Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2018 10:46 Zuzule – Nemoc?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, potřebuji poradit. Rybka plave pořád takhle, moc nežere, umístila jsem jí do náhradniho akvaria. Nevite, co by to mmohlo být?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2018 09:51 Muž Driv3r [236] Re: Radovan
To ano ,nikdo učený z nebe nespadl. ;-) pro začátek měnit vodu min polovinu týdně.a to ještě záleží na zbytku osazenstva.kdyz si uděláš prezentaci a poskytnes více relevantních údajů, určitě se zde dockas rád a pomoci pro zdárný běh tvého akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 22:27 Radovan Re: Driv3r
Uz to tak mam 3 mesiace.teraz viem ze by som vsetko robil uz inak ale ked clovek zacina ako kazdy tak nevie hned vsetko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.01.2018 21:08 Muž Driv3r [236] Re: Radovan
mrzet tě to bude,až zemřou skalary nejsou ryby do takto malích akvarijí.
Testy na papirkach jsou velmy nespolehlive.
ta ryby polevka co tam vaříš neuděla dobře žadne rybě. při zjednodušenem přepočtu 1cm ryby na 1litr vody dojdeš snadno k závěru kolik ryb by mělo byt v tvem akva.
rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska
potřebuje dost velké akva 120l použivam ja na odchov vytření nejsou tam stale!a ty maš 2 v 50litrech
pokud nechceš pokračovat v dalším trapení svych svěřencu zřid si zde prezentaci a zkus napravit škody.dotčenou rybu humalně utratit.a druhou věnovat někomu do velkého akva nebo zpět do akvaristiky.jak dlouho tam jsou?

15*3=45l a to neberu ty skalary vyměna 1/14dní a je to (bordel voda)romant dovolí:-).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.01.2018 21:06 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Radovan
Čo sa ti Roman snaží naznačiť je, že je na čase začať študovať atlas. Skaláry aspoň 150l (s hodne prižmúrenými očami).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 20:53 Radovan Re: romant
Cital som ze mozu aj neake parazity v rybke byt a ze davaju ju dvlast a davaju neake prostriedky na to len som sa nikde nedocital co asi.ved to ma mrzi ze ked by sa pobrala na druky breh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2018 20:53 R Muž romant [28001] Re: Radovan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 20:51 Radovan Re: Driv3r
Akvarko mam 54L a menim vodu skoro kazde dva tyzdne okolo 17L vody menim a mam tam ale 15 rybiek ale mensich do dvoch max 3cm a stoho dva skalare.mam zive rastlinky.skumam vodu tym papierom co zistuje ph a ostatne veci test 6v1 a mam dobre podmienky.neviem co ine krmim dvakrat denne.svetlo svieti 11 max 12 hodin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 20:43 R Muž romant [28001] Re: Radovan
Bude to v rovině spekulativní, ale podle mě jde o nějaký druh bakteriálního napadení, ten problém, ať už je jakýkoliv je skrytý uvnitř ryby. Podle mě ryba směřuje k druhýmu břehu. Více poradit, vyvěštit neumím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 20:42 Muž Driv3r [236] Re: Radovan
but je přežrany což asi nebude když nejí :-) nebo porucha plynového měchyře. další info o nadrži a podminkach by se šiklo. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 20:37 Radovan Re: romant
Rychlo dycha a moc ku dnu nejde drzi sa pri hladine skvorr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 20:04 R Muž romant [28001] Re: Radovan
Má problémy s potopením? Jde mu to jakoby ztěžka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 19:58 Radovan
Fotka k příspěvku Ahojte moj skalar ma neake biele botky na plutvach a plava pri hladine a ani jest sa moc neberie viete mi poradit co to je a ako mam proti tomu bojovat? Druhy skalar je v poriadku. Dakujem

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 22:57 Kančík
Fotka k příspěvku Dobrý den

