tak nejdřív
Neonka má bouli(foto 1,2,3)- je vidět zespodu hrudníku a sahá až kousek pod žábrami na jedné straně těla-a to s tmavě krvavě červeným bodem uprostřed boule (jakoby sražená krev pod kůží,ne na kůži), a ten krvavý bod je i pod žábrami. Připadalo mi, že malé boule zespodu hrudníku mělo několik kusů už od začátku, ale zůstalo to jen téhle a zhoršilo se to.
Bohužel, při focení ve skleněné fajfce, kterou jsem navíc držela v akváriu, abych je tolik nestresovala, se po chvilce zrychleného dýchání protočila břichem nahoru a byla mrtvá z vystresování...Ale i tak mě zajímá, co to měla.
Je to nějaký nádor? Nebo to souvisí s dalšími příznaky ryb (viz.níže)?
----------------------------------------------------------------------
příznaky ostatních
Neonky-3ks z celkem 10 úhyn.
-začalo to vodnatelností u jedné (ke konci listopadu)-přisuzovala jsem to horší vodě po léčbě (střevních parazitů)
=> proto jsem začala dávat pravidelně vitamíny Esha Optima na posílení imunity ryb
=> od té doby dělám častěji výměny vody než dříve-po 5-6 dnech
-další uhynulá neonka až za měsíc a půl-měla světlé skvrny u kořene ocasu (a má to ještě i jedna živá-obě to měly už od začátku co je mám,jen mi připadá že se to té žijící zhoršilo-a při pohledu z boku je bílé zbarvení jakoby trochu vystouplé jako povlak-foto této nemám protože se mi při focení rozbil telefon a neuložilo se mi všechno... a znovu ji stresovat už nechci).
-Třetí uhynulá neonka tento týden(foto 4,5)-také asi vodnatelnost nebo bakterióza-na krátce uhynulém těle se mi zdálo trochu zvětšené oko a trochu zvětšené břicho,jen trochu,a bez odstávajících šupin-ty však při pohledu ze strany měly lehce vláknitý povlak z krátkých vláken,i když na zbarvení ryby povlak nebyl znát a po několika hodinách mrtvé rybě břicho prasklo (v odendané krabičce na pozorování)
Pravděpodobná příčina
Měla jsem půl roku v akváriu přepážku ze síťky pro rozdělení samic a samců živorodek.Na straně akvária,kde nebyl filtr,jen samotné vzduchování (které tu bylo také proto, aby lépe "honilo" vodu po celém akváriu),se hodně udělala řasa a nakonec zůstala převážně černá,začaly hynout i nezařasené rostliny nebo jim opadaly listy i dokonce kořeny,nakonec se mi zdálo že ryby začínají mít na této straně náznak bělavých tlamek,a našla jsem také polorozpadlou ulitu uhynulého jediného okružáka (asi týden nespatřen- a už rozpadlá ulita),tak jsem 10.1. síťku vyměnila za novou,i když tato vypadala pořád dobře průchodná (ale asi nebyla...),a nakonec jsem ji úplně dala pryč. Ryby i rostliny se začaly už během prvního týdne rychle vzpamatovávat-ryby mají tlamky stoprocentně "normální",rostliny začaly rychle růst (několik cm za týden) a černá řasa už prakticky zmizela.
-ale i po odebrání síťky začaly mít ryby občas příznaky připomínající bakteriózu:
např.jedna Plata bíle pokrytou "odřeninu" u hřbetní ploutve,jiná plata na ocasní ploutvi zakalené místo s bílou tečkou.Myslela jsem že mají jen drobné zranění,a taky to bylo ještě před těmi novými úhyny. Do týdne jim to samo zmizelo.
-a také jsem si všimla, že se občas živorodky v posledních dnech otírají o rostliny či dno (to už jsem u nich několik měsíců neviděla)
=> Je to tedy bakteriální infekce?
zbylé příznaky
-ryby (mimo neonek) stále mají špatné výkaly-myslela jsem,že by to mohlo mít souvislost s tou horší vodou způsobené přepážkou,tak jsem jen dávala vitamíny a čekala,ale zhoršily se jim ještě více po odendání přepážky, kdy ožraly řasy z povrchů na horší straně akvária. Nemůže ten průjem být způsoben taky bakteriózou ?
-výkaly vypadají takto:průhledné bělavé výkaly připomínající "střívko z jitrnice",které je buď úplně prázdné a proto tenké, nebo je z části vyplněné normálně zbarvenými výkaly a zčásti "prázdné",délka výkalů je někdy normální jindy delší,někdy mají výkaly na konci i drobnou bublinku která je lehce nadnáší.. .
Ale se střídají i se "zdravými" výkaly. Žádná z ryb s těmito výkaly (živorodky,krunýřovci) za celou tu dobu,co se u nich objevily, neuhynula.Ale lék na hlístice ani na hexamitu s tím nic neudělal,a to ani esha-ndx při více opakováních než je v návodu.