji břicha a odstupu té spodní ploutve jsou dvě zduření. když se koukám z boku tak vypadají jako podlitiny, ale když se správně natočí, je vidět, že jsou podlité.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 18:01 Lutien – nemocný čichavec
Fotka k příspěvku
Ahoj,
prosím Vás, zkušené akvaristy o radu. Můj čichavec - samec měl před asi pěti dny na levé skřeli jako by sytě červený flíček. Chval se normálně a flíček za dva dny zmizel - myslela jsem si, že zranění z boje (on totiž neni nejmilejší ryba )
Ale dneska jsem na něj koukala a on je, jako by úplně zmlácený! jako by měl kolem hlavy a pod horní ploutví podlitiny. je takový nervózní a tak trhaně plave..ale plave pořád a docela akčně. Má také jako by natrženou spodní ploutev , a když jsem na něj zezadu nasvítila lampu, tak kolem toho zranění byly místa podstatně tmavší než jinde (ale na fotce to nějak neni vidět). Má i takový tmavší roztřepenější konec ocásku.
Ostatní ryby si ho nějak moc nevšímají a pokud jo tak se vožene. Ostatní ryby jsou v pohodě.Krmíme je vločkami, přikrmujeme špenátem a pro péřovce jsou nějaké larvy mražené (dáváme zřídka-ostatní ryby to žerou taky - fuj).
nevíte, co by mu mohlo být? (četla jsem celé toto téma, ale nejsem z toho moc moudrá)

Teď jsem si všimla, že ty jedny fleky jsou jakoby podlité - jako kdyby měl puchýř nebo co. nejde to vyfotit,ale zkusim to na jedné fotce zakreslit.


Jo máme ho asi půl roku a krom toho, že je trochu nervnější na jiné ryby, tak je v pohodě. Máme taky dvě čichavčice a těm nic není.
K dispozici mám costapour a argiflavin
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2012 15:05 razbora klinoskvrnna
AHoj, je mozne aby razbory mezi sebou zabili jednoho jedince? Rika se, ze zvirata zabijeji jedince, pokud je treba nemocny, ale nezdalo se mi, ze by byla rybka nejak nemocna. Porad se za ni vsechny honily, stipaly ji do ploutvi a rano jsem ji nasel mrtvou s dirou v brise lezet bezvladne na dne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 11:23 xx Re: rybarka
Jestli to bylo jen povrchové (na kůži), mohla to jen obyčejná odřenina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 10:21 rybarka Re: xx
ahoj, dnes rano uz je v poradku :) bylo to videt kdyz byl prilepeny na skle,mel to zespoda zacervenale...vsimla jsem si ze na nej utoci panecrnicek kdyz ji..myslim si, ze mu to udelal on. Asi je to mozne, nebo ne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 15:09 xx Re: rybarka
Za normální situace není Ancistrusovi na žábra moc vidět.
www.mare2000.it/…
catfish.cz/…

Podívat se na ně dá, jen když zrychleně dýchá a sedí na skle a nebo když se vytáhne mimo vodu.
www.planetcatfish.com/…

O jakou situaci se jedná v tomto případě?


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.04.2012 13:25 R Muž romant [27987] Re: rybarka
Červené, nebo-li tzv. překrvené žábry mohou být příznakem zvýšené hodnoty NO2 a nedostatku kyslíku. Jako první možné opatření bych viděl výměnu klidně poloviny vody v akváriu. To co píšu jsou spíše doměnky, neb o tvém akváriu není vůbec nic známo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2012 13:18 rybarka – ancistrus
ahoj, co schazi ancistrusovi, pokud ma cervene zabry, jako do krvava? Vsechyn rybky v akva jsou v pohode, jen on ma krvave zabry..Je mozne ze ho zranila jina ryba? Jinak normalne zere, plave, cisti sklo a nevypada, ze by se mel spatne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 17:22 Bábinka Re: romant
Popravdě, moc jim neslušelo :)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.04.2012 15:40 R Muž romant [27987] Re: Bábinka
Byli v pyžamu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:36 Bábinka Re: scorpion075
To jsem práve zkoušela ale nezdálo se mi to..:) lekla jsem se že jsou nemocné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:30 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Tomas Enderson
Taky si může do akva posvítit baterkou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 13:17 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Bábinka
Jo já neříkám svítit přímo do akvárka ale jen v té místnosti. Tohle je tolik nevyruší. Tohle je jediná varianta jak ověřit změnu barvy v noci.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 09:04 Bábinka Re: Tomas Enderson
Je mi jich líto jim svítit když už spí :) mě by se to taky nelíbilo :) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 07:21 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Bábinka
Ano je to tak přesně jak píšeš. Ověřit si to můžeš, když v místnosti kde je akvárko v noci z nenadání rozsvítíš. ;-)