Nevěděl by někdo co je tohle za nemoc?(Pokud to teda nemoc je a ne jenom mechanické poranění) Na rybě nepozoruju žádné podivné chování. "Vřídek" se objevil v pátek, ale od té doby se hodně zvětšil. Ryba je stará cca 6 let a meří 18cm+. Předem děkuji za odpoveď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 18:08 Muž UndeR [80] Re: NHKG
Ono se to fakt blbě fotí no... Žábry jsou jakoby odstávající od těla ryby a jsou pokryté jemnou plísní. Tělo ryby je oproti ostatním vybledlé...dýchání je zrychlené. Za další cca den je ryba úplně vyhublá.
Vodu beru přímo z vodovodního řadu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 18:03 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: UndeR
Moc na té fotce nevidím, zkus symptomy i popsat.
Pokud bereš vodovodní vodu (a obzvláště teplou), tak se může stát, že její kvalita zakolísá. Obzvláště odchovy jsou na toto citlivé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 17:59 Muž UndeR [80] Re: UndeR
Oprava ne dvě, ale tři :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 17:18 Muž UndeR [80]
Fotka k příspěvku Tak po včerejší údržbě akvária se objevily další dvě nemocné Tetry Krvavé s identickými příznaky. Jednu se mi podařilo alespoň vyfotit ale není to vidět úplně ideálně, bohužel lépe se to asi nepodaří :-(
Vzhledem k tomu, že je to cca 24 hodiny po výměně 1/3 vody nabízí se tedy otázka, jestli zde není spojitost...
Pro doplnění přikládám hodnoty vstupní vody
Železo 0,08 mg/l
pH 7,64
Celková tvrdost 2,69 mmol/l
Amonné ionty < 0,01 mg/l
Dusičnany 31,57 mg/l
Dusitany < 0,00 mg/l
Chloridy 18,53 mg/l

NO2 jsem pro jistotu v akváriu přeměřil a hodnota je 0.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 19:26 Muž UndeR [80] Re: Driv3r
stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 19:20 Muž Driv3r [236] Re: UndeR
A mimochodem rybi bit mrtvé se do záchoda nehazou.. tone ale to je jiné téma ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 16:44 R Muž romant [28001] Re: UndeR
Ne, žádný změny, normální týdenní výměna vody, bez žádných zázračných vodiček. Co se má stát, to se stane, tedy pokud je to jak si myslím a jak jsem napsal. Prozatím bych nedoplňoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 16:41 Muž UndeR [80] Re: romant
Dejme tomu, že by to tak mohlo být. Mám nějakým způsobem raději změnit něco v údržbě nebo třeba přidávat něco do vody a nebo jen čekat až si to sedne samo a s doplněním “ztrát” počkat až se to stabilizuje? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2018 16:33 R Muž romant [28001] Re: UndeR
Tak mohlo by to tak bejt, že odcházejí ty předskokani, někdy se to prostě stane, že prvně příchozí obyvatelé dostanou po čuni od těch N látek a při dalším zhoupnutí vody se to prostě ukáže jako rozhodující faktor kdo přežije. Ten argument 6 týdnů záběhu je sice chválihodnej, ale je otázka jak ten záběh skutečně proběhl, jestli to nebylo jenom takový šolíchání a ukolébávání se, čímž tedy neříkám že tomu tak bylo, ono se to takto přes monitor a klávesnice špatně odhaduje. Jenom prostě je to častý jev.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 16:25 Muž UndeR [80] Re: romant
15 krvavek a 5 pancéřníčků panda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 16:16 R Muž romant [28001] Re: UndeR
Takže ty byla parta těch krvavek, kdo šel do akvária jako první?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 16:13 Muž UndeR [80] Re: romant
Byly přidávány postupně s cca měsíčním rozestupem. Nejdříve 15, potom dalších 15 a posledních 20 na začátku prosince. Takže první parta šla do akvária začátkem října, tedy asi 6 týdnů po založení akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 16:08 R Muž romant [28001] Re: UndeR
Jak dlouho jsou ty krvavky v akváriu? Jsou to všechny z jednoho nákupu? Jaké ryby šly do akvária jako první?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 15:40 Muž UndeR [80] Re: RE5PEK7
Jo datum založení uvedené v prezentaci sedí. Test na dusíkaté látky doma bohužel nemám... Že by to bylo přerybněním? ne Zkusím koupit test a uvidím co zjistím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 15:07 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: UndeR
A jestli z tvé prezentace chápu správně, tak akvárium je založené 5 měsíců?

Ono se to možná těmi úmrtími trochu vyřeší. Přijde mi (možná se mýlím, s tetrami nemám moc zkušeností), že tvé akváruim je/bylo na hranici přerybnění a je možné, že se tam těch 5 měsícu hromadily odpadní látky a nyní dosáhly opravdu toxických úrovní. Máš doma nějaký test na dusíkaté látky?

