Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak začít s akvaristikou

 

Články » Jak začít s akvaristikou   Vytisknout tuto stránku 

Jak začít s akvaristikou

Publikováno: 24.10.2011 • Autor: © Johan • Rubrika: Začínáme

F

Ahoj, chtěla bych si založit akvárium, ale nevím jak. Doma jsem našla dekorativní 15l skleněnou kouli. Moc by se mi líbila u vchodových dveří. Mám moc ráda závojnatky, a tak mi známý jednu slíbil. Nebude jí samotné smutno nebo nevíte, kde k ní seženu ještě jednu?


f1

Pokud chcete mít hezké akvárium a zdravé ryby, hned od takovýchto plánů upusťte! Akvárium potřebuje klidné místo, pokud možno bez vibrací. Určitě si zaslouží být vidět a moci být v klidu pozorováno.

Také ne do všeho můžete dát, co se vám zlíbí. Každý živočich má své nároky, a pokud ho chcete, musíte mu poskytnout vhodné podmínky. Např. pro vaše závojnatky je minimální objem akvária 100 l, lépe však 150 l. Do tak malého objemu, jako je 15l skleněná koule, můžete dát pouze pár malých krevetek či šneků. Budete mít ovšem nemalé komplikace do akvária sehnat a umístit příslušenství. Krom toho, vytvořit a udržovat akvárium takto malého objemu je spíše pro zkušené akvaristy. Veškeré zanedbání údržby se  okamžitě projeví na kvalitě vody a zdraví rostlin i živočichů. Pro úplné začátky jsou vhodné objemy 40100 l. V 45l akváriu se dá již chovat velké množství běžně dostupných druhů ryb, je už poměrně prostorné pro vyhrání si s dekorací a rostlinami a veškeré problémy se díky malému objemu snadno řeší. Další výhoda malého akvária je, že po omrzení se snadno zruší, a pokud vás akvaristika nadchne a budete chtít koupit mnohem větší nádrž, tato může sloužit jako karanténa pro nové ryby.

 

F

Aha, na 150l akvárium nemám místo a tak raději závojnatky nepořídím. Bohužel, jediné volné místo mám na pracovním stole. Vejde se mi tam akvárium maximálně 55 × 27 cm. Bude taková velikost stačit? A může být vůbec na stole nebo musí mít speciální podstavec? Bojím se, aby se mi stůl nerozpadl. Doufám, že takovéto akvárium vůbec seženu.


f1

Akvárium 55 × 27 × 30 cm (objem 44 l) je postačující. I místo je dobré. Pokud tam aspoň po část dne dopadá přímé sluneční světlo nebo je místo světlé, nemusíte tolik svítit. V tmavém koutě je potřeba svítit více. Samozřejmě, že speciální podstavec být nemusí. Pokud akvárium nábytek udrží, můžete ho mít kdekoliv. Jestliže máte obavu o nosnost stolu, sedněte si na něj. Napuštěné 45 l akvárium bude vážit okolo 55 kg.

Se sháněním akvária si nedělejte starosti. V mnohých obchodních centrech mají sekci akvaristika, kde je na výběr ze spousty velikostí. V akvaristikách kvůli nedostatku prostoru samozřejmě tak velký výběr není, ale není problém nechat si u nich objednat nádrž požadované velikosti. Další možností je objednat akvárium přímo u firmy zabývající se jejich výrobou. Na trhu jich je hned několik. Jejich výhodou, na rozdíl od např. skláře, je zkušenost a kvalitní materiály. Použité materiály mohou dělat až několikanásobný rozdíl v cenách, ale základ je u všech stejný. U akvárií z druhé ruky dejte pozor na škrábance na skle a starý transparentní silikon. Prorůstaly by jím řasy a po čase by se  v něm tvořily bubliny, které by mohly zapříčinit až netěsnost spojů.

Spolu s akváriem je dobré pořídit i podložku pod něj. Zabraňuje rozbití skla zrnky písku, které se pod akvárium při manipulaci s ním mohou dostat. Podložka také izoluje dno i samotné akvárium. Jsou k dostání jak v akvaristice, tak lze použít i různé jiné materiály karimatky, koberce, nebo můj oblíbený 1 cm polystyren. Tato tloušťka může být pod akvária všech velikostí.

