Ahoj,
již delší dobu pozoruji jednu God Mollu.
Cca před 14 dny jsem si je koupil v jedné akvaristice, přinesl domů a jedna z nich se mi nelíbila hned od začátku co jsem je vypustil - dost často neplave s ostatníma a místo toho je někde zalezlá.
Zdá se mi, že má velmi červené žábra (červená žábra mají i ostatní, ale u nich to tak těma skřelema neprosvítá a není to tak velké). Navíc se mi zd, že jí trochu skřele odstávají - rozhodně je nemá takové jako ostatní.
Pořád otvírá tlamu - víc než ostatní.
Hřebtní ploutev nemá vztyčenou jako ostatní a má ji skoro pořád slehlou.
Když je krmím, tak se jde nažrat a žere s chutí bych řekl.
Nejdivnější ale je, že když už plave tak abych ji viděl, tak čas od času začne plavat po zpátku (během krmení si toho všimnu několikrát) bez zjevné příčiny.
Včera jí vysel na skoro průhledném delším "vlasu" kus výkalu a když začala opět kálet, tak se to neodloučilo, ale drželo se to toho nového výkalu.
Měl jsem podezžení na žábrohlísty, ale žádné parazity jsem na ni neviděl.
V akvárku (čistý objem kolem 135l, celkem 8 rybek + šneci) jsou rostliny, externí přepadový fltr + 5 dní neustálé vzduchování přes kamínek, abych vyloučil nedostatek kyslíku (což je ale vzhledem k parametrům nádrže a odkryté hladině a filtru asi zbytečné). Akvárium je odkryté.
Myslím, že nedostatek kyslíku to nebude a vzhledem k tomu, že ostatní ryby se mi zdají být v pořádku, bych vyloučil i nějakou otravu
Voda dobrá, z městského vodovodu, 10 min převařená (10 minut vře), přes 18h odstátá aby sedl a vysrážel se koloid vodního kamene, pak přelitá do kýble ve kterém si voda zase nějakou dobu (cca 6 hodin) pobude kvuli dalšímu usazení a nakonec přelitá do zásobního barelu.
Jak říkám, myslím, že odemne to z vody nepřišlo, pravděpodobně ji jenom transport oslabil imunitní systém a nemoc se projevila. Otázkou je, jestli je to vůbec nemoc a pokud ano, tak jaká a jak nákladná bude léčba, popřípadě co by se stalo, kdybych ji dal skrmit do jezírka želvině (myslím tím, co by se mohlo stát se želvou - o tu mi jde přecejenom víc než o rybku)