Martin Honzejk
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 07:16 Bábinka – neonky
Zdravím, mám jen dotaz, zda je pravda, že rybky, hlavně neonky na noc mění svou barvu a světlají? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 18:11 459 Re: romant
Ok mockrát děkuji za rady. Snad se to zlepší. MOckrát díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 18:08 R Muž romant [27987] Re: 459
Pokračoval bych v tom půstu, vodu klidně vyměnil, svítil normálně. Příčinu úhynu těch rybek neznám. Prostě bych se nechoval nijak jinak než běžně, jedině tu výměnu vody bych provedl častěji než jednou týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 18:04 459 Re: romant
pro pancéřnícky a ancíky mám tablety hikari sinking wafers a tetry papají vločkové od dajany energy vital. Akorát mě nejde do hlavy co by mohlo být těm rybkám. Přišlo to z ničeho nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:57 R Muž romant [27987] Re: 459
Čím je krmeno, to by mohla být jedna z příčin toho bordýlku ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:53 459 Re: romant
Prováděla jsem jen pravidelnou ůdržbu 1/3 vody jsem vyměnila za odstátou a odkalila dno jako vždy jen z vrchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:46 R Muž romant [27987] Re: 459
To svícení bych rozhodně obnovil. Ta voda takto vypadá po nějakým zásahu do akva, typu hloubkovýho odkalení a čištění filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:45 459 Re: romant
Fotka k příspěvku Ještě fotka komplet nádrže
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:43 459 Re: romant
Fotka k příspěvku POsílám fotku vody. Jinak nádrž je stará cca 6 měsíců. Rybky nekrmím, nesvítím a silně vzduchuji už 3. den zatím se to nezměnilo. Možná trošu zhoršilo. Snad fotka ujde. JInak děkuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:35 R Muž romant [27987] Re: 459
Pokud se jedná skutečně o nálevníky, tak silně vzduchovat, nekrmit nikoho ničím, vodu neměnit a podpořit nitrifikaci, třeba přípravkem Nitrivec od sery. Určitě by to chtělo fotku toho akvária a prozradit jaké je stáří té nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 17:00 Jerry Re: Hanzy
nu..uz to tady radilo vice lidi takze dekuji, ale voda uz je vymenena..jak vcera, tak dnes :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 16:55 Muž Hanzy [31] Re: Jerry
Kazdopadne bych zacal s okamzitou vymenou vody! I vic nez tretinu. Taky by to chtelo nejaky info o AQ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 16:44 459 – co je to za nemoc?
Ahojte chtěla bych se poradit o jakou nemoc se může jednat. Včera mi umřela panda chvíli s sebou cukala pak padla a bylo po ní. Dneska ráno další panda stojí hlavou nahoru u dna a vůbec se nehýbe jen zrychleně dýchá. Tak jsme prohlédla včechny rybky. Zjistila jsem,že jeden z pancéřníčků a na hlavě světlý flek je trošku vyboulený a mají kratší fousky. Jinak ostatní rybky úplně v pohodě. Už 3 den máme zakalenou vodu do mléčna a jsou tam takové mini bílé tečky.......jako první mě kvůli té vodě napadli nálevníci.Ale po tom co umřela ta panda si nejsem jistá co by to mohlo být. MOckrát děkuji za názory a rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:38 R Muž romant [27987] Re: Jerry
Až překonáš tyto počáteční nezdary, tak se Tvoje péče o akvárium zůží do pravidelný týdenní výměny vody a odkalení dna dle potřeby, takže to zase tak časově náročný nebude. Tuhle Tvoji současnou nepřenosnou zkušenost Ti už nikdo nevezme a do budoucna budeš vědět, že výměnou vody se dá strašně moc zachránit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:31 Jerry
Uff tak mnohokrat dekuji...Snad uz mi to ted pujde lepe..Nemyslela jsem ze pece o akvarium je az tak velka zodpovednost. Samozrejme jsem vedela ze to neni jednoduche, ale ze az takle.. :) Mam psa, 20 morcat, kralika a dohromady nepotrebujou takovy starosti co tyhle plovouci potvurky :)
Dekuji hlavne Romanovi (nebo romantovi) za trpelivost zase s dalsim nepoucenym novackem :) Kazdy jednou s necim zacina a urcite se to ne pokazde obejde bez pocatecnich problemu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:26 R Muž romant [27987] Re: Jerry
Svítit v normálním režimu cca 10 hodin denně. "Nemocný" je akvárium a je to onen syndrom nového akvária, již jsem o něm jistě psal, tudíž je protředí nestabilní a následně na to mohou rybky reagovat nějakou chorobou, ale když se bude aplikovat ta vodoléčba, tak ten rizikovej faktor budeš eliminovat. To, že žádná z ryb neuhyne, nemohu zaručit, to se v takovýchto případech stává, že z toho dlouhodobějšího pobytu v ne zcela optimálním prostředí nějaká rybka uhyne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:26 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Jerry
Klidně sviť. To světlo potřebují rosliny k fotosyntéze.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:21 Jerry Re: Jerry
Ase se vas pekne naotravuju...Ale posledni dotaz, kdekdo rika ze nemocnym rybkam se nema svitit. Je to pravda? Mam strach aby mi pak zase pro zmenu nepochcipaly rosltinky. Akva je v rohu obyvaku, kam mos svetla nejde...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2012 10:20 R Muž romant [27987] Re: Jerry
Vzhledem k tomu, že nitrifikace nefunguje tak jak má, tak smysl toho lehounkýho sbírání bordýlku je, ale opravdu jenom povrchově polechtat dno. Nedělal bych to každý den, s tím souvisí to moje doporučení o snížení krmných dávek, tak aby toho bordýlku bylo co nejmíň, teď po tu kritickou dobu, co se bude intenzivně měnit ta voda, posléze již ten bordel začnou lépe zpracovávat bakterie a i rostliny. Takže narušovat co nejméně a krmit taktéž co nejméně, obden a takovou dávku kterou rybky do 20 vteřin skonzumují a na dno skoro nic nedopadá. Na filtr nesahat, nečistit, nechat neustále v provozu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 10:12 Jerry Re: romant
Fajn dekuji, jeste se zeptam, kdyz menim tu vodu jestli je dobre pokazde sbirat ten binec ze dna, nebo to radeji moc nevířit a odebirat jen vodu z hladiny? nezda se mi ze by byly pokazdy nadseny z toho ze tam behaji ve vode hovenka :)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [137] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198226x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=6801