 

F

Potřebuji krom akvária ještě něco? Třeba nějakou techniku?

 

f1

Nejdůležitější technikou je světlo. Akvária se často prodávají v tzv. setech (akvárium a světlo, často i s další technikou). Levnější sety nebývají dobré a tak, pokud se nejedná o opravdu cenově výhodnou nabídku, je lepší si ho sestavit. Nejhorší je to právě u světla, které bývá slabé. Vhodné světlo by mělo mít výkon 0,40,8 W/l (výkon světla ve wattech / objem nádrže v litrech). Pokud bude tvořeno více zdroji světla, např. 2 zářivkami, je dobré, aby byla možnost jednu odebrat. Jestliže by bylo osvětlení příliš silné, je možnost jeho zeslabení. Při slabém světle je to horší. A leckdy to chce improvizovat. Kdysi se jako zdroj světla používaly žárovky. Ty jsou nevhodné (mají slabou účinnost, tudíž moc hřejí a mají krátkou životnost). Do stejných patic pasují vhodnější tzv. úsporné žárovky. Jejich nevýhodou je taktéž krátká životnost. Nejrozšířenějším zdrojem světla jsou lineární zářivky. Vyrábějí se ve dvou typech – T8 a novější T5. Dále je možné použití např. výbojek (pro velké a vysoké nádrže) či LED čipů.

Zářivky nekupujte v akvaristice. Zde se prodávají speciální zářivky (označované aqua-glo, flora-glo apod.), ty jsou však nad běžná akvária nevhodné. Proto kupte raději běžné třípásmové (8xx) nebo širokopásmové (9xx) zářivky. Vyrábějí se ve vícero barevných teplotách (x27x65). Záleží na vkusu, kterou barvu použijete. Osvětlení potřebuje určitou pravidelnost. Proto použijte spínací hodiny.

Akvárium lze sice provozovat i beze světla, ale to pro začátek nedoporučuji!

 

f1

Další potřebnou technikou je filtr. V přírodě se o kvalitu vody starají bakterie a neustálý koloběh vody mezi půdou, vodními toky a atmosférou. V akváriu tomu není jinak, jen tomu musíme napomoci. Filtrů je hned celá řada a každému může vyhovovat něco jiného.

"Bublifuk" – malý molitanový (či za použití jiné filtrační hmoty) filtr poháněný vzduchovým kompresorem. Používá se do malých akvárií. V malých akváriích to je leckdy nejlepší filtrace. Jeho nevýhodou je vyšší provozní hlučnost.

Kompaktní vnitřní filtry – vyrábí se pro akvária všech velikostí. Nemohu je doporučit. Už sice nejsou tak hlučné jako kdysi, ale mají malý objem filtrační hmoty, a proto se musí často čistit. V malých nádržích i více jak jednou týdně. Mnohem lepší alternativou je čerpací hlava s kostkou filtrační hmoty. Touto volbou nic nezkazíte.

Externí filtry – to jsou nejpropracovanější filtry s možností vkládat různé filtrační náplně. Jejich největší výhodou je elegantnost. Nezabírají žádné místo v nádrži.

Půdní filtr – skládá se z roštu pod pískem a čerpadla. V akváriu sice není téměř vidět, ale vyžaduje zkušenosti a specifickou údržbu akvária.

V tropickém akvárium je nutné udržovat určitou minimální teplotu. Pro většinu běžných ryb je vhodná teplota 2126 °C. Toho docílíme buď umístěním v teplé místnosti (s rizikem poklesu teploty v zimě), anebo lépe instalováním ponorného topítka se zabudovaným termostatem (hlavně kdysi byly k dostání i topítka bez termostatu, ale ta nejsou moc praktická a tudíž vhodná). Topítka se liší svojí wattáží, standardně (25) 50300 W a tak použijte to, které dá výkon 0,51 W/l. Na termostatu se nastaví požadovaná teplota, kterou je ovšem nutné průběžné zkontrolovat teploměrem. Při výměně vody a jiné manipulaci s výškou hladiny je nutné topítko odpojit od el. proudu (hrozí prasknutí). Přes léto je možné topítko úplně vypnout. Budete spíše řešit příliš vysokou teplotu (i přes 30 °C), ale krátkodobě takto vysoká teplota nevadí.