Ač nevím, o co se jedná, když teď uděláš výměnu 50% vody nad rámec běžné údržby, ničemu tím neuškodíš. Mrtvé rybky se snaž vždy co nejdříve odstranit (hodně rychle ti kazí vodu), ideálně odlovit umírající rybku a ukrátit jí trápení. Koukni se, jestli nemáš někde mezi rostlinami mrtvé rybky, kterých sis nevšiml.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 14:49 Muž UndeR [80] Re: RE5PEK7
Bohužel teď žádnou fotku nemám, mrtvolky už plavou někde v odpadním potrubí a žádná z ryb co je v akváriu momentálně nejeví známky nákazy. Ovšem zítra ráno to může být zase jinak...
To zaplísnění se objevuje okolo žáber. Je to takový bílý "chomáček". Nejde mi ani tak o to vyléčit zasaženého jedince, ale hlavně to šíření zastavit...nerad bych takto přišel o celé hejno a kupoval jej celé znovu :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2018 14:44 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: UndeR
Co myslíš tím "lehké zaplísnění"? Mohl bys to nafotit?
Z toho, že se ti rybky nepodařilo vyléčit si moc nedělej. Takto malé rybky mají rychlejší průběh nemoci a většinou to už mají fakticky za sebou, když objevíš první příznaky.

Nemoc nemusí postihnout celé akvárium najednou. Větší a odolnější ryby jsou odolnější ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2018 14:28 Muž UndeR [80] – Tetra krvavá
V akváriu mi před časem začaly umírat Tetry krvavé (u jiných ryb jsem úhyn nezaznamenal). Příznaky jsou vždy podobné, a sice lehké zaplísnění, ryba je vyhublá, žábry jakoby odstávající od těla, frekvence dýchání je vysoká. Zasažený jedinec se straní ostatních obyvatel akvária. Aplikoval jsem léčbu pomocí eSHa 2000, ale bohužel asi bezvýsledně, jelikož jsem včera a dnes našel další dvě mrtvé rybky. Napadá někoho, čím by to mohlo být způsobeno? Mě přijde hlavně divné, že žádné jiné ryby v akváriu nehynou (pančéřníčci, parmičky černopruhé ani tetry fantomové). Napadlo mě tedy jestli to nemůže být způsobeno vysokým obsahem NO3, jelikož ve vstupní (Brněnské) vodě je jich poměrně dost (31,7mg/l) na kterou by byly přecitlivělé. Pokud by se jednalo o nějakou nákazu, tak by pravděpodobně postihla všechny ryby bez rozdílu nebo se mýlím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 19:33 R Muž romant [28001] Re: Saty
Vyhledej si pojem "gigantický růst buněk" Lymphocystis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2018 19:30 Muž Saty [7] - cichlidy jižní ameriky, nově tanganyika – Nemoc akary
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Potřebuji poradit. Na jedné Akaře heckelove se objevily na kořenech prsních ploutví jakoby výrustky. Nevim jak líp to popsat, jakoby by buňky nějak divně rostly a vytvářeli útvary co jsou na fotkách. Snad to z fotek bude rozpoznatelné. Někdy jsou přes ty tvary i žílky tak nějakej cizopasník to asi nebude. Ze začátku jsem to zkoušel léčit Sera Costapurem na krupičku, ale bez úspěchu. Zkoušel jsem i sera Bactopur a flagelol, ale ani jedno nezabralo. Ryba s těmi útvary normálně žila, přijímala potravu a chovala se úplně normálně. Když už ty útvary byly jak na fotce tak už byla ryba v samostatné nádrži a tam bez problému žila několik měsíců, jen útvary neustále rostly, ale jen kolem prsních ploutví, jinak žádné další příznaky neměla. Nakonec jsem neměl to srdce ji takhle nechat a utratil jsem ji. Ale aktuálně pozoruji na další akaře hekelove začínající rudnutí kolem prsní ploutve. Na jiných druzích ryb nic nepozoruju a na ostatních akarách zatím také nic. Zkusíte někdo poradit co by to mohlo být? Díky

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   30.12.2017 22:30 R Muž romant [28001] Re: Kubaa
Hele, fakt bude lepší, když se zaměříš na jiný vlákna, kde toho nemůžeš tolik zkazit. Ty jsi nepochopil, jak snadně zprasitelný jsou tyhle naše řeči zde? Znovu ti opakuju, mám za sebou už hodně akvárií u lidí, kteří se inspirovali z internetových fór, kde se dávkovalo přesně jak píšeš, odhadem. Tady jsem jednoznačně za ty barevný flaštičky, kde je uvedej návod k použití a když ktřeba napíšu, že se dá eSHa dávkovat ve vyšších koncentracích, tak stejně uvádím ty nižší, i když mám odzkoušeno i daleko násobnější dávky. Já jsem do tohoto fóra už investoval hodně hodin času a nenechám to tady poklesnout do teoretických úvah z osobních zkušeností neověřených. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 22:23 Muž Kubaa [718] Re: Bin
Akriflavin a skalice jsou snad nejběžnější léky, který má každý druhý akvarista v šuplíku. Kdysi se to prodávalo pod těmihle názvy jako chemikálie, dnes to mají pod všelijakými jmény v roztoku v barevné lahvičce - ale sehnat to jde většinou snadno.