 

F

No, toho není zrovna málo. Technika asi není všechno, co dalšího k akváriu potřebuji?

 

f1

Určitě budete potřebovat 1 nebo 2 kbelíky na výměnu vody. Tyto kbelíky mějte jen za účelem manipulace okolo akvária. Vodu z akvária dostanete silikonovou hadicí (stačí 1,52 m). Skla občas porůstají řasou, a tak je budete čistit např. houbičkou na nádobí. Pro sázení a údržbu rostlin je dobrá dlouhá, na špičkách zahnutá pinzeta a nůžky. Na chytání ryb je potřeba síťka. Její velikost mějte podle velikosti ryb.

Dále je vhodné skla, přes která se nebudete dívat, z venku polepit fólií, igelitem nebo natřít tak, aby vás při pohledu do akvária nerušil pohled na zeď a kabely techniky. Nedával bych tam fototapety, které maskují různé nedostatky, ale třeba černý igelit. Vyniknou tak rostliny i ryby.

 

F

Tak, to abych vše měla u akvária. A co vše potřebuji k jeho vlastnímu založení?

 

f1

V prvé řadě nějaký písek. Buď si můžete dát práci a vyrobit si ho sama. Můžete použít jakýkoliv o zrnitosti 1-3 mm, a to např. propráním stavebního písku. Anebo si ho koupit v akvarijním obchodě. Pozor na vápník ve dně. Bohužel i akvarijní substráty ho v sobě často mívají. To zjistíte vložením substrátu do skleničky a přidáním kyseliny (HCl, ocet aj.). Při šumění (až tvoření zřetelných bublinek a pěny) substrát obsahuje vápník a není do akvária příliš vhodný. To se ovšem v obchodě dělá špatně. A také pozor na černo-bílé drti a drcený mramor. Takovéto substráty do akvária rozhodně nedávejte.

Pod písek je vhodné dát výživný substrát. Spoustu jich je v sortimentu firem, já používám cm vysokou vrstvu hlíny a jílu. Tato vrstvička doplňuje rostlinám mikroprvky a zkvalitňuje jim růst. A zdravé rostliny = zdravé ryby.

Pokud by se vám akvárium pouze s pískem zdálo fádní, můžete vložit i nějakou dekoraci. Jakou? To záleží na vašem vkusu. Pokud budete chtít něco přírodního, můžete používat různé kameny, kořeny, větve apod. Množství jich můžete koupit, ale dají se použít i z přírody. Při procházkách lesem či kolem řek můžete nalézt množství zajímavých kousků. Stačí pouze vydrhnout v teplé vodě a vložit do akvária. Kořeny a větve budou pravděpodobně plavat. Proto je přivažte ke kameni, nebo pod něj dejte kus železa či kachličky a zasypte pískem.

V akvaristice vám často nabídnou spoustu vodiček na úpravu vody a zajetí akvária. Raději investuje peníze do rostlin než tohoto. Je to zbytečnost.

 

F

Tak už vím, co vše si mám sehnat. Jdu tedy do obchodu. Jaké ryby si mám koupit, abych tam nemusela jít dvakrát.

 

f1

V žádném případě současně s akváriem nekupujte ryby a jiné živočichy! Akvárium se musí nejdříve tzv. zajet. To znamená, že se musí nejprve osídlit bakteriemi, které zpracují odpadní látky produkované živočichy. Místo ryb raději použijte šneky. Seženete je např. u nějakého akvaristy. Jistě se ve vašem okolí nějaký nachází. Šneků se nebojte. Nejsou to ti samí, kteří žerou kytky na zahrádce. Většina vodních šneků si zdravých kytek nevšímá a pomáhají udržovat akvárium a vodu čistou. Pokud budete ryby správně krmit a o akvárium se starat, tak se vám ani nepřemnoží. První ryby můžete vložit po týdnu, ale to opravdu jen pár. Další ryby po dalším týdnu.

Pokud navštívíte akvaristiku, prohlídněte si nabídku ryb a doma si o nich něco přečtěte. Jaké mají nároky na kvalitu a teplotu vody, snášenlivost, do jaké velikosti dorostou apod. Vaše parametry vody zjistíte ze stránek vodáren, které vám vodu dodávají. Pokud si vyberete jiné ryby, než které jsou do vaší vody vhodné, budete jim muset vhodné prostředí vytvořit.

Pokud si seženete vše potřebné pro založení akvária, můžete rovnou koupit rostliny. A to buď v akvaristice nebo si je objednat přímo z pěstíren (např. Rataj a AQUA-DAHO). Vybírejte nenáročné a rychle rostoucí rostliny. Po určité době je můžete vyměnit za jiné. Pro zakládání akvária jsou vhodné např. následující druhy:

Do zadní části: Ceratophyllum demersum, Egeria densa, Hygrophila polysperma, Hygrophila difformis, Heteranthera zosterifolia, Vallisneria spiralis, Hydrocotyle leucocephala, Limnophila sessiliflora, Ludwigia palustris, Ludwigia repens aj. Těmito rychle rostoucími stonkovými rostlinami by měla být ze začátku osázena co největší část nádrže.

Do střední a přední části: Cryptocoryne affinis, Sagittaria subulata, Echinodorus latifolius, Microsorum pteropus.

Mějte na paměti, že čím nižší rostliny ve větším akváriu jsou, tím více světla potřebují. Dále jsou dobré i plovoucí rostliny. Zvláště, když se světlo nedá regulovat. V obchodech jsou často do akvária prodávané rostliny vypěstované na suchu. Nebojte se jich. Pod vodou vám porostou stejně dobře, ale spíše lépe, než ty vypěstované pod vodou, ale dejte si pozor na rostliny, které nejsou do akvária vhodné. Jsou to např. Spathiphyllum, Fytonia, Ophiopogon či Acorus. .

 

F

Vrátila jsem se z obchodu snad se vším potřebným.

Akvárium 55×25×30 cm (45 l) – 450 Kč

Světlo – to mi vyrobil známý – 1000 Kč

Zářivka 40 W / 840 2G11 – 130 Kč

Spínací hodiny – 250 Kč

Čerpací hlava 200 l/h – 220 Kč

Kostka akvacitu – 50 Kč

Teploměr 30 Kč

Silikonová hadice 1,5 m – 30 Kč

Kbelík – 50 Kč

Síťka – 35 Kč

Písek – 60 Kč

Rostliny – 200 Kč

Topítko jsem nekoupila. I v zimě je v pokoji poměrně teplo. Našla jsem si dva kořeny a jednu škebličku a sehnala si pár šnečků.

A co teď dál?

 

f1

Když už máte sehnáno vše potřebné a vše rozmyšleno, tak teď přijde ta lehčí a zábavnější část. Na vámi vybrané místo dejte podložku a na ni položte akvárium. To důkladně vymyjte vodou. Nepoužívejte čisticí prostředky, jen pokud by to bylo nezbytné, o to důkladněji pak musíte akvárium vymývat čistou vodou.

Po umytí nádrže do ní opatrně umístěte dekoraci a techniku. Teď nic neuspěchejte a rozmyslete si, kam jakou dekoraci umístíte. Pamatujte také, že zde budou kytky, které ledasco skryjí a zarostou. Až budete vědět, kam přesně dekoraci a techniku umístíte, vše vyndejte a  přistoupíte k vlastnímu zakládání.

Teď je i čas na zadní stěnu akvária nalepit fólii. Pokud máte samolepící, přilepte jí dle návodu. Při použití např. igelitu navlhčete stěnu jarovou vodou, přiložte igelit a pravítkem vytlačte vzduchové bubliny.

 

F

Hotovo. To nebylo zas tak těžké.