Spíš bys měl problém to přesně odvážit, zvlášť z těch barevných flaštiček, kde většinou není uvedena koncentrace (ale dá se odhadnout z doporučeného dávkování).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 21:19 R Muž romant [28001] Re: Bin
Ty třeba ne, ale někdo jinej, kdo není tak aktivní si přečte a už to jede. V tomhle jsem už hodně vyškolenej. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 21:10 Muž Bin [144] - AmerikaRe: romant
No ja by som ani do toho kubovho navodu nesiel, lebo kym by som to vsetko bol zohnal tak by esha prisla aj z eshopu a plus si viem predstavit ze by som to zle zkombinoval a zhorsil. Inak ale pekne sa to cita a je zaujimave ze niekto to rozobera takto do detailov. Takze dakujem obom. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   30.12.2017 20:24 R Muž romant [28001] Re: Kubaa
eSHa nic nefalšuje, ale tazatel to zmastí, což budu pro jistotu předpokládat a znovu opakovat, bohužel, mám s tím špatný zkušenosti. Ono to chce někdy spíše umírněně a nesdělovat tolik "profi" informací, může to zbytečně motat hlavu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 20:17 Muž Kubaa [718] Re: romant
Když použiješ stejný dávkování, bude to fungovat stejně. 100% pokud by sis sehnal přímo ten rivanol. To je klasika značkový lék vs generikum. A to složení esha těžko bude falšovat, to by měli průser.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   30.12.2017 19:46 R Muž romant [28001] Re: Kubaa
Protože jsi to zřejmě nikdy nezkusil. Ty jsi nikdy nezažil rozvrácený akvárium po použití Acriflavinu? Já ano, proto jsem daleko opatrnější a nedej na to co si přečteš, ono to prostě nemusí fungovat to svoje namíchání stejných látek, jako jsou použity u eSHa 2000. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 19:24 Muž Kubaa [718] Re: romant
Proč, to je ta doporučovaná Esha 2000:

6,3 mg Ethacridinlactat (rivanol, bráška akriflavinu)
3,2 mg Kupfer 2+ (měďnaté ionty, např. modrá skalice)
0,26 mg Methylorange (pH indikátorová barvička, nikde jsem nenašel farmakologický význam)
1 mg Proflavin (akriflavin)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2017 19:13 R Muž romant [28001] Re: Kubaa
Ale zbytečně bych to nepoužíval ve společenským, který podle fotky vypadá jako solidní nádrž. ;-)
Edit: To bych raději tu rybu poslal na druhej břeh. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2017 19:07 Muž Kubaa [718] Re: Bin
A nebo prostě sežeň akriflavin a modrou skalici - dvě hlavní účinné látky v Esha 2000 - ještě tam je Rivanol, ale to je podobné jako akriflavin, a trocha methyloranže (jen jako barvivo???)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 18:38 R Muž romant [28001] Re: Bin
Proč? Vyměnit polovinu vody v akváriu kde ryba je, rybu odlovit a dát do separé kde aplikovat solný roztok v poměru polévk. lžíce na 20 litrů vody. 2 hodiny pobytu a posléze voduz ředit na normální salinitu a den na to aplikovat silný výluh, ideálně listy mandlovníku mořskýho v kombinaci s olšovejma šišticema.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 18:35 Muž Bin [144] - AmerikaRe: romant
Tak to v tejto diere isto nezozeniem. Takze skor utratit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 17:36 R Muž romant [28001] Re: Bin
eSHu 2000 dle návodu, tedy podle množství zelený hmoty dávkování klidně navyšovat na dvojnásobek dávky. Jedná se o plíseň. Samozřejmě dbát na kvalitu prostředí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 17:24 Muž Bin [144] - Amerika – Neonka cierna
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pozeram do akvaria a vidim toto. Dufam ze fotky budu dost kvalitne. Dakujem za pomoc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2017 21:41 R Muž romant [28001] Re: Amatértom
Nic, ta ryba to má napsaný, ale kdo chce zkoušet, nechť zkouší. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2017 21:34 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Jakub
Asi bych pár dní vynechal krmení, co to udělá ;-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 227 228

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200556x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148?od=1603