F

 

f1

Podložka by měla být pod celým akváriem, ale u takhle malého to nevadí. Ke kořenům přidělejte patřičné závaží zabraňující jejich vyplavání, pod velké kameny dejte nějakou měkkou podložku (aby nerozbily sklo) a vložte vše na své místo. Tam, kde budou rostliny, nasypte nejprve výživný substrát ve výšce několika mm až cm a ten pak zasypte pískem. Výška dna by se měla pohybovat od 2 cm výše. Může být po celém akváriu stejné silná, ale pokud bude někam spád, tak se ve sníženině bude hromadit detrit, který snadno z nádrže odsajete.

 

F

Vložila jsem výživný substrát tvořený trochou zeminy s jílem. Jeho výška je necelý půl cm a ten pak zasypala říčním pískem o zrnitosti 12 mm s většími i menšími příměsemi. Výšku dna mám 23 cm. Bude to stačit?

F

F

 

f1

U tak malého akvária to je dostatečná výška dna. Použijete malé rostliny a tak nehrozí, že by se vám kácely, nebo se do něj nevešly.

Teď dno navlhčete a můžete zasázet drobné rostliny do popředí a další pevné rostliny. Ale jak na to? Nejprve vyjměte rostliny z košíčku, odstraňte vatu a očistěte je od jejích zbytků, špatných kořínků a listů. Kobercové a jiné nízké rostliny rozdělte na jednotlivé rostlinky nebo malé trsíky a ty pak pinzetou sázejte pár centimetrů od sebe. Vždy sázejte jeden druh pospolu. Takto osázejte všechna místa, kam se mají rostliny rozrůst. Až budete mít hotovo, můžete akvárium z půlky napustit. Napouští se tak, že se na dno dá igelit a na ten se nalije voda. Voda by měla mít 2025 °C a může být rovnou z vodovodu.

Zbylé rostliny, teď už zbývají pouze tzv. stonkovky (na lodyze mají listy), nastříhejte na 1020 cm dlouhé stonky a ty po několika sázejte do skupin. Těmito rostlinami by z počátku měla být osázena většina akvária.

 

F

Tak jsem osázela dno. Byla to teda pěkná piplačka. I vodu se mi podařilo napustit, aniž bych jí moc zkalila. Akvárium je osázené. A co teď?

F

F

 

f1

Dolijte vodu, pusťte filtr, vložte teploměr a zapněte světlo do spínacích hodin. Světlo by mělo svítit 812 hodin denně. To závisí na intenzitě světla, náročnosti rostlin a světlosti místnosti. Nemusíte svítit v kuse, ale jeho délka může být rozdělena na dvě a více částí. U vašeho akvária bych svítil dvě hodiny ráno a šest hodin večer. Světlo, zvláště ze začátku, bude asi i tak příliš silné, a tak bych vložil nějaké plovoucí rostliny, např. Salvinia molesta.

Až bude vše hotovo, vpusťte ty vaše šneky. Budou vám čistit akvárium a pomohou s jeho "zajetím". Už si pro rybky můžete koupit krmení a občas jím nakrmit i šneky.

 

F

Akvárium už je napuštěné, technika běží a šneci jsou puštěni. Šlo to rychle a jednoduše. Jak se o něj mám teď starat?

F

 

f1

V prvé řadě nevypínejte filtr. Musí běžet non-stop. Úplně nejdůležitější je minimálně jednou týdně vyměnit třetinu vody. Voda může být přímo z vodovodu, ale musí mít stejnou teplotu jako ta v akváriu. Při odpouštění akvarijní vody můžete z povrchu dna širokou hadicí odsát nečistoty. K tomuto účelu existuje i celá řada odkalovačů. S nimi lze vyčistit dno i do hloubky, nicméně toto je vhodné pouze na místech, kde se neplánuje výsadba žádných rostlin. S rozumným množstvím ryb a dostatku rostlin není odkalování potřeba.

Za dalších pár týdnů, po snížení průtoku filtru, nastává čas k jeho čištění. Filtr se čistí tak, že vyndáte filtrační náplň (zde molitan) a ten promyjete v odpuštěné akvarijní vodě.

Po týdnu můžete po výměně vody pustit první ryby, ale jen pár. Při jejich výběru pamatujte, že musí být pro vaši nádrž vhodné (vhodné svoji velikostí, nároky a snášenlivostí). Domů si je přinesete v igelitovém pytlíku. V žádném případě je rovnou nepouštějte do nádrže. Nejprve zavázaný pytlík vložte do akvária a nechejte ho tam 20 minut. Za tuto dobu se vyrovná teplota, poté můžete pytlík otevřít, srolovat okraje a dát do něj trochu vody z akvária. Opět nechejte několik desítek minut ryby přivyknout rozdílné vodě a zopakujte. Po této proceduře je můžete bez obav vpustit do akvária a to buď vylovením síťkou, nebo vylitím přímo do akvária (druhý způsob má tu nevýhodu, že případní parazité se s vodou dostanou i do akvária – ale mohou být i na rybách a ryby se méně stresují).

 

F

Akvárium běží týden, rostliny se i za tak krátkou dobu pěkně rozrostly. Poprvé jsem vyměnila vodu a vpustila první ryby. Pět kusů neonek a jednu bojovnici.

F

 

F

Po dvou týdnech už vypadá moc pěkně. Bohužel se mi vyskytly i nějaké řasy. Udělala jsem něco špatně?

F

 

f1

V čerstvě založených akváriích jsou ještě nevyvážené podmínky. Akvárium je založené dobře a tak bych s řešením tohoto problému chvíli počkal. Pravděpodobně sama do pár týdnů zmizí. Pokud by se ovšem začala hodně rozrůstat, řešit by se musela. Pravděpodobně je v akváriu málo živin a hodně světla.

F

 

 

 

Akvárium po třech týdnech. Vyměněna voda, umyto přední sklo a vloženy další tři neonky, už asi poslední a hodně zastříhány stonkové rostliny. Tak snad to tak dobře půjde i dál.

F

 

f1

Vidíte, založení akvária a jeho provoz není nic složitého. Jen se musí dodržet pár pravidel a být trpělivá. Případnými nezdary se nenechte odradit a snažte se o akvaristice číst a číst. To můžete buď na spoustě internetových portálech zabývajících se akvaristikou (např. http://rybicky.nethttp://www.akvarko.czhttp://www.akvarista.cz), či možná lépe přímo v knihách. V Česku je dlouhá historie akvaristiky i vydávání kvalitních akvarijních knih, zvláště pak v minulosti. Ty snadno najdete jak v knihovně, tak v antikvariátě. Nemusíte mít obavy, že staré knihy jsou již dávno překonané a nepoužitelné. Mají v sobě stále značnou moudrost. Pokud si nebudete i přesto vědět rady, nebojte se zeptat. To můžete jak na internetových forech, tak např. v akvaristických spolcích, které ve větších městech bývají.

 

 


F

A takto vypadá akvárium po půl roce provozu.

F

 





 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 255x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 24.10.2011 Upraveno: 08.12.2013 Přečteno: 15323x

Schválili: Rex ***** 05.06.13 • Haimdol ***** 06.06.13 • Bob66 ***** 07.06.13 • romant ***** 09.12.13 • Mrakoplash ***** 11.12.13 • Voloďka ***** 16.12.13 • alpaka ***** 27.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4861x
29.04.2013*****Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko69x
23.01.2011*****Založení akvárka z pohledu začátečníka5332x
09.10.2017*****Slepá hladina102x
04.04.2022*****Jak se zbavit řasy?365x
03.06.2006*****Výměna vody a čištění akvária33713x
19.09.2015*****Návštěva akvaristického tržiště v čínském Pekingu947x
13.01.2012*****Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...885x
15.11.2023*****Paludárium – tipy před realizací137x
09.06.2020*****7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium419x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
30.12.2023*****Malý atlas mechů2643x
09.02.2013*****Po letech na výstavě v HK (2013) (část 2)555x
09.02.2013*****Po letech na výstavě v HK (2013) (část 1)658x
29.12.2012*****Řasy a podobné organismy v akváriu22819x
26.07.2012*****Okřehek v akváriu2726x
27.02.2011*****Oxid uhličitý - formy, distribuce, přidávání5175